Upotreba zivotinja u eksperimentalne svrhe da ili ne?

Opet vršite generalizaciju...

Iz moje izjave da sam veoma dobro upoznat sa LD50 testovima ste zaključili da su mi potrebni ovakve brošure za dalje informisanje?...

Da li vi zaista ne vidite kontradikciju u vašim stavovima? :eek:...

Nisam stigao ranije da vam odgovorim zato što sam sadio jelke sa busenom koje smo prikupljali od ljudi koji su ih pribavili za Novu godinu.
Kao član udruženja koje je posvećeno zaštiti životne sredine blisko sarađujem sa više domaćih i stranih organizacija za zaštitu životinja, koje se između ostalog bave i zaštitom životinja nad kojima se vrše eksperimenti.

Što se tiče upoznatosti sa tematikom, nisam biolog, i svakako vam nisam dorastao po pitanju terminologije, ali imajte u vidu da se uvek mogu meriti sa vama po pitanju metodologije i na tome polju ste se slabo pokazali do sada.
Prvo dajete odokativne ocene, koje potom branite zatrpavanjem stručnom terminologijom i istraživanjima i u sve to uplićete emocije...
...samo pri tome uočite da će neko obratiti podatke na istraživanja koja iznosite i uočiće da je šestonedeljno istraživanje ovulacije u najmanju ruku neozbiljno, jer i sam stres usled promene dijete, može uzrokovati izostanak ovulacije. Dalje, nedostatak gvožđa u pravilnoj vegetarijankoj dijeti ne postoji...

Zbog čega sami sebe dovodite u ovakvu poziciju? :dontunderstand:
Svi znamo da vaša tvrdnja nije tačna, s obzirom na puku količinu istraživanja koja se sprovode u Brazilu i postojani rast istih u Indiji i Kini.
Shvatate li da na vašu poziciju u diskusiji kojoj težite, veoma negativno deluje ovakvo frljanje sa brojkama. :think:
Lupili ste brojku, da bi ste nas impresionirali, pogrešno računajući na našu neobaveštenost.
Zaista... :roll:
Uzgred, niste mi naveli koje su to "normalno uređene zemlje". :think:

I na kraju, svesni smo na desetine hiljada radova baziranih na istraživanjima sprovedenim nad voćnom mušicom. Da li zaista smatrate da time što trivijalizujete problem eksperimentisanja nad životinjama doprinosite tome da vaš stav bude pravilno sagledan?
Ako vam je tako nešto na pameti, uveravam vas da ste u zabludi.

Imate pogrešan pristup ovoj diskusiji i jednostavno mi ne ostavljate dovoljno vremena i prostora da ukažem na pozitivne stvari u vašim porukama.
Ako ovako nastavite, samo ćete još više polarizovati učesnike u diskusiji.

Nešto slično sam i ja pitao, i još uvek nisam dobio zadovoljavajući odgovor. :think:

Ne, ja ne vršim generalizaciju, već Vi, samo u suprotnom smeru...životinjama smo sličniji no što mislite, a tamo gde nismo, e danas imamo priliku da to ispravimo genetičkim modifikacijama i tako poboljšamo model sisteme…ne možemo biti ni sigurni da će nešto što deluje na jednog čoveka delovati na drugog u istoj meri, ili uopšte (u nekom ekstremu), ali sa određenom verovatnoćom verujemo da je tako (individualizovana medicina je budućnost)…isto je i sa životinjama, ali baš zato što smo svesni razlika, zato i sprovodimo klinička testiranja…

Nemam razloga da Vam ne verujem kada kažete da ste upoznati sa LD50 testovima.link sam stavila da biste primetili sledeće :
1. The Classical LD50 test should only be conducted when specifically justified for
reasons of scientific necessity and approved by the Institutional Animal Care and
Use Committee.
2. Toxicity testing procedures based on the principles of reduction and refinement
(e.g., Limit Test, etc.) should be used until alternative test methods become
validated.

Što se tiče navodne kontradiktornosti mog ličnog stava o testiranju na životinjama, da ne bih odgovarala na sve stvari koje ste manje ili više izvukli iz konteksta…smatram da je testiranje na životinjama opravdano ukoliko ne postoje alternative ma kakva da mu je priroda…isto tako smatram da je implementacija 3Rs (REDUCTION, REPLACEMENT, REFINEMENT) metodologije od ključnog značaja i da je razvijanje standardizovanih neanimalnih modela gde god je to moguće (shodno prirodi biološkog sistema) vredno truda i novca zbog reproducibilnosti rezultata, zbog bezbednosti produkta, zbog smanjenja vremena i troškova budućih istraživanja (što znači da je i farmaceutska industrija na istoj strani, iz drugih razloga)…i za razliku od Vas, ja se uzdam u etičnost i humanost istraživača, kako onih koji se bave bazičnom naukom, tako i onih koji rade u komercijalnim laboratorijama (moji kumovi rade na razvoju novih terapija za HIV u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija i znam koliko su posvećeni tome da pored rezultata obezbede životinjama što je moguće dostojanstveniji život)…i smatram da laboratorijskim životinjama mora biti u najvećoj mogućoj meri smanjen bol i neprijatnost i obezbeđeni najbolji dostupni uslovi za život, pre i tokom eksperimenta…
Da napomenem da depravacija određenog nutritijenta ne znači gladovanje, već samo njegovo izostavljanje iz briketa, mada se glad koristi kao blagi stresor, ranije više no sad…

Lepo je što negujete ekološku svest…za razliku od Vas ja ne sadim jelke i nisam član nikakvog udruženja, ali trudim se da živim saglasno sa značajem očuvanja okoline…

Ne morate biti biolog da biste govorili o temi ili imali stav.
Što se tiče metodologije morate mi reći kakav nivo očekujete u forumskim diskusijama...
Ono što Vi zovete odokativnim procenama-pa recimo da su izvagane, da imaju nekakvu podlogu, ali da argumentacija iste izostaje iz moje neopravdane lenjosti da je napišem...Što se terminologije tiče, žao mi je, zaboravljam se, deformacija, nikako pokušaj da ugušim navodne odokativne procene...ako Vam treba razjašnjenje oko nečega, pitajte, nije problem...objasnila sam u prethodnom postu ono za vegeterijance-i spomenula sam suboptimalni status cinka i selena, a status gvožđa samo u pitanju žena...razjasnila sam Vam i za studiju koja se tiče ovulacije...

Rekla sam da su normalno uređene zemlje one koje imaju sve potrebne zakone i koje iste sprovode ...i da onih 90% je odokativna procena, zasnovana na lokacijama instituta i komercijalnih laboratorija sa najvećom produkcijom biomedicinski značajnih radova...drago mi je da ste spomenuli Indiju, Kinu i Brazil (dodaću listi i neke druge zemlje Južne Amerike, Azije, Afrike)-vidite tamo nema potrebe za eksperimentima na životinjama, tamo farmaceutske kompanije odlaze kada im je potrebno prevremeno testiranje na ljudima, za 100 $ nedeljno sirotinja će pristati na bilo kakvu eksperimentalnu terapiju, sa bilo kakvim nuspojavama...što bi se zamarali životinjama, kada može odmah na ljudima...tu činjenicu zaboravljate...
I zašto bih imala potrebu da vas impresioniram?! Budite uvereni da mi samouverenosti ne fali i nemam porebu za anonimnim ˝pumpanjem˝ ega...

Voćna mušica nije imala za cilj da trivijalizuje problem, zaista me čudi što ste to tako shvatili...i više volim C.elegans...šalim se...

Nije mi nikada bio cilj zaoštravanje atmosfere i polarizacija stavova, već da nateram ljude da vide i koju nijansu sive...čini mi se da sam jedina pisala o upotrebljivim alternativama, zar ne? Koliko je bilo komentara na to?

...pročitajte ispod o depresiji, anksioznosti i još nečemu kod glodara...

@Caliburn, sanja293, Maja195

Čini mi se da je glavni problem kao percipirati da je životinja depresivna, anksiozna, emocionalno nestabilna i sl., ako ne ume da govori...Psihijatrijski poremećaji imaju i jasno učljive fizičke manifistacije, kako kod ljudi tako i kod životinja.

Simptomi depresije kod pacova i miševa: loši rezultati na testovima motorne aktivnosti, anhedonija (odsustvo interesa prema hrani prijatnog ukusa-sukroza najčešće, odsustvo interesa za nove objekte, smanjena seksualna aktivnost), pospanost, smanjen unos hrane i vode, gubitak težine, redukovana agresivnost i nezainteresovanost za igru...
o načinima na koji se detektuje u laboratorijskim uslovima:

http://www.ibb.unesp.br/departament...LATTERY_2007-animal_models_mood_disorders.pdf
Animal models of mood disorders: recent developments.

http://www.natureprotocols.com/2007/12/13/animal_models_for_depressionli.php
Animal models for depression-like and anxiety-like behavior.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=frbehav&part=ch6
Behavioral Assessment of Antidepressant Activity in Rodents

http://hmg.oxfordjournals.org/cgi/reprint/9/6/953
Dissection of behavior and psychiatric disorders using the mouse as a model

Najčešće primenjivani animalni testovi za anksioznost (služe za skrining jedinjenja odgovornih za anksiolizu ili anksiogenezu, za rasvetljavanje neurobiologije anksioznosti i procenu uticaja različitih faktora na indukciju anksioznosti) su: Geller-Seifter conflict test, the social interaction test, light/dark exploration, the elevated plus-maze, defensive burying, and the thirsty rat conflict.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=frbehav&part=ch5
Anxiety-Related Behaviors in Mice
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-879X1997000300002&script=sci_arttext&tlng=en
Animal models of anxiety: an ethological perspective

Kompleksne psihijatrijske bolesti, kao što je shizofrenija, ne mogu u potpunosti biti reprodukovane u glodarskim modelima (pacov, miš), međutim zahvaljujući njima moguće je pribaviti informacije o ulozi neurotransmiterskih sistema i gena u bihejvioralim funkcijama i time potencijalno rasvetliti mehanizme odgovorne za pojedine simptome i samu etiologiju bolesti. Jedna mutirana verzija DISC1 ("Disrupted in schizophrenia 1") gena (pronađen je ispitivanjem porodičnog stabla sa opsežnom istorijom shizofrenije, bipolarnog poremećaja i teškog oblika depresije ) kod miša je dovela do simptoma koji odgovaraju onima kod shizofrenih ljudi, pri čemu su ti isti simptomi bili olakšani administracijom antipsihotika. Druga mutirana verzija istog gena dovela je do pojave depresivnog ponašanja kod miša, pri čemu su simpromi umanjeni po davanju antidepresiva. Istraživači su napisali sledeće: "We have shown that two independent missense mutations in mouse Disc1 elicit distinct physiological, pharmacological, neuroanatomical, and behavioral phenotypes, which when taken together are strikingly consistent with the emerging picture from clinical and basic studies of DISC1 as a common genetic and biologically plausible risk factor for major mental illness" … "our findings lend further credence to the growing recognition that schizophrenia and bipolar disorder share, at least in part, common genetic etiologies and thus underlying molecular mechanisms."

