Urasli nokti!! POMOĆ!!

Neozbiljno i ne profesionalno je pricati o nekom problemu a pre toga ne pogledati, u principu sa velikim pritiskom na noktnu plocu sigurno dolazi do toga da nokat negde isece tkivo ili ga osteti naravno krvarenje i bol kod nezgodnijih slucajeva i gnoj.Kod nekih slucajeva(opet napamet govorim jer nisam dobio nikakvu informaciju o povredi prsta)javlja se krv ispod nokta pravi proces i stvara gnoj pa prst svakako otice i pulsira jer ta krv i gnoj stvaraju jednu kesu koja nema gde da izadje i samo nabija pritisak, kod laksih slucaja krv se negde probije, popusti pritisak,sta je ostalo od krvi ispod nokta osusi se od toga je nokat crn(od krvi zgrusane) u nekim slucajevima otpadne nokat u drugim izraste i isece se.U prethodnom posru(stao na prst od 100kg) samo kad se pogleda moze se reci da li ima spasa ili mora na operaciju(iz iskustva jedino velike devijacije nokta i veliko ostecenje tkiva sa usivanjem i slicno su za hirurga).

Nisam znao postupak rada sa laserom a izgleda da je sustina ista,sece se tkivo i nokat makazama jedino sto se lasetom odstrane tako da kazem :necistoce" ali sve jedno tkivo se povredjuje, na mestima gde je seceno mora da se tkivo zadebljava i gde se bori sa nekim i procesom se ljusti koza peruta i td.Misljenja sam da su to drasticne mere, moj nacin rada je da specijalnim canglama udjem izmedju nokta i tkiva i to odsecem ili sitnim secenjem jako malih povrsina isecem sve sto je neophodno time nema povredjivanja tkiva i mnogo je bezbolnije samim tim oporavak je mnooogo brzi.
1. oce ko procesa secenja na samom rubu da ostane tamnija koza jer je taj deo bio najugrozeniji i u vecini slucajeva treba duze vreme da se smiri to tkivo.
2.kada se noktna ploca naslanja na tkivo ili malo ulazi izbacuje neki deo tkiva koji je izlozen udarima ili nekom vrstom trenja pa se stvara zadebljanje.

U potpunosti se slazem sa konstatacijom da se radi o prilicno radikalnom zahvatu. I ja sam za to da prvo treba isprobati sve manje invazivne metode.
Ipak, dosla sam u situaciju da nisam vise znala sta da radim.
Sama sam dosta doprinela tome, jer sam makazicama sekla nokat do nivoa korena sa obe strane. Nokti su mi i ranije po malo urastali, a ja volim kad su bas bas kratki i ovalnog oblika.. Vremenom sam preterala u zasecenju...
Tako sam dosla u situaciju da dobijem nokat oblika skoro piramide sa tupim vrhom. I sad, nije tesko zakljuciti da sam takvim secenjem dobila dva siljka u mesu koja su sa obe strane lepo rasla od korena nokta do skoro vrha prsta..Posebno spoljna strana mi je bila lose oblikovana.
Samo sam htela da kazem da ako neko od tvojih (presla sam na "ti" jer vidim da su ovde svi na "ti") klijenata ipak dodje u tu situaciju da mora sa hirurgom da se sretne, toplo preporucujem da to bude laserskom metodom bog brzine oporavka i manjeg broja mogucih komplikacija. Moja mama je pre par godina klasicnom metodom hirurski odstranila urastao nokat sa jedne strtane. Bilo je bas ruzno i traumaticno. Nije hodala normalno danima, rana se cak malo inficirala na kraju. Pretpostavljam da je obostrano uklanjanje jos gore, a o cupanju celog nokta ne smem ni da pomislim. :eek:

