Uroš Drenović

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ја сам само питао како уопште изгледа Дреновић, јер очигледно и око тога постоје недоумице.
nema nedoumice nego je proka u svojoj mrznji prema srbima i srbiji u vise navrata pokusao da falsifikuje i na onaj tekst koji je linkovao a u kojem vise nema fotografija iako on tvrdi da ih ima i da ih on vidi :rotf: non stop kaci pogresnu fotku na kojoj u stvari i nema drenovica .

ista ta mrznja kojom je zaslepljen ne daje mu snage ni da se od svoje "tri tacne verzije" odluci za jednu koja je po njemu istinita ni posle dve nedelje :mrgreen:
pa tako luta od 1942 do 1943 :dash:, od banja luke preko mrkonjic grada sve do neretve :hahaha:
luta od samardzica do vojnog muzeja i na kraju ce da kaze da nije jos dobio tu fotku jer i ako je ili kad je dobije videce da na njoj ili nema drenovica ili da u obrazlozenju ne postoji drenovic ama bas nigde,
ali neka ga da vidimo koliko ce jos da se igra sam sa sobom ili dokle ce da ga pustaju nadlezni da se igra zmurke sa svima falsifikujuci i izmisljajuci nekakve ocigledne budalastine :rotf:

Мени није битно коришћење. Ја сам само питао како уопште изгледа Дреновић, јер очигледно и око тога постоје недоумице.
Има ли ико Paint да га уоквири црвеном бојом на сликама и обележи бројевима, па бар око тога да се договоримо?

vidi ovako, na predmetnoj slici je samo jedan sa kokardom i CRNOM BRADOM a ostalo su ustaše i domobrani i na kraju jedan četnik sa svetlom bradom

a na drugoj je samo jedan četnik sa ustašama i domobranima

mislim da je lako i bez crvene boje shvatiti ko je saradjiva sa ustašama a nosio kokardu

- - - - - - - - - -

Na obema je rezervni poručnik vojvoda Uroš Drenović, komandant Četničkog odreda „Kočić", s nekolicinom hrvatskih domobrana, s timšto se u oba slučaja na slikama pojavljuje po jedan ustaša, prepoznatljiv pocrnoj uniformi.

Autor: Piše: Miloslav Samardžić
http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/55089/prijateljski-pozdrav-velikih-neprijatelja.html

- - - - - - - - - -

nema nedoumice nego je proka u svojoj mrznji prema srbima i srbiji u vise navrata pokusao da falsifikuje i na onaj tekst koji je linkovao a u kojem vise nema fotografija iako on tvrdi da ih ima i da ih on vidi :rotf: non stop kaci pogresnu fotku na kojoj u stvari i nema drenovica .
bane, ti si iz beograda, do muzeja republike srbije treba ti maksimalno pola sata kolima, što ne odeš lepo i slikaš nam sokument, sliku, o kojoj pričamo?

pa još ako porazgovraš sa nekim od prisutnih kustosa, pa nam to preneseš lepo ovde na temi, to bi nam stvarno dalo kvalitet temi i samom pdf istorija

p.s. ja sam dana splatio 500 dindži i čekam sliku sa overom muzeja i posvetom tipa:

za najveći forum u srbji - krstarica, pdf istorija

cekaj, polako jel ovo sad sto si napisao znaci da si se ti od tri svoje sigurne i proverene verzije odlucio da je fotka u kojoj centici i ustase i domobrani nazdravljaju nastala u banja luci , mrkonjic gradu ili na neretvi , 1942 ili 1943 ???
prvo to moras da definises, jer ti jos uvek linkujes samardzicev tekst gde se govori o banja luci a onda pominjes da ces za neki dan da dokazes verziju od muzeja koji tvrdi da je slika nastala na neretvi

pa covece ti u jednoj poruci sam sebe opovrgavas , prvo pricas jedno a onda dokazujes drugo
ne moze fotka da bude napravljena istovremeno u mrkonjic gradu i na neretvi i u banja luci i 1942 i 1943

vidi ovako, na predmetnoj slici je samo jedan sa kokardom i CRNOM BRADOM a ostalo su ustaše i domobrani i na kraju jedan četnik sa svetlom bradom

mislim da je lako i bez crvene boje shvatiti ko je saradjiva sa ustašama a nosio kokardu