Klinička manifestacija Alchajmerove i Parkinsonove bolesti (kao i epilepsije, cerebrovaskularnih bolesti, MS-a itd..). reflektuje između ostalog karakter i evoluciju biohemijskih i celularnih abnormalnosti u različitim regionima mozga. Kod AD-a, gubitak memorije, slabljenje kognitivnih funkcija i promene ličnosti posledica su progresivne disfunkcije i smtri neurona u neokorteksu, limbičkom sistemu, hipokampusu i izvesnim subkortikalnim regionima mozga...Kod PD, usporeni pokreti, rigidnost i tremor asocirani su sa progresivnom degeneracijom dopaminergičkih neurona u supstanciji nigri.
Sve ove stvari možemo uočiti neinvazivnim imaging tehnikama, nije nam potrebno da životinje govore...
Za svaku od ovih bolesti do sada su bili dostupni samo simptomatski tretmani, međutim u novije vreme napravljeni su značajni pomaci u rasvetljavanju genetičkih osnova, mehanizama patogeneze i u razvoju novih in vitro i in vivo model sistema, a sve to potencijalno vodi identifikaciji novih terapeutskih targeta i kreiranju novih terapija.

Ne,nisi odgovorio na moje pitanje. Ti govoris o dva diplomirana biologa a ne o nekome ko ima mentalni sklop kao biolog ali je jos u srednjoj skoli. A sada se vrati na temu i ne spamuj vise,jer necu imati kud nego da te prijavim moderatoru. Ovo je vrlo precizna tema o upotrebi zivotinja za eksperimente a ne o tome "Da li volim sto sam biolog ili ne".

LOL! Sad su pocele i pretnje. :D Treba li da te podsetim da ste vi prvi poceli prepirku koja je odstupila od teme? Hoces li da brojimo ko ima koliko off topic postova? /rolleyes

Ok, evo onda odgovora. Ne, ne bih zaposlio doticnu osobu u mojoj laboratoriji samo zato sto se oseca kao biolog. Ali... i onda procitaj moj prethodni post. Prednost u zaposljavanju bih dao osobi sa iskustvom i osobi koja pokaze vise zanimanja za tematiku.

A btw tema je vec bila prosirena sa "upotrebe zivotinja iskljucivo u eksperimentalne svrha" na "upotreba zivotinja i u edukativne svrhe" i to u postu #42 od strane tebe. :) A ja sam u mojim postovima, osim sto sam pricao kako volim sto sam biolog, pricao i o opravdanosti i neophodnosti upotrebe zivotinja u nastavno-edukativne svrhe iz ugla zaposljavanja.

Sustina je da ono za sta si se ti uhvatio ovoga puta uopste nisam napisala tako kako si ti shvatio. Ja sebe vidim kao tehnologa ali sebe ne nazivam tako. Branio si samoproklamaciju BernardaBlacka pa otud reakcija na to.
Druga je stvar kada si na fakultetu pa se aktivno bavis nekom oblascu a ne da iz klupe srednje skole pametujes kako si biolog. Uostalom procitaj ranije postove ovog clana i bice ti jasno zasto je doslo do ove diskusije. Zaista ne vidim poentu u izmisljanju i predimenzionisanju sopstvenog zvanja, a i znanja boga mi pogotovo na 5-6 naucnih polja koja nemaju veze jedna sa drugom.

Ovo sto si pisao vezano za kompjutere mi govori da sebe ne nazivas inzenjerom informatike,adminom ili kako vec :ok: Upravo o tome je i bila rec. Jedna strana je sto ti imas znanja iz te oblasti ali nisi kvalifikovan za taj posao i ne mozes zauzeti tu poziciju. Cak i ako bi imao i vise znanja od nekoga ko je "iznad" tebe to te nece uciniti strucno kvalifikovanim.
Drago mi je da si dosao na "jeste" z:lol:

Neko ko nije jos izasao ni na prijemni ispit ne moze da mi se predstavlja kao biolog i to je to.

Dobro, barem se rezumemo da se ne razumemo. :) Ja sam zapravo reagovao na automatsko nipodastavanje nekog ko nema diplomu pokusavajuci da ukazem da postoje ljudi koji su strucniji od diplomiranih "sta god". U to kako cemo nazvati tog nekog necu ponovo ulaziti, ali cu ipak samo reci da diploma ne cini naucnika. To nije niti nuzan niti dovoljan uslov po mom misljenju. Mada ako gledamo zaposljavanje u drzavnoj ustanovi onda u vecini slucajeva na zalost jeste i nuzan i dovoljan. :(

Ali ne, ne. Ja nisam govorio o strucnoj kvalifikaciji nego o licnom dozivljaju. U tome je zapravo stvar. Cak i da zavrsim neki od kurseva ili cak i neki faks tipa FON ili ETF ili gde god da vec sve ima informatika ja i dalje necu biti ili ajde da kazem necu se osecati kao admin. Bas kao sto neki ljudi zavrse bilogiju i i dalje nisu biolozi. :)

Nisam skapirao ovo "jeste"? :(

@Caliburn, sanja293, Maja195

Čini mi se da je glavni problem kao percipirati da je životinja depresivna, anksiozna, emocionalno nestabilna i sl., ako ne ume da govori...Psihijatrijski poremećaji imaju i jasno učljive fizičke manifistacije, kako kod ljudi tako i kod životinja.

Simptomi depresije kod pacova i miševa: loši rezultati na testovima motorne aktivnosti, anhedonija (odsustvo interesa prema hrani prijatnog ukusa-sukroza najčešće, odsustvo interesa za nove objekte, smanjena seksualna aktivnost), pospanost, smanjen unos hrane i vode, gubitak težine, redukovana agresivnost i nezainteresovanost za igru...
o načinima na koji se detektuje u laboratorijskim uslovima:

http://www.ibb.unesp.br/departament...LATTERY_2007-animal_models_mood_disorders.pdf
Animal models of mood disorders: recent developments.

http://www.natureprotocols.com/2007/12/13/animal_models_for_depressionli.php
Animal models for depression-like and anxiety-like behavior.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=frbehav&part=ch6
Behavioral Assessment of Antidepressant Activity in Rodents

http://hmg.oxfordjournals.org/cgi/reprint/9/6/953
Dissection of behavior and psychiatric disorders using the mouse as a model

Najčešće primenjivani animalni testovi za anksioznost (služe za skrining jedinjenja odgovornih za anksiolizu ili anksiogenezu, za rasvetljavanje neurobiologije anksioznosti i procenu uticaja različitih faktora na indukciju anksioznosti) su: Geller-Seifter conflict test, the social interaction test, light/dark exploration, the elevated plus-maze, defensive burying, and the thirsty rat conflict.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshelf/br.fcgi?book=frbehav&part=ch5
Anxiety-Related Behaviors in Mice
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-879X1997000300002&script=sci_arttext&tlng=en
Animal models of anxiety: an ethological perspective

Kompleksne psihijatrijske bolesti, kao što je shizofrenija, ne mogu u potpunosti biti reprodukovane u glodarskim modelima (pacov, miš), međutim zahvaljujući njima moguće je pribaviti informacije o ulozi neurotransmiterskih sistema i gena u bihejvioralim funkcijama i time potencijalno rasvetliti mehanizme odgovorne za pojedine simptome i samu etiologiju bolesti. Jedna mutirana verzija DISC1 ("Disrupted in schizophrenia 1") gena (pronađen je ispitivanjem porodičnog stabla sa opsežnom istorijom shizofrenije, bipolarnog poremećaja i teškog oblika depresije ) kod miša je dovela do simptoma koji odgovaraju onima kod shizofrenih ljudi, pri čemu su ti isti simptomi bili olakšani administracijom antipsihotika. Druga mutirana verzija istog gena dovela je do pojave depresivnog ponašanja kod miša, pri čemu su simpromi umanjeni po davanju antidepresiva. Istraživači su napisali sledeće: "We have shown that two independent missense mutations in mouse Disc1 elicit distinct physiological, pharmacological, neuroanatomical, and behavioral phenotypes, which when taken together are strikingly consistent with the emerging picture from clinical and basic studies of DISC1 as a common genetic and biologically plausible risk factor for major mental illness" … "our findings lend further credence to the growing recognition that schizophrenia and bipolar disorder share, at least in part, common genetic etiologies and thus underlying molecular mechanisms."

Klinička manifestacija Alchajmerove i Parkinsonove bolesti (kao i epilepsije, cerebrovaskularnih bolesti, MS-a itd..). reflektuje između ostalog karakter i evoluciju biohemijskih i celularnih abnormalnosti u različitim regionima mozga. Kod AD-a, gubitak memorije, slabljenje kognitivnih funkcija i promene ličnosti posledica su progresivne disfunkcije i smtri neurona u neokorteksu, limbičkom sistemu, hipokampusu i izvesnim subkortikalnim regionima mozga...Kod PD, usporeni pokreti, rigidnost i tremor asocirani su sa progresivnom degeneracijom dopaminergičkih neurona u supstanciji nigri.
Sve ove stvari možemo uočiti neinvazivnim imaging tehnikama, nije nam potrebno da životinje govore...
Za svaku od ovih bolesti do sada su bili dostupni samo simptomatski tretmani, međutim u novije vreme napravljeni su značajni pomaci u rasvetljavanju genetičkih osnova, mehanizama patogeneze i u razvoju novih in vitro i in vivo model sistema, a sve to potencijalno vodi identifikaciji novih terapeutskih targeta i kreiranju novih terapija.

Posto govorimo o psihijatrijskim bolestima, fizicke manifestacije nisu u prvom planu, koliko god one bile slicne nasima. Pogledala sam linkove koje ste postavili i iz onoga sto sam procitala, zao mi je ali i dalje ne vidim validnost rezultata koje daju ova istrazivanja. Vi ste svakako strucni, vidi se iz Vasih postova, ali o psihickim oboljenjima znam jako mnogo i spram toga ne mogu da uvazim validnost ovih testova.

Da zivotinje ne mogu da govore znamo svi i mislim i dalje da je to jako velika prepreka u zakljucivanju o dejstvu lekova pri testiranju.

Govorite o genima.
Poznato je da se psihijatrijske bolesti ne dovode iskljucivo u vezu sa nasledjem u tom smislu. To vazi i za lakse psihicke bolesti (depresija, neuroze) kao i za teska dusevna oboljenja(sizofrenija, bipolarni poremecaj, psihoze uopste).

Pored genetske osnove potrebno je da osoba razvije odredjenu strukturu licnosti da bi se razvio poremecaj za koji postoji genetska osnova. I kao treci cinilac su svakako "spoljasnji uticaji"-stres, odnosi u porodici, kulturoloska, politicka, ekonomska situacija u okruzenju, zatim zloupotrba droga, lekova, alkohola itd.

Kada govorimo o strukturama licnosti to je nesto sto je svojstveno coveku, jer mis ne moze razviti premorbidnu, panicnu, depresivnu ili neku drugu strukturu licnosti.
Poznato je i to da su halucinacije- slusne i/ili vizuelne sastavni deo recimo sizofrenije. U cemu se one ogledaju kod misa na kome se sprovodi istrazivanje?!?

