Upotreba zivotinja u eksperimentalne svrhe da ili ne?

Od kad sam gledala na "Explorer"-u kako su jednom majmunu presadili glavu na telo drugog majmuna presekavši mu kičmenu moždinu da je nakon toga bio svestan a nepokretan, velikog psa kome su u predelu vrata presadili glavu malog psa i obe glave su jele da bi kroz par sati uginule-Zgadilo mi se sve!!! To je moj sav komentar........

Nemoj dovoditi u vezu takvu vrstu eksperimenta (ako je to uopste bilo!?) sa eksperimentima koji pokazuju potencijal hemikalije da uzrokuje na primer kancer. Test na zivotinjama moze identifikovati humane karcinogene jer hemikalije koje uzrokuju kancer kod jedne vrste sisara verovatno ce uzrokovati kancer i kod druge vrste (kod ljudi).

Nemoj dovoditi u vezu takvu vrstu eksperimenta (ako je to uopste bilo!?) sa eksperimentima koji pokazuju potencijal hemikalije da uzrokuje na primer kancer. Test na zivotinjama moze identifikovati humane karcinogene jer hemikalije koje uzrokuju kancer kod jedne vrste sisara verovatno ce uzrokovati kancer i kod druge vrste (kod ljudi).

Vaistinu.

Ma koliko god mi voleli zivotinje i pritodu, samo sebi smo bitniji. I to je prirodno, da nismo egocentrici, ne bi opstali. Tako je i u drugim zivtinjskim zajednicama.
Zivi sistem sigurno nece biti zamenjen u skorpije vreme. Ipak, mislim da je i loshe povlacenje zivotinja sa medicinki orijentisanih fakulteta, pod izlivom da se te zivotinje pate. Zar nije vaznije da ih izbave iz trivijalnih stvari: industrije koze i kozne odece, obucje, ljumbci i sve to.
Na taj nacin dobijamo kompjuterske prikaze elektrofiziologije, fiziologije i drugih stvari sto je daleko od autentinog.

U svetu se experimentalne zivotinje ne diraju zbog svoje svrhe. Stavishe te zivotinje imaju takav luxuz: imaju placene osobe koje ih maze 1 sat dnevno, besprekornu higijenu, dijetu koju im sastavlja licni dijetolog. Na kraju zabranjeno je davati sredstva koja dokazano dovode do bolova ili ozleda. Zato zaista mislim da zivuljci ne treba da se brinu :)))z:dm5:

Ako vec upotrebljavaju ljude u experimentalne svrhe zasto da ne i zivotinje. Bilo koja od tih zivotinjica bi me pojela i is*****la bez trunke kajanja...da je drugacija situacija u lancu ishrane. Peta su osnovale frigidne trendseterke negde izmedju spasavanja kitova i spasavanja luj vitona iz izloga. Ionako ce nas sve ili vecina vrsti kojima se igramo nadziveti...

Protiv.nauka je danas dosta uznapredovala i ima tehnologije da se neke stvari vrshe na robotima i kompjuterima.Sto se tice neophodnosti nekih lekova kao sto bi izlecilo ljude ili tako neshto,apsolutno sam protiv da se to radi zivotinjama.Kakvo je to poredjenje da rade neki eksperiment na gmizavcu,sisaru i onda misle da ce to pomoci ljudima.Ionako ima previshe smeca od ljudi na ovom svetu kao sto su: Pedofili i ubice kojih ima po zatvoru po celom svetu po nekoliko stotina hiljada pre bih na njima vrsio takve eksperimente.Mozhda izgledam sada malo kao psihopata ali bih.Ako su ubili iz svog zadovoljstva ili silovali malo dete i unistili mu buducnost,apsolutno se slazhem da ta osoba ne zasluzuje da zivi,samo sto ne treba da se ubije nego posalje na neke bolje stvari koje ce da doprinesu nauci 1000 puta vishe nego jedna mala jadna zivotinja,koja nije zasluzila da bude ubijena tako mucenickom smrcu...