Na obema je rezervni poručnik vojvoda Uroš Drenović, komandant Četničkog odreda „Kočić", s nekolicinom hrvatskih domobrana, s timšto se u oba slučaja na slikama pojavljuje po jedan ustaša, prepoznatljiv pocrnoj uniformi.

http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/55089/prijateljski-pozdrav-velikih-neprijatelja.html

vidi ovako,
na linku koji si ti ovde i sada stavio po 75847 put NEMA FOTOGRAFIJA
znaci te fotke samo ti vidis.
a sto je najludje po ko zna koji put u svoj post kao dokaz svoje tvrdnje ti si postavio i fotku koja u originalu nije tamo,

bane, ti si iz beograda, do muzeja republike srbije treba ti maksimalno pola sata kolima, što ne odeš lepo i slikaš nam sokument, sliku, o kojoj pričamo?

pa još ako porazgovraš sa nekim od prisutnih kustosa, pa nam to preneseš lepo ovde na temi, to bi nam stvarno dalo kvalitet temi i samom pdf istorija

p.s. ja sam dana splatio 500 dindži i čekam sliku sa overom muzeja i posvetom tipa:

ne ne , kad se ti budes odlucio za jednu od svoje tri verzije ja cu ti tacno odgovoriti o cemu se radi,

Poslednja izmena od moderatora:

Не баш. Ни један са те слике не личи на онога који је сам на другој слици, а за кога се такође тврди да је Дреновић.
Црна брада није довољна.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Хвала проко што си нам све лепо и појаснио, мада смо то већ знали...иде репутација за тебе :ok:

Odlazak vojvode Drenovića u okupiranu Banjaluku leta 1942. godine, kada je nastala jedna od pomenutih fotografija, posledica je potpisivanja niza ugovora - bilo ih je desetak - između Bosanskih četničkih odreda, kojima je komadovao Rade Radić, i „Nezavisne Države Hrvatske". A ugovori su, s druge strane, posledica izbijanja građanskog rata između četnika i partizana u zapadnoj Bosni. Do proleća 1942. godine, ovde su položaje prema ustašama i domobranima zajedno držali i četnici i partizani, a onda su se potonji izdvojili i napali četnike. Uskoro dolazi do podele teritorija: zapadno od linije Kozara-Drvar ostali su partizani i tu je srpski narod doživeo još jedan strahoviti talas genocida. Istočno od ove linije teritorija pripada Bosanskim četničkim odredima, koji strategiju prema Hrvatima definitivno utvrđuju na konferenciji održanoj 7. juna 1942. Prema rečima advokatskog pripravnika Branislava Lazičića, šefa propagande Komande Bosanskih četničkih odreda, napad komunista „prisilio je vođe vojno-četničkih odreda da se osiguraju bar prema Hrvatima i da na taj način zaštite narod od daljnjeg klanja". Lazičiću nije bilo po volji što se u potpisanim sporazumima priznaje NDH, koja „ne priznaje srpskog naroda". On je rekao da je to učinjeno iz nevolje, krivicom komunista, a da Hrvati za svoja nedela „moraju platiti kad-tad".

U raspravi koja je usledila, svi učesnici konferencije složili su se o osnovnim pitanjima: da su potpisani sporazumi zaustavili genocid nad Srbima, da je priznavanje NDH samo formalno i da Hrvatima ne treba verovati, da su na ovaj način mnogi Srbi spaseni od zatvora, logora, zbegova, itd.

Na novoj konferenciji četničkih komandanata, održanoj 1. i 2. jula, zadatak da postavi „referenta za odnose prema NDH", tj. oficira za vezu, dobio je upravo Drenović. On je taj zadatak preuzeo na sebe i tako su nastale dve pomenute fotografije. Drenovićev stav o ovom pitanju bio je sledeći: „U pogledu akcije protiv Hrvata prosta je stvar - dokle je jak vanjski front, mi ne možemo ništa, jer će im njihovi saveznici (Nemci) pomoći i mi moramo biti oprezni. Sada je vreme kad narod treba nešto da radi jer ja ne mogu lagati narodu da će nešto doći i da će neko poslati, i ja računam samo s onim što mi imamo. Mi moramo što dalje izigravati ovu politiku, dok ne pukne front, a onda..."