Poznato je i to da recimo kod razvoja panicnog poremecaja(anksioznih poremecaja uopste) je potrebno da covek ima iskrivljenja uverenja bez obzira na to sto postoji genetska predispozicija, jer ako covek nema iskrivljena uverenja moze iskusiti napad panike i anksioznost ali nece razviti poremecaj. Mis to ipak ne moze.

U zivotinjskomsvetu psihijatrijske bolesti ne postoje. Dakle od potrebna 3 uslova za razvoj bolesti mis ima genetsku predispoziciju koju ste mu vi dodali da bi sproveli istrazivanje, i to je sve.
Da su rezultati istrazivanja validni lekovi bi lecili bolest pa za psihoterapijom ne bi bilo potrebe, a to nije slucaj.

Dobro, barem se rezumemo da se ne razumemo. :) Ja sam zapravo reagovao na automatsko nipodastavanje nekog ko nema diplomu pokusavajuci da ukazem da postoje ljudi koji su strucniji od diplomiranih "sta god". U to kako cemo nazvati tog nekog necu ponovo ulaziti, ali cu ipak samo reci da diploma ne cini naucnika. To nije niti nuzan niti dovoljan uslov po mom misljenju. Mada ako gledamo zaposljavanje u drzavnoj ustanovi onda u vecini slucajeva na zalost jeste i nuzan i dovoljan. :(

Ali ne, ne. Ja nisam govorio o strucnoj kvalifikaciji nego o licnom dozivljaju. U tome je zapravo stvar. Cak i da zavrsim neki od kurseva ili cak i neki faks tipa FON ili ETF ili gde god da vec sve ima informatika ja i dalje necu biti ili ajde da kazem necu se osecati kao admin. Bas kao sto neki ljudi zavrse bilogiju i i dalje nisu biolozi. :)

Nisam skapirao ovo "jeste"? :(

Ovo "jeste" je znacilo da sam iz tvog posta videla da se ipak u nekim stvarima, o kojima je pocela polemika, slazemo, pa to tako kazem "Dosli smo na jeste" z:lol:

Diploma ne cini naucnika samo zato sto ima "papir" ali jeste uslov da bi covek mogao ozbiljno da se bavi naukom i mogao jednog dana da kaze da je naucnik. Ako je na primer dipl. biolog a radi u prodavnici ceo svoj radni vek onda naucnik nije, tu se slazemo.

Drago mi je da sam u tvom predhodnom postu procitala da ne bi zaposlio doticnu osobu u svojoj laboratoriji samo zato sto se oseca kao biolog a to zapravo jos uvek nije. Sta ces covek tek izlazi na prijemni ove godine... z:lol:

LOL! Sad su pocele i pretnje. :D Treba li da te podsetim da ste vi prvi poceli prepirku koja je odstupila od teme? Hoces li da brojimo ko ima koliko off topic postova? /rolleyes

Ok, evo onda odgovora. Ne, ne bih zaposlio doticnu osobu u mojoj laboratoriji samo zato sto se oseca kao biolog. Ali... i onda procitaj moj prethodni post. Prednost u zaposljavanju bih dao osobi sa iskustvom i osobi koja pokaze vise zanimanja za tematiku.

A btw tema je vec bila prosirena sa "upotrebe zivotinja iskljucivo u eksperimentalne svrha" na "upotreba zivotinja i u edukativne svrhe" i to u postu #42 od strane tebe. :) A ja sam u mojim postovima, osim sto sam pricao kako volim sto sam biolog, pricao i o opravdanosti i neophodnosti upotrebe zivotinja u nastavno-edukativne svrhe iz ugla zaposljavanja.

Poceli smo ali smo ostali u okviru teme dok BB nije poceo da izmislja...A posto se rasprava ticala nas i njega ti si se sam uvukao u pricu...

Kao neko ko pati od panicnog poremecaja i posle procitanih linkova koje si postavila preostalo mi je jedino da se smejem...
Na samim linkovi stoji na drugom cini mi se da se tesko primenjuje na zivotinje...
U startu si rekla da nije tvoja oblast,ali moja nazalost jeste i uveravam te da se sta god i koji god gen modifikovali i ubacivali u te mucene zivotinje nijednu vrstu psihijatrijskog oboljenja necete izleciti...Da bi bilo ko oboleo od neuroze mora biti racionalan i imati izvesnu strukturu licnosti...Da su neuroze nasledne jos uvek se spekulise ali se smatra da 25% uticaja imaju nasledni cinioci...
I lakse psihicke poremecaje samo malim delom cini poremecaj biohemije u mozgu vec do toga dovode drugi cinioci...
O shizofreniji necu ni da govorim posto je sposobnost halucinacija svojstvena samo coveku...A za taj pokusaj da mis postane shizofren sam cula i nista mi nije bilo smesnije jel zivotinje ne mogu imati sumanute ideje za pocetak:rtfm:
I da poseti ti takodje jedan link:

http://www.buav.org/

Mislim da čitate ono što pišem sa izvesnim predubeđenjem i onda promašujete poentu...meni je u potpunosti jasna vaša pozicija, ali vama očigledno nije moja...tvrdili ste da su psihofarmakološka istraživanja na životinjama apsolutno nebulozna, a ja sam pokušala da vam pokažem da možda nije baš tako, pri čemu ne tvrdim da su svemoćna, ne tvrdim da nemaju falinke, ne tvrdim da će nešto izlečiti i pri čemu vam nudim linkove u kojima su nedvosmisleno listirane mane, ali i izvesni rezultati koji će možda biti jedna karika u nizu da se ponudi olakšanje gomili nesrećnika...apsolutno ste protiv testiranja na životinjama i ja o tom vašem stavu mogu da imam mišljenje, ali ga istovremeno poštujem i istovremeno preispitujem svoju poziciju i pokušavam da vam neke stvari približim...istovremeno tvrdite da znate dosta o psihijatriji (da vas podsetim da ste se obrušili na BB-a zbog nedostatka diplome i usuđivanja da iznosi svoje mišljenje) i to temeljite na ličnom iskustvu, verujem...kako iz prve ruke znam koliko je truda i vremena potrebno uložiti da bi ste se s punim pravom mogli nazvati poznavaocem nečega, izjave ovakvog tipa smatram u najmanju ruku neozbiljnim, ako ne i arogantnim... meni je tema, u stučnom smislu, daleko bliža no vama, a ipak se ograđujem i oprezno joj pristupam...nemate predstavu koliko je opsežna, koliko su pitanja kompleksna i koliko oblasti zapravo uključuje (nisam ni ja, najiskrenije)- ja sam linkovala samo par stvari kojima možete besplatno pristupiti i koje možete najlakše razumeti, uzimajući u obzir to da ste laici na ovom polju...pogrešno sam mislila da vas zaista interesuje, da ćete iščitati, ne preleteti pogledom, razmisliti i možda kasnije argumentovanije voditi dijalog o eksperimentisanju na životinjama, na forumu i van njega, s obzirom na značaj... i pogrešno sam mislila da će to pokrenuti dalji razgovor ovde...nadam se zbog vas samih da istu isključivost i samozadovoljnost ne praktikujete u ˝neavatarskom˝životu...međutim, moram da vam zahvalim, jer sam čitajući neke stvari uspela da se zainteresujem za oblast...

Mislim da čitate ono što pišem sa izvesnim predubeđenjem i onda promašujete poentu...meni je u potpunosti jasna vaša pozicija, ali vama očigledno nije moja...tvrdili ste da su psihofarmakološka istraživanja na životinjama apsolutno nebulozna, a ja sam pokušala da vam pokažem da možda nije baš tako, pri čemu ne tvrdim da su svemoćna, ne tvrdim da nemaju falinke, ne tvrdim da će nešto izlečiti i pri čemu vam nudim linkove u kojima su nedvosmisleno listirane mane, ali i izvesni rezultati koji će možda biti jedna karika u nizu da se ponudi olakšanje gomili nesrećnika...apsolutno ste protiv testiranja na životinjama i ja o tom vašem stavu mogu da imam mišljenje, ali ga istovremeno poštujem i istovremeno preispitujem svoju poziciju i pokušavam da vam neke stvari približim...istovremeno tvrdite da znate dosta o psihijatriji (da vas podsetim da ste se obrušili na BB-a zbog nedostatka diplome i usuđivanja da iznosi svoje mišljenje) i to temeljite na ličnom iskustvu, verujem...kako iz prve ruke znam koliko je truda i vremena potrebno uložiti da bi ste se s punim pravom mogli nazvati poznavaocem nečega, izjave ovakvog tipa smatram u najmanju ruku neozbiljnim, ako ne i arogantnim... meni je tema, u stučnom smislu, daleko bliža no vama, a ipak se ograđujem i oprezno joj pristupam...nemate predstavu koliko je opsežna, koliko su pitanja kompleksna i koliko oblasti zapravo uključuje (nisam ni ja, najiskrenije)- ja sam linkovala samo par stvari kojima možete besplatno pristupiti i koje možete najlakše razumeti, uzimajući u obzir to da ste laici na ovom polju...pogrešno sam mislila da vas zaista interesuje, da ćete iščitati, ne preleteti pogledom, razmisliti i možda kasnije argumentovanije voditi dijalog o eksperimentisanju na životinjama, na forumu i van njega, s obzirom na značaj... i pogrešno sam mislila da će to pokrenuti dalji razgovor ovde...nadam se zbog vas samih da istu isključivost i samozadovoljnost ne praktikujete u ˝neavatarskom˝životu...međutim, moram da vam zahvalim, jer sam čitajući neke stvari uspela da se zainteresujem za oblast...

Da,ja jesam laik odnosno nisam psihijatar ali neuroza da bi se resila zahteva pristupanje vrlo ozbiljno da bi se materija razumela i bolest mogla da se prevazidje...O nus pojavama antidepresiva i anksiolitika sigurno znam bolje nego vi jer ih za pocetak pijem...I ne znam gde ste vi procitali da sam ja kao BB koji je rekao da je biolog,procitali da sam ja rekla da sam psihijatar?
Moje misljenje ne mozete promeniti a ja da proucavam biohemiju sada nemam nameru a bogami ni biologiju mozda ti eksperimenti u vasim ocima imaju opravdanje...U mojim nemaju i nikad nece imati...Svako bira ono sto mu odgovara...Ja postujem vase misljenje ali nemam nameru da se ubedjujem vise jer za mene izazivati patnju nekome svesno i namerno mi je bolesno a vama je to nauka.Misljenja se razlikuju i ja to postujem ali da ja sada ucim genetiku u prste i sta jos mislite da treba da bi sa vama vodila diskusiju nemam ni vremena a ni nameru...Po meni to nije opravdano i nikada nece biti.

