Urologija

• Začetnik teme Začetnik teme dr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.Radjena mi je urinokultura koja se pokazala sterilnom.Takodje vishe puta je radjen i obican nalaz urina koji je pokazivao malo bakterija,malo leukocita,redak plocasti epitel.
Oba bubrega normalnog oblika,dimenzija i debljine parenhima.U pijelokaliksnim sistemima nema
kalkuloze ni zastojnih promena.Mokracna besika dobrog kapaciteta ,pravilno konstruisana ,zadebljalog (6-7 mm),ehogenijalnog i mestimicno raslojenog detruzora.U lumenu nema patoloskog sadrzaja.Postmikaciono zaostoje znacajna sadrzina rezidualnog urina.Nemam drugih oboljenja i ne pijem lekove sem brusnice u kapsulama i oligovit tableta.Imam 22 godine i nisam radjala do sada.Sa ginekoloske tacke je b.o.
Ne znam koliko je bitno za problem,ali jedno vreme pre nego sto sam pocela da osecam siptome
u vidu zaostalog urina,osecala sam samo bol -kao grc misica..koji je trajao tokom celog dana,bez potrebe za uriniranjem,kasnije se vremenom javila i ta potreba..takodje primetila sam da ako duze istrpim punu besiku po javljanju nagona za praznjenjem
posle praznjenja besike pritisak je veci(i sam taj grc misica),takodje ako pokusam na silu da istisnem mokracu pritisak se poveca..jedino se smanjujje ako na vreme po dobijanju nagona mokrim.Da napomenem da sam rodjena pocetkom sedmog meseca sa 1 250 grama,i da sam od malena imala problem u vidu ponovnog poziva na praznjenje narocito tokom hladnijih dana,al nisam imala osecaj zaostalog urina(mislim da se to zove neurogena besika).Pijem oko 2,5 vode dnevno i pocecu uvin caj za ispiranje te sluzokoze besike,nosim pamucni ves,utopljavam se,trudim se da izbegavam tvrdu stolicu,ne koristim sapune u toj regiji,koristim zastitu tokom odnosa,izbegavam cola napitke i zacinjenu hranu koja bi iritirala sluzokozu.Ranije sam vise trpela i odlagala odlazak,a kako ne odlazem vise,osecam samo grc dole i nema tako jakih impulsa u vidu ponovnog poziva na mokrenje ,,nervni impuls se malo smanjio...zbog ciklusa nisam u stanju da dam labalatoriju ponovo,pa ako bisme mogli da mi preporucite josh neku aktivnost koja bi doprinela boljem stanju u narednih pet dana....izvinjam se na ovako obimnom pitanju....al jednostavno moram da pokucam na sto vise vrata...svako znanje i informacija je korisna... trenutno je urin bistar,miris malo podseca na miris govedje supe...

Imam pitanje,ako se duze vreme vrsi pritisak na sfinkter mokracne besike,on vremenom postaje zategnut..dal postoji mogucnost da se vremenom taj misic opusti bez lekarskih intervencija...?

Postoji urgentna inkontinencija i stres inkontinencija. Urgentna je je kad osoba dobije nagon za mokrenjem i ne može da dočeka da dodje do WC-a, već ispusti urin u donji veš. Stres inkontinencija je kad osoba ispušta urin kad se nakašlje, kine, smeje, podiže teret. Postoje lekovi i za jednu i za drugu. U svakom slučaju OBRATITI SE LEKARU.

Камење у бубрезима, обострано. ;)
Каменчићи могу да се виде ултра-звуком. :)

I kako se sada to leci? Meni je urolog rekao da odradim jos dva puta urin i urinokluturu da vidi sedimentaciju i da li je krenuo pesak..... i da odradim rengen bubrega u Domu zdravlja pa da mu se javim. Prepisao mi samo analgetike u slucaju bolova i sto vise tecnosti....

Da se nadovozem na prethodno.... realnost i zasto izbegavam domove zdravlja u sirokom luku... okrenem moju lekarku opste prakse da vidim da li mi treba uput za rengen i ona meni ne moze to tako... odakle tebi ta ideja da ti to treba... reko bila kod urologa trazio mi....kaze ona ima dve vrste jedan mi radimo drugi ne... ja reko zakazite mi kod vas donecu dijagnozu pa vi vidite.... na kraju treba da je zovem popodne od kuce da joj sve iscitam posto ona misli da meni to ne treba!!!! I da dodam, bila kod opste prakse i napljuva me da mi rengen ne treba da se zracim bezveze pogotovu ako planiram trudnocu da ne smem u naredna tri meseca da zatrudnim itd....
Dala mi je jako nevoljno uput....