Preporucio bih svakom da pogleda ovaj dokumentarac https://video.google.com/videoplay?...Kw8NypCw&q=earthlings+croatian+subtitle&hl=en
pa onda pricajte da li ste i dalje za to da se na zivotinjama vrshe eksperimenti...
Inache sto se tiche mog posta iznad mozhe ko god hoce da me ubedjuje u nesto drugo ubice su ubice i ne zasluzuju mesto na ovom svetu.

gledao sam taj film, ali tamo se koristi majmun i lomi mu se vrat. A kako cesh da vidish dejstvo nekog leka na kompjuterskoj simulaciji. Telo poseduje mehanizme za koje mi i ne znamo i na taj nacin ne mozemo videti dejstvo nekog agensa bez upotrebe tela zivotinje. I sva ta buka oko upotrebe na medicinskim institutima i sve to je preuvelicana. Bolje da se pozabavite upotrebom krzna i nehumanim drzanjem ljubimaca kojih ima desetostruko vishe, najblaze govoreci. Zivotinje u experimentima imaju jake standarde zivljenja a zakonom je zabranjena upotreba agensa koji izazivaju bolove ili su vec dokazani kao stetni. I kako cesh prikazati neurofiziku bez upotrebe pravih neurona? Kompjuterske simulacije su preapstraktne i vode do losheg ucenja, a onda ti je kriv djavo sto lekari greshe, i to bash zbog takvih kao ti sto su protiv kontrolisane upotrebe zivotinja u experimentima.

Poslednja izmena:
Protiv.nauka je danas dosta uznapredovala i ima tehnologije da se neke stvari vrshe na robotima i kompjuterima.Sto se tice neophodnosti nekih lekova kao sto bi izlecilo ljude ili tako neshto,apsolutno sam protiv da se to radi zivotinjama.Kakvo je to poredjenje da rade neki eksperiment na gmizavcu,sisaru i onda misle da ce to pomoci ljudima.Ionako ima previshe smeca od ljudi na ovom svetu kao sto su: Pedofili i ubice kojih ima po zatvoru po celom svetu po nekoliko stotina hiljada pre bih na njima vrsio takve eksperimente.Mozhda izgledam sada malo kao psihopata ali bih.Ako su ubili iz svog zadovoljstva ili silovali malo dete i unistili mu buducnost,apsolutno se slazhem da ta osoba ne zasluzuje da zivi,samo sto ne treba da se ubije nego posalje na neke bolje stvari koje ce da doprinesu nauci 1000 puta vishe nego jedna mala jadna zivotinja,koja nije zasluzila da bude ubijena tako mucenickom smrcu...

ja se donekkle slažem s napisanim.skrenula bih pažnju ipak da je nehumanost nivoa eksploatacije naše biosfere dosegla razmere koje su prestale da budu 'zabrinjavajuće'. farmaceutska industrija metastazira po planeti i širi svoje kolonije nauštrb populacije kojoj treba da služi tj pomogne. da ne pominjemo da je to ista ciljna grupa zbog koje postoji i opstaje.ja bih radikalno prestrojila sve te naučno-indoktrinirane umove i na njima obavila eksperimente planirane za teror zivotinjskog carstva. doticne najpre, pa redom...

ja se donekkle slažem s napisanim.skrenula bih pažnju ipak da je nehumanost nivoa eksploatacije naše biosfere dosegla razmere koje su prestale da budu 'zabrinjavajuće'. farmaceutska industrija metastazira po planeti i širi svoje kolonije nauštrb populacije kojoj treba da služi tj pomogne. da ne pominjemo da je to ista ciljna grupa zbog koje postoji i opstaje.ja bih radikalno prestrojila sve te naučno-indoktrinirane umove i na njima obavila eksperimente planirane za teror zivotinjskog carstva. doticne najpre, pa redom...

kao sto sam rekao u vec proteklim postovima, ta ista industrija moze da pomogne ne jednom nego milijardu ljudi. I umesto sto se petljate oko experimenata, jesi pomislila odakle dolazi meso koje jedesh. Znash li da je ta ista farmacetuska industrija mozda ucinila najvecu uslugu zivotinjama i otlrila da nam meso uopshte, ali uopshte nije potrebno. Znash li u kojim uslovima zive zviotinje po farmama, kako ih ubijaju, ali onda to potiskujete i lazno moralishete o okrutnosti zivotinja. Licemerstvo do licemerstva. Fino je rekla Linda MeKartni rekla:
Da sve klaonice imaju staklene zidove, svi ljudi bi bili vegetarijaci. E pa se malo zamisli kada sledeci pojedesh bilo sta zelatirano, od mesa ili mleka, kako te zivotinje pate i u kom broju, a kako one u laboratorijama o kojima vecina zna: tu se prave cuda protiv Bofa, o boze spasi nas, i to ono tipicno malogradjansko misljenje koje ne vidi dalje od svog grbavog nosa.