Domobrani, a ne ustaše

Komunisti su po pravilu pisali da su četnici potpisali sporazume s ustašama. Međutim, svi sporazumi potpisani su s civilnim predstavnicima NDH, obično sa županima, kao i s hrvatskim domobranima, koji su se smatrali regularnom vojskom NDH. Četnički odredi, raspoređeni duž granica svojih oblasti, sprečavali su upade ustaša, na koje se sporazumi nisi odnosili. Takođe, tolerisanje slobodnih srpskih zona unutar NDH smatrano je znakom njene slabosti. U istočnoj Bosni, gde je hrvatska vlast bila samo simbolična, nije bilo potrebe za taktiziranjem i ovde sporazuma sa NDH nije bilo. Najzad, u ovo doba, i sve do kraja 1942. godine, četnici iz zapadne Bosne nisu se nalazili pod Dražinom komandom.

Dokumenata o zajedničkom učešću četnika i ustaša u borbama protiv partizana nema, dok postoje, na primer, nemačka dokumenta da su se partizani i ustaše borili „rame uz rame" protiv četnika.

ето све лепо пише на линку који си овде поделио па не видим потребу за даљом дискусијом

С друге стране имамо слике партизана и усташа, немачка документа о сарадњи партизана и усташа против Срба, прелазак партизана у усташе и усташа у партизане...па је јасно ко је с ким и с којим разлогом сарађивао...или нешто од овога што сам навео није тачно?

dakle drugar, spremi 500 dindži i dobićeš overenu sliku sa sve posvetom ;)
današnji mali:
Поштовани,
У вези са вашом молбом да Вам се проследи фотографија под инв.бр.5010,
обавештавамо Вас да се услуге наплаћују. У складу са важећим ценовником
услуга Војног музеја, скен фотографије /600дпи/ износи 500,00 динара.
Свака кориштена фотографија мора бити уредно потписана као власништво
Војног музеја. Збирку фотографија обрађује кустос ........ са .....
можете прецизирати детаље у вези са захтевом.
С поштовањем,
пуковник
Министарство одбране
Сектор за људске ресурсе
Управа за традицију, стандард и ветеране
Војни музеј
Београд, Калемегдан бб
a li je moguće da vas zaistinu istorija naše zemlje ne interesuje, pa vam je vama par ovde, lakše oponirati i negirati umesto da protegnete noge i posetite neki od muzeja republike srbije?
gde vam je istraživački žar?
zašto je lakše guglovati nego prošetati do muzeja?
ja imam 500 dinara, a vi?
На слици која је из војног музеја нигде не пише да је на слици Дреновић, требају ти само очи и део великог мозга да то утврдиш а не 500 динара.

uz sliku ide i objašnjenje kustosa ;)

- - - - - - - - - -

šta ćemo onda?:lol:

- - - - - - - - - -

Хвала проко што си нам све лепо и појаснио, мада смо то већ знали...иде репутација за тебе :ok:

Odlazak vojvode Drenovića u okupiranu Banjaluku leta 1942. godine, kada je nastala jedna od pomenutih fotografija, posledica je potpisivanja niza ugovora - bilo ih je desetak - između Bosanskih četničkih odreda, kojima je komadovao Rade Radić, i „Nezavisne Države Hrvatske". A ugovori su, s druge strane, posledica izbijanja građanskog rata između četnika i partizana u zapadnoj Bosni. Do proleća 1942. godine, ovde su položaje prema ustašama i domobranima zajedno držali i četnici i partizani, a onda su se potonji izdvojili i napali četnike. Uskoro dolazi do podele teritorija: zapadno od linije Kozara-Drvar ostali su partizani i tu je srpski narod doživeo još jedan strahoviti talas genocida. Istočno od ove linije teritorija pripada Bosanskim četničkim odredima, koji strategiju prema Hrvatima definitivno utvrđuju na konferenciji održanoj 7. juna 1942. Prema rečima advokatskog pripravnika Branislava Lazičića, šefa propagande Komande Bosanskih četničkih odreda, napad komunista „prisilio je vođe vojno-četničkih odreda da se osiguraju bar prema Hrvatima i da na taj način zaštite narod od daljnjeg klanja". Lazičiću nije bilo po volji što se u potpisanim sporazumima priznaje NDH, koja „ne priznaje srpskog naroda". On je rekao da je to učinjeno iz nevolje, krivicom komunista, a da Hrvati za svoja nedela „moraju platiti kad-tad".

