Odgovoricu ti na apsolutno sva pitanja:
1.Vegetarijanac nisam ali smanjujem malo po malo posto nejedem nista kuvano a kada sama spremam uvek je vegetarijansko
2.Da borim se i protiv uzgojne industrije a protiv klanica posebno
3.koristi moderne lekove ali sve zavisi na koje mislis konkretno pa cu ti odgovoriti da li su
4.ne koristim nista od kozmetike sto je testirano na zivotinjama
5.Mogu odgovorno da kazem da posto sam veliki ljubitelj posebno glodara koje vi uglavnom 'maltretirate' da bih prva pristala da budem 'pokusni covek' da znam da cete vi i Vama slicni prestati da rade to sto rade...
Jos samo jedna stvar ja sam bila na smeru biohemije na PMF jedan od razloga zbog kojih sam promenila fakultet je upravo zbog biologije i kabineta punog prepariranih zivotinja i zmija u teglama i vivisekcije...
Meni 'zrtvovanje' bilo kog zivog bica predstavlja problem ali vama ocigledno ne...
Arogantan je samo onaj ko misli da je maltretiranje a vivisekcija i eksperimenti to jesu nacin da se bilo sta dokaze...
U svakom slucaju jako mi je drago da nisam kao Vi...
Odgovoriću i ja Vama po tačkama...
1. Nemojte postati vegeterijanac, pomodno jeste, ali nije naročito zdravo, čovek je predodređeno omnivorna živuljka...vegeterijanska ishrana nosi opasnost od opadanja mišićne i koštane mase, anemije, hroničnog zamora i depresije (prema nekim podacima)...takođe, nije dobro što ne jedete kuvanu hranu, iskoristivost nekih supstanci je daleko bolja posle termičke obrade, iako je uvreženo shvatanje da je sve sveže bolje (ali kao bivši student biohemije, to zasigurno znate)...
2. Dobro je što ste upoznati sa tim kako industrijska uzgajališta i klanice izgledaju, to je klasičan primer surovosti, laboratorijskim životinjama je neuporedivo bolje!...borite se za očuvanje biodiverziteta tako što ćete biti protiv uništavanja prirodnih staništa ugroženih vrsta i vrsta koