Устанак Срба против Византије 1040. године

Наравно... Али они себе Србима сматрали нису ;) То је оно што сада имаш у Црној Гори... Имаш Србе и Дукљане који себе називају Црногорцима... Дукљани су ратовали са Византијом и тај датум славе као неки важан у њиховој малецној држави...:think:

Немој бркати данашње "Неодукљане" који се не сматрају Србима и тадашње Дукљане који јесу били Срби.

Наравно... Али они себе Србима сматрали нису ;) То је оно што сада имаш у Црној Гори... Имаш Србе и Дукљане који себе називају Црногорцима... Дукљани су ратовали са Византијом и тај датум славе као неки важан у њиховој малецној држави...:think:

O tome kako je stanovništvo dioklićanske države pod dinastijom Vojislavljevića smatralo sebe (ako jeste uopšte smatralo sebe na prvom mjestu) možemo samo nagađati.

Stoga, ne možemo ni isključiti mogućnost da su sebe smatrali Srbima, iako je iole ovakva diskusija u svojoj osnovi potpuno obesmišljena, jer to i nije doba nacionalnog izjašnjavanja (stoga je nebitno u istorijskoj retrospektivi je li postojala slovenska skupina koja je imala jaku plemensku svijest, a koja nije bila srpska, u kontekstu savremene srpske nacionalne svijesti; a to 'Dukljano-Montenegrini' izgleda nikada neće shvatiti).

Који Србин је водио ту "српску" војску!?

Srbin Travunjanin Stefan Vojislav

O tome kako je stanovništvo dioklićanske države pod dinastijom Vojislavljevića smatralo sebe (ako jeste uopšte smatralo sebe na prvom mjestu) možemo samo nagađati.

Stoga, ne možemo ni isključiti mogućnost da su sebe smatrali Srbima, iako je iole ovakva diskusija u svojoj osnovi potpuno obesmišljena, jer to i nije doba nacionalnog izjašnjavanja (stoga je nebitno u istorijskoj retrospektivi je li postojala slovenska skupina koja je imala jaku plemensku svijest, a koja nije bila srpska, u kontekstu savremene srpske nacionalne svijesti; a to 'Dukljano-Montenegrini' izgleda nikada neće shvatiti).

Srbin Travunjanin Stefan Vojislav

У потпуности се слажем ја са твојим постом, али ;)
Војислав од Дукље је превасходно водио Дукљанску војску! Он је прво био Словен па тек онда Србин ;) Сигуран сам да знаш да су од његовог сина Михаила 1072. Словени тражили да им пошаље сина да га прогласе за цара и Самуиловог наследника ;)
Дакле, Дукљани су против Византије ратовали и после његове смрти... Он је био владар Војислављевих земаља (Дукља), и сви из "комшилука" су покушавали да га заробе или убију... Слажем се са твојим постом да заиста ми можемо само да млатимо празну сламу да ли су Дукљани себе сматрали Србима или нису. Данас имамо пример Зећана, који су били католици, данас себе сматрају највећим Србима! Наравно, Православље је ојачало у тим крајевима у 12. веку доласком Немањића...
Једно је сигурно! Србија није ратовала са Византијом, већ Дукља ;)

Војислав од Дукље је превасходно водио Дукљанску војску! Он је прво био Словен па тек онда Србин ;) Сигуран сам да знаш да су од његовог сина Михаила 1072. Словени тражили да им пошаље сина да га прогласе за цара и Самуиловог наследника ;)
Дакле, Дукљани су против Византије ратовали и после његове смрти... Он је био владар Војислављевих земаља (Дукља), и сви из "комшилука" су покушавали да га заробе или убију... Слажем се са твојим постом да заиста ми можемо само да млатимо празну сламу да ли су Дукљани себе сматрали Србима или нису. Данас имамо пример Зећана, који су били католици, данас себе сматрају највећим Србима! Наравно, Православље је ојачало у тим крајевима у 12. веку доласком Немањића...

Vladar Duklje Stefan Vojislav je bio Srbin koliko znam, a sve su to bile srpske drzave, raske, kosovske, dukljanske, bosanske.. jednom recju razjedinjeno, ili jos bolje receno neujedinjeno srpstvo.

Nije istINA ,proverili smo to ,i sam slaven je rekao da niko vojislava ne naziva hrvatom ,vec ga nazivaju srbinom a duklju srpskom zemljom ...To smo raspravili na ranijim temama ,ako si zaboravio
:rtfm::)

Ту нема шта да се расправља. То Френчи тражи неке (назови) изворе којима би "поткрепио идеју о браћи из Црвене Хрватске".

Но, то му нешто тешко иде.