O tome sam i govorio, radikalno je uvek poslednja metoda ako nema drugo resenje a sto se tice oblika to je poslednje ali redovnim odrzavanjem kada se sve sredi i oblik se dotera.Pedikir se radi jednom u 3-4 nedelje zavisno od brzine rasta nokta pa je apsurdno da se neko sam snalazi i pokusava neke zahvate umesto to da prepusti da radi ko zna em ne boli em je lepo.Moji pacijenti nista ne diraju dodju ispricamo se i zavrsimo sta ima.Mnogo mi ljudi dolazi sa traumama od amatera i onih koji nemaju znanja za takve zahvate(cupali,kidali i sekli tkivo).Posteno je sto neki pedikiri u neznanu preskoce prst sa problemom nego da naprave veci problem.Da zakljucim sve se moze resiti za nesto treba vreme,od skoro sam poceo i da fotografisem neke probleme sto sam radio(ranije to nisam cinio a neke stvari je malo teze objasniti recima) pa ako nekog interesuje mogu i fotografije da postavim.

O tome sam i govorio, radikalno je uvek poslednja metoda ako nema drugo resenje a sto se tice oblika to je poslednje ali redovnim odrzavanjem kada se sve sredi i oblik se dotera.Pedikir se radi jednom u 3-4 nedelje zavisno od brzine rasta nokta pa je apsurdno da se neko sam snalazi i pokusava neke zahvate umesto to da prepusti da radi ko zna em ne boli em je lepo.Moji pacijenti nista ne diraju dodju ispricamo se i zavrsimo sta ima.Mnogo mi ljudi dolazi sa traumama od amatera i onih koji nemaju znanja za takve zahvate(cupali,kidali i sekli tkivo).Posteno je sto neki pedikiri u neznanu preskoce prst sa problemom nego da naprave veci problem.Da zakljucim sve se moze resiti za nesto treba vreme,od skoro sam poceo i da fotografisem neke probleme sto sam radio(ranije to nisam cinio a neke stvari je malo teze objasniti recima) pa ako nekog interesuje mogu i fotografije da postavim.

U potpunosti se slazem sa svim navedenim. Ko nije imao ovih problema ne zna kako jedan mali izrastaj od par milimetara moze da ti zagorca zivot.
Molim te budi ljubazan pa mi ostavi neku kontakt informaciju kao privatnu poruku na mom profilu. Verovatno su reklame ovde zabranjene..
Pretpostavljam da si iz BG. Ja nisam, ali dolazim dosta cesto, pa ako oped upadnem u problem da znam gde da potrazim pomoc. :telefon:
Unapred, hvala!

Nije losa ideja da se postave neke slike.. Cisto da ljudi vide. I meni je moj dr pokazao neke, pa sada mnogo bolje razumem zasto je bolje ove stvari prepustiti profesionalcima na vreme.
Cak i oni (kao ja) koji voli da sami "majstorisu" bi na slikama mogli da vide da im mozda ima pomoci pre operacione sale.

Meni je potpuno fascinantno sto vecina ljudi ima bar nekada problem sa noktima (razni deformiteti, zadebljanja, urastanje, gljivicne infekcije, fizicka ostecenja..) a opet, stalno se nude neka primitivna resenja.
Ili je to neki bapski lek ili noz.
Kao u srednjem veku :roll:

Posto sam obecao a od skoro slikam samo vece probleme evo ovako je dosao pacijent
URL=http://img5.imagebanana.com/]
stefan1.jpg
[/URL]
stefan2.jpg
[/URL]
malo objasnjenje,urastao nokat je izbacio "divlje meso"(crveno sa unutrasnje strane palca) i to je posledica cekanja odlaganja problema.Crno na noktima je posledica hipermangana(kada se noga potopi u rastvor nokat primi jedva malu nijansu zute boje do ovako crne treba bar 100 potopiti nogu u rastvor) koji se rastvara u tecnosti(antibiotik) i sluzi da se umiri proces sto u ovom slucaju i mnogim drugim ozbiljnijim slucajevima ne pomaze.
stefan3.jpg
[/URL]
ovako izgleda deo nokta koji je urastao i koji je isecen bukvaljno za sekundu, ovakvom urastanju ne pomazu kremice,vodice i melemi.
stefan5.jpg
[/URL]

ovako izgleda nokat i prst posle cetiri dana, otok i tkivo se smiruju i povlace.Imam jos primera uraslih noktiju, kurjih ociju i zadebljanja noktiju pa ako nekog interesuje....