Ne dopada mi se da me neko poredi sa BB, niti je on zrtva na ovoj temi. Niko se na njega nije obrusio, on je taj koji se obrusava po razno raznim temama. Ali Vas zakljucak je formiran iz poslednje rasprave sa njim.
Razlog "obrusavanja" nije cinjenica da on nema diplomu, a tek to da je zbog iznosenja misljenja nema nikakve veze. Ne bih da prepricavam njegove postove, ne samo na ovoj temi nego uopste. Posto ste registrovani imate mogucnost da to i pogledate... Uostalom tema su experimenti a ne BB.

Na pitanja i ono sto sam pisala niste mi odgovorili, i kao sto sam rekla dosta sam citala o toj temi, imam i iskustva a nisam se izjasnila i lagala da sam psihijatar.

Sto se tice priblizavanja misljenja jasno je da se ne mozemo sloziti, pokusati da ali sloziti se ne. Predubedjenja nema nego pogledam linkove koje ste postavili najnormalnije jer se ticu ove teme.

I dalje sam protiv eksperimenata, odgovor i argumente na moj poslednji post od Vas nisam dobila, a arogantna i neozbiljna nisam ni u "neavatarskom" zivotu. Cisto da kazem posto veoma cesto uptrebljavate te reci.

@ sanja293 i Maja195

Prvo- Sanja, Majo, zaista vas ne napadam, stoga nemate potrebu da se branite i ne želim da ovo preraste u nekakvo prepucavanje...
Ne čitate pažljivo…Ne poredim vas ni sa jednim učesnikom rasprave, niti me interesuje šta ma ko od vas govori na drugim temama, poredila sam vaš nedostatak profesionalnog autoriteta (nisam rekla da ste lagali da ste psihijatri ili slično, znam da ste obe studenti TMF-a,) sa samouverenošću kojom nastupate govoreći o stvarima koje su još uvek pod znakom pitanja svima onima kojima su neuronauke, psihijatrija, psihofarmakologija i sl. (mislim na strukturu ličnosti, bihejviorialni aspekt, etiologiju, udeo genetičke komponete, epigenetske faktore, neurobiohemiju...) primarni predmet stručnog interesovanja (da napomenem još jednom, nisu ni meni), zasnivajući je na ličnom iskustvu (koje, uopšteno govoreći, može da zamagli neku širu sliku) i eventualno afinitetima prema istim oblastima...

Linkovi je trebalo da odgovore na postavljena pitanja (i odgovaraju) i namerno sam ostavljala cele radove, a ne delove po mom ličnom izboru da ne bih ispadala pristrasna...U svakom od njih je naznačeno da s obzirom da čovek ima najkompleksniju organizaciju neokorteksa i shodno njoj i jedinstvenu složenost funkcija, klasični animalni modeli moraju biti uzeti sa rezervom ... i kako su poremećaji izuzetno složeni, polisimptomatski bez izuzetka i pri čemu su uzroci simptoma neretko heterogeni, to se poremećaji raščlanjuju i tako raščlanjeni delovi tretiraju zasebno, što znači da ćete za jedan poremećaj imati više (broj varira) različitih in vitro i in vivo modela na osnovu kojih je moguće izneti neku pretpostavku, koja će možda imati i pozitivne kliničke implikacije...vidite, psihijatri bolest tretiraju u celini, svi ostali njene delove, a na kraju šta ispadne...grešite ako mislite da je psihijatrija ta koja pravi pomake-njeno je da primenjuje i izveštava o napretku...u nauci isti fenomen se posmatra iz različitih uglova i rešenje je gotovo obavezno akumulacija rezultata svih njih...

E sada, moja pozicija je da je opravdano žrtvovati laboratorijske životinje samo onda kada alternative ne postoje (i smatram da je iznalaženje alternativa vredno truda, vremena i novca), bez obzira na prirodu eksperimenta (svrsishodnog, podrazumeva se). Vaša pozicija je da je eksperimentisanje na životinjama bez izuzetka neopravdano. I vi i ja znamo da eksperimentisanje na životinjama neće prestati u skorijoj budućnosti, u izvesnim slučajevima nikad, i da vaše mišljenje (na koje imate puno pravo i koje poštujem) ne može promeniti ništa... ali da kao oni kojima je stalo do dobrobiti životinja i oni koji smatraju svaki životinjski život vrednim, a mislim da je to vaš slučaj, morate ceniti svaki metod koji smanjuje potreban broj životinja i smanjuje njihovu neprijatnost ili patnju...to je bila poenta našeg razgovora...

Putujem za koji sat i verovatno u bližoj budućnosti neću imati vremena za forum...drago mi je što smo porazgovarali o temi vrednoj razgovora...pozdrav!

Original postavio melok.may
Nemojte postati vegeterijanac, pomodno jeste, ali nije naročito zdravo, čovek je predodređeno omnivorna živuljka...vegeterijanska ishrana nosi opasnost od opadanja mišićne i koštane mase, anemije, hroničnog zamora i depresije (prema nekim podacima)...takođe, nije dobro što ne jedete kuvanu hranu, iskoristivost nekih supstanci je daleko bolja posle termičke obrade, iako je uvreženo shvatanje da je sve sveže bolje (ali kao bivši student biohemije, to zasigurno znate)...

Uključila sam se praktično na samom kraju rasprave... no dobro...
Eto i mog iskustva i viđenja stvari.

Pre dve godine sam imala teži udes, da tako kažem (da ne ulazim u detalje sada), što je rezultovalo sepsom, upadanjem u DIK, otkazivanjem bubrega, pluća, jetre; bila je neophodna jaka antibiotska i reanimaciona terapija, te sam neko vreme bila na aparatima na održavanje života. Kada sam počela da se oporavljam - posledice preživljenog stanja su bile ogromne, mišići skroz atrofirani od ležanja, dekubitus rane na nogama (bila sam delimično nepokretna), bubrezi rade na minimalcu, itd itd. Rečeno mi je da ako kroz 6 meseci ne povratim mišićnu funkciju, da više nikad neću biti ista, tj. da ću ostati delimično nepokretna.

E sad: lekari su naravno preporučivali mesnu ishranu "da se što brže oporavim", međutim, ja sam insistirala isključivo na vegetarijanskoj ishrani i na kraju su pristali da mi daju obroke bez mesa, a muž mi je donosio klopu iz biošpajza po mojoj meri. Njemu su u poverenju rekli neki od medicinskog osoblja, da se sa takvom ishranom, prema njihovom iskustvu, nikad neću oporaviti.

Moram li reći da su svi rezultati počeli vrtoglavom brzinom da se popravljaju? (na žalost, veći deo dokumentacije zadržala je bolnica, ja sam dobila otpusne liste i to je to)
I da, iz bolnice sam izašla NA SVOJIM NOGAMA.
A što se depresije tiče - ja sam bila uverena da ću se skroz oporaviti, ma svaki dan sam VIDELA sebe u mislima da sam potpuno oporavljena i - tako i bi ..
I moram li reći da se danas, dve godine posle toga, ni najmanje ne vidi da mi se ikad tako nešto strašno desilo?
Napominjem, uz vegetarijansku ishranu se bavim aktivno i jogom, meditacijom i drugim srodnim disciplinama, i da se trudim da se hranim raznovrsno...Ali da je taj tip ishrane toliko štetan i nedovoljan, moj organizam ne bi u prvom redu mogao ni da preživi taj zadnji stadijum sepse (rečeno mi je da fazu DIK-a skoro niko ne preživi), a kamoli da se oporavi tako vrtoglavom brzinom.
O kondiciji da ne pričam.

Ja sam se i pre dok sam još jela meso bavila borilačkim veštinama, i moram reći da sam sada laganija, kondiciju lakše stičem; sve u svemu, život mi je daleko kvalitetniji od kada sam postala "pomodni" vegetarijanac. I što je najbitnije, NE GRIZE ME savest zbog ubijenih životinja.

To je moje, malo radikalno, iskustvo.

A u okruženju imam više vegetarijanaca koji su daleko vitalniji nego nevegetarijanci (oborivši sve silne naučne analize u vodu). Primer je sensei Mario Topolšek, koji je na seminaru (inače, čovek od 70 i više godina) pokazao daleko više izdržljivosti (koja se maltene graniči sa nadprirodnim sposobnostima) i kondicije nego čitava naša ekipa "mladih".

Skoro je jedna gospođa sa "Sveta životinja" (koja je ovolaktovegetarijanac neko vreme) uradila laboratorijske analize i bile su - odlične. Njen lekar je potvrdio da to ima veze sa njenim promenama u ishrani.

Iz dana u dan, primeri iz života demantuju da je vegetarijanska ishrana nepotpuna - osim naravno, ako ne mislite da budete vegetarijanac samo jedući pomfrit :).

Izvinjavam se što mi je ovoliko vremena trebalo, imam dosta obaveza u poslednje vreme.

Zaista nema potrebe za bilo kakvim izvinjenjem. Svi smo otprilike u istoj situaciji. :)

Ne znam zašto mi uporno pripisujete emotivne ispade?! Nisam im preterano sklona, a i forumska blagoglagoljivost je nedovoljna da ih izazove i da nije tako...za umereni sarkazam sam verovatno kriva...

Da li zaista treba da pregledam prethodnih nekoliko stranica i citiram vam delove vaših poruka? :roll:

Loše primećujete, ne osećam se napadnuto i progonjeno...aludirala sam na BB-a...ja zaista nemam nikakav problem sa tim što je dečko srednjoškolac, niti me interesuje šta je ma ko od vas kada se ekran isključi, razgovaramo o svojim stavovima i to je sve...

Mislim da ne sagledavate kakav efekat na čitaoca ostavljaju fraze i sklop rečenica koje upotrebljavate.
U cilju bolje komunikacije i razumevanja, savetujem vam da vaše poruke pročitate bar dva puta, pre nego što ih pošaljete.

Moj prvi post na ovu temu, koja je više ličila na anketu n ˝za˝, par ˝protiv˝ bez obrazloženja različitog od ˝grozno je, užasno je, spalite monstrume˝ odnosio se na 3Rs metodologiju i eventualno zakonsku regulativu i trebalo je da unese koju sivu nijansu u veoma polarizovane stavove, što očigledno nije...

Mogu samo da ponovim moj prethodni komentar.

Da, reagovala sam na Vaše primedbe, mislim da ste to i hteli da izazovete.
Loše primećujete, ne osećam se napadnuto

:roll:

Da, videla sam Vaše odobravanje i pohvale, kao i korekciju stava u vezi mog pisanja, samo se trudim da se ne uobrazim...šalim se.... i drago mi je da ne ažurirate postove, to je jedan vid integriteta...pojasnite mi šta mi je to tačno bilo namenjeno da naučim?

Da odokativne ocene u vezi pitanja u koja se upliće i etika ne vode ničemu, dok argumentovanje stava i precizno definisanje ograničenja i uslova važenja vode razumevanju i konstruktivnoj diskusiji.

Nemam preveliki problem sa tim što forum nije sredina strogo kontrolisanih parametara, jednostavno prestajem da ga posećujem kada stvari pređu granicu dobrog ukusa...

Zaista će te me prisiliti da trošim i moje i vaše vreme i citiram vam vaše sopstvene reči? Zbog čega? :dontunderstand:

Cela priča oko vegeterijanaca i oko mog prvobitnog razgovora sa Sanjom, a kasnije i sa Vama...
Zaista nemam razloga da manipulišem podacima...

