melok.may
Obećava
- Poruka
- 52
Opet vršite generalizaciju...
Iz moje izjave da sam veoma dobro upoznat sa LD50 testovima ste zaključili da su mi potrebni ovakve brošure za dalje informisanje?...
Da li vi zaista ne vidite kontradikciju u vašim stavovima?...
Nisam stigao ranije da vam odgovorim zato što sam sadio jelke sa busenom koje smo prikupljali od ljudi koji su ih pribavili za Novu godinu.
Kao član udruženja koje je posvećeno zaštiti životne sredine blisko sarađujem sa više domaćih i stranih organizacija za zaštitu životinja, koje se između ostalog bave i zaštitom životinja nad kojima se vrše eksperimenti.
Što se tiče upoznatosti sa tematikom, nisam biolog, i svakako vam nisam dorastao po pitanju terminologije, ali imajte u vidu da se uvek mogu meriti sa vama po pitanju metodologije i na tome polju ste se slabo pokazali do sada.
Prvo dajete odokativne ocene, koje potom branite zatrpavanjem stručnom terminologijom i istraživanjima i u sve to uplićete emocije...
...samo pri tome uočite da će neko obratiti podatke na istraživanja koja iznosite i uočiće da je šestonedeljno istraživanje ovulacije u najmanju ruku neozbiljno, jer i sam stres usled promene dijete, može uzrokovati izostanak ovulacije. Dalje, nedostatak gvožđa u pravilnoj vegetarijankoj dijeti ne postoji...
Zbog čega sami sebe dovodite u ovakvu poziciju?
Svi znamo da vaša tvrdnja nije tačna, s obzirom na puku količinu istraživanja koja se sprovode u Brazilu i postojani rast istih u Indiji i Kini.
Shvatate li da na vašu poziciju u diskusiji kojoj težite, veoma negativno deluje ovakvo frljanje sa brojkama.
Lupili ste brojku, da bi ste nas impresionirali, pogrešno računajući na našu neobaveštenost.
Zaista...
Uzgred, niste mi naveli koje su to "normalno uređene zemlje".
I na kraju, svesni smo na desetine hiljada radova baziranih na istraživanjima sprovedenim nad voćnom mušicom. Da li zaista smatrate da time što trivijalizujete problem eksperimentisanja nad životinjama doprinosite tome da vaš stav bude pravilno sagledan?
Ako vam je tako nešto na pameti, uveravam vas da ste u zabludi.
Imate pogrešan pristup ovoj diskusiji i jednostavno mi ne ostavljate dovoljno vremena i prostora da ukažem na pozitivne stvari u vašim porukama.
Ako ovako nastavite, samo ćete još više polarizovati učesnike u diskusiji.
Nešto slično sam i ja pitao, i još uvek nisam dobio zadovoljavajući odgovor.![]()
Ne, ja ne vršim generalizaciju, već Vi, samo u suprotnom smeru...životinjama smo sličniji no što mislite, a tamo gde nismo, e danas imamo priliku da to ispravimo genetičkim modifikacijama i tako poboljšamo model sisteme…ne možemo biti ni sigurni da će nešto što deluje na jednog čoveka delovati na drugog u istoj meri, ili uopšte (u nekom ekstremu), ali sa određenom verovatnoćom verujemo da je tako (individualizovana medicina je budućnost)…isto je i sa životinjama, ali baš zato što smo svesni razlika, zato i sprovodimo klinička testiranja…
Nemam razloga da Vam ne verujem kada kažete da ste upoznati sa LD50 testovima.link sam stavila da biste primetili sledeće :
1. The Classical LD50 test should only be conducted when specifically justified for
reasons of scientific necessity and approved by the Institutional Animal Care and
Use Committee.
2. Toxicity testing procedures based on the principles of reduction and refinement
(e.g., Limit Test, etc.) should be used until alternative test methods become
validated.