Ja sam imao ovaj problem, mada nikako u ovoj meri na ovim uzasnim slikama xD
Samo mi je malo smetao nokat medjutim par puta je bilo i krvi :(, i na kraju se samo od sebe izlecilo.
Mada moram da kazem da sam bio kod hirurga i da mi je on stavio kao neku vaticu ispod i to je kao izvuklo nokat, mada stvarno ne znam, mozda bi se i samo od sebe izlecilo.

Da ponovim, kod manjih urastanja gde nema "krivina" moze da nokat kako neki kazu "izraste" i prodje tkivo, vatica kod manjih problema pomaze da nokat ne urari u tkivo jako je nepouzdana,moze da se pomeri a idealna je podloga za stvaranje gljivica,zasto konplikovati kada se nokat isece milimetar uzduz i sve je reseno,nema udaranja nokta,nema vatice i pritiska.

Vidim da puno ljudi ovde muku muci sa uraslim noktima, tako je bilo i sa mnom. Dugo vremena sam sam sam sebi pokusavao da pomognem, pa onda isao kod pedikira, medjutim sve je to bilo trenutno olaksanje i odlaganje ovog vrlo bolnog i neprijatnog problema. Onda sam dosao do jednog hirurga koji ovaj problem resava novom metodom, da tak kazem "operacijom" koja traje bukvalno 30 sekundi! Najvise se ceka da pocne da deluje anestezija, a sam zahvat traje kao sto sam i rekao 30 sekundi. Elem, sam zahvat se radi bez cupanja niktiju, krvi, jednostavno se digne meso pored nokta, izvuce ceo nokat napolje i odsece onaj deo nokta koji urasta ispod mesa, a koji ne moze na drugaciji nacin da se odstrani i onda se sve vrati na svoje mesto. Nema bola, sutradan vec mozete ici na posao, ja sam drugi dan vozio auto, obuvao cipelu, trcao.... Da li ce se orpblme vracati, to prvenstveno zavisi od vas, da li cete nokat seci kako treba, a potom i od genetike ( ja na zalost prirodno imam siroku plocu nokta, pa ovaj proces moram ponavljati na godinu dana).

Ako je neko zainteresovan da dodej do pomenutog doktora, moze da mi pise na mail midejan@beotel.rs pa ce dobiti tel od doktrora.

Pozz

Posto sam obecao a od skoro slikam samo vece probleme evo ovako je dosao pacijent
stefan1.jpg
[/URL]
stefan2.jpg
[/URL]
malo objasnjenje,urastao nokat je izbacio "divlje meso"(crveno sa unutrasnje strane palca) i to je posledica cekanja odlaganja problema.Crno na noktima je posledica hipermangana(kada se noga potopi u rastvor nokat primi jedva malu nijansu zute boje do ovako crne treba bar 100 potopiti nogu u rastvor) koji se rastvara u tecnosti(antibiotik) i sluzi da se umiri proces sto u ovom slucaju i mnogim drugim ozbiljnijim slucajevima ne pomaze.
stefan3.jpg
[/URL]
ovako izgleda deo nokta koji je urastao i koji je isecen bukvaljno za sekundu, ovakvom urastanju ne pomazu kremice,vodice i melemi.
stefan5.jpg
[/URL]

ovako izgleda nokat i prst posle cetiri dana, otok i tkivo se smiruju i povlace.Imam jos primera uraslih noktiju, kurjih ociju i zadebljanja noktiju pa ako nekog interesuje....

Juce sam imao operaciju nokta u Tuzli klinika Gradina ne znam jeste li culi za nju al nije bitno . Sam proces je trajao 10 minuta ukljucujuci anesteziju. Posle toga sam lezao 5 sati i otisao sam kuci. Do kuce dok sam dosao nista me nije bolilo a onda je pocelo ko da neko srce cupa iz mene.Popio sam brufen i bio sam miran 2 sata i opet je pocelo .Zanima me sad do cega je to ako mozete odgovorit .