Da li je iko tvrdio da vi manipulišete podacima? :eek:
Moje primedbe su bile upućene na neozbiljnost studije u vezi korelacije vegetarijanske ishrane i ovulacije.
Druga primedba je bila upućena na vašu tvrdnju da se 90% biomedicinskih istraživanja obavlja u zemljama koje imaju adekvatne zakone za zaštitu životinja namanenjenih za laboratorijska ispitivanja, pri čemu uporno izbegavate da definišete koje su zemlje u pitanju. Osim toga, imali smo prilike da se uverimo da ste izneli kontradiktorne tvrdnje u vezi tretmana životinja nad kojima se vrše eksperimenti (delove vaših poruka, koji to pokazuju sam već naveo).

Loše primećujete, ne osećam se napadnuto i progonjeno...iako postoje brojni vesti o dobrobiti vegeterijanske ishrane (umerene), ja sam sklonija da verujem da je to posledica celokupnog životnog stila... tačnije, pre par godina sprovedena je opsežna studija u Australiji gde je zaključeno da ljudi koji praktikuju vegeterijansku ishranu istovremeno su i fizički aktivni, više spavaju, ne puše, ne konzumiraju alkohol u neuporedivo većem procentu u odnosu na nevegeterijance...tako da kada se pojavi dalekosežna studija sa nedvosmislenim podacima , a da je pritom rađena na vegeterijancima (statistički značajnoj grupi) koji se ne kreću, koji puše i piju (neumereno), e tada ću poverovati-jer je to dobra nauka...do tada, jedna dalekosežna studija, rađena od strane uglednih institucija kao što su Department of Public Health and Policy, London School of Hygiene and Tropical Medicine i Department of Public Health and Primary Care, University of Oxford tvrdi sledeće :
- Cancers and ischaemic heart disease are the main causes of death in adults and are partly related to diet
- Previous studies have suggested reduced mortality from cancers and ischaemic heart disease in vegetarians, but the results could have been explained by reduced levels of several risk factors among vegetarians
- In this study the 40% reduction in cancer mortality in non-meat eaters compared with meat eaters could not be explained by differences in smoking habit
- Some attributes of the vegetarian diet seem to have a beneficial effect on premature mortalitys, obesity, and socioeconomic status
- The results do not justify advice to exclude meat since several features of a vegetarian diet apart from not eating meat might reduce the risk

Da li ste uopšte pročitali zaključak studije koju ste naveli?
The results do not justify advice to exclude meat since several features of a vegetarian diet apart from not eating meat might reduce the risk
Šta je tu tačno dvosmisleno? :dontunderstand:

Nikada nekome ne bih preporučila nešto u šta ne verujem, a iskreno verujem podacima koji tvrde da je mediteranska omnivorna ishrana najzdravija.

Postoji čitav spektar između tvrdnje da je mediteranska omnivorna ishrana najzdravija i tvrdnji u vezi vegetarijanske ishrane koju ste vi navodili da je

Osim toga morfologija i kinetika našeg digestivnog trakta upućuju na to da smo predodređeno omnivorne živuljke...da tome dodam i podatak, da šimpanze rado dopunjuju svoju ishranu mesom-dominantni mužijaci love manje majmune i dele meso utvrđujući time svoj socijalni status i naklonost ženki (samo zanimljiv podatak)...

Zanimljiv je podatak i da su šimpanze psihološki nestabilnije i agresivnije nego primati koji se ne hrane mesom. Takođe je zanimljiv podatak da šimpanze koje se hrane mesom ubijaju i pripadnike svoje vrste (samo zanimljiv podatak)...

i da, jako je lako skliznuti sa vegeterijanskog režima u brojne poremećaje usled teškoće da se napravi balans između potrebnog i dostupnog (naročito bez administriranja suplemenata, čiji fan nisam iz par razloga-druga priča), a da pritom ne postoje metodološki ispravne studije koje svedoče o dobrobitima, i da pritom postoje metodološki jasne studije koje upozoravaju na opasnosti, naročito kada je o ženama reč...

što se tiče ovulacije, praćenje ciklusa svih učesnica je trajalo godinu dana, vegeterijanski režim nije podrazumevao redukciju kalorija, tako da vaša hipoteza o tako izazvanom stresu kao odgovornom faktoru pada u vodu...78% je dosta ubedljivo...ima još studija na ovu temu, samo mi je ova bila pri ruci...

Trajalo je godinu dana? Zaista?
Da vas podsetim:
Studija na ženama starosti 19-27 godina sa normalnim ovulatornim ciklusom, u trajanju od 6 nedelja (početak studije je sinhronizovan sa početkom ciklusa), pri čemu je polovina bila na vegeterijanskom, a polovina na nevegeterijanskom režimu sa istim brojem kalorija pokazala je da je kod 78 % žena na vegeterijanskom režimu ovulacija izostala.
Lepo sam vam skrenuo pažnju da vaše poruke pažljivo čitam. Uglavnom zato što su izuzetno informativni... onda kada se držite proverenih argumenata i ne pišete od oka, "po sluhu".
Šta vam je ovo trebalo, zaista mi nije jasno, a vi razmislite kako ovo utiče na vaš kredibilitet u očima ionako nenaklonjene publike.
Ovo nije prvi put da vam skrećem pažnju na isti problem. Smatram da to činim više nego dobronamerno, jer smatram da ste sagovornik koji svakako ima šta da kaže na ovu temu, kako iz svog ličnog iskustva, tako i na osnovuradova sa kojima ste upoznati, a svakako i na osnovu vašeg odnosa sa ostalim istraživačima koji vrše ekperimente na životinjama.
No, recimo da je studija trajala i godinu dana. Ista tvrdi da ovulacija izostaje kod tri od četiri žene koje su vegetarijanci.
Na forumu ima nekoliko tema o vegetarijncima.
Pozivam vas da testirate rezultat studije i sprovedete malu anketu (javnu ili tajnu) među korisnicama ovog foruma.
Ukoliko se pokaže da ovulacija ne izostaje kod tri od četiri, šta nam to govori? :think:

Sve ovo, kao i prethodne podatke, htela sam i 1. put da ispišem, ali me je najiskrenije mrzelo, bilo mi je lakše da kažem da nije zdravo, što i mislim kada izvagam sve postojeće činjenice, pa bar dok me ne ubede u suprotno...

Znači vi mislite da vegetarijanska ishrana nije zdrava, iako vam protivreče studije koje se vi sami naveli?
Zanimljivo. :think:

Spominjete moje časne namere...ne radi se o časnosti namera, niti o potrebi da se polemiše ili vređa neko, već jednostavno uverenju da svaki principijelni stav mora biti potkrepljen isto tako principijelnim životom i da je svako odstupanje od toga licemerno, ili arogantno...

Smatram da sam sasvim jasno objasnio na šta sam mislio i to potrepio kako citatom dela vaše poruke, tako i ukazivanjem na dalji tok diskusije.
Ukoliko smatrate da je potrebno da detaljno demoliram vaše poruke, kako bih pod reflektor stavio svaku reč koju ste napisali i demonstrirao izvesnu... hm, sklonost ka neopradanom diskreditovanju, koju ne bi trebalo da pokazujete, i na taj način trošim i vaše i svoje vreme samo mi recite.
Neće mi biti drago da to radim, a i mislim da bi pre trebalo da se "uzmete u pamet", nego dalje da insistirate na ovom pitanju.

Poslednja izmena:
Ne, ja ne vršim generalizaciju, već Vi, samo u suprotnom smeru...
Izvolite i navedite neku moju poruku, za koju smatrate da ide u prilog vašoj tvrdnji da ja generalizujem. :bye:

životinjama smo sličniji no što mislite, a tamo gde nismo, e danas imamo priliku da to ispravimo genetičkim modifikacijama i tako poboljšamo model sisteme…ne možemo biti ni sigurni da će nešto što deluje na jednog čoveka delovati na drugog u istoj meri, ili uopšte (u nekom ekstremu), ali sa određenom verovatnoćom verujemo da je tako (individualizovana medicina je budućnost)…isto je i sa životinjama, ali baš zato što smo svesni razlika, zato i sprovodimo klinička testiranja…
Da smo toliko slični onda ne bi bilo potrebe za kliničkim istraživanjima ili ja ne razumem osnovnu logiku? :think:
Uzgred, sami pravilno uočavate da se i ljudi među sobom razlikuju po pitanju reakcije na suspstance koje se testiraju.
Nije li to pre argument koji govori u prilog neopravdanosti stope eksperimenta nad životinjama koji se trenutno vrše?

Nemam razloga da Vam ne verujem kada kažete da ste upoznati sa LD50 testovima.link sam stavila da biste primetili sledeće :
1. The Classical LD50 test should only be conducted when specifically justified for
reasons of scientific necessity and approved by the Institutional Animal Care and
Use Committee.
2. Toxicity testing procedures based on the principles of reduction and refinement
(e.g., Limit Test, etc.) should be used until alternative test methods become
validated.

Oko brošure koju ste postavili se očigledno ne slažemo. Preciznije ne slažemo se u zaključcima koje iz iste izvodimo.
Prvo uočimo koje organizacije su dale svoja mišljenja:
Environmental Protection Agency
Food and Drug Administration
Consumer Product Safety Commission
Department of Transportation
National Institute of Environmental Health Sciences of the NIH
National Center or Toxicological Research of the FDA
National Institute for Occupational Health and Safety of the CDC.
Organization for Economic Cooperation and Development
BritishToxicology Society
European Chemical Industry Ecology and Toxicology Center

Među njima dakle nema nijedne organizacije za zaštitu životinja, niti jedne veterinarske ustanove, niti jednog etičkog komiteta.
Šta vam to govori o balansiranosti izveštaja? :think:

Drugo, pogledajmo navode koje ste označili značajnim:
The Classical LD50 test should only be conducted when specifically justified for reasons of scientific necessity and approved by the Institutional Animal Care and Use Committee.
Institutional Animal Care and Use Committee, nije ustanova. To je komisija koju samostalno formira ustanova koja sprovodi eksperimente nad životinjama:
The Institutional Animal Care and Use Committee (IACUC) is a self-regulating entity that, according to U.S. federal law, must be established by institutions that use laboratory animals for research or instructional purposes to oversee and evaluate all aspects of the institution's animal care and use program.

izvor: American Association for Laboratory Animal Science

Osim ako se nešto nije promenilo u poslednjih godinu dana samo jedan član komiteta je obavezan da ne bude u radnom odnosu sa institucijom koja sprovodi eksperimente nad životinjama.
Dakle, oni koji vrše eksperimente nad životinjama sprovode nadzot i evaluaciju tih eksperimenata.
Nešto slično imamo i mi u Srbiji, samo u vezi urbanizma, to nazivamo građevinska mafija. :bye:

I vi meni takvu travestiju primene zakona o dobrobiti životinja, koju su izdejstvovale farmaceutske i hemijske korporacije, navodite kao argument u korist eksperimentisanja nad životinjama?! :eek:

Toxicity testing procedures based on the principles of reduction and refinement (e.g., Limit Test, etc.) should be used until alternative test methods become validated.
Ovo je preporuka, a ne obavezujuća uredba. Nadam se da pravite razliku između ta dva.

