USTAV SRBIJE

Nexus 6:
nego...sta bi sa Srbima u Nemackoj...

Pa mogli bi da se raspitamo kako je to pitanje u Nemačkom ustavu rešeno,
jer u Nemačkoj sigurno živi barem 500.000 Srba, pa nisam sigurna da
imaju status nacionalne manjine. Taj status se u Srbiji olako delio bez
ikakve potrebe, iako je po važećem ustavu - Srbija građanska država,
a ako smo svi građani, čemu onda u ustavu postoji taj status.

Strela:
Srbija je građanska država, pa i pored toga ima nacionalne manjine.

Нико не забрањује националне мањине, већ је ствар у томе да не мораш свима да се додвораваш. Ако одеш да живиш у Немачку, учиш немачки, пишеш немачки (и учиш њихову верзију латинице). Ако одеш у Шведску, званично можеш да употребиш само њихов језик и писмо (твоје српско знање латинице и није од превелике користи ако не знаш њихову граматику и начин читања). Према томе, ништа не фали да у нашем Уставу стоји:
ЗВАНИЧНИ ЈЕЗИК: СРПСКИ
ЗВАНИЧНО ПИСМО - ЋИРИЛИЦА.
Ако то некоме смета, не значи да си ТИ аутоматски шовиниста. Имаш право да чуваш свој језик и културу. Уз то, оправданог разлога за званичну употребу латинице и нема, јер латиница није ни у каквој предности над ћирилицом (наравно говоримо о употреби српског језика. Ако будемо званично увели неки други, можемо и њихово писмо. До тад...).

jesi li ti procitao sadasnji Ustav...to tamo i pise...samo sto je srpsko-hrvatski jezik...ali cirilica je zvanicno pismo, a latinica je definisana zakonom...
a u zakonu pise da se tamo gde su manjine vecina, koristi latinica...

Знам да пише. Оно горе написано се односи на оне којима смета ћирилица, а и морао сам да нагласим, јер овде говоримо о томе шта треба да уђе у нови Устав.
Уосталом, када мењаш Устав не значи да аутоматски мораш да одбациш све из претходног. Нешто задржиш, нешто исправиш, нешто допуниш, а нешто замениш бољим. У овом случају избацујемо "- хрватски" остало је добро, зар не?

Проблем писма, ипак опстаје, јер се ретко ко придржава Устава. Званично писмо јесте ћирилица, али те већина медија бомбардује латиницом (званично), а сви знамо да данас медији кроје укус (и неукус) друштва. Да не причамо о томе колико људи користи латиницу када пише! Некада наше дедове ниси могао пушком да натераш да користе латиницу, а данас...

"Званична употреба" не може да се сведе само на употребу у државним институцијама (документа, формулари,...).

ne da moze...nego je vec svedena...
ti u skoli mozes da pises cirilicom u svesci, jer je tvoja sveska, ali kada pises pismeni, koji je zvanicni dokument, onda pises cirilicom...i tako dalje...

Nisam nameravao da se mesam, ali, poreklo takvog straha od cirilice mi je stvarno misterija.

Ја сам, раније, у једном свом посту јасно рекао да је данас ситуација таква да писање ћирилице представља јасну политичку поруку...
А не би требало.
Лично, по мени, ћирилица је лакша, једноставнија, прилагођенија нашем језику, па и лепша.
Када је писање српског језика у питању, стоји далеко испред латинице...
Једино, не воле је странци...
Можда ту треба тражити корене нове моде у Срба да се стиде свог писма.

ja, rukom, pisem cirilicom...osim kada popunjavam nesto sto je na latinici, pa onda iz kompatibilnosti predjem na latinicu...
cirilica je srpsko prvo pismo, rece neko posle glagoljice, i to niko nece moci da promeni...

ali ima dosta ljudi koji pisu latinicom i to je njihov izbor...ali kada pisu na nekom zvanicnom dokumentu, onda moraju da predju na latinicu...

a plakat iznad radnje nije sluzbena upotreba...

i nije problem latinica nego preterana anglikanizacija...

Tako nesto...
Ja samo naglasavam da u sistemu u kome je bialfabetnost stvar slobodne volje, pojedincev izbor jednog ili drugog pisma moze da predstavlja jasnu politicku poruku... Kapiras?
dakle, nacionalista kaze - ja pisem cirilicu jer mrzim one koji je ne pisu...
I OBRNUTO... srpski latinicari postase veci katolici od pontifeksa, veci komunisti od marksa i veci anti srbi od UCK i ZNG zajedno... a ne bi trebalo...
jer, sto se mene tice, cirilicu zapostavim jedino kad zaboravim da ukljucim SR serbian cyr tastaturu na taskbaru...
napominjem, ovo je samo lakonska analiza...

mislim da gresis...niko tu ne mrzi nikoga i nista...
mada ja ne shvatam odakle tim ljudima, koji pisu latinicom i insistiraju na njoj, to...
prvo pismo koje naucis je cirilica...dal' im je laksa latinica ili sta...nemam pojma...
a deca od 7-8 godina nemaju politicki stav...

izvini,koji to "srpski latinicari" postase veliki katolici,komunisti i antisrbi?!..ma ljudi bre pisu latinicom i gotovo..
paranoisanje oko stvari izbora pisma je zaista nepotrebno..pa lljudi znaju oba,pa neka pisu kako vole..

Nexus 6:
mislim da gresis...niko tu ne mrzi nikoga i nista...
mada ja ne shvatam odakle tim ljudima, koji pisu latinicom i insistiraju na njoj, to...
prvo pismo koje naucis je cirilica...dal' im je laksa latinica ili sta...nemam pojma...
a deca od 7-8 godina nemaju politicki stav...

Има неколико разлога због којих је неким људима згоднија латиница, то су они
који су техничке струке, или они који се баве компјутерима опет из области технике или науке... док они који се баве језиком или уметношћу или књижевношћу добро знају значај очувања писма за један народ.

Инсистирање на ЋИРИЛИЦИ појавило се последњих година КАДА СЕ ИЗРОДИЛА читава генерација прозападних увлакача и људи који верују да ће поништавањем ћириличног писма поништити И САМУ НАЦИЈУ и УТОПИТИ ЈЕ У СВЕТСКИ ТАРТАР БИФТЕК.

Back