7.vek
Кад већ беаше при издисају и можда првим погребним тренутцима српска држава основана великим Свевладом, или Самовладом, и кад Авари достигоше највећи вршак своје силе и господства, а Цариград и Римљани, или Грци, лежаху у праху и ништавилости пред ногама ових и Парса: онда се јави цар срп. Дрвенар са Дукље на Карпатима, или из велике Ђерманске Србије, те посла свог сина Звонимира око 630 год: да обнови и подигне пропадајућу српску царевину, а да крај учини српским бедама и невољама овде у овим балканским и апенинским срп. земљама.

9.vek, vreme Krepimira srpskog
GW500H388

europska karta-Srbi u 9.veku
GW1000H713

11.vek
Михајил I. Војислављев Дрвановић ХХХIII.

А 44. цар срп. у овим земљама. Владао је свега 16 година.
Ми смо раније напоменули: да је папа писао цару Михајилу и уверавао га: да је срп. црква још св. апостолима основана. Грци пак да би прекрили своја лукавства и подлости и да овај не би, са западом, утаманио им царевину, записавали су име његово у књигу пријатеља грчких царева, почаствовали га званијем и титулом ''Протоспатарија'' и још друге којекакве грдости и глупости чинили, као и дали му, по свом грчком обичају и лукавству, некакву царску рођаку за другу жену и т.д. ..

Михајило од прве своје жене имао је 7 синова: Владимира, Пријеслава, Срђа, Зарију, Гаврила, Мирослава и Бодина, а од Гркиње још и: Доброслава, Петрислава, Нићифора и Тодора.

По обичају тога и прастарог до државног српског доба даде им свакоме земље, пошто најпре оте од свог брата Радослава и његове земље.
Грабљивост царева би наказана тиме: што му сви синови, ван Владимира, Бодина и Петрислава, ... помреше без порода!
По смрти Михајиловој тело му погребу у цркви св.Срђа и Ваха у Дукљи а на престо српски царева ступи брат му Радослав II. Војислављев Дрвановић XXIV.

Још за живота Михајиловог буњаху се Блгари противу Грка, а да би имали успеха измоле од цара Михајила сина његова Бодина, кога прозову Петром и признаду за свог владаоца. (bugari se dobrovoljno stave pod srpsku vlast- prim-srebr.)
Бодин, или Константин, а у Бугара доцније Петар, дигне Србе и Бугаре, разбије Грке, али наскоро га ови заробе и одведу у Антиохију у заточење год 1073. где се овај као сужњи налазио све докле ге стриц не ослободи овог сужањства.

GW400H306

Iz "Odlomaka istorije Srba"MMilojevića
Čini mi se da su posle ovog ogromnog poraza od strane Srba, Istocni Romeji (Grci) IM dovukli Arbanase na Balkan, kao što će, nekoliko stotina godina kasnije da IM dovuku Turke. "Ne veruj Danajcu, ni kada darove donosi ".

Poslednja izmena:
O srpskom ustanku 1040

Византијски цар Василије II заузео је двадесетих година XI века Нови Епир у коме су живели Срби и делимично Грци.
Византијски војни старешина Тихомир, Србин из Белиграда, подигао је устанак 1040. године са намером да протера византијску власт из Новог Епира. Тихомирови устаници били су Срби који су уз помоћ Србије протерали Византинце из Новог Епира.

Због тога су византијска царица Зое и њен трећи по реду љубавник Константин IX Мономах послали бројну војску у напад на Србију, у јесен 1042. године
Правац напада на Србе је ишао кроз Поморје (Епир) у централну Србију , кроз део који данас нажалост припада, од 1913.године, Албанији. Тадашњи млади цар Србије - Војислав, потукао је до ногу у две битке, вођене на територији савремене северне Албаније, византијску војску. Овај тежак пораз у рату са Србијом изазвао је нереде и побуне у Византији..

Стари Епир је био јужно од римског пута Виа Егнатиа, који је ишао испод Драча према Солуну, дуж Јонског мора до Амбракијског залива. Простор између Виа Егнатиа и Дрима припадао је Македонији која је у том делу излазила на Јадранско море. Из македонског времена познати градови на том делу су Белиград под Томором ( данас Берат ) у коме је рођен познати војсковођа и државник Антипа Јолин, из времена царева Филипа и Александра. По Антипи Белиград је назван Антипатрија. У другом веку после Христа видимо код Птоломеја да је том граду враћено старо име Белиград који се у преводу на латински помиње као Алба полис или Албанон. затим познат је био још и град Драч.
На пределу Епира познати су били градови Аполонија, Валона, Антигониа на Војуши, Сопот и Саранда на обали Јонског мора.
У четвртом веку, на бившем македонском поседу, од Виа Егнатиа до реке Дрима успостављена је нова римска покрајина под именом Нови Епир.
Оба Епира Срби су у средњем веку називали једноставно - Епир или Поморје.