Ono što ste izgleda propustili da primetite je da ustanove, koje bi po logici koju nam izlažu zagovornici eksperimentisanja na životinjama trebalo da podržavaju LD50 testove, su upravo one one se istima najviše protive:
National Institute of Environmental Health Sciences of the NIH
National Center or Toxicological Research of the FDA
National Institute for Occupational Health and Safety of the CDC

Sve one imaju jasan stav:
Does not use Classical LD50 test.

Ja ovo pripisujem tome što ljudi koji su vezani za te ustanove predstavljaju nauče radnike, ljude koji poštuju etiku i svačiji život, pa i život laboratorijske životinje.
Sa druge strane, oni koji se zalažu za dalju upotrebu LD50 testova, su listom institucije povezane sa krupnim kapitalom farmaceutskih i hemijskih korporacije. Dakle, ljudi vođeni pohlepom, čija gramzivost gazi preko leševa zbog novca.
Verujem da lako možete ovo da proverite.
Imao sam prilike da se sam suočim sa ovom drugom vrstom.
Da vam ponovim, veoma sam dobro upoznat sa LD50 testovima.
Nadam se da će te ovaj put razumeti. :roll:

Što se tiče navodne kontradiktornosti mog ličnog stava o testiranju na životinjama, da ne bih odgovarala na sve stvari koje ste manje ili više izvukli iz konteksta…smatram da je testiranje na životinjama opravdano ukoliko ne postoje alternative ma kakva da mu je priroda…isto tako smatram da je implementacija 3Rs (REDUCTION, REPLACEMENT, REFINEMENT) metodologije od ključnog značaja i da je razvijanje standardizovanih neanimalnih modela gde god je to moguće (shodno prirodi biološkog sistema) vredno truda i novca zbog reproducibilnosti rezultata, zbog bezbednosti produkta, zbog smanjenja vremena i troškova budućih istraživanja (što znači da je i farmaceutska industrija na istoj strani, iz drugih razloga)…i za razliku od Vas, ja se uzdam u etičnost i humanost istraživača, kako onih koji se bave bazičnom naukom, tako i onih koji rade u komercijalnim laboratorijama (moji kumovi rade na razvoju novih terapija za HIV u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija i znam koliko su posvećeni tome da pored rezultata obezbede životinjama što je moguće dostojanstveniji život)…i smatram da laboratorijskim životinjama mora biti u najvećoj mogućoj meri smanjen bol i neprijatnost i obezbeđeni najbolji dostupni uslovi za život, pre i tokom eksperimenta…
Ako vam je "izvukli ste moje reči izvan konteksta" jedini kontra-argument, niste se trebali truditi ni da ga pišete.
Ja pozdravljam vaš stav, po delovima.
Sa tom razlikom, da ne delim vaše mišljenje o komercijalnim laboratorijama niti verujem da se alternative primenjuju. Zapravo, alternative se ne primenjuju dokle god je testiranje na životinjama jeftinije.
Siguran sam da ste svesni ovoga.

Da napomenem da depravacija određenog nutritijenta ne znači gladovanje, već samo njegovo izostavljanje iz briketa, mada se glad koristi kao blagi stresor, ranije više no sad…
Hm, da... životinja ne gladuje, osim kada eksperiment zahteva da životinja gladuje... itd.
:roll:

Ne morate biti biolog da biste govorili o temi ili imali stav.
Što se tiče metodologije morate mi reći kakav nivo očekujete u forumskim diskusijama...
Kakav nivo? Hm... onaj koji je u stanju da odoli proveri logikom.

Ono što Vi zovete odokativnim procenama-pa recimo da su izvagane, da imaju nekakvu podlogu, ali da argumentacija iste izostaje iz moje neopravdane lenjosti da je napišem...Što se terminologije tiče, žao mi je, zaboravljam se, deformacija, nikako pokušaj da ugušim navodne odokativne procene...ako Vam treba razjašnjenje oko nečega, pitajte, nije problem...objasnila sam u prethodnom postu ono za vegeterijance-i spomenula sam suboptimalni status cinka i selena, a status gvožđa samo u pitanju žena...razjasnila sam Vam i za studiju koja se tiče ovulacije...

Cinka, selena i gvožđa u obilju možemo naći u biljkama, koje se, gle čuda, nalaze u vegetarijanskoj ishrani. :dash:
Kako je Valeria primetila, vi očito mislite da je vegetarijanska ishrana pomfrit za doručak, ručak i večeru.
Ako znamo da se problemi sa cinkom, selenom i gvođžem rešavaju povećanim unosom odgovarajućih biljaka, zaista ne razumem kako je to argument protiv vegetarijanske ishrane. :dontunderstand:
Za ovo bih zaista želeo pojašnjenje.
Po vama je izvagana vaša tvrdnja da se 90% biomedicinskih istraživanja obavlja u zemljama u kojima zakoni štite životinje nad kojima se eksperimentiše, a onda na Kinu, Indiju i Brazil, u kojima to nije slučaj dodate i druge zemlje?

Rekla sam da su normalno uređene zemlje one koje imaju sve potrebne zakone i koje iste sprovode ...i da onih 90% je odokativna procena, zasnovana na lokacijama instituta i komercijalnih laboratorija sa najvećom produkcijom biomedicinski značajnih radova...drago mi je da ste spomenuli Indiju, Kinu i Brazil (dodaću listi i neke druge zemlje Južne Amerike, Azije, Afrike)-vidite tamo nema potrebe za eksperimentima na životinjama, tamo farmaceutske kompanije odlaze kada im je potrebno prevremeno testiranje na ljudima, za 100 $ nedeljno sirotinja će pristati na bilo kakvu eksperimentalnu terapiju, sa bilo kakvim nuspojavama...što bi se zamarali životinjama, kada može odmah na ljudima...tu činjenicu zaboravljate...
I zašto bih imala potrebu da vas impresioniram?! Budite uvereni da mi samouverenosti ne fali i nemam porebu za anonimnim ˝pumpanjem˝ ega...
Opet niste definisali u kojim to zemljama se sprovodi tih 90% biomedicinskih istraživanja, koja zahtevaju eksperimente nad životinjama, a koji su navodno regulisani zakonom.
Uzgred, da li vi zaista merite broj eksperimenata nad životinjama brojem objavljenih radova? :eek:
Budite ljubazni pa mi navedite koje su to radove objavile "P&G" laboratorije koj deterdžente za suđe testiraju sa LD50 tako što ih ubrizgavaju u krvotok zečeva?
Zaista me zanima da ih pročitam... :roll:
Vidim da posežete sa testiranjem nad ljudima u najsiromašnijim zemljama sveta.
Odlično!
Ta testiranja sprovode upravo ustanove iz "razvijenih zemalja". Ili možda mislite da jedan Čad može da ima referentnu ustanovu, koja ima kadar i tehniku i finansije da izvrši takvo istraživanje? :think:
Uzgred, da li to znači da nas te ustanove drže kao taoce, po sistemu "ili ćemo da mučimo zečeve ili ćemo da testiramo nad siromasima"?
I šta vam to govori o njihovoj etici?
Nalazim sramnim i ciničnim sa vaše strane što vam je uopšte palo na pamet da ovo potegnete kao argument.

Dakle, niste u stanju da definišete "normalne zemlje" u kojima se vrši 90% biomedicinskih istraživanja.
Znate li zašto?
Zato što znate da to nije tačno i shvatili ste da vam za određene zemlje iz te grupe svakako mogu navesti primere koji će opovrgnuti vaše tvrdnje, a i shvatili ste da sma svestan obima biomedicinskih istraživanja u svetu.

Voćna mušica nije imala za cilj da trivijalizuje problem, zaista me čudi što ste to tako shvatili...i više volim C.elegans...šalim se...
A šta je imala za cilj? :dontunderstand:

Nije mi nikada bio cilj zaoštravanje atmosfere i polarizacija stavova, već da nateram ljude da vide i koju nijansu sive...čini mi se da sam jedina pisala o upotrebljivim alternativama, zar ne? Koliko je bilo komentara na to?
Naravno da vam to nije bio cilj. Nisam ni tvrdio da jeste.
Kao zainteresovanoj strani u ovoj raspravi svakako vam ne ide u prilog da ljudi budu još više neprijateljski raspoloženi prema eksperimentisanju nad životinjama.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je koliko naučna istraživanja svakog dana opovrgavaju sama sebe. Jednog dana će biti zaključeno da je čokolada dobra jer podstiče lučenje "hormona sreće". Drugog dana će biti na snazi izjava da ne treba jesti čokoladu zbog prisutnisto aspartama koji i te kako štetno utiče na svako živo biće. Ovo je banalan primer, ali se svakog dana dešava da se "nešto novo zaključi", te da se opovrgne sve prethodno zaključeno.

Ni to ne bi bio problem, da se prilikom donošenja određenih zaključaka na osnovu TRENUTNIH analiza ne pristupa sa stavom kako je to apsolutna i "bogomdana" istina.

Da ne spominjem koliko je već poznato da je veći deo "rezultata" dirigovan potrebama vodećih korporacija.

Prostim jezikom rečeno, sve te "analize" mogu da se okače mačku o rep, ako ja ne vidim da to ne funkcioniše u praksi. Dovoljno mi je da vidim kvalitet života vegetarijanca i onih koji se hrane mesom, pa da mi sve bude jasno.

Svakako se slazem da je to pomalo nemoralno ali je NEOPHODNO.
Medjutim....
Svu gospodu koja su striktno i fanaticno protiv upotrebljavanja zivotinja u experimentima bih ja licno nazvao gomilom licemera a evo zasto:
Kao su protive se experimentima, kao brinu o zivotinjama jel da?

U tom slucaju gospodeo nemojte:
-JESTI MESO,
-NEMOJTE NOSITI KOZU,(patike kaisheve,narukvice itd) i
-NEMOJTE koristiti: zilete,pastu za zube,sapun i sampone jer je sve to testirano na zivotinjama.

Medjutim spisak je MNOGO ozbiljniji od ovog gore.
Ako se zaista zalazete protiv testiranja na zivotinjama u tom slucaju NEMOJTE:

-se vakcinisati ili svoju decu protiv besnila (penicilin)
-nemojte vakcinisati sebe ili svoju decu protiv decije paralize.
-nemojte vakcinisati svoju decu protiv velikih boginja
-nemojte koristiti INSULIN ako ste secerash
-ne daj boze da nekome zatreba krv...nemojte primati ili davati istu jer je i tu pocelo na zivotinjama.

I mnogo,mnogo toga jos.........
Prema tome uz svo duzno postovanje, KOGA MI OVDE LAZEMO?!?!?!

Mesto svakako ne treba jesti.

Umesto kože postoji eko koža, tj. veštačka koža. Možda malo manje traje od klasične, ali je sasvim ok.

Umesto žileta postoji vosak za depilaciju, epilator za žene.

