Usvojen zakon o rodnoj ravnopravnosti

Mog komšiju je mlatila žena, čoveče on je izlazio modar iz stana, e sad, zašto je dobijao batine nije hteo nikad da kaže...
Мора да нешто он изазива жену, пошто жене са модрицама обично буду проглашене кривима.

Najveci problem je nedostatak novca...
kad imash pare, odesh od budale bilo kog pola...
ako treba platish i obezbedjenje ili kupish pistolj ili elektroshoker...
Није то живот кад мораш да се штрецаш стално.
Решење су решетке.

Нажалост, док држава реши, често је неко 2м испод земље, или жртва или насилник.
Али, за глупости држава има и времена и новца.
Pa to je ovde najveci problem.
Svi imamo vrline i mane, svi greshimo i ljutimo se...
Ja u zivotu imam pravilo - ako ne mozes da izbegnesh ljutnju, usmeri je...
u prevodu, istrci pet kilometara da izduvash ili napishi nesto o budali pa obrishi...
ali nikad nemoj da urlash na komsiju, sestru, rodjaka, dete ili bracnog druga jer nije on kriv.
E sad, vecina balkanskih geaka, kad ih ujede komarac, uzimaju sacmaru...
ali da drzava kaznjava DRAKONSKI, mnogi bi se zamislili...

Snake, treba misliti i na muskarce.
Ma ne pitam zbog toga

I oni su nekad ugrozeni i treba im dati osecaj da zakon brine i o njima
Na LJiS-u sam svojevremeno branila stav da i muškarci mogu biti silovani, bila sam žestoko ismejana, najviše od strane muškaraca. Da li je u pitanju zajednička muška psihologija nedopuštanja mogućnosti da se bude ranjiv ili gledanje silovanja samo kao nečega što muškarac radi ženi (pošto očigledno nije stvar penetracije), ili možda doživljavanje muškaraca kao smešnih i nezahvalni ako odbiju seks, čak i kada ga ne žele (slika koju su sami muškarci stvorili i održavaju je). U svakom slučaju je neki žešći grooming u muškost u pitanju

Isto mislim i za sve ostale oblike nasilja

Zakoni kojima se osigurava ravnopravnost su pisani rodno neutralnim jezikom, i njihova zaštita se odnosi kako na žene, tako i na muškarce. Kada je jezik zakona rodno, rasno, manjinski ili na bilo koji drugi način specifičan, poput ovog Zakona, radi se o pozitivnoj diskriminaciji, koja je neophodna mera u ostvarivanju ravnopravnosti, a ne o zakonu kojim se uspostavlja nečija suprematija

Ја се не слажем са изразом позитивна дискриминација, јер то свакако јесте нека дискриминација.
Да би неко био позитивно дискриминисан, неко други мора бити негативно дискриминисан.

Да би неко био позитивно дискриминисан, неко други мора бити негативно дискриминисан.
To naprosto nije tačno. Ako određena grupacija ne polazi za iste startne pozicije, pozitivna diskriminacija teži da joj u granicama svojih skromnih legislativnih mogućnosti omogući manje više jednak start. Time grupa koja polazi sa bolje startne pozicije ne gubi ništa, osim svoje privilegije.

To naprosto nije tačno. Ako određena grupacija ne polazi za iste startne pozicije, pozitivna diskriminacija teži da joj u granicama svojih skromnih legislativnih mogućnosti omogući manje više jednak start. Time grupa koja polazi sa bolje startne pozicije ne gubi ništa, osim svoje privilegije.
Пример.
Радно место је једно.
Пријави се њих десеторо, иста стручна спрема.
Већ је 3. декада Рома по реду.
Рому су сви у иностранству, релативно добро ситуиран.
Остали јад и беда.
Запосле Рома, јер немају увида у материјално стање, а и не занима их приликом пријема.
Или, припадника ЛГБТ популације
Или, жену која је претрпела насиље.
Или, мушкарца који је претрпео насиље.
Како дефинишеш ту врсту дискриминације?
Иста стартна основа не постоји, има много разлике у материјалном статусу, жељи, боји коже, полу, вероисповести, сексуалној оријентацији, националној припадности.

