🍵 Da li ste nekad poneli kupus iz domovine i preko granica ?

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.628
Prema informacijama iz Carinske uprave Republike Hrvatske, unos bilja, biljnih proizvoda i drugih nadziranih predmeta iz trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, podložan je strogim fitosanitarnim pravilima Evropske unije. Ovi propisi nalažu da određene vrste bilja i povrća mogu biti uvezene u EU samo uz ovjereni fitosanitarni sertifikat, dok je unos nekih vrsta potpuno zabranjen.

Kršenje ovih pravila može imati ozbiljne posljedice, uključujući visoke novčane kazne i oduzimanje robe. Nedavno je na graničnom prelazu Izačić jedan putnik prekršio ova pravila pokušavajući unijeti 15 kilograma svežeg kupusa bez potrebne dokumentacije. Kao rezultat, suočio se s kaznom od oko 700 eura.

IMG_9113.jpeg

Kupus iz domaće bašte je najsladji ever i ever

I sad oderase čovjeka ko musa jarca ….

Da li smatrate da taj teror na granici treba da prestane ?

I da li hrvati sto prelaze granicu na biciklu ili peške da kupuju u BiH takodje plaćaju kaznu ili se to toleriše ?

Кад уђемо у ЕУ неће бити граница, па ћемо да преносимо купус без проблема преко гране.

Kad ulazite automobilom u stejt Kaliforniju iz okolnih stejtova (Oregon, Nevada, Arizona) sacekaju vas velike table sa obavestenjem da sve biljne proizvode morate prijaviti. A onda naletite na kucice fitosanitarnih inspektora na drumu, nesto kao kucice na naplatnim rampama, zaustave vas i ljubazno pitaju da li imate nesto od biljnih proizvoda. Ja nisam imao nikada nista pa ne znam kako deluju ali znam da oduzimaju sve sto moze da ugrozi njihovu poljoprivrednu proizvodnju. Zasto bi ulazak sa Balkana u EU bio drugaciji?

Kad ulazite automobilom u stejt Kaliforniju iz okolnih stejtova (Oregon, Nevada, Arizona) sacekaju vas velike table sa obavestenjem da sve biljne proizvode morate prijaviti. A onda naletite na kucice fitosanitarnih inspektora na drumu, nesto kao kucice na naplatnim rampama, zaustave vas i ljubazno pitaju da li imate nesto od biljnih proizvoda. Ja nisam imao nikada nista pa ne znam kako deluju ali znam da oduzimaju sve sto moze da ugrozi njihovu poljoprivrednu proizvodnju. Zasto bi ulazak sa Balkana u EU bio drugaciji?
To bre ko da nije ista zemlja USA nego da se ulazi iz Mexica

Što volim da čujem ovako nešto iz prve ruke :lol:

jest valaj a kad se nadmnu vjetrovi i tornado on se tačno zaustavi na granici da ne bi sjemenke uletjele u drugu republiku

jest valaj a kad se nadmnu vjetrovi i tornado on se tačno zaustavi na granici da ne bi sjemenke uletjele u drugu republiku
Gled , kad to nije palo na pamet samim Kallifornijakancima. :D

U Kaliforniji duva sa Pacifika ka kopnu, plus su na zapadu i severu visoke Siera Nevada i Rocky Mountains. Prirodno su izlovani od drugih delova USA a, eto, potrudili su se da i ljudi ne svercuju kupus unutra.

Nije problem kupus i ne brane uvoz/izvoz zbog novca, problem je ako je "zarazen" nekim stetocinama koje nema na tom podrucju, pa da se ne rasire...YAkodje ako se kupi povrce ili voce u prodavnicama, dovoljno ga je prijaciti i niko ne pravi problem, problem je sa biljem kucnog porekla, za koje nema dokaze da je zdravo i tretirano protiv zaraza.

Back