U raspravi koja je usledila, svi učesnici konferencije složili su se o osnovnim pitanjima: da su potpisani sporazumi zaustavili genocid nad Srbima, da je priznavanje NDH samo formalno i da Hrvatima ne treba verovati, da su na ovaj način mnogi Srbi spaseni od zatvora, logora, zbegova, itd.

Na novoj konferenciji četničkih komandanata, održanoj 1. i 2. jula, zadatak da postavi „referenta za odnose prema NDH", tj. oficira za vezu, dobio je
upravo Drenović. On je taj zadatak preuzeo na sebe i tako su nastale dve pomenute fotografije. Drenovićev stav o ovom pitanju bio je sledeći: „U pogledu akcije protiv Hrvata prosta je stvar - dokle je jak vanjski front, mi ne možemo ništa, jer će im njihovi saveznici (Nemci) pomoći i mi moramo biti oprezni. Sada je vreme kad narod treba nešto da radi jer ja ne mogu lagati narodu da će nešto doći i da će neko poslati, i ja računam samo s onim što mi imamo. Mi moramo što dalje izigravati ovu politiku, dok ne pukne front, a onda..."

Domobrani, a ne ustaše

Komunisti su po pravilu pisali da su četnici potpisali sporazume s ustašama. Međutim, svi sporazumi potpisani su s civilnim predstavnicima NDH, obično sa županima, kao i s hrvatskim domobranima, koji su se smatrali regularnom vojskom NDH. Četnički odredi, raspoređeni duž granica svojih oblasti, sprečavali su upade ustaša, na koje se sporazumi nisi odnosili. Takođe, tolerisanje slobodnih srpskih zona unutar NDH smatrano je znakom njene slabosti. U istočnoj Bosni, gde je hrvatska vlast bila samo simbolična, nije bilo potrebe za taktiziranjem i ovde sporazuma sa NDH nije bilo. Najzad, u ovo doba, i sve do kraja 1942. godine, četnici iz zapadne Bosne nisu se nalazili pod Dražinom komandom.

Dokumenata o zajedničkom učešću četnika i ustaša u borbama protiv partizana nema, dok postoje, na primer, nemačka dokumenta da su se partizani i ustaše borili „rame uz rame" protiv četnika.

ето све лепо пише на линку који си овде поделио па не видим потребу за даљом дискусијом

С друге стране имамо слике партизана и усташа, немачка документа о сарадњи партизана и усташа против Срба, прелазак партизана у усташе и усташа у партизане...па је јасно ко је с ким и с којим разлогом сарађивао...или нешто од овога што сам навео није тачно?

ima još ali si izostavio naravno :lol:

- - - - - - - - - -

na kraju nebitan je tvoj drugi deo istog posta o partizanima, ovde je tema o izdajniku drenoviću

najbitnije je da si i sam u ovom postu priznao da je na OBE SLIKE DRENOVIĆ !!!!

- - - - - - - - - -

:ok:

eto i ko je reko da se ja ne mogu složiti sa kočom :lol:

uz sliku ide i objašnjenje kustosa ;)

- - - - - - - - - -

šta ćemo onda?:lol:

- - - - - - - - - -

ima još ali si izostavio naravno :lol:

- - - - - - - - - -

na kraju nebitan je tvoj drugi deo istog posta o partizanima, ovde je tema o izdajniku drenoviću

najbitnije je da si i sam u ovom postu priznao da je na OBE SLIKE DRENOVIĆ !!!!

- - - - - - - - - -

:ok:

eto i ko je reko da se ja ne mogu složiti sa kočom :lol:

Дакле све је објашњено...и нема никаквог "издајника" :ok: осим што је наравно за комунисте издајник неко ко је спашавао српски народ...