I da ne zaboravim, odeca, naraFno odeca, to se pravi, ah da NE od koze. Sta mi bi, seti se i ovoga kada budesh obula/obukla bilo sta kozno.

Složio bih se sa tim da teški okoreli kriminalci trebaju da se upotrebe za eksperimente.U tom slučaju bi nauka daleko brže napredovala kada se eksperimentiše na čoveku.Na životinjama bi trebalo eksperementisati u krajnjoj nuždi,radi spasavanja ugroženih vrsta. Na idiotima kao što su Hitler i nalik njemu,treba eksperimentisati.Životinje treba da nam posluže samo kao hrana i to u onolikoj meri koliko nam je potrebno.Bilo bi krajnje vreme da počnemo da kontrolišemo broj stanovnika.A da ne zaboravim da i lovokradice treba izložiti takvim eksperimentima.Čovek je najgora vrsta.Čovek nema mere u mnogim stvarima.Dok ga nije bilo,u prirodi je vladala ravnoteža.Kada se čovek pojavio,sve je počelo da se remeti.Koliko je samo nestalo životinjskih vrsta i koliko ih je ugroženo.Ni jedna životinja ne bi uzela previše hrane za razliku od čoveka.I ona imaju ista prava na život kao i mi.Ali ipak treba da vodimo na prvoom mestu računa o sebi,pa onda o životinjama.Teški kriminalci bi mogli mnogo pomoći u razvoju društva,od razvoja nauke do besplatne radne snage.Najgore od svega je što čovek koristi životinje u kozmetičke svrhe,totalno bezveze,idiotski i to sve samo zbog j****** para!

Složio bih se sa tim da teški okoreli kriminalci trebaju da se upotrebe za eksperimente.U tom slučaju bi nauka daleko brže napredovala kada se eksperimentiše na čoveku.Na životinjama bi trebalo eksperementisati u krajnjoj nuždi,radi spasavanja ugroženih vrsta. Na idiotima kao što su Hitler i nalik njemu,treba eksperimentisati.Životinje treba da nam posluže samo kao hrana i to u onolikoj meri koliko nam je potrebno.Bilo bi krajnje vreme da počnemo da kontrolišemo broj stanovnika.A da ne zaboravim da i lovokradice treba izložiti takvim eksperimentima.Čovek je najgora vrsta.Čovek nema mere u mnogim stvarima.Dok ga nije bilo,u prirodi je vladala ravnoteža.Kada se čovek pojavio,sve je počelo da se remeti.Koliko je samo nestalo životinjskih vrsta i koliko ih je ugroženo.Ni jedna životinja ne bi uzela previše hrane za razliku od čoveka.I ona imaju ista prava na život kao i mi.Ali ipak treba da vodimo na prvoom mestu računa o sebi,pa onda o životinjama.Teški kriminalci bi mogli mnogo pomoći u razvoju društva,od razvoja nauke do besplatne radne snage.Najgore od svega je što čovek koristi životinje u kozmetičke svrhe,totalno bezveze,idiotski i to sve samo zbog j****** para!

Niti jedna, kao sto sam rekao, neko mora da izda potvrdu za uzgajanje zivotnja i to posebna komisija naucnika i advokata. Zabranjena je upotreba zivotinja koje su na crvenoj listi.

