utjecaj reklama na vase kupovne navike ?

А ми који немамо телевизор? ;)
Како на нас делују рекламе? :lol:

Дакле, немам тв.
Рекламе не гледам и самим тим не могу ни да делују на мене.
Верујем да би, донекле, утицале.
Међутим, све потребе које имам су везане за осећај да ми ''то и то'', буквално, треба или сам потрошила па фали...
Наравно, имам и своје мини хирове у оквиру којих трошим новац на непотребно. :) Мора човек негде и вентил да има. ;)

Иначе, нисам купохоличарка. Весели ме нови комад гардеробе или нове чизме али кад сам тужна, то ми дефинитивно неће одагнати тугу или бригу.

А ми који немамо телевизор? ;)
Како на нас делују рекламе? :lol:

Дакле, немам тв.
Рекламе не гледам и самим тим не могу ни да делују на мене.
Верујем да би, донекле, утицале.
Међутим, све потребе које имам су везане за осећај да ми ''то и то'', буквално, треба или сам потрошила па фали...
Наравно, имам и своје мини хирове у оквиру којих трошим новац на непотребно. :) Мора човек негде и вентил да има. ;)

Иначе, нисам купохоличарка. Весели ме нови комад гардеробе или нове чизме али кад сам тужна, то ми дефинитивно неће одагнати тугу или бригу.

Sofi, imaš net.

Evo meni se iznad tvog posta pojavljuje ovo :lol:

5378020687215213787

Primer, odem u supermarket i treba da kupim onaj prasak za ves masinu. Pojma nemam sta mi treba (spansko selo za mene) ugledam na izlogu proizvod sa onih bolesnih reklama sa TV-a i kazem, aha to mi treba :lol: . Tako da ona glupava reklama za Ariel uopste nije promasena investicija. :mrgreen:

Cilj reklame nije samo da prikaze i opise u najboljem svetlu proizvod, vec da ostane u podsvesti kupca!

Sofi, imaš net.

Evo meni se iznad tvog posta pojavljuje ovo :lol:

5378020687215213787

Још да ја то свесно читам. :lol:
Вероватно ми, негде, упада у очи подсвесно. :mrgreen:

Не могу ти описати колико ја селективно читам и овај форум, и прозоре који искачу, и те рекламе између постова, почетну страну Крстарице....

U moru drugih ovu si zapamtio. I asocira te na šlag.Možda i tebi nekada zatreba šlag i prva asocijacija će ti biti c-šlag :)

pa nisam samo tu zapamtio u moru drugih ima more iritantnih reklama, a šlag mi treba svaki put kad pravim nešto gde ide šlag, a c-šlag me asocira na povraćanje; tako da kad se nađem pred rafom, normalno, zaobilazim ono što me asocira na povraćanje :D

Niko od nas nije imun na reklamu i svi smo bar nekad iz znatiželje kupili neki novi proizvod koji se reklamira. Uostalom kako bi se i upoznali sa nečim novim na tržištu? :)

ne verujem da se radi o tome da l' smo imuni na reklame u tom kontekstu u kome ti pričaš, kao ostala vam je u sećanju, bila loša ili dobra drž ne daj; nego koliko reklama utiče da li ćemo nešto kupiti; a ja mogu da ti kažem da sam najmanje novih stvari kupovao zbog reklame koju sam video.

Nema govora o tome da li reklame uticu na nas podsvjesno. Naravno da uticu, to im je namjena . Fairy vise nije samo robna marka vec domacice tako nazivaju bilo koji deterdzent za sudje, kao nekad nase majke kad su govorile limbo..:D
Uglavnom ne kupujem to sto se agresivno reklamira iz nekog sopstvenog inata i prkosa i uvijek cu prije kupiti nesto sto se proizvodi u Crnoj Gori ili Srbiji nego neki uvoz..