Novi sam na forumu i ne mogu poslat privatnu poruku trazio sam evo pola sata , pa sam moro ovdje da se javim .

Hvala na pomoci unaprijed !

Postovanje , juce sam imao operativni zahvat i nokat mi je izvadjen sa desnog prsta obje strane , sad me zanima vas licni savjet ,kazu da se to ponavlja kad naraste , neki kazu da treba rezat na sredini nokta u obliku slova V itd.

Nadam se da mi mozete pomoc jer ovu bol sto sam prozivio 6 mjeseci dok nisam operisao ne bi nikom pozeljeo.Sada mi je na lijevoj nozi zanoktica al nije pognojeno nit krv ide , ajmo rec tek pocetak .Strahujem da mi se nece zadesit ista sudbina ko sa desnom nogom.

Hvala unaprijed.

Vrhovi prstiju su puni nervnih zavrsetaka i zato je bol na tim mestima intenzivan. Bol posle operacije je uobicajen ali trebalo bi da prodje za dan-dva...ako bol i do tada ne prodje ili pocne da se javlja pulsirajuci bol,javite se ranije na kontrolu.

Opet ne bih teo da zvucim prepotentno ali moram da ponovim,profesionaci hirurzi su i za vece probleme preporucivali da se ide kod dobrog pedikira za probleme,hirur je opcija poslednja ako nista drugo ne pomaze,ima hirurga koji su posle nekoliko operacija pacijentima rekli"ma nadji nekog pedikira nemoj svaki cas da te operisemo"znaci mnogi ljudi mogu to potvrditi a da ne govorim da je mnogo lakse odstraniti deo nokta(noktne ploce) nego seci i tkivo koje se teze oporavlja.Problem urastanja se uvek ponavlja zavisno od mnogih faktora,genetika,nepravilan hod,uska obuca i td.
Cenim svako misljenje i svako od nas radi sta misli da je najbolje bas iz tog razloga sam i ja pokusao da neke stvari objasnim ljudima koji nisu upuceni sta se sve dogadja i sta se sve radi ali posto sam profesionalac nije mi jasno sta to znaci "odrzavanje", ja pod tim podrazumevam prvo resavanje problema pa onda rad na drugim faktorima do same estetike.Za mnogo godina rada nisam jos naisao na nekog ko "nema nista" a da bi se ispostavilo na primer da im se zadebljavaju nokti,kod zakrivljenih prstiju zadebljanja na nekoj strani,neravna noktna ploca,o kurjim ocima i sitnijim urastanjima da i ne govorim.Ljudi koji nemaju probleme tipa da ih boli ne razumeju one druge(koji imaju problem) pa je najlakse reci "idi kod hirurga",ja licno bi voleo da mi neko ko zna posao pedikira pogleda i kaze sta ima naravno pedikir sa preporukom.Sve o cemu sam pisao(opet) moze neko da potvrdi i sve moze da se proveri u danasnje vreme zar ne.

Cudno, radeci na hirurgiji nikada do sada nisam cula da je neko od hirurga rekao "nemoj da dolazis kod mene,idi kod dobrog pedikira" ;) .... ali, ko zna kakvih sve hirurga ima :)

Svi pacijenti kojima sam ja licno uradila panaricijum ( a to je strucni naziv za urastao nokat) su bili prezadovoljni i dolazili su na kontrulu bez bolova i sa odlicnim lokalnim nalazom.

Uostalom, ono sto sam na slikama videla a to je da ste odsekli deo nokatne ploce koji je urastao u meso i odstranili je, je isto to sto i hirurzi rade s tim sto dodatno oni odseku i inficirani deo tkiva. Sve se to radi u sterilnim uslovima i pod anestezijom.

Ja licno smatram da je kod slucajeva koji su slicni prikazanom na slici mnogo bolje otici kod hirurga nego kod pedikira osim ako im i vi u takvim slucajevima ne propisujete antibiotik sto bi hirurg verovatno uradio.