значи признајеш све што сам навео у вези партизана, тј њихове сарадње са усташама...:ok:

па зар није онда трагикомично да ти као представник тих истих партизана неког називаш издајником? :hahaha:

ma on nikako da ukapira da na linku nema fotki :hahaha:
i da fotka koju je on kasnije postavio nema veze sa tim istim tekstom samardzica koji je linkovao :rotf:
i jos ludje da na fotki koju je stavio nije drenovic :mrgreen:

aaaa, to je neka nova fora?

na linku nema fotki ???

pa zar nisi mogao da smisliš bolji izgovor, kao samo tebi se na tom linku ne otavraju fotke

dobra fora :hahaha:

aaaa, to je neka nova fora?

na linku nema fotki ???

pa zar nisi mogao da smisliš bolji izgovor, kao samo tebi se na tom linku ne otavraju fotke

dobra fora :hahaha:

pa nisam ja vidovita zorka ili milan tarot, samo ti i oni vidite fotke na tom linku :hahaha:

nego kad si vec ovde , ima li kraja agoniji???
za koju verziju sa fotkom si se odlucio ...

verzija broj jedan
Mrkonjić Grad 27. april 1942.

verzija broj dva
na Neretvi , 1943.

verzija broj tri
u Banjaluci 1942. godine

???????????

evo, kako ne veruješ vojnom muzeju srbije, evo ti potvrda od ekonomiste samardžića gde je na obe fotke prepoznaoizdajnika drenoviča

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

pa sad ako to nije ona fotka koju sam ja okačio, jer se nalazi i na tom linku koji samo ti ne možeš da otvoriš fotke, onda reci nam da li to znači da postoji još dve druge fotke izdajnika drenovića sa ustašama a koje pominje samardžić u svom članku ??

evo, kako ne veruješ vojnom muzeju srbije, evo ti potvrda od ekonomiste samardžića gde je na obe fotke prepoznaoizdajnika drenoviča

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

pa sad ako to nije ona fotka koju sam ja okačio, jer se nalazi i na tom linku koji samo ti ne možeš da otvoriš fotke, onda reci nam da li to znači da postoji još dve druge fotke izdajnika drenovića sa ustašama a koje pominje samardžić u svom članku ??

NEMA FOTOGRAFIJE NA LINKU KOJI SI POSTAVIO , ponavljanje u nedogled da tamo ima fotki nece ih tamo stvoriti :rotf: a ti kao i obicno dokazujes da nemas pojma o onome o cemu pises,
ali sve i da postoje kao sto ne postoje ti ovde pominjes dva izvora tj tekst samardzica i vojni muzej :dash:
a to su
dva razlicita dogadjaja
dva razlicita grada
i dve razlicite godine

tako da po obicaju nisi odgovorio na pitanje
koja je od 3 TVOJE verzije gde je nastala fotografija tvoj konacan odgovor
verzija broj jedan
Mrkonjić Grad 27. april 1942.

verzija broj dva
na Neretvi , 1943.

verzija broj tri
u Banjaluci 1942. godine

??????????????????

hnkhkhn.png

vzhvfzhz.png

gde ti prokane ovde vidis fotke drenovica :hahaha:

С обзиром да се за поменуту фотографију не зна ни када ни где је сликана а ни ко је на слици, а то и сам постављач такође не зна, дискусија у вези тога је завршена.
Ако се појави неки нови доказ да је на слици Дреновић или где је и када сликано нека нас прока обавести, до тада наставите са темом, а свако спамовање или манипулисање подацима биће обрисано.
Хвала.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

комичан си као по обичају :mrgreen:

Ако Дреновић није издајник за народ, за кога је? за проку и партију? :hahaha:

Има још слика по музејима потписаних, хм, па потписаних како је комунистима одговарало, уредно постављена и на знацима, као рецимо:
545838