Beligrad (Veligrad,Belgrad,Gradec..)-rodno mesto vodje ustanka,Tihomira--- krajem 19. veka, na karti nemačkih geografa
(danas je postao Berat)

3841qd1.jpg

Могу се уочити и остали српски топоними около града, напр. Морава, Ветерик,Чорбаџије, Болан, Доброник, Старова,Горјан....

Poslednja izmena:
Citat iz Wikipedije:
"Gojislav, sin kneza Vojislava, kod Klobuka (Nikšić) je predvodio dukljanske postrojbe i pobijedio je kombiniranu raško-bosansko-humsku vojsku koja se kod Bara trebala spojiti sa bizantskom."

Pa ako su Dukljani bili 100% Srbi, kako tvrdiš, zašto su ih onda napadali "raško-bosanska-humska" vojska.
Možda Rašani nisu bili Srbi, no pali sa Venere.

Zar nikad nisi cuo da su se rodjena braca smrtno potukla oko medje i jednog mejnika?

Vladar Duklje Stefan Vojislav je bio Srbin koliko znam, a sve su to bile srpske drzave, raske, kosovske, dukljanske, bosanske.. jednom recju razjedinjeno, ili jos bolje receno neujedinjeno srpstvo.

Па зар нисам ја горе написао да је био Србин!?
Био је владар Дукље! Не Србије... Дакле, водио је Дукљанску војску... Е сад... Наравно... У устанцима који су после Војислава били су имали већином српску војску, укључујући и бугаре...

Poslednja izmena:
Oni vele, da je Stara Hercegovina (po mojem okupirana CG) bila Srbija a zaboravljaju, da je naš Novica Cerović bio crnogorski vojvoda i vođa "Stare Hercegovine", Uskoka ,Drobnjaka i Moračana.

A što onda naš Novica nije odnio glavu Smail-age u Beograd no na Cetinje?
A što Mina Radović (prađed Anfilohijev) traži pomoć od Cetinja a ne iz Topole ili Beograda.
To ih zbunjuje.

Posle ovakvih argumenata obično su komentari kao o nekakvoj mržnji prema Srbima i Srbiji što nema veze s mozgom.
Nema nikakve mržnje ni trunke ali ima borbe za istinom.
Mi samo branimo sebe i svoje a poštujemo tuđe. To nekima nikako da uđe u lobanju.

covece pa jel srbija bila okupirana

Још за живота Михајиловог буњаху се Блгари противу Грка, а да би имали успеха измоле од цара Михајила сина његова Бодина, кога прозову Петром и признаду за свог владаоца. (bugari se dobrovoljno stave pod srpsku vlast- prim-srebr.)
Бодин, или Константин, а у Бугара доцније Петар, дигне Србе и Бугаре, разбије Грке, али наскоро га ови заробе и одведу у Антиохију у заточење год 1073. где се овај као сужњи налазио све докле ге стриц не ослободи овог сужањства.

Словенски устаници су тражили од Михајла да им пошаље сина за цара! Наравно... Као што си и навео, Бугари који су се придружили устаницима су се самим тим добровољно ставили под српску власт!

Ali s obzirom da je Duklja bila jedna od zemalja dukljano-dalmatinskog kraljevstva, i pogotovo ako se ističe da je državnost proizišla, isto kao i Vojislav, iz Travunije, nemoguće je reći 'Nije Duklja, već Srbija'. :rtfm:

Još uvijek nisam dobio knjige?

Malo je šire od naslova teme, ali zna li ko više o toj srpskoj Duklji na Karpatima..u tekstu koji sam citirala postojala je do 7.veka, a koliko pre i gde tacno??

Pominje se i negde oko našeg Dunava Duklja,Duklja iznad Panonije:
Ovo bi se moglo dokazati i filologijom ako se jezik ranije pristiglih (nazovimo ih "Tribalski") uporedi sa poljskim jezikom, jer su oni preko Poljske i Karpata, a kroz Duklju i Moravu došli u Panoniju; jezik kasnije pristiglih (nazovimo ih "Porfirogenitovi") može se uporediti sa češkim jezikom, jer su oni došli ovamo sa Labe i nemačke granice.
[Projekat Rastko] Jovan Dragasevic: Makedonski Sloveni (1890)
http://www.rastko.rs/rastko-mk/istorija/opste/jdragasevic-makedonski_l.html

Poslednja izmena:

Back