Naravno da u svakoj profesiji postoje vise i manje strucni ljudi,samo je pitanje da li je sve za operaciju i da li se posle operacije to urastanje vraca, samim tim sto se sve ne operise sve znaci mora neko,nesto drugo da odradi.Kod mase operacija seklo se tkivo gde uvek moze da dodje do problema,kod ovakve intervencije videli ste da se za cetiri dana mnogo povukao otok i tkivo(znate i sami da nema poboljsanja ako postoji neki problem i nesto je nedoreceno).Ja mogu samo da govorim o slucajevima tj. pacijentima koji su dosli posle operacija u razlicitim vremenskim razdobljima(pre ili kasnije),naravno to su slucajevi koji nisu dobro tretirani(naravno oni dobro uradjeni ne traze vise pomoc) i kojima se vratilo urastanje,ja do sada nisam slikao ono sto sam radio(jako mi je zao)pa da vidite kako je to uradjeno(hiruski) i sta se sve tu izdogadjalo.Sto se tice antibiotika opet znate i sami da su ljudi toliko toga popili sami dok se nisu nekom obratili (a i posle)ali ovde je najbitnije da se odradi sta treba(ili kako se sta zove nema veze sta je uradjeno), ako nije tako moze da popije apoteku antibiotika pa nevredi.Ja ne sumnjam u strucnost hirurga jer nisam tu da nekog ocenjujem niti zelim da se bavim time,netreba niko da se oseca pogodjenim,svako radi ono sto smatra da treba i ja samo (opet) zelim da uputim ljude i da ih informisem o temi o kojoj se pise, a njihovo je gde ce ici i kod koga a ja im licno zelim sve najbolje.

Cudno, radeci na hirurgiji nikada do sada nisam cula da je neko od hirurga rekao "nemoj da dolazis kod mene,idi kod dobrog pedikira" ;) .... ali, ko zna kakvih sve hirurga ima :)

Svi pacijenti kojima sam ja licno uradila panaricijum ( a to je strucni naziv za urastao nokat) su bili prezadovoljni i dolazili su na kontrulu bez bolova i sa odlicnim lokalnim nalazom.

Uostalom, ono sto sam na slikama videla a to je da ste odsekli deo nokatne ploce koji je urastao u meso i odstranili je, je isto to sto i hirurzi rade s tim sto dodatno oni odseku i inficirani deo tkiva. Sve se to radi u sterilnim uslovima i pod anestezijom.

Ja licno smatram da je kod slucajeva koji su slicni prikazanom na slici mnogo bolje otici kod hirurga nego kod pedikira osim ako im i vi u takvim slucajevima ne propisujete antibiotik sto bi hirurg verovatno uradio.

Evo proslo je dva meseca od obostranog odstranjivanja mog uraslog nokta. I iako je zaista bilo bezbolno, palac estetski lose izgleda, jer nokat naravno jos nije porastao. Kamo srece da u mom mestu ima neki pedikir koji mi je mogao to resiti kao sto je Ganco rekao. Sada bih imala lep nokat i 100e vise. Za cupanje nikta nikada nije kasno.

O svemu ovome najobjektivnije moze da sudi samo onaj ko je ikada imao urastao nokat i zna koliki je to problem.
Anestezija prodje za par sati, a sta onda? Ja sam imala srecu da sam to laserom resila, a sta drugi da kazu? I sta ja da radim ako se to ponovi?

Pa evo,ovde citas razlicita iskustva pa proceni sama.
Ja nikad nisam imala problem uraslih noktiju tako da ne mogu licno da sudim.

Najiskrenije svima zelim da nikada u zivotu nemaju taj problem. Znam da nije nista u poredjenju sa teskim bolestima i komplikovanim hirurskim zahvatima, ali stvarno je nezgodna stvar.. Kao zubobolja koja traje danima, i prati te celog zivota.

Nisam htela nicije znanje i sposobnosti da omalovazavam a ni da uzdizem, samo molim lekare da budu zaista realni pri davanju prognoza i procena.

