Pa evo,ovde citas razlicita iskustva pa proceni sama.
Ja nikad nisam imala problem uraslih noktiju tako da ne mogu licno da sudim.
Najiskrenije svima zelim da nikada u zivotu nemaju taj problem. Znam da nije nista u poredjenju sa teskim bolestima i komplikovanim hirurskim zahvatima, ali stvarno je nezgodna stvar.. Kao zubobolja koja traje danima, i prati te celog zivota.
Nisam htela nicije znanje i sposobnosti da omalovazavam a ni da uzdizem, samo molim lekare da budu zaista realni pri davanju prognoza i procena.
Verujem da su Vasi pacijenti dolazili zadovoljni na kontolu, ali kada? Na kontrolu se ide bar posle nedelju dana zar ne? Pitajte ih koliko su bili zadovoljni 5-6 sati nakon zahvata i u narenih par dana.. Kakav im je zivot bio?
Ima i bezobzirnih lekara koji grubo daju anesteziju u nozni prst koji je pun nervnih zavrsetaka a tkivo je tvrdo i igla tesko ulazi. To pakleno boli. Onda, i ne sacekaju da potpuno pocne da deluje, i ljudima iscupaju nokat. Koliko to boli i ne bih da saznam. (pricala mi je mama)
Posle toga ide nocna mora u obliku previjanja, gde sestrice strgnu zavoj umesto da ga prvo natapaju i pazljivo odstrane sa mesta gde nokta vise nema, ili je delimicno odstranjen.
Ja sam dobila specijalnu mrezicu koja onemogucuje da se tkivo zalepi za gazu, a sta da kazu ostali?
Znam da je hirurski zahvat ponekada neophodan i to je u redu, ali, ljudima pre toga treba reci nekoliko stvari, i humano se ophoditi prema njima.
Treba reci da je posle prestanka delovanja anestezije period od nekoliko dana ispunjen strahovitim bolovima, i da sebi pripreme analgetike.
Treba ih posavetovati koje.
Treba im objasniti da nece moci da hodaju normalno bar nedelju dana, i da ne pomisljaju na voznju automobila i obucu.
Treba im pazljivo davati anesteziju i sacekati da ona pocne da deluje u potpunosti.
U toku zahvata im govoriti sta im se radi.
Posle medicinski tehnicari treba da im pazljivo i savesno odrzavaju i previjaju ranu.
I moram da kazem na kraju, da me najvise razocara kada cujem od lekara da je problem nastao zato sto nisam ravno sekla nokte, i da ce sve biti ok cim ih odsecem ravno. Tada mi dodje da stvarno zaplacem od muke, jer taj savet stvarno nije nikakva pomoc. To nije istina, jer ja i nemam ravne nokte, i ne mogu da im objasnim da ja nisam zivotinja da idem okolo sa cipelama punim kandzi.
Izvinjavam Vam se na ovom ogorcenom tonu koji preovladjuje u poruci, nije upucen Vama.