A koriscenjem kriminalaca imash dosta omashki:
-njihov organizam cesto je trajno ostecen i niko ne pomislja da uzima za osnovu bolestan organizam
-nije humano i zakonski enelagalno, stavishe, kriminalci nisu osobe koje prodju psiholoshki test da bi bili "kunici"
-ako se na taj nacin svetimo, zar ona odlazimo ispod njihovog nivoa, a u interesu nam je suprotno
-taj kriminalac nije pocinio zlocin iz zabave vec iz potrebe, koja je nastala loshim poslovanjem drzave ili u krajnjem slucaju disbalansom materija u mozgu.

kozmetika:

debilno jeste, sada se koriste sve manje, gillete i wilkinson su u potpunosti izbacili zivotinje.

Niti jedna, kao sto sam rekao, neko mora da izda potvrdu za uzgajanje zivotnja i to posebna komisija naucnika i advokata. Zabranjena je upotreba zivotinja koje su na crvenoj listi.

A koriscenjem kriminalaca imash dosta omashki:
-njihov organizam cesto je trajno ostecen i niko ne pomislja da uzima za osnovu bolestan organizam
-nije humano i zakonski enelagalno, stavishe, kriminalci nisu osobe koje prodju psiholoshki test da bi bili "kunici"
-ako se na taj nacin svetimo, zar ona odlazimo ispod njihovog nivoa, a u interesu nam je suprotno
-taj kriminalac nije pocinio zlocin iz zabave vec iz potrebe, koja je nastala loshim poslovanjem drzave ili u krajnjem slucaju disbalansom materija u mozgu.

kozmetika:

debilno jeste, sada se koriste sve manje, gillete i wilkinson su u potpunosti izbacili zivotinje.

Ja i dalje mislim onako.Nisam mislio da ih treba koristiti za isprobavanje u gasnoj komori,ali ako je trajno oštećen njihov organizam kao što kažeš,zar ne bi trebalo baš na njima istraživati takve probleme radi dobrobiti celog čovečanstva?Mislim da bi takođe bilo dobro istraživati njihovu psihu,istraživati njihove emocije,npr. pronaći odgovor u kom delu mozga se odvijaju emocije?Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom.:bye:

Ja i dalje mislim onako.Nisam mislio da ih treba koristiti za isprobavanje u gasnoj komori,ali ako je trajno oštećen njihov organizam kao što kažeš,zar ne bi trebalo baš na njima istraživati takve probleme radi dobrobiti celog čovečanstva?Mislim da bi takođe bilo dobro istraživati njihovu psihu,istraživati njihove emocije,npr. pronaći odgovor u kom delu mozga se odvijaju emocije?Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom.:bye:

Apsolutno protiv!!!!!!!!!!:thumbdown::thumbdown:
ako im je ostecen organizam zar ne bi dalo nelegitimne podatke kada se poredi sa zdavom vecinom. Time ugrozavash daleko veci broj ljudi nego svi kriminalci zajedno. Inace taj deo sa emocijama je pronadjen jedno 20 godina unazad, i ja sam oduvek bio protiv zatvora, vec za psihoterapiju. Frojd i co. zakon.

Naravno, acca91, kada ne da pogreshnu informaciju o fakultetu pre 12 sati, smatra dan upropashtenim. Predpostavljam da je i davanje izjava koje nisu propracene jakim argumentima, bilo za, bilo protiv, uobicajeno ?

Apsolutno i potpuno sam protiv!
Prvo mi nismo ni najmanje slicni sa zecevima,pacovima i slicno sto se tice funkcionisanja.Ne znam da li vam je poznato ali penicilin koji je za nas jako bitan antibiotik njih ubija!
Kao drugo psihopate nemaju poremecenu biohemiju u mozgu vec gresku u strukturi licnosti sto nema veze sa neurotransmiterima.
Emisiju o presadjivanju glave s jednog majmuna na drugog koji je bio ziv par sekundi i to sa psom sa dve glave sam i ja gledala i dobro je sto je taj lekar zavrsio svoju neslavnu karijeru.
Vivisekcija je najgluplja stvar koja postoji i apsolutno nije neophodna jer ne vidim poentu da svako secka koga kako hoce da bi studenti videli kako izgleda pacov iznutra?Cemu sluze knjige?Kompjuterski programi?
Pozz

Aaaaah, nema niceg lepseg nego kada pocnes tek malo omamljenom pacovu da hirurskim makazama seces kozu na abdomenu, a on pocne da se trza od bola i ispusta cvilece zvuke. Pa onda kad te jos pogleda onim tuznim ocima u kojima se vidi strah. UH!!!! A onda mu zabijes prst u utrobu i gnjecis dok ne umre u mukama izbacujuci krv na usta i ostale telesne otvore. A cemu to? Hehe, pa iz cistog zadovoljstva. 8)

Ups! Da li sam to napisao naglas?! }:>

...