Verujem da su Vasi pacijenti dolazili zadovoljni na kontolu, ali kada? Na kontrolu se ide bar posle nedelju dana zar ne? Pitajte ih koliko su bili zadovoljni 5-6 sati nakon zahvata i u narenih par dana.. Kakav im je zivot bio?

Ima i bezobzirnih lekara koji grubo daju anesteziju u nozni prst koji je pun nervnih zavrsetaka a tkivo je tvrdo i igla tesko ulazi. To pakleno boli. Onda, i ne sacekaju da potpuno pocne da deluje, i ljudima iscupaju nokat. Koliko to boli i ne bih da saznam. (pricala mi je mama)

Posle toga ide nocna mora u obliku previjanja, gde sestrice strgnu zavoj umesto da ga prvo natapaju i pazljivo odstrane sa mesta gde nokta vise nema, ili je delimicno odstranjen.

Ja sam dobila specijalnu mrezicu koja onemogucuje da se tkivo zalepi za gazu, a sta da kazu ostali?

Znam da je hirurski zahvat ponekada neophodan i to je u redu, ali, ljudima pre toga treba reci nekoliko stvari, i humano se ophoditi prema njima.

Treba reci da je posle prestanka delovanja anestezije period od nekoliko dana ispunjen strahovitim bolovima, i da sebi pripreme analgetike.
Treba ih posavetovati koje.
Treba im objasniti da nece moci da hodaju normalno bar nedelju dana, i da ne pomisljaju na voznju automobila i obucu.
Treba im pazljivo davati anesteziju i sacekati da ona pocne da deluje u potpunosti.
U toku zahvata im govoriti sta im se radi.
Posle medicinski tehnicari treba da im pazljivo i savesno odrzavaju i previjaju ranu.

I moram da kazem na kraju, da me najvise razocara kada cujem od lekara da je problem nastao zato sto nisam ravno sekla nokte, i da ce sve biti ok cim ih odsecem ravno. Tada mi dodje da stvarno zaplacem od muke, jer taj savet stvarno nije nikakva pomoc. To nije istina, jer ja i nemam ravne nokte, i ne mogu da im objasnim da ja nisam zivotinja da idem okolo sa cipelama punim kandzi.
Izvinjavam Vam se na ovom ogorcenom tonu koji preovladjuje u poruci, nije upucen Vama.

Posto meni urastaju nokti i znam kakav je to problem a posto sam pedikir bas iz tih razloga sam zeleo nekog ko nije upucen u probleme urastanja noktiju da obavestim i uputim sta se sve dogadja i sta se sve moze uraditi.Hocu da naglasim kada se strucno isecen deo nokta koji urasta(ne sa skalpelom) u jaaaako velikom broju slucajeva se izbegava hirurg i cela ona procedura koja je gore u postu navedena.Samo da napomenem da je bukvalno intervencija na palcu koji sam prikazao na slici trajala neku sekundu(bez bola i anestezije) i opet bukvalno je momak posle mogao da igra fudbal(posle intervencije a ne posle nekoliko dana)naravno nisu svi slucajevi posle mogli da igraju fudbal(ima i tezih slucajeva)i naravno nisu svi slucajevi za pedikira ima i onih koji moraju kod hirurga, najbitnije je pravilno oceniti sta se moze uraditi da to bude sto uspesnije sanirano i na nabezbolniji nacin.

Eeee ljudi, ja muku mucim sa nooktom... Vec skoro dve godine me bolucka, ali je sredim, sama sam svoj pedikir i to sredim... Ali u poslednje vreme je bol postao bas ogroman. Nokat mi je bas urastao, ne izgleda kao na onoj slici, nigde nem tog "divljeg mesa", ali mi je koza (gde je urastao nokat) nekako tvrdja, i na dodir me baaas boli, hodanje mi postaje pakao... Molim za pomoc... Isla bih ili kod pedikira ili na operaciju jer mislim da mi nema drugog resenja. Ja sam novi clan tako da ne mogu da saljem pp, tako da bih zamolila Gancu uli Anu S da se jave tj. da mi posalju... Hitno mi je, jer imam 17godina tj. djak sam... z:(( pozz svima

Back