Poslednja izmena:
I kako se sada to leci? Meni je urolog rekao da odradim jos dva puta urin i urinokluturu da vidi sedimentaciju i da li je krenuo pesak..... i da odradim rengen bubrega u Domu zdravlja pa da mu se javim. Prepisao mi samo analgetike u slucaju bolova i sto vise tecnosti....

sve je tako relativno i sa uz i sa rg..
pre dve godine mi se zaglavio kamen u bubregu.
mesec dana pre toga se iz sedimentacije videlo da ga imam..
zavrsila sam u urgentnom gde ni na rg snimku ni na uz nisu mogli da ga vide..kamen je bio velicine 1cm..
posle sedam sada nesnosnih bolova je izbacen samo uz pomoc velikog unosa tecnosti..
na kontrolnom pregledu na uz je bilo vidljivo samo prosirenje kanala iznad mesta gde se bio zaglavljen..
tako da rg snimak mozes da uradis, ali niko ti ne garantuje da ce na njemu kamen i da se vidi..a to sto se ne vidi, ne znaci da nije prisutan..
tada nisam verovala, posle sam se uverila.. unos piva pomaze izbacivanje i peska i kamena..iskoristi i period dok jos ima sezonskih lubenica, i one su odlican diuretik.

sve je tako relativno i sa uz i sa rg..
pre dve godine mi se zaglavio kamen u bubregu.
mesec dana pre toga se iz sedimentacije videlo da ga imam..
zavrsila sam u urgentnom gde ni na rg snimku ni na uz nisu mogli da ga vide..kamen je bio velicine 1cm..
posle sedam sada nesnosnih bolova je izbacen samo uz pomoc velikog unosa tecnosti..
na kontrolnom pregledu na uz je bilo vidljivo samo prosirenje kanala iznad mesta gde se bio zaglavljen..
tako da rg snimak mozes da uradis, ali niko ti ne garantuje da ce na njemu kamen i da se vidi..a to sto se ne vidi, ne znaci da nije prisutan..
tada nisam verovala, posle sam se uverila.. unos piva pomaze izbacivanje i peska i kamena..iskoristi i period dok jos ima sezonskih lubenica, i one su odlican diuretik.

meni se na UZ video kamen u oba bubrega....koji jos uvek nije krenuo.... sutra dajem prvi urin i urinokulturu pa onda za 7 drugu.... pa cu videti za rengen jer kao sto sam napisala na ginekologiji lekarka opste prakse mi je rekla da to ne radim zbog toga sto planiram trudnocu....

U prva tri meseca trudnoce strogo je zabranjeno ici na rendgenska snimanja jer je tada plod najosetljiviji na dejstvo radijacije.Najvece su sanse da se jave neke ne daj Boze anomalije i poremecaji.

Uh here we go again....
Posle svih mogucih analiza i obilazenja raznih doktora (opste prakse, urologa i ginekologa), smirilo se stanje.... do sinoc... nocas od 3-6 na svakih 5 min sam isla u WC.... poludecu.... 4 sept sam radila poslednje analize.... da li sada da ih ponovim ili sta da radim kome vise da se obratim od lekara....

Могу ти анализе бити сасвим ок. Евентуално ако буде леукоцита у урину.
Имаш циститис највероватније. Женска бољка.
Решава се антибиотиком и мораш да се утопљаваш у пределу мокраћне бешике тј. доњег стомака јер си очито подложна. ;)

Stigle analize urina, imam leukocite i zamucena mi je malo bakterija.... sada cekam na urinokulturu...
Posto je bio neizdrz posle davanja analiza popila sam munoral na svoju ruku, samo da bih prespavala noc. A sutra nakon urinokulture kod lekara lepo po antibiotike, nadam se da ce mi ova moja opste prakse dati posto je protivnik istih.... Pipem sam pila pre mesec dana 2 kutije... tako da se nadam da necu ga opet dobiti....

Back