Maja195
Zainteresovan član
- Poruka
- 155
Al se vi lepo svadjate.Probajte da ne izadjete previse iz domena pristojnog komuniciranja i postovanja same teme na kojoj pisete. Da probam malo da smirim strasti nudeci neka objasnjenja i vracajuci diskusiju na temu.
Ne bih se mogao sloziti sa ovom gore navedenom konstatacijom jer poznajem veliki broj ljudi koji su diplomirani nebiolozi (biohemicari, medicinari, matematicari), nesvrseni biolozi (studenti bivsi i sadasnji) ili pak potpuni nebiolozi (srednjoskolci, ljudi bez fakulteta razlicitog profila) koji imaju sva prava da budu nazvani izmedju ostalog i biolozima. Njihova strucnost, barem u nekim oblastima prevazilazi znanja mnogih diplomiranih biologa. Plus neki od tih ljudi se i bave nekom od oblasti biologije vrlo aktivno.
Svakome ko je upisao fakultet i shvatio kako stvari u realnom zivotu funkcionisu trebalo bi da je jasno da sama diploma ne znaci automatski i znanje, a bez posedovanja znanja se ne moze reci da je neko biolog, hemicar, itd. Dakle to sto je neko upisao doticni fakultet ili ga cak i diplomirao ne znaci da treba da dobije zvanje. Mnogo je izgubljenih ovcica na fakultetima koje ni same ne znaju sta su, cak ni to da su ovcice.![]()
Bernard je pomenuo Petnicu kod nas. Imam veze sa Petnicom i znam sta "deca" tamo rade i na kom nivou. Mnogi studenti visih godina fakulteta nikada nisu ni razmisljala o onome sto se radi u Petnici a kamoli da su radili nesto slicno. No to je sada vec problem i samog fakulteta i sistema opsteg skolovanja. Hocu reci da samo zato sto je neko srednjoskolac ne treba automatski nipodastavati njegovo znanje.
Postoji jos jedan aspekt ove price o tome da li je neko biolog ili ne. To je ona introspektivna strana. Da li neko o sebi misli kao o biologu ili ne? Ukoliko to nedostaje nikakva diploma to nece nadomestiti. I ne mislim samo na prostu samoproklamaciju nego i na citav misaoni sklop koji cini jednog biologa, nacin na koji posmatra svet i vidi sebe u njemu. Ovaj vid samospoznaje ne zavisi od godista niti strucnosti.
Elem, sad malo da se vratim na samu temu, tj. jedan njen deo. Pominje se opravdanost upotrebe zivotinja u svrhe edukacije studenata. Opravdanost ili neopravdanost ovoga zapravo lezi u tome kako je koncipiran sam fakultet odnosno sta njegova diploma u sebe sve uljkucuje tj, podrazumeva. Da budem malo jasniji... Kada neko izadje sa Bioloskog fakulteta u BG podarazumeva se da zna osnovne tehnike rada iz SVIH oblasti bilogije. Sta to zapravo znaci? To znaci da jedan recimo opsti biolog (mada je sad ovo opsti postalo vrlo konfuzno u bolonji) moze da konkurise za radna mesta i u mikrobioloskoj laboratoriji gde vrse pravljanje hranljivih podloga i zasejavanja, i u fizioloskoj lab gde vrse izolovanje pomenutog timusa, i u farmacetuskoj ustanovi gde vrse postavljanje kontrolnih eksperimenata za lekove, i u muzeju gde prave i odrzavaju razlicite zbirke, i u molekularnoj lab. gde rade recimo elektroforezu. Da ne nabrajam dalje. Dakle, sve pomenute metode i tehnike diplomirani biolog mora da zna DA URADI, ne da ih zna teorijski. Pitam se kako ce neko ko je disekciju gledao samo na simulaciji da zna kada se sutra zaposli kako da uradi ekstrakciju timusa. I koliko ce pacova tako neko "unistiti". Da sam ja vlasnik neke privatne laboratorije ili pak sef bilo kakve laboratorije uvek bih pre zaposlio nekog sa makar minimalnim iskustvom nego nekog ko nemam nikakvo (pod uslovom da imaju slicno pozadinsko znanje). U laboratorijama u nasoj zemlji se jos uvek nekako podrazumeva da onaj ko dodje svez sa fakulteta treba tek da nauci posao, ali to nije slucaj u inostranstvu. Napolju se podrazumeva da se osnovne medote vec u prst znaju. Nasi ljudi koji odu napolje imaju problema sa prilagodjavanjem u tom tehnicko-prakticnom smislu. Dodatna stvar je sto se tako srozava ugled fakulteta posto stancuje nekvalifikovane biologe.
Mnoge od ovih problema oko kvalifikovanosti diplomiranih studenata ne samo na biologiji nego uopste nije tako lako resiti jer mnogi njihovi aspekti zavise od socijalnih, ekonomskih, politickih, istorijskih, prosvetnih i mnogih drugih okolnosti. Verujem da ce nas spoljasnji pritisak najpre naterati da uradimo dobre reforme. Za sad smo poceli sa ovom bolonjom ali ko zna gde ce nas to odvesti. :/
Hvala sto si nas u 80% svog posta podsetio da nam je skolstvo u problemu po mnogo aspekata

Kako si i napiosao "potpuni nebiolozi", i nisu biolozi. Srpski je vrlo bogat ali i logican jezik.
Ja mogu da mislim o sebi, imam misaoni sklop i da posmatram svet kao predsednik ove zemlje!!! Sta cemo sad? Nemam zvanje ali smatram da imam znanje kao sto je BernardBlack biolog.
E vidis, posto sam ja izabrala da se samopoklamujem za predsednika Srbije to je dosta ozbiljna situacija!!!
Boze dragi, sta ste vi u stanju da opravdate i pisete

Ja sam student i volim to sto studiram pa sebe jos uvek ne nazivam inzenjerom tehnologije jer ne mogu biti isto sto je neko ko je to uveliko zavrsio i radi u toj struci. Smesni ste!!!
Probajte da ne izadjete previse iz domena pristojnog komuniciranja i postovanja same teme na kojoj pisete. Da probam malo da smirim strasti nudeci neka objasnjenja i vracajuci diskusiju na temu.