Uskrsnuće DSS-a

Slaven777
Loša procena, istina, ali imala je smisla za onoga ko misli da za ovaj narod Kosovo nešto znači.
Колико лоша- видимо данас, јер СНС држи све полуге власти, а ДСС ке потпуно небитна странка, ван парламента.
То је била кардинално лоша процена...:think:

A i van tog pragmatizma, koji je naravno bio osnovni motivator, jednostavno se mora priznati da postoji nešto plemenito u odbijanju stvaranja nove većine parlamentarnim prekrojavanjem, odnosno u ideji da se narodu vratu mandat i biračima prepusti da odbiju ili prihvate ono što se predloži (a to je SRS-DSS koalicija).
Било би племенито- да пре тога нису одбили формирање Владе са, бар на изглед- много ближом у политичком смислу странком, и правили Владу са ДС, која их је издала, увенила и- уклонила са политичке сцене.
И сувише си благ према ДСС; то што су тада урадили- није за поштовање, него за осуду, а и на изборима је народ баш то и урадио- казнио их великим падом рејтинга.

No, samo da ovde dodam...Šešelj se složio sa idwjom prevremenih izbora. Ali ne sano zbog toga što je bio u istim rodoljubivim iluzijama kao i Koštunica, već iz prostog razloga što on upravo nije želeo da radikali dođu na vlast. Da se to dogodilo, evo garantujem ti, Šešelj bi leteo iz radikala. On je toga bio svestan. Verovatno bi ta, treća Koštunicina vlada, potrajala još kraće nego druga; ako ne bi sam Koštunica opet dao ostavku kada bude primetio da su lažni radikali zapravo ista priča kao i demokrate (ili čak i gora), onda bi sama vlada pala u parlamentu nakon odlaska jednog broja Šešelju odanih narodnih poslanika. U toj situaciji ne bi Koštunica dopustio Vučiću, kao što se dogodilo 2013. godine, posle izbacivanja URS-a, da svim raspoloživim sredstvima prekroji i nagna nekako 126 magičnih glasova uz podršku dela opozicije (socijalista, u prvom redu).
Стоје тезе које си изнео.
Само- како су успели да не препознају у тој новој екипи потенцијал за сарадњу и раст?:roll:
Да су се тада договорили са СНС- верујем да би они, а не СПС били стратешки партнер, а можда и водећи; а о Шешељу не бих овде- мислим да њега једино занима да претраје што дуже у Скупштини, са што мање обавеза и одговорности, а "на сиси" државе, као "конструктивна опозиција".
И нисам сигуран да су те грешке последица лоших процена; мислим да је то нека скривена агенда ДСС поодавно, али, о том- по том...:think:

Tako da, situacija u kojoj bi došli jeste da DSS zapravo nema partnera, da ne mogu ni sa kim i prošli bi na prevremenim izborima 2009. godine možda i gore nego što istorijski jesu, sa dve kratkotrajne vlade koje se urušavaju same u sebe, možda baš ostavkom premijera istog.
Па, ето- коалициони потенцијал радикала увек је био још мањи, а претрајаше и вратише се у Парламент, и чак по мало расту, са све муљавим Шешељем, који се све очигледније труди да не ради ништа, сем надгорњавања по Скупштини.
Није то цела истина; има ту неких старих антагонизама, сујета и ко зна чега још; није џаба Коштуније зарадио титулу "Тројанског коња".:whistling:

Pa naravno, oni su protiv Tadića i DS još od 2008. To je i jedan od razloga zašto ne mogu da se uklope u SZS. U principu bliži im je SNS od DS (SZS) ma koliko da kritikuju i SNS.

СНС им је ближи зато што је власт, а ДСС има дугу традицију - још од деведесетих што сам већ показао на претходној страници ове теме - да шурује с режимом док су у опозицији.
Иначе нема баш никаквог разлога да се "не уклапају" јер је Савез за Србију, са програмом у 30 тачака (који се нигде не коси са програмом ДС-а нити са њиховим јавно изказаним политичким ставовима, шатро опозиционим) практично техничка а не идеолошка коалиција. Из разлога што ДСС ни у лудилу не може сама да пређе цензус, СзС је идеална коалиција за њих. ДСС није у Савезу за Србију јер је ДСС лажна опозиција, попут нпр. "Треће Србије", "Заветника" и осталих из Вучићеве деснице, то је сада очигледно, и ту нема шта више да се стварно дискутује. А што се тиче "путера на глави" ДС-а, Ђиласа и других, па човече тог путера на глави понајвише има ДСС! Немој само они да причају о "путеру на глави"..

