Uspomene iz mladosti

528ca3301cd711eb446ec0b2e6d48873.jpg

"Znajte da nema ničeg višeg, i jačeg, i korisnijeg za budući život nego kakva lepa uspomena, a naročito koja je ponesena još iz detinjstva, iz roditeljske kuće...

Jedna tako divna, sveta uspomena, očuvana iz detinjstva, možda je baš najbolje vaspitanje. Ako čovek ponese mnogo takvih uspomena sa sobom u život, onda je taj čovek spasen za ceo život. A ako makar i samo jedna lepa uspomena ostane u našem srcu, i to nam nekad može poslužiti kao spas."

F. M. Dostojevski

Sećam se mnogih stvari iz detinjstva..

Osmi rođendan proslavila u Kanadi. Između ostalih poklona, dobila sam ogromnog braon-crnog, plišanog medveda. Spakovan u najvećoj crnoj kesi za đubre. Vraćamo se kući, moji roditelji, sestra i ja. Medved u crnoj kesi prolazi kanadsku granicu, bez problema.

Avion sleće prvo u Skoplje. Pet kofera, nekoliko torbi, ogromna crna kesa sa medvedom unutra. Carinici zapanjeni. Prvo otvaraju najbliži kofer. Ispadaju lego kockice i još neke igračke.
Dva carinika+moj tata muče se da zatvore prvi kofer. Ostale neće da gledaju, jer se moja mala sestra dere na sav glas.

Na pitanje šta je u crnoj kesi, dobijaju odgovor - plišani medved. Ne veruju. Cepaju kesu. Medved pada. Sestra vrišti i trči po aerodromu..
Mama psuje carinike... Juri moju sestru.
Za to vreme ja se držim za tatinu ruku. On moli da što pre pronađu veliku crnu kesu da spakuje medveda.
Mama drži sestru. Posle puno vremena dolazi carinik i pakuje sa tatom medveda. Medved odlazi tamo gde i ostali prtljag a mi skoro poslednji ulazimo u avion.

- Sećanje mi osvežila moja majka-

Rekla mi je da sam plakala zbog medveda do Beograda.

Back