Yeah, right! Svi naucnici su samo bolesni sadisticki umovi koji isposljavaju svoje fantazije. Ne, ne! Nista dobro iz svega toga nije proizislo. A i ono sto jeste pa dajte molim vas! Sve se to moglo saznati iz kompjuterskih animacija i sarenih slicica meda i zeka. -.-

Zivotinje u experimentima imaju jake standarde zivljenja a zakonom je zabranjena upotreba agensa koji izazivaju bolove ili su vec dokazani kao stetni.

Uskaces sebi u usta! Da li je moguce da napises ovako nesto? I u predhodnom postu si zivot zivotinja za eksperimente opisao kao da zive u Spa centru! Zabranjena upotreba agnasa koji izazivaju bolove je izjava za smehoteku!
A kada im naprave opekotine na kozi? Koji je tu "dozvoljeni agens" koji ne izaziva bolove u pitanju?
:poludeo:

Eksperimentalne životinje ne žive u SPA centrima, ali, naravno, da se o njima vodi računa, pre svega iz humanih razloga, ali i iz praktičnih, tj. zbog obezbeđivanja uspešnosti eksperimenta-naime, stres kod eksperimentalne životinje interferira sa rezultatima, a to je nešto što se jednostavno mora izbeći.
˝Dobrobit životinja koje se koriste u eksperimentu i kvalitet istraživanja zavise od razumevanja životinje, a do toga se ne stiže intuicijom, nego obrazovanjem ˝- Peter Medawar
˝The principles of human experimental techniques˝ (Russel, Burch) je samo jedna od knjiga koja tretira problem upotrebe životinja u eksperimentima. Osnovna ideja ove knjige je poštovanje principa o 3R ( R-EPLACEMENT, R-EDUCTION, R-EFINEMENT )-zamena, smanjenje broja životinja, usavršavanje tehnika.

Postoji nauka o eksperimentalnim životinjama- multidisciplinarna grana nauke koja se odnosi na korišćenje životinja u biomedicinskim istraživanjima i koja daje osnovne informacije o temama o kojima bi svaki istraživač trebalo da vodi računa tokom izvođenja eksperimenta: biologija eksperimentalnih životinja, neophodni uslovi života i okoline, genetska i mikrobiološka standardizacija, prevencija i lečenje bolesti, optimalizacija eksperimentalnih tehnika, korišćenje i usavršavanje anestezije, analgezije i eutanazije, etički aspekt eksperimentisanja na životinjama i traženje odgovarajućih alternativa kada je to moguće.

Naučne institucije, nevladine organizacije i udruženja (AALAS-American Association for Laboratory Animal Science; FELASA-Federation of European Laboratory Animal Science Associations; ICLAS-International Council for Laboratory Animal Science) stalno pripremaju, analiziraju i revidiraju svoje preporuke i propise za rad sa eksperimentalnim životinjama.
Godine 2005. organizovana je Osnivačka skupština SLASA (Serbian Laboratory Animal Science Association). SLASA je inicirala veći broj etičkih komiteta, pri čemu je Stručno veće za biologiju Univerziteta u Beogradu u obavezi da pribavi dozvolu od nadležnog etičkog komiteta prilikom prijavljivanja teme doktorske disertacije.
ESF-European Science Foundation je 2000. godine utvrdila svoje stavove o korišćenju eksperimentalnih životinja.
Neki od ovih stavova su:
• laboratorijske životinje nemaju samo instrumentalnu vrednost već sopstvenu unutrašnju vrednost, što mora biti poštovano;
• pre uključivanja životinja u eksperimentalni program, posebna komisija ili nezavisni eksperti za procenu naučne opravdanosti korišćenja životinja u eksperimentu i dobrobiti životiunja daju svoje mišljenje o neophodnosti korišćenja životinja;
• istraživači bi trebalo stalno da imaju na umu da ono što izaziva bol kod čoveka izaziva bol i kod vertebrata (osim ako ne postoje naučni dokazi o suprotnom);
• moraju da budu obezbeđeni najbolji mogući uslovi u kojima životinje žive pre i u toku eksperimenta (pravilna ishrana, briga o životinjama, praćenje zdravstvenog stanja...). Veterinar mora obavezno biti uključen u brigu o životinjama;
• svi koji rade sa eksperimentalnim životinjama (veterinari, negovateljice, istraživači, nastavnici...) trebalo bi da su adekvatno obučeni za rad sa eksperimentalnim životinjama, trebalo bi da se podstakne organizovanje akreditovanih programa za korišćenje eksperimentalnih životinja u nauci i nastavi, uključujući informacije o alternativama, etici, zakonskoj regulativi itd.