Poslednja izmena:
Slaven777

Колико лоша- видимо данас, јер СНС држи све полуге власти, а ДСС ке потпуно небитна странка, ван парламента.
То је била кардинално лоша процена...:think:

I radikali su potpuno isto tada mislili, samo nisu želeli da odole dokopavanju vlasti pa nisu smatrali za potrebnim prevremene izbore. Može se reći da je postojao i dobar argument (secesionizam južne pokrajine) kao potreba za stabilnošću, ali i Šešelj je tada isto bio za izbore.

DSS je uništen gubitkom identiteta, docnije; dobrim delom upravo zahvaljujući Vučiću. Iz sličnih kontrola zašto je Šešelj stavljen na uzicu, kao i zbog čega je Vučić presrećan zbog pridruživanja dverjana Savezu za Srbiju, ili put Miše Vacića; vlasti ne odgovara postojanje nacionalne političke opcije i zato radi svim mogućim sredstvima da je ili stavi pod svoju kontrolu ili uništi. DSS je napravio koaliciju u Beogradu sa njima, ovde bio mlaka opozicija, ovde čvrsta i u svim silnim pretumbavanjima, izgubio se. No, to su stvari koje su usledile mnogo posle i koje nemaju puno veze sa ovim što se desilo 2008. godine.

Било би племенито- да пре тога нису одбили формирање Владе са, бар на изглед- много ближом у политичком смислу странком, и правили Владу са ДС, која их је издала, увенила и- уклонила са политичке сцене.
И сувише си благ према ДСС; то што су тада урадили- није за поштовање, него за осуду, а и на изборима је народ баш то и урадио- казнио их великим падом рејтинга.

Pročitaj šta sam sve pisao o DSS-u, a posebno u vezi privatizacije recimo i još mnogo drugih pitanja. Ne bih rekao da sam blag. ;) E sada što se tiče ovoga konkretno, znam da je dobar deo DSS-a bio za prekomponovanje vlasti, ali govorim o gestu sada samom, mimo samog pitanja strančarenja. Gest možda jeste bio apolitičan i stoga loš, ali kod mene Koštunica svakako ima jedan veliki plus jer je primer kako bi srpski državnici trebalo da se ponašaju; retkost koja bi trebalo da postane uzor i Vučiću i svima koji ga naslede. Druga je priča što se iza toga krila ideja da će se na kosovskoj retorici biti pokupljeni neki glasovi, tako da su motivi svakako pod pitanjem. :lol: Ali kada bi se svaki političar tako ponašao, da izbegava bilo kakve rekonstrukcije van izbora, ovo bi bila bolja i odgovornija zemlja.

Стоје тезе које си изнео.
Само- како су успели да не препознају у тој новој екипи потенцијал за сарадњу и раст?:roll:
Да су се тада договорили са СНС- верујем да би они, а не СПС били стратешки партнер, а можда и водећи; а о Шешељу не бих овде- мислим да њега једино занима да претраје што дуже у Скупштини, са што мање обавеза и одговорности, а "на сиси" државе, као "конструктивна опозиција".
И нисам сигуран да су те грешке последица лоших процена; мислим да је то нека скривена агенда ДСС поодавно, али, о том- по том...:think:

Па, ето- коалициони потенцијал радикала увек је био још мањи, а претрајаше и вратише се у Парламент, и чак по мало расту, са све муљавим Шешељем, који се све очигледније труди да не ради ништа, сем надгорњавања по Скупштини.
Није то цела истина; има ту неких старих антагонизама, сујета и ко зна чега још; није џаба Коштуније зарадио титулу "Тројанског коња".:whistling:

Ja naprotiv ne mislim da oni nisu prepoznali u radikalima potencijal za saradnju neku, već upravo, opasnost. Mislim da je Koštunica u vreme pregovora po ostavci na mesto premijera već imao dobre informacije o političkom putu i namerama Nikolića i Vučića, a koji uključuju nagli politički zaokret u ideoloiju nekompatibilnu sa Demokratskom strankom Srbije, a to je suštinsko preuzimanje skoro svih programa i ideja Demokratske stranke, a posebno na planu spolje politike. Već je on znao sa kakvim preletačevićima ima posla (to je, zapravo, u slučaju radikalskih prvaka postalo u širim okvirima evidentno najranije još 2005/6. godine) zbog čega su oni zapravo za DSS gori partner od DS-a: sa demokratama bar znaš na čemu si, a ovde im se doslovno ništa ne može (kao što se i ispostavilo, od kada čvrsto drže vlast) verovati. :think:

Ne bi DSS pristao na održavanje iste politike uz samo promenu kadra. Od toga su i strahovali, da ne budu preveslani, kao što je Dinkić to poslužio Vučiću i Nikoliću, da dođu na vlast. Zapravo, to je jedan od razloga zbog kojih su, takođe, želeli da idu na prevremene izbore; DSS je imao mnogo bližeg partnera u SPS-u nego kod radikala. Bilo kakva DSS-SRS vlada pukla bi pre ili kasnije iz sličnih ili skoro identičnih razloga kao i DS-DSS vlast.

Slaven777

DSS je uništen gubitkom identiteta, docnije; dobrim delom upravo zahvaljujući Vučiću.
Не би он могао да им уништи идентитет, да су га имали.
Просто- одустали су од својих принципа, и то платили губитком политичког угледа, а Вучић их је само докусурио, осетивши прилику.
"Пали су, јер су паду били склони...
kod mene Koštunica svakako ima jedan veliki plus jer je primer kako bi srpski državnici trebalo da se ponašaju
Свакако.
А онда дозволи да га Веља сеља одвуче на Цецин новогодишњи "концерт" испред Скупштине!?:lol:
Колебљивац, што би рекли "црвени"; то је његова права природа.:whistling:

Mislim da je Koštunica u vreme pregovora po ostavci na mesto premijera već imao dobre informacije o političkom putu i namerama Nikolića i Vučića
Све и да је тако- зашто онда "враћа мандат народу", уместо да спречи такав заокрет?
Тек то је неодговорно!
То државник не сме да уради никако.

Bilo kakva DSS-SRS vlada pukla bi pre ili kasnije iz sličnih ili skoro identičnih razloga kao i DS-DSS vlast.
Тешко доказива хипотеза, у ери овако лабавих приступа идеолошким предлошцима.
Мож' да бидне, не мора да значи.
Браниш их и сувише; не заслужују.
Знам их и ја, врло добро...:lol:

kostunicu nisam voleo jer je bio protiv milosevica ali pocetkom 2000ih kad je milosevic vec otisao u hag jedini je kostunica ostao posten

jedino za njega nema afera ili skandala...da je drpao pare...privatizovao firme...da se drogirao...da je imao ljubavnice...da ima nekretnine po srbiji...skupi autoomobili...a možda je i on pod kontrolom brita i amera???

Тешко доказива хипотеза, у ери овако лабавих приступа идеолошким предлошцима.
Мож' да бидне, не мора да значи.
Браниш их и сувише; не заслужују.
Знам их и ја, врло добро...:lol:

Nije reč o hipotezi. Nastanak SNS nije bio preko noći, o tome imamo dokaza koliko hoćeš...još 2006. godine kukaju kako Šešelj sprečava njihovo reformisanje i veći zaokret Zapadu (ili prethodne godine).

Radi se o tome da je sve već bilo odlučeno i da se nije tu puno šta moglo raditi. SRS je bila lažna opozicija sve te godine (kao što je i danas). Nije tu zapravo bilo nikakvih opcija; znatno veći faktori i sile zacrtali su politiku Srbije i to je velikim delom izvan kontrole i Koštunice i bilo kog iz te partije. Mogli su da ni 2007. godine ne ulaze u koaliciju sa Tadićem i Dinkićem tj. da puste da istekne rok i prouzrokuju prevremene parlamentarne izbore, ali to bi bila gora opcija iz prostog razloga što nakon bezuspešnih pregovora uobičajeno nešto slabije prođu oni koji su pregovarali, pa se u toj situaciji svakako mogao očekivati nešto lošiji rezultat DSS-a (kao što je i bio). S tim što je ideja bila da kovoska retorika delimično amortizuje taj pad (kao što i jeste; ostvarili su solidan rezultat na izborima 2012. godine, imajući na umu i medjsku mašineriju koja je bila uperena iz smera vlasti).