Što se tiče navodne kontradiktornosti mog ličnog stava o testiranju na životinjama, da ne bih odgovarala na sve stvari koje ste manje ili više izvukli iz konteksta…smatram da je testiranje na životinjama opravdano ukoliko ne postoje alternative ma kakva da mu je priroda…isto tako smatram da je implementacija 3Rs (REDUCTION, REPLACEMENT, REFINEMENT) metodologije od ključnog značaja i da je razvijanje standardizovanih neanimalnih modela gde god je to moguće (shodno prirodi biološkog sistema) vredno truda i novca zbog reproducibilnosti rezultata, zbog bezbednosti produkta, zbog smanjenja vremena i troškova budućih istraživanja (što znači da je i farmaceutska industrija na istoj strani, iz drugih razloga)…i za razliku od Vas, ja se uzdam u etičnost i humanost istraživača, kako onih koji se bave bazičnom naukom, tako i onih koji rade u komercijalnim laboratorijama (moji kumovi rade na razvoju novih terapija za HIV u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija i znam koliko su posvećeni tome da pored rezultata obezbede životinjama što je moguće dostojanstveniji život)…i smatram da laboratorijskim životinjama mora biti u najvećoj mogućoj meri smanjen bol i neprijatnost i obezbeđeni najbolji dostupni uslovi za život, pre i tokom eksperimenta…
Da napomenem da depravacija određenog nutritijenta ne znači gladovanje, već samo njegovo izostavljanje iz briketa, mada se glad koristi kao blagi stresor, ranije više no sad…
Lepo je što negujete ekološku svest…za razliku od Vas ja ne sadim jelke i nisam član nikakvog udruženja, ali trudim se da živim saglasno sa značajem očuvanja okoline…
Ne morate biti biolog da biste govorili o temi ili imali stav.
Što se tiče metodologije morate mi reći kakav nivo očekujete u forumskim diskusijama...
Ono što Vi zovete odokativnim procenama-pa recimo da su izvagane, da imaju nekakvu podlogu, ali da argumentacija iste izostaje iz moje neopravdane lenjosti da je napišem...Što se terminologije tiče, žao mi je, zaboravljam se, deformacija, nikako pokušaj da ugušim navodne odokativne procene...ako Vam treba razjašnjenje oko nečega, pitajte, nije problem...objasnila sam u prethodnom postu ono za vegeterijance-i spomenula sam suboptimalni status cinka i selena, a status gvožđa samo u pitanju žena...razjasnila sam Vam i za studiju koja se tiče ovulacije...
Rekla sam da su normalno uređene zemlje one koje imaju sve potrebne zakone i koje iste sprovode ...i da onih 90% je odokativna procena, zasnovana na lokacijama instituta i komercijalnih laboratorija sa najvećom produkcijom biomedicinski značajnih radova...drago mi je da ste spomenuli Indiju, Kinu i Brazil (dodaću listi i neke druge zemlje Južne Amerike, Azije, Afrike)-vidite tamo nema potrebe za eksperimentima na životinjama, tamo farmaceutske kompanije odlaze kada im je potrebno prevremeno testiranje na ljudima, za 100 $ nedeljno sirotinja će pristati na bilo kakvu eksperimentalnu terapiju, sa bilo kakvim nuspojavama...što bi se zamarali životinjama, kada može odmah na ljudima...tu činjenicu zaboravljate...
I zašto bih imala potrebu da vas impresioniram?! Budite uvereni da mi samouverenosti ne fali i nemam porebu za anonimnim ˝pumpanjem˝ ega...
Voćna mušica nije imala za cilj da trivijalizuje problem, zaista me čudi što ste to tako shvatili...i više volim C.elegans...šalim se...
Nije mi nikada bio cilj zaoštravanje atmosfere i polarizacija stavova, već da nateram ljude da vide i koju nijansu sive...čini mi se da sam jedina pisala o upotrebljivim alternativama, zar ne? Koliko je bilo komentara na to?
...pročitajte ispod o depresiji, anksioznosti i još nečemu kod glodara...
...

A ja sam u mojim postovima, osim sto sam pricao kako volim sto sam biolog, pricao i o opravdanosti i neophodnosti upotrebe zivotinja u nastavno-edukativne svrhe iz ugla zaposljavanja.
Upravo o tome je i bila rec. Jedna strana je sto ti imas znanja iz te oblasti ali nisi kvalifikovan za taj posao i ne mozes zauzeti tu poziciju. Cak i ako bi imao i vise znanja od nekoga ko je "iznad" tebe to te nece uciniti strucno kvalifikovanim.

.
(mislim, taj čovek čuda pravi sa biljkama!!) Međutim, on to planira samo svom sinu da prenese...