An example of the falsification of history by the Yugoslav postwar regime; the caption in the Museum of Yugoslav History for this photograph reads: "German-Ljotić-men's kangaroo court in Užice, 1942." Historian Vlado Strugar was even more precise: "German military court, in the presence of soldiers of the collaborationist Serbian State Guard (standing on the left), interrogating a member of the People's Liberation Movement (seated on the left end)." In reality, the photo shows German customs guards (their characteristic insignia is clearly visible) and Serbian border guards, with two men in civilian clothes and a German NCO, obviously at one of the borders of Serbia. Except for the clerk, everyone at the table is drinking rakia (a small rakia glass is clearly seen in front of everyone), which certainly is not a custom in any court, let alone a kangaroo one. Opposite of the two German customs guards (the alleged judge and court clerk), in the spot where a possible suspect would sit, actually sits a Serbian border guard. The civilian (the alleged member of the People's Liberation Movement) sits discreetly on the side; opposite him is another civilian, who is covered – but his hat can be seen, placed on the table, right under German noses (such a commotion would also be unimaginable at any trial). Also, next to the civilian – whose hands are free – a weapon had been casually placed down.

Text: Ivan Ž.

Photographer: unknown.
Date: unknown.
Original caption: unknown.
File source: Muzej istorije Jugoslavije / Znaci, 10696.

Jedan od primera lažiranja istorije od strane jugoslovenskog posleratnog režima; natpis u Muzeju istorije Jugoslavije za ovu fotografiju glasi: "Nemačko-ljotićevski preki sud u Užicu, 1942." Istoričar Vlado Strugar bio je još precizniji: "Nemački vojni sud, u prisustvu vojnika kolaboracionističke Srpske državne straže (stoje sleva), saslušava pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta (sedi krajnji levo)." U stvarnosti, na slici su nemački carinici (njihove karakteristične oznake jasno su vidljive) i srpski graničari, sa dva čoveka u civilu i jednim nemačkim podoficirom, očigledno na jednoj od granica Srbije. Osim pisara, svi koji su za stolom piju rakiju (ispred svakoga se jasno vidi čašica), što svakako nije običaj na bilo kojem sudu, ponajmanje prekom. Naspram dvojice nemačkih carinika (navodnog sudije i zapisničara), na mestu na kojem bi sedeo eventualni osumnjičeni, sedi zapravo srpski graničar. Civil (navodni pripadnik NOP-a) sedi neupadljivo sa strane; prekoputa njega nalazi se još jedan civil, koji je zaklonjen – ali se vidi njegov šešir, ostavljen na stolu, Nemcima pod nosom (takva bi komocija takođe bila nezamisliva na bilo kakvom suđenju). Takođe, pored civila – kome su ruke slobodne – nehajno je odloženo oružje.
Tekst: Ivan Ž.
Fotograf: nepoznat.
Datum: nepoznat.
Mesto: nepoznato, Jugoslavija.
Originalni natpis: nepoznat.
Izvor fajla: Muzej istorije Jugoslavije / Znaci, 10696.
http://bandenkampf.blogspot.com/2016/06/bk0167.html

Наравно, све те фотографије су дебилно и лажно потписане од стране комуниста...грубо фалсификовање историје од стране комуњаре Бранка Латаса, Зборник докумената - Војноисторијски институт