Tako da, nije tu uopšte bilo mnogo opcija, u stvarnosti (bilo je samo ako se pravimo da stvari funkcionišu drugačije). Zato se do 2014. godine Koštunica manje-više i povukao iz političkog života, jer je shvatio da borba protiv vetrenjače nema puno rezultata.

Poslednja izmena:
Zato se do 2014. godine Koštunica manje-više i povukao iz političkog života, jer je shvatio da borba protiv vetrenjače nema puno rezultata.
Повукао се да избегне одговорност за брљотине које су правили, и успео у том избегавању.
Осим тог успеха- није их било баш много.
А њему можемо да "захвалимо" на целој плејади страховитих штеточина од 2000-те па на овамо, а неке још трају.
Његови министри су били Лабус, Динкић, Тадић, Шутановац, Бубало, и да не набрајам.
За све оно за шта данас нападамо Вучића- можемо комотно и њега, али га ти, из неких разлога- штедиш.:lol:
А оправдања која налазиш- мени су неубедљива и недовољна; без увреде...

Ако ти од Проф.Ломпара очекујеш да "прозбори" о криминалном пројекту "Бг на води", о отимању ПКБ-а, о аеродромима, онда ти не знаш о коме причамо. Он је историчар! Или си ти из шеме да сви могу све и о свему. Па то сада имаш. Што мењати?
Нисам ни очекивао да би ти могао читати штиво као што је "Дух самопорицања", сувише је то тешко. За тебе ја Хари Потер и сл. литература.

Мило Ломпар је дипломирао на Филолошком факултету у Београду, (Група за југословенске књижевности и Општу књижевност). Докторирао је на истом факултету тезом о Историјском, поетичком и књижевном наслеђу XVIII и XIX века у позним делима Милоша Црњанског пред комисијом коју су чинили академик Никола Милошевић, проф. др. Јован Деретић и проф. др. Новица Петковић. На Филолошком факултету у Београду професор је предмета Српска књижевност XVIII и XIX века и Културна историја Срба.

Па то је наравно. Чим
, ту је све јасно. Не треба ићи даље од тога. Кад је задњи пут на пример Бошко Обрадовић, лидер Двери и један од лидера Савеза за Србију, гостовао у "Ћирилици"? Мислим да је то било пре две године, а исправите ме ако грешим. Па да није можда Ковић интересантнији са гледалишће од Обрадовића? ахахаха смешно заиста да се ДСС представља као опозиција..
Zar Bosko vise nije *liDERCINA*?
Da li se i u stvarnom zivotu bavis neprestanim muljanjem kao na forumu?

Мило Ломпар је дипломирао на Филолошком факултету у Београду, (Група за југословенске књижевности и Општу књижевност). Докторирао је на истом факултету тезом о Историјском, поетичком и књижевном наслеђу XVIII и XIX века у позним делима Милоша Црњанског пред комисијом коју су чинили академик Никола Милошевић, проф. др. Јован Деретић и проф. др. Новица Петковић. На Филолошком факултету у Београду професор је предмета Српска књижевност XVIII и XIX века и Културна историја Срба.

Немој тако, знаш колико их има на овом форуму за које је он безвезан тип, безвезњаковић.
И баш зато што такви ликови оволико нападају ДСС, указује да овај нови са М.Јовановићем има шансу.
Шанса је и што неће у СзС. Једино штета за Двери и Стаматовића што су тамо. Њима је ипак место са обновљеним ДСС-ом, и по определењима, а и што нису ухваћени са рукама у шећеру.

Једноставно је.
Направиш Владу са њима и тако их демаскираш.
Играо је игре са њима и изгубио.

Demaskirali su sami sebe ubrzо; što u kampanji, što definitivno posle izbora. Kako bi na taj način postizao išta drugo do ispadanja naivčinom što moraš po drugi put posle izbora da kao predsednik rušiš sopstvenu vladu? :lol:

(...)

И баш зато што такви ликови оволико нападају ДСС, указује да овај нови са М.Јовановић. (...)

Ово са госн` М.Јовановићем је управо карикатурална верзија старе удбашке приче из деведесетих познатије као ДСС.

