🐝Ubod pčele, ose ili stršljena: simptomi alergije i hitna pomoć

Da li ste alergični na ubod pčele ?

• Da

glasova: 0 0,0%
  • Ne

glasova: 5 100,0%
  • Da i nosim uvek adrenalin pen sa sobom

• Da i ne nosim adrenalin pen

• Ukupno glasova
    5

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.282
Alergija na pčelinji otrov je preterana reakcija imunog sistema na specifične proteine koje pčela ubrizga pri ubodu. Organizmu se čini da su ti proteini opasni, pa stvara antitela koja pri sledećem susretu s istim ili sličnim proteinima, kao što ih ima i u otrovima osa i stršljenova, izazivaju reakciju. Kada antitela prepoznaju zajednički proteinski deo koji se nalazi u otrovima različitih insekata, dolazi do takozvane unakrsne reakcije: iako osoba možda nikada ranije nije bila alergična na ose ili stršljene, njen organizam reaguje na ugriz tih insekata gotovo kao da je reč o pčelinjem ubodu.

Lokalno, alergija se obično manifestuje bolom, peckanjem, svrabom i otokom na mestu uboda, koji se može širiti. U teškim slučajevima može nastupiti anafilaktički šok, životno opasno stanje koje se javlja u roku od nekoliko minuta. Simptomi uključuju osip i otoke po koži, otežano disanje i osećaj stezanja u grudima, pad krvnog pritiska koji može dovesti do gubitka svesti, kao i mučninu ili povraćanje.

Osobe s potvrđenom alergijom na pčelinji otrov moraju uvek nositi adrenalin-pen, posebno ako planiraju boravak na mestima gde ima mnogo insekata, kao što su parkovi, bašte ili oko kantica za otpatke. U slučaju uboda potrebno je što pre primeniti adrenalin po uputstvu i odmah potražiti medicinsku pomoć, čak i ako se stanje privremeno poboljša. Kao preventivne mere preporučuje se izbegavanje gužvi insekata – ne ostavljati hranu na otvorenom, držati poklopce na kantama za smeće –, nošenje duge, svetle odeće i zatvorenih cipela, te izbegavanje naglih pokreta ili mahanja rukama u blizini insekata. Ove jednostavne strategije značajno smanjuju rizik od uboda i ozbiljnih alergijskih reakcija.
1757595532236.jpeg

pre nekoliko godina dok sam spavao - stršljen

spavao sam bio kao klada tu noć, bila neka žurka pa se popilo 'malo', letnje vreme, avgust mesec

na levoj strani grudnog koša i deo na boku... 9 uboda, svaki ubod imao je krvavu ranicu kao da je ekserom ubadano
probudim se i osetim bolove u tom delu, dah mi je bio plitak nisam moao lepo da udahnem vazduh, disao sam sve na 'sitno',
jedva sam ustao iz kreveta koliko je bolelo i cela strana leva strana grudnog koša je bila kao oduzeta, utrnula...jedva sam se kretao,
samo do wc-a i nazad do kreveta

kapiram da me je nešto nagrdilo u snu ali nisam znao o čemu se radi, dok posle tri dana vidim u kuhinji oko sijalice leti nešto ogromno ko helikopter, sunce ti :eek:

STRŠLJEN...jezivo izleda, veličine kao 4-5 osica...tako nešto

leteo je tromo, nije bio agresivan, očigledno da je ispraznio sav otrov, malaksao i krio se u nekoj pukotini gde li već pa konačno izašao
mislio sam da mu poštedim život ali mnogo mi je naneo muka i boli, morao je da padne za slobodu...Bilo ne ponovilo se !!!

a kako sam ga sredio, to je bila tek prava avantura

:koto:

spavao sam bio kao klada tu noć, bila neka žurka pa se popilo 'malo', letnje vreme, avgust mesec

na levoj strani grudnog koša i deo na boku... 9 uboda, svaki ubod imao je krvavu ranicu kao da je ekserom ubadano
probudim se i osetim bolove u tom delu, dah mi je bio plitak nisam moao lepo da udahnem vazduh, disao sam sve na 'sitno',
jedva sam ustao iz kreveta koliko je bolelo i cela strana leva strana grudnog koša je bila kao oduzeta, utrnula...jedva sam se kretao,

kapiram da me je nešto nagrdilo u snu ali nisam znao o čemu se radi, dok posle tri dana vidim u kuhinji oko sijalice leti nešto ogromno ko helikopter, sunce ti :eek:

leteo je tromo, nije bio agresivan, očigledno da je ispraznio sav otrov, malaksao i krio se u nekoj pukotini gde li već pa konačno izašao
mislio sam da mu poštedim život ali mnogo mi je naneo muka i boli, morao je da padne za slobodu...Bilo ne ponovilo se !!!

nema šta, mnogo si hrabar Kinže Konže :p

s obzirom da je kazna do 2 000 000 dinara za to što si uradio :p

Preziveo si 9 uboda strsljena.:eek:
....
Moja mama je jedva ostala ziva od jednog.

Preziveo si 9 uboda strsljena.:eek:
....
Moja mama je jedva ostala ziva od jednog.
jedan stršljen devet uboda

da li je to bila alergijska reakcija ne znam, ne bih rekao, to je više bilo dejstvo otrova
što je prouzrokovalo otežano disanje i strahoviti bol, bukvalno osećaj kao da je neko udarao bejzbolkom po rebrima

jedan stršljen devet uboda

da li je to bila alergijska reakcija ne znam, ne bih rekao, to je više bilo dejstvo otrova
što je prouzrokovalo otežano disanje i strahoviti bol, bukvalno osećaj kao da je neko udarao bejzbolkom po rebrima
Razumem ali 9 uboda,uvek san mislio da ubode jednom i ode da bode dalje nekog drugog.

Poslednja izmena:
Zbog alergije to jest imunske reakcije
očigledno nije išlo u tom totalnom pravcu alergijske reakcije pa nije bilo fatalno

pomenio sam već da su me osice pičile na poslu, kad naiđem na njihovo gnezdo
naljute se pa rokaju po obrvama, vratu. obrazima...osim uboda i tog trenutnog bola nikakva reakcija, i verovatno sam steko određeni imunitet od toga,
a možda i genetski od ćaleta jer je i on preživeo...takav organizam jbg

Razumem ali 9 uboda,uvek san mislio da ubodne jednom i ode da bode dalje nekog drugog.
devet komada uboda...i brojkom 9 i slovima devet

verovatno sam ga nagnječio kad sam se okretao u snu onako omamljen od pijančenja sa žurke i ništa nisam osetio a on se koprcao da se oslobodi i rokao

ne vidim drugi scenarijo sa toliko uboda

De, de, de, pretera ga brate, da te ne probudi ujed stršljena ?
To možeš da prodaš samo onom kog stršljen nije ujeo.

Back