banden.png

Masakr u Bosanskom Brodu. Nemački vojnici i hrvatski domobrani (sa starim nemačkim i francuskim šlemovima na glavi) poziraju sa hrpom pobijenih uhapšenika, navodno četnika, u Bosanskom Brodu 26. avgusta 1941. godine. Najranije (poznato) svedočanstvo o ovom zločinu ostavili su hrvatski civili, Brođani, u žalbi koju su sledećeg dana poslali svom velikom županu: "Gospodin veliki župane! Kod nas je vlast izgubila glavu – svi građani predani su na milost i nemilost neodgovornim ljudima, koji su dobili oružje u ruke i rade što im je volja. Jučer dne 26. pobijeno je u okolici Bos. Broda preko 80 nevinih ljudi [...]." Prosledivši žalbu (sutradan), veliki župan je od policijske stanice u Bosanskom Brodu dobio (osam dana kasnije) sledeće objašnjenje za masakr: "[...] Dana 26. kolovoza praćen [je] jedan transport Srba (grko-istočnjaka) iz okoline Dervente, prilikom pratnje bili [su] nemirni i neposlušni, a kada su došli u blizinu novog drvenog mosta na Savi, navodno su se počeli buniti i bjegati, a po nekoji je pokušao skakati u Savu, radi toga su njihovi pratioci upotrijebili oružje i tako je pobijeno što na mostu i okolici mosta, a nešto u samoj Savi, jer su poskakali u vodu, i kako se je moglo provjeriti ubijeno je odnosno skočilo u Savu oko 42 osobe." Najdetaljniji zapis o zločinu ostavio je sekretar Operativnog partijskog rukovodstva CK KPH, Vlado Popović, u svom izveštaju Glavnom štabu (bez datuma – poslednjeg dana avgusta ili prvih dana septembra): "Dne [26.] kolovoza o. g. izvršili su ustaški banditi, potpomognuti od nemačkih vojnika, još jedan masovni pokolj u Slav. Brodu. Pokolj je izvršen na novosagrađenom mostu, usred bela dana. Oko 50 naoružanih ustaških razbojnika vodili su preko brodskog mosta oko 300 uhapšenih seljaka i građana (među njima je bilo više železničara), svi iz derventskog kotara i okoline Bos. Broda. Među uhapšenima bilo je i Srba, Hrvata i muslimana. Kad je povorka stigla na most, počeli su ustaše iznenada pucati po uhapšenima. Desetak je odmah palo. Na to su ostali uhapšeni stali bežati po mostu i oko 100 ih je poskakalo s mosta u Savu, nastojeći se na taj način spasti. Ustaški zlotvori ciljali su i po onima u vodi. Nemačka straža na mostu, videvši da bi se po neki od onih u vodi plivanjem mogao spasti, priskočila je sa obe strane mosta u pomoć ustašama, pa je i ona otvorila vatru iz puškomitraljeza na begunce i na one na mostu. Oko 150 ljudi ubijeno je u roku od pola sata. Mnogo ih je na mostu ostalo ranjeno. Na preživelima su ustaški krvoloci iskaljivali svoj bes nemilosrdnim kundačenjem. Oko 150 preživelih strpali su zatim u vagone i nisu im tri dana dali ni hrane ni vode. Nekoliko ranjenih umrli su u tim vagonima. Po gradu su se ustaški zlotvori hvalili kako su udesili pobunjenike i 'četnike'. Ogorčeni narod, koji je promatrao ova zlodela, stiskao je šake: Biće i vama suda, ustaške zveri!" (Igrom ironije, 38 godina kasnije, jugoslovenski istoričari Latas i Dželebdžić objavili su ovu sliku – na kojoj su, prema počiniocima zločina, prikazani mrtvi četnici – na samom kraju svoje propagandne knjige "Četnički pokret Draže Mihailovića 1941–1945", pored fotografija generala Mihailovića i njegovih ljudi, pokušavajući da zločince – a ne žrtve – sa slike izjednače sa generalom i njegovim pokretom.)

Tekst: Ivan Ž.

Fotograf: nepoznat.
Datum: 26. avgust 1941.
Mesto: Bosanski Brod (Derventa), Jugoslavija.
Originalni natpis: nepoznat.

Izvori: Branko Latas, Milovan Dželebdžić, Četnički pokret Draže Mihailovića 1941–1945, BIGZ, Beograd, 1979, str. 418; Zločini na jugoslovenskim prostorima u Prvom i Drugom svetskom ratu – Zbornik dokumenata, Vojnoistorijski institut, Beograd, 1993, tom I, knj. 1, str. 587, 650, 710; Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu jugoslovenskih naroda, Vojnoistorijski institut, Beograd, 1952, tom V, knj. 1, str. 55.

Nisam bila na temi dugo pa me zanima da li je stigla slika sa objašnjenjem iz Vojnog muzeja o cemu je proka pisao
pa proslo je samo 11 dana od kad cekamo tu fotku iz muzeja i 26 dana od kad se proka necka za koju od tri svoje verzije o poreklu fotke ce da se odluci...
moj predlog je da svratis ponovo oko 15 maja 2067 , racunam da bi bilo realno da ce dotle da stigne fotka iz muzeja ili bar prokin konacan odgovor :cepanje:

Back