Пример.
Радно место је једно.
Пријави се њих десеторо, иста стручна спрема.
Већ је 3. декада Рома по реду.
Рому су сви у иностранству, релативно добро ситуиран.
Остали јад и беда.
Запосле Рома, јер немају увида у материјално стање, а и не занима их приликом пријема.
U jeee, situirani Rom, stvarno pravilo, a ne izuzetak

Primer:

Moja škola uvede 12% kvotu za Rome

Da li ja time nešto gubim?

Da, samo svoju privilegiju, bivanja poželjnim etnicitetom, rođenja u normalnostojećoj porodici, neradnog detinjstva i mladosti, minimalnog rizika za delikvenciju, zavisnost ili prostituciju usled siromaštva, koja mi sa 99% garantuje da ću bez problema upisati školu

Kao što vidiš, ta moja enormno visoka šansa upisa škole nije obezbeđena mojim trudom, već činjenicama mog rođenja, dakle privilegijom

A čak ni tu privilegiju ne gubim zapravo, jer 12% nije dovoljno da me istisne iz konkurencije

I sad država želi zakonom da podstakne određene deprivilegovane grupacije da imaju minimum kontrole nad svojom sudbinom putem obrazovanja i olakšavanja ulaska na tržište rada, i ja kao treba suze da ronim

Primer:

Da, samo svoju privilegiju, bivanja poželjnim etnicitetom, rođenja u normalnostojećoj porodici, neradnog detinjstva i mladosti, minimalnog rizika za delikvenciju, zavisnost ili prostituciju usled siromaštva, koja mi sa 99% garantuje da ću bez problema upisati školu

Kao što vidiš, ta moja enormno visoka šansa upisa škole nije obezbeđena mojim trudom, već činjenicama mog rođenja, dakle privilegijom

A čak ni tu privilegiju ne gubim zapravo, jer 12% nije dovoljno da me istisne iz konkurencije

I sad država želi zakonom da podstakne određene deprivilegovane grupacije da imaju minimum kontrole nad svojom sudbinom putem obrazovanja i olakšavanja ulaska na tržište rada, i ja kao treba suze da ronim
Шта значи 12 посто квоте за Роме?
12 посто преко броја, или 12 посто од целог броја?
Битна је разлика, а стварно не знам.
Али, знам да код нас упишу школу, добију бесплатне књиге, ужину, екскурзију, али не долазе у школу...или оду у иностранство, или просто не желе да уче.
Чињеница је да им се омогући добра стартна основа коју не искористе.

Шта значи 12 посто квоте за Роме?
12 посто преко броја, или 12 посто од целог броја?
Битна је разлика, а стварно не знам.
Али, знам да код нас упишу школу, добију бесплатне књиге, ужину, екскурзију, али не долазе у школу...или оду у иностранство, или просто не желе да уче.
Чињеница је да им се омогући добра стартна основа коју не искористе.
Garantovanih 12% mesta za Rome, koje mogu ili ne moraju da ispune.

Važno je obezbediti priliku za izjednačavanje startnih pozicija, a da li će je neko iskoristi ili ne je već njihova stvar.

Poenta je da smo toliko uronjeni u fikciju o svom životu kao isključivo sopstvenoj zasluzi, da mislimo da je startna pozicija bila 0 čak i kad je bila očigledan +

Garantovanih 12% mesta za Rome, koje mogu ili ne moraju da ispune.

Važno je obezbediti priliku za izjednačavanje startnih pozicija, a da li će je neko iskoristi ili ne je već njihova stvar.

Poenta je da smo toliko uronjeni u fikciju o svom životu kao isključivo sopstvenoj zasluzi, da mislimo da je startna pozicija bila 0 čak i kad je bila očigledan +
pa kako izjednaciti startne pozicije kad se neko rodi ruzan a neko lep. Kad se neko rodi kod klosara roditelja itd, neko kod dobrih roditelja. Niko nista nije postigao u zivotu samo zahvaljujuci sebi, nego je i sreca bitan faktor. Sta ako je neko nesrecan da li i njemu neke bonus poene.

Primer:

pa sto ne das vahinu nekom sa nepozeljnim etnicitetom. recimo kinezu ili crncu.

Back