Paste za zube postoje ajurvedske sa deklaracijom da nisu testirane na životinjama, niti da sadrže supstance životinjskog porekla, a ima i ajurvedska glina za desni i zube sa dodatkom biljaka , to je odlično sredstvo za čišćenje usne duplje (offtopic: idealno sredstvo protiv zapaljenja desni je mleveni đumbir preliven vrućom vodom, to je daleko efikasnije od kojekakvih sredstava za mućkanje).

Isto važi i za šampone - ajurvedski šamponi su odlični, a nema testiranja na životinjama, niti životinjskih sastojaka.

Inače, što se tiče kozmetike, na hrvatskom forumu Šapice je navedena čitava lista proizvođača sa ovih prostora koji ne testiraju svoje proizvode na životinjama, mislim da je kozmetika "Afrodita" na tom spisku, no nisam sačuvala taj spisak, jer slano koristim tu klasičnu vrstu kozmetike - može je potražiti koga zanima.

Vakcine - ne bih se ja i ovako i onako vakcinisala da nije zakonom obavezno, iz više razloga. Posebno ove vakcine "današnjice" sa gomilom nuspojava koje iskaču li iskaču. Mačka u džaku!

Insulin - hranite se zdravo i vegetarijanski, vežbajte redovno, budite u kontaktu sa prirodom, pijte čistu vodu, bavite se nekom od zdravih disciplina (solarna joga npr) i nećete ni biti bolesni. Neće vam trebati veštački surogati.

Krv uzimati -pa ako se mora, mora se - mada ja sama imam averziju prema tome.

Dakle, ovo su samo neki predlozi.

Naravno, živimo u takvom dobu da je makar u nekim segmentima nemoguće izbeći proizvode koji su na određen način skopčani sa nasiljem nad životinjama, ali to ne znači da ne treba da se trudimo da smanjimo to nasilje na najmanju moguću meru

Naravno da sam protiv upotrebe životinja u eksperimentalne svrhe. Oduvek a ne samo otkad se, ovako preko foruma, deklarišem za njihovu zaštitu. Forum mi je samo dao mogućnost da to kažem
Odrastajući u vreme kad su igračke bile mnogima, pa i meni, nedostupne, porasla sam uz mačke, pse, zečiće, ptice, leptire...osetila da i one vole život, da se raduju i tuguju...Nikad ih neću jesti, odlučih njoš tada...ali kako ja o tome nisam odlučivala, jela sam meso....mada mje ono više jelo mene.
U ranim tridesetim stigle me kojekakve dijagnoze...pijem lekove i one preparate za dijetu što ih reklamiraju. Ne osećam se dobro a gojim se. Padam iz depresije u depresiju. Lekar kaže putujte, družite se sa novim ljudima. Nemam čime da putujem, pa stignem na Krstaricu. Tu nadjem istomišljenike...ljubitelje životinja . Definitivno odlučim ...ja meso i njišta od mesa više neću uzimati. Individualno se osećam bolje. Onomad odem na kompletan pregled kod kardiologa, pa gastroenterologa...stignu rezultati...ja gledam da li su moji, možda pogrešili. Lekar kaže nisu pogrešili...Rekoh što sam veg...to je to, kaže!
Sad se spremam da odlepršam u prodavnicu sa cipelama, pod uslovom da nisu od kože, da se častim.Kupiću i novi kaiš...ima tako lepih a nisu od kože. Proslaviću tako svoj rastanak od holesterola, triglicerida...koji su uvek prelazili gornju granicu. E, neće više!

Naravno da sam protiv upotrebe životinja u eksperimentalne svrhe. Oduvek a ne samo otkad se, ovako preko foruma, deklarišem za njihovu zaštitu. Forum mi je samo dao mogućnost da to kažem
Odrastajući u vreme kad su igračke bile mnogima, pa i meni, nedostupne, porasla sam uz mačke, pse, zečiće, ptice, leptire...osetila da i one vole život, da se raduju i tuguju...Nikad ih neću jesti, odlučih njoš tada...ali kako ja o tome nisam odlučivala, jela sam meso....mada mje ono više jelo mene.
U ranim tridesetim stigle me kojekakve dijagnoze...pijem lekove i one preparate za dijetu što ih reklamiraju. Ne osećam se dobro a gojim se. Padam iz depresije u depresiju. Lekar kaže putujte, družite se sa novim ljudima. Nemam čime da putujem, pa stignem na Krstaricu. Tu nadjem istomišljenike...ljubitelje životinja . Definitivno odlučim ...ja meso i njišta od mesa više neću uzimati. Individualno se osećam bolje. Onomad odem na kompletan pregled kod kardiologa, pa gastroenterologa...stignu rezultati...ja gledam da li su moji, možda pogrešili. Lekar kaže nisu pogrešili...Rekoh što sam veg...to je to, kaže!
Sad se spremam da odlepršam u prodavnicu sa cipelama, pod uslovom da nisu od kože, da se častim.Kupiću i novi kaiš...ima tako lepih a nisu od kože. Proslaviću tako svoj rastanak od holesterola, triglicerida...koji su uvek prelazili gornju granicu. E, neće više!

:super:

A kako ces drugacije videti sta se nalazi u organizmu coveka, ako ne otvoris pacova i tako resis sve dileme.Pa neces valjda covaka cereciti.Naravno da se to radi na zivotinjama.I ne mora samo pacov, eto on je predsednik sisara, ali moze i zabe, kao vodozemci.Pa zato se i primenjuju zivotinje u eksperimentima za neke lekove i slicno u medicini.Da, svakako sam za to da ih treba koristit.U svakom slucaju to je i odobreno i to se i radi!!!

O da, pacov i čovek su tako slični :lol: .
Ako ne prospeno pacovu creva, ne možemo znati šta se dešava u ...čoveku?! :lol:

Zapadna medicina je skroz zastranila, moram reći.

Ugledajte se malo na ajurvedske lekare koji su u stanju preko pulsa da odrede TAČNU dijagnozu (a ne poput konzilijuma zapadnih lekara gde svako MISLI da je ovo ili ono, a niko se ni sa kim ne slaže).

I na ovim prostorima je bila nekad zastupljenija medicina bez invazivnih metoda. Prošle godine je meni narodni lekar namestio pršljen na kičmi, a mom mužu izlečio simptome gastritisa pomoću čajeva i smeša (a naravno, znamo i sami koliko su zapadni lekari "uspešni" u lečenju stomačnih oboljenja - pod pretpostavkom da se ne ugušite samo od dijagnostikovanja, tj. od gutanja sonde). Primetila sam da čovek radi na sličan način kao vedski, ajurvedski lekari, dijagnostikuje preko pulsa i pregleda određenih tačaka na telu.. Pitali smo ga otkud mu to znanje? On je kazao da se generacijama prenosi u njegovoj porodici s kolena na koleno. Zatim smo ga pitali da li je voljan da uči nekog od nas? :rumenko: (mislim, taj čovek čuda pravi sa biljkama!!) Međutim, on to planira samo svom sinu da prenese...

A kad sam imala susret sa lekarima zapadne medicine, od njih 5 uvek bih dobijala 5 različitih dijagnoza. Da ne spominjem najčešće nadobudan stav koji zapravo i ograničava um da izvede suptilnije zaključke.

Dok sam ležala u bolnici, bila sam svedok raznih dostignuća savremene nauke: ženi su greškom ušili i debelo crevo, pa danima nije mogla ići na wc; drugoj su zaboravili gazu u stomaku, pa su je morali ponovo operisati. Treća ima neizdržive bolove kad vrši malu nuždu, nakon operacije, ima osećaj da će joj utroba ispasti i to stanje kod nje traje MESECIMA. Ima i jezivijih primera, ali nisu za forum. Primera ima koliko hoćete, a u pitanju je jedna od "naših najboljih institucija". To je savremena medicina i to su vitezovi savremene medicine!
A metode su krajnje suptilne..gutaj sondu, uzimaj isečke, seci, reži, pali ...

To navodim da oslikam na šta liči koncepcija savremene medicine. Em što leče POGREŠNIM SREDSTVIMA najčešće, em ljudi koji sprovode ta sredstva imaju toliki nedostatak samislosti i svesti da se od njih i ne može očekivati da efikasno primene to tako ograničeno znanje zapadne medicine. Čast izuzecima (imala sam prilike da upoznam i čovečne, ljudske lekare, no oni ne mogu doći do izražaja u takvom sistemu kakav je).

Ta medicina jedino ima smisla kod mehaničkih povreda (hirurgija) -saobraćajni udes i sl..

Što se ostalog tiče otidite na akupunkturu da vidite kako stvarno treba da izgleda lečenje.

E da, u drevnoj medicini nije bilo eksperimentisanja na životinjama.
No sva ta znanja su bogougodno spaljena ognjem i mačem, i eto nam sada posledica ...
Kad se već stidimo svoje dalje tradicije, paganske, onda je logično da odbacujemo i sve drevne mudrosti, nazivajući ih zastarelim i prevaziđenim.

Zapadna medicina - reži, pali, seci .. to su glavne metode!!
Izleči posledicu a ne uzrok!!

I nisu nam potrebna kozmetička sredstva koja su testirana na životinjama.
U Majci Prirodi postoji lek za sve - druga stvar je to što su ljudi zaboravili tu činjenicu, pa radije pribegavaju hemijskim lekovima, koji deluju brze, ali leče posledicu a ne uzrok (biljkama je uvek potrebno malo duže da deluju, uglavnom). Da ne spominjem da je čovek danas SAM SEBE doveo u bolesno stanje, posekao šume, okružio se zgradama (nema dovoljno kiseonika), pije zagađenu vodu, nemilice uništava Majku Prirodu, jede meso i konzerviranu hranu , nema aktivnosti ... I onda očekuje da se lagano reši njegov problem. I danas se sve radi BRZO i problem se mora BRZO rešiti i naravno, stupaju na scenu hemijski lekovi, koji će lepo zamaskirati stvari..

A poenta je, da samo živimo u skladu sa prirodom, nit bi bili bolesni, nit bi morali da se kljukamo tim "lekovima", a da imamo dovoljno kontakta sa njom, onda bi znali i kako sami da napravimo kozmetičko sredstvo, na tradicionalan način.

;)
Ma nije frka.
Samo kazem kako se ljudi "zestoko zalazu" za zivotinje sve dok im ne zatreba jedna od ovih stvari gore, a onda se prica drugachije i izmishljaju neki glupavi razlozi.
Kao oni idioti iz PETA organizacije.fanaticni idioti koji pale laboratorije i propagiraju prava zivotinja na krajnje bizaran i bolestan nacin.Idu toliko u extreme da fanaticno zagovaraju oduzimanje pasa kao ispomoc slepim i hendikepiranim osobama.
Medjutim ironija u svemu ovome je sto zamenik predsednika PETA organizacije .tj zamenica....da budem precizniji......boluje od shecerne bolesti i koristi insulin.
Ima li ista licemernije od ovog?
Ja gore nisam spomenuo mnogo vaznije stavri i otkrica u medicini koja su nastala bas eksperimentisanjem na zivotinjama, kao recimo neurohirurgija, istrazivanja kanceroma i naravno revolucionarno otkrice i rad sa stem celijama (za koje se takodje zalazem).
Zahvaljujuci ovome, ako sve prodje kako treba nece biti vishe nepokretnih i slepih ljudi.