Kod nas je zakonska regulativa manjkava, ali istraživači, ono malo što ih ima, rukovode se navedenim stavovima i sopstvenom savešću.

Naučnici nisu monstrumi i ne uživaju u nanošenju bola i zato bi bilo lepo da oni koji problem eksperimentalnih životinja posmatraju sa udobne pozicije amatera/moraliste malo smanje doživljaj...

Zanimljiva pojava posto kada smo bili na vezbama iz biologije na Bioloskom fakultetu dok su otvarani zivi pacovi da bi se gledao krvotok nije bio prisutan veterinar, kao i kad je ne znam koliki broj zivotinja isecen da bi studenti ucili na mrtvim zivotinjama umesto iz knjiga. I ne nisu svi naucnici monstrumi, i ja sam naucnik ali humani.

A kako bi im veterinar pomogao?! Namenjena im je smrt, bili su anestezirani, ništa nisu osećali...humana smrt, koliko opravdana-to je druga stvar...većina životinja koja se daje studentima na ˝kasapljenje˝ je već bila ˝iskorišćena˝ tokom nekog svrsishodnog eksperimenta...ne bih da zazvučim cinično, ali to je pacov, ne panda...jedno je kada se štite prava životinja, kada se kažnjava surovost prema njima, ili zanemarivanje, a sasvim je druga stvar kada se životinja žrtvuje u naučne ili nastavne svrhe...skrenuću sada malo sa teme, ali šta reći o ekstremu, ili apsurdu, kako hoćete, da neke takozvane organizacije ulažu protest zato što je Obama ubio muvu...ljubav prema životinjama se dokazuje tako što se ode u prihvatilište i usvoji kakva nesrećna životinja... laboratorijske životinje imaju svoju svrhu, koriste se i koristiće se uvek kada ne postoji adekvatna alternativa- to podrazumeva da će u izvesnom trenutku biti brzo i bezbolno ubijene, ali do tada će se prema njima postupati najbolje koliko to uslovi dozvoljavaju...i svaka dalja priča je besmislena...

Namenjena im je smrt, bili su anestezirani, ništa nisu osećali...humana smrt, koliko opravdana-to je druga stvar...

ali šta reći o ekstremu, ili apsurdu, kako hoćete, da neke takozvane organizacije ulažu protest zato što je Obama ubio muvu...

ljubav prema životinjama se dokazuje tako što se ode u prihvatilište i usvoji kakva nesrećna životinja...

Pa da li je ta smrt po tebi opravdana?
O Obami i muvi nemam sta da kazem, tu se radi o ultra poznatoj osobi i sve sto on uradi je predimenzionisano i u pozitivnom i u negatiznom smeru.

Slazem se sa tvojom definicijom ljubavi prema zivotinjama ali za mene je to i mnogo vise od toga.

A sta mislis zasto je bitno da svaki student biologije cereci pacova?Kakvo je to molim te bezbolno ubijanje kada zivotinji ide krv iz nosa?
Zvucis cinicno pa te molim da mi objasnis koja je razlika izmedju pande i pacova?
Vivisekcija je nekad mozda bila opcija danas ne,koliko znam svima je poznato koji se organi nalaze u telu sisara,koliko zivotinja mora da umre u ime cega?
I jos nesto kakva to druga istrazivanja na pacovima vrse biolozi,ne mislim biohemicari,mikrobiolozi i sl.

Back