Nema govora o tome da li reklame uticu na nas podsvjesno. Naravno da uticu, to im je namjena . Fairy vise nije samo robna marka vec domacice tako nazivaju bilo koji deterdzent za sudje, kao nekad nase majke kad su govorile limbo..:D
Uglavnom ne kupujem to sto se agresivno reklamira iz nekog sopstvenog inata i prkosa i uvijek cu prije kupiti nesto sto se proizvodi u Crnoj Gori ili Srbiji nego neki uvoz..
u kom smislu uticu sto sad pisemo o njima ili sto kad krenu idemo na pisanje:lol:

koliko privlacna reklama ili pakovanje odlucuje o izboru proizvoda koji ce te kupiti . nekima je bitna samo cijena , drugima kvaliteta ali vecina se ipak zalijepi za izgled proizvoda .:dash:

reklama moze samo da me obavesti da se nesto novo pojavilo na trzistu, nikako da me navede da nesto kupim
kupujem proverene prozivode, a kad kupujem nesto novo, onda biram prema potrebama, sastavu, ceni i slicno
lepo pakovanje utice na mene, ali samo ako proizvod ima sve ono drugo sto trazim
inace, ne vidim kako ovo sve ima veze sa kineskom robom
ona nit ima reklamu, nit lepo pakovanje (uglavnom i nema pakovanje), ali se kupuje ko luda jedino zbog cene i zato sto ovaj jadan narod ne moze drugo da prisuti

Reklama apsolutno ne usmerava napor da ubedi da kupite ono za sta tvrdite da ste sigurni da iz nekog razloga necete/ne zelite kupiti. cilj je propagande da vas na tom nekom odredjenom uzem trzisnom segmentu ubedi da kupite njegov ,a ne proizvod sa konkurentskom markom. u osnovi propagandne poruke su svakako preferencije ukusi zelje potrebe navike potrosaca, koje su prethodno istrazene i po karakteristikama segmentirane u ciljne grupe, prema kojim marketari usmeravaju reklamnu poruku, za koju smatraju da ce najadekvatnije bit svarena sa nase strane.
to je teorija ,u praksi vodu ne pije. . . . . .

Cigarete stvaraju zavisnost, pa ih i ne treba reklamirati kao ni drogu. Cigarete dok su se reklamirale stekle su slavu "najpopularnijih" koju drze i dan danas?
A ferari se reklamira na sve strane, jesi li video nekad neku majicu, jaknu, kacket, patike... Sa znakom ferarija? Jesi li nekad gledao F1?
Nije to fiat pa da se reklamira za vreme dnevnika, vec je to sportski automobil za ljude koji imaju viska novca, pa se njima i reklamira. Meni mogu reklamirati koliko hoce :lol: ja ga necu uzeti, jer nisam njihova ciljna grupa :mrgreen:

vidis cigarete je zabranjeno reklamirati a opet idu . nisam nikada vidio niti reklamu za ferrari .

Cigarete i alkohol je zabranjeno rekalamirati, ali se oni reklamiraju na drugi način. Znam kako se prave Pall Mall žurke, ne žali se na novcu, promoterke su bile recimo i na koncertu Amy Winehouse i na sličnim manifestacijama. Reklamira se tamo gde nije zabranjeno i gde ciljna grupa može da vidi tu reklamu.

Reklame su odavno postale nesto sto izbegavam.
Na televizoru odmah menjam program ili potpuno iskljucujem zvuk i u medjuvremenu dok cekam da prodju radim nesto drugo. Isti slucaj je i sa reklamama na radiju, tako da ne znam koliko zaista uticu na moje odluke za ili protiv kupovine odredjenog proizvoda. Verovatno neki uticaj postoji.

Dok sam bila dete reklame su bile dozivljaj. Prikovala bih se ispred TV-a i pevala tekst reklame.
"Sta je to, sta je to?! Oh, pa to je Bio Pro. Umereno tostovano, za peciva, poslastice, za mene, zatebe, uljarice PKB"... :)
"Ja sam ono testo...tananana....sto se trosi cesto. I slano i slatko, a tovem se kratko - Iglo PKB"... :)

A sada, svaki put kada mi reklame prekinu gledanje neceg sto me zanima, jedva cekam da prodju.

Back