- - - - - - - - - -

Nema.
Komunisti se usrali u Srbe za narednih 300 godina.
Možda i duže.

Немојте временски да се ограничавате јер кога ћете да кривите за 300 година? Зато реци лепо српски "заувек".

Ништа не раздвајам само кажем да је ДБ сасвим исполитизован, а у њему сигурно има људи који часно раде свој посао. Као и полииција, војска, правосуђе.

Sve je to plitka država, (spljošteno društvo) jer nema dovoljne dubine u tome što pominješ časno i radno sa vrlinama.

Na dnu institucija su časni i utamničeni službenici, kako ne bi planirali prevrat.

- - - - - - - - - -

Pa zar je moguća kontaminacija jednog milenijuma sa samo pola veka?

Da kroz pozitivizam i pozitivne propise, izvrgnutog prirodnog zakona dobio si uzgojenu i nesposobnu pučinu, puku sirotinju i puku građanštinu kojom upravljaju smutljivci i mešetari - deca komunizma

Sve će to jedna naredna prirodna ili antroplološka katastrofa da eliminiše.

- - - - - - - - - -

Не, већ не треба очекивати ништа више од комунистичког кокошињца, заувек.

Ne blebeći nesrećo jedna izgurana iz srpske oligarhije i vršitelja moći !

Tvoje nezadovoljstvo je beskonačno.

Poslednja izmena:
Повукао се да избегне одговорност за брљотине које су правили, и успео у том избегавању.
Осим тог успеха- није их било баш много.
А њему можемо да "захвалимо" на целој плејади страховитих штеточина од 2000-те па на овамо, а неке још трају.
Његови министри су били Лабус, Динкић, Тадић, Шутановац, Бубало, и да не набрајам.
За све оно за шта данас нападамо Вучића- можемо комотно и њега, али га ти, из неких разлога- штедиш.:lol:
А оправдања која налазиш- мени су неубедљива и недовољна; без увреде...
Репка ко` врата!

О непочинствима владе Војислава Коштунице зна се све; од чињенице да су од 24 спорне приватизације, а на чијем расветљавању инсистира Европска унија, 23 одрађене управо у време његове владе; да је у време његове владе Нафтна индустрија Србије (НИС) као жила куцавица српске привреде која је се никад и никоме није смела продавати, дата за тепсију рибе, преко тога да су у време Коштуницине владе многи класични преваранти из деведесетих, а који су "живнули" после укидања Службе друштвеног књиговодства где су били на црним листама, преко кредита тзв. "страних банака" - које су добијали на основу крајње сумњивих учешћа - покуповали многе индустријске погоне, а затим машине продавали по Румунији и околним земљама, и од фабричких хала правили магацине за акцизне робе из иностранства, па до тога да је управо Коштуницина влада увела субвенције страним тзв. "инвеститорима", о томе се све зна - и невероватно је да још увек има оних који се издају за "патриоте", а траже "укрснуће" таквог зла какав је ДСС од свог настанка деведесетих до данас.

Poslednja izmena:
i zato prica * on je posten*

ne pije vodu

da je bar miloseviceve * gresnike* nakon 5. oktobra kaznio

nego je kriv sto 6-i nije dosao

posledice toga danas gledamo

tako da je kriv i za sadasnju situaciju posredno
Репка ко` врата!

- - - - - - - - - -

Треба овде споменути и један заиста тужан јубилеј, а везан је за неславну владавину Коштунице и његових економских убица. Наиме, 3. новембра о.г. навршило се тачно десет година од уништења српске аутомобилске индустрије. И премда је "Застава" званично престала да постоји новембра 2008, и премда је Коштуњави званично "абдицирао" у мају исте године, на уништењу "Заставе" [која је btw сада могла комотно да производи неки нови мали народни ауто у три варијанте мотора, и да га због мале цене лако продаје не само у Србији већ у целом Региону али и у нпр. економски девастираној Грчкој, где се уосталом југић и раније продавао] се радило у време Коштуницине владе - свом оданом министру Динкићу је Коштуница поверио тај задатак да уништи српску аутомобилску индустрију, у чему је Динкић нажалост био изузетно успешан и посао око тога је завршио у влади Мирка Цветковића, како сам горе написао, већ у новембру 2008 - пре тачно десет година.

Back