Koliko god se trudili, živimo u takvom svetu gde se nikako ne može zaobići naletanje na makar jednog proizvoda ili segmenta gde je upleteno i eksperimentisanje na životinjama. Ako je čovek dovoljno oprezan i ako živi zdravo onda može izbeći sve to (gore sam navodila primere izbegavanja) ali potrebna je velika samodisciplina i kontakt sa Majkom Prirodom. Nisu svi danas spremni na to.

Ali ajde, sad ako koristimo npr pastu za zube, kad već činimo nasilje, hajde da skroz ogreznemo u tome, kad je bal nek je bal.
NE!
Nasilje treba sprovoditi na NAJMANJU MOGUĆU meru, u skladu sa svojim mogućnostima. Nije dovoljno samo biti vegetarijanac, potrebno je i hraniti se raznovrsno, da ne bi dolazilo do bolesti. Pitanje je kako živi i kako se hrani ta iz PETA-e koju si pomenuo. I ne samo ona, već i svako od nas treba da se trudi da postepeno odbacuje svaki proizvod skopčan sa nasiljem, da radi na sebi, i rezultati neće izostati - umesto da idemo logikom, pa ako već činim nasilje, pa daj da ga činim stalno, ne pravi to razliku.

1. Prehrambena Laž
Ko ne jede meso, pati od nedostatka belančevina!

Pogrešno!

Belančevine, koje su tako važne za izgradnju ćelija, su u dovoljnoj količini prisutne u povrću i žitaricama, posebno u pasulju, sočivu, grašku, orasima. Kod raznovrsne ishrane bez mesa, telo dobija sve važne aminokiseline, iz kojih su izgrađene belančevine – soja i avokado sadrže čak svih osam aminokiselina. Naši građani ne treba da se boje da će biti nedovoljno opskrbljeni belančevinama, oni jedu više od dvostruke količine od one koja je potrebna telu. Tim viškom deponuju se životinjske belančevine u krvnim sudovima i tkivu i mogu sprečiti prelaz vitalnih materija u organe, mišiće i kosti. Prekomerna ishrana životinjskim belančevinama dovodi do obolevanja.

''JA SAM VEGETARIJANAC I ANTIALKOHOLIČAR JER TAKO MOGU BOLJE UPOTREBITI SVOJ MOZAK. ''
Tomas Edison, pronalazač sijalice i bioskopa.

2. Prehrambena laž
Ko ne jede meso, pati od nedostatka gvožđa!

POGREŠNO!

Elemenat u tragovima, gvožđe, ne nalazi se samo u mesu, već u bezbrojnim biljnim prehrambenim proizvodima. Posebno su bogati gvožđem beli kupus, puno zrno žitarica, seme suncokreta, crvena cvekla, proso, sočivo, grašak, sojino seme, pšenične klice, prkos, susam, topinambur*. Osim toga: vitamin C npr. u obliku voćnog soka uz jelo ili salata sa limunom i peršunom – povećava uzimanje gvožđa iz hrane. Crni čaj i kafa, naprotiv, smanjuju uzimanje gvožđa za 40 do 50%.
* vrsta krompira

3. Prehrambena laž
Ko ne jede meso, pati od nedostatka vitamina B12!

POGREŠNO!

Važnost vitamina B12 se od ''fronta mesojeda'' veoma naglašava. Činjenica je da su vegetarijanci u proseku mnogo bolje opskrbljeni esencijalnim hranljivim materijama i vitaminima, kao na primer vitaminom B1, folnom kiselinom, vitaminom E, magnezijumom, kalijumom ili manganom, od ostalog dela stanovništva. Unos vitamina B12, o kome se govori kao o “kritičnom vitaminu za vegetarijance”, nije nikakav problem kod lakto-vegetabilne ishrane (hrana bez mesa sa mlečnim proizvodima). Jedino Vegani treba tu i tamo da svesno uzimaju vitamin B12: povrće fermentirano mlečnom kiselinom, kiseli kupus i zelje, pivo od žitarica ili tome slično.

“JA SAM VEĆ DVANAEST GODINA VEGETARIJANAC I JOŠ NIKADA NISAM BIO OZBILJNO BOLESTAN. VEGETARIJANSKA ISHRANA JAČA IMUNOLOŠKI SISTEM. VERUJEM DA SE OD MESA OBOLEVA.”
Bryan Adams, muzičar.

4. Prehrambena laž
Vegetarijanci pate od nedostatka kalcijuma!

POGREŠNO!

Kalcijum je važan sastavni deo za izgradnju ljudskih kostiju. Kalcijum se nalazi u susamu, orasima, u zelenom kupusu, peršunu, spanaću, zrnu soje, kelju, paštrnjaku, belom luku i mnogim drugim vrstama povrća i žitarica. Važno: fitinska kiselina je jedan oblik pohranjivanja fosfora u žitaricama i vezuje se sa kalcijumom. Telo ne može preuzeti kalcijum iz takvog spoja npr. iz industrijskog hleba. Jedino tradicionalno 24-časovno dizanje kiselog testa, koje se praktikuje vekovima, razdvaja tu povezanost. Kod uobičajenog pripremanja testa u današnjim pekarama sa takozvanim, brzim starterom i skraćivanjem vremena vrenja, to razdvajanje se ne događa – to znači, može se preuzeti kalcijuma koliko se hoće, za telo je to beskorisno. Međutim, kod hleba spremljenog u 24-časovnom postupku dizanja kiselog testa, sadržaj kalcijuma može se optimalno preuzeti.

5. Prehrambena laž
Ne jesti meso, znači jesti samo zrnevlje!

POGREŠNO!

Da "vegetarijanstvo" ne može jednostavno da se izjednači sa jedenjem zrnevlja i zeleniša, dokazuje sve veći broj vegetarijanskih jela u lokalima za sladokusce, kao i bezbrojne kuvarske knjige sa odličnim vegetarijanskim jelima. Jer, začin čini sve! Ko je već jednom zagrizao u sirovi, nezačinjeni komad mesa tome se ne mora reći da mrtve životinje nemaju nikakav ukus. Krepka, mirišljava aroma, koju većina ljudi pripisuje mesu, nije ništa drugo do ukus dobro začinjenog i zapečenog. Trud i trošak koji neko čini da komad mesa pripremi, začini i ispeče, može se isto tako upotrebiti za pripremanje i pečenje kriške plavog patlidžana ili celera. Prija isto tako krepak i aromatičan ukus pečenog - pravi delikates, ali za koji ne mora da umre ni jedna životinja.

"POSTOJI LI NEŠTO ODVRATNIJE NEGO STALNO SE HRANITI MESOM LEŠINA?"
Francois de Voltaire (1694-1778).

6. Prehrambena laž
Trudnice moraju jesti meso, inače pati nerođeno (plod)!

POGREŠNO!

Lakto*/ovo**- vegetarijanska ishrana, pri čemu se pored biljne hrane uzimaju proizvodi od mleka i jaja, pokriva i za vreme trudnoće potrebe sa neophodnim hranljivim sastojcima.
Vegetarijanskom ishranom su trudnice čak bolje opskrbljene tim važnim hranljivim materijama, nego one koje nisu vegetarijanke.
Kod veganske ishrane (bez mleka i jaja), treba za vreme trudnoće naročito voditi računa o unošenju dovoljno belančevina, kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B2 i B12, i ako je potrebno, u dogovoru sa lekarom, hranu dopuniti vitaminskim ili mineralnim preparatima.

* lactis - lat. "mleko"
**ovum - lat. "jaje"

7. Prehrambena laž
Bebama i deci potrebna je ishrana mesom!

POGREŠNO!

Istraživanja pokazuju da je majčino mleko vegetarijanki zdravije za odojčad, jer sadrži manje otrova životne sredine, a više vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Ne postoje, međutim, naučne studije koje potvrđuju da odojčad, hranjena kvalitetnom prirodnom hranom, bez mesa, pokazuju nedostatke, na pr. gvožđa. Za odojče staro od 6 do 11 meseci, Nemačko društvo za ishranu (DGE) preporučuje oko 8 mg gvožđa dnevno. Obrok od 25 gr posnog goveđeg mesa sedmično, što preporučuju pedijatri, daje samo 0,65 mg gvožđa. Porcija (100 gr) zobenih pahuljica naprotiv, sadrži 3,6 mg gvožđa, porcija od 100 gr integralnog pirinča 2,6 mg, lukovica morača 2,5 mg. Deci je urođena ljubav ka životinjama i ne prihvatanje njihovog ubijanja. Ko želi decu učiti da ne odvraćaju pogled od patnji i ubijanja? Jedenjem mesa dete se vaspitava da život pojedinih životinjskih vrsta poštuje a drugih životinjskih vrsta ne: prema mačkama i psima treba se biti ljubazan, ali nevino prase ili lane treba se pojesti.

8. Prehrambena laž
Jesti meso je sastavni deo života!

POGREŠNO!

Jedenje mesa je odgovorno za glad u svetu!

"ISTI KOMAD ZEMLJE, KOJI KAO LIVADA, TO ZNAČI KAO HRANA ZA STOKU, MOŽE PREKO NJIHOVOG MESA DA ISHRANI DESETORO LJUDI, ZASEJAN PROSOM, GRAŠKOM, SOČIVOM I JEČMOM MOŽE DA IZDRŽAVA I ISHRANI STOTINU LJUDI."
Aleksander von Humboldt, osnivač naučne geografije.

- Rasipanje obradive zemlje: bez proizvodnje mesa bila bi nam dovoljna otprilike jedna četvrtina obradive zemlje. Na jednom hektaru zemlje može se proizvesti 50 kg goveđeg mesa ili pak 4000 kg jabuka, 8000 kg krompira, 10000 kg paradajza ili 12000 kg celera.

- Rasipanje žitarica: polovina svetske žetve potroši se kao stočna hrana. U industrijskim zemljama udeo za stočnu ishranu iznosi čak i dve trećine. 60% celokupnog uvoza stočne hrane dolazi iz zemalja u razvoju. Tamo od gladi svakodnevno umire oko 40000 dece, 1,3 milijarde ljudi pati od neuhranjenosti. 50 miliona ljudi umire godišnje od gladi, odnosno bolesti koje su posledica gladi.
Niko na ovoj Zemlji ne bi trebao umreti od gladi: 100 miliona ljudi moglo bi se dodatno prehraniti ako bi se u industrijskim zemljama samo za 10% smanjila potrošnja mesa.

"NIŠTA NEĆE TAKO POVEĆATI ŠANSU ZA PREŽIVLJAVANJE NA ZEMLJI KAO KORAK KA VEGETARIJANSKOJ ISHRANI. "
Albert Einstein

izvor:

http://www.sloboda-za-zivotinje.org...ll&id=1139526523&archive=&start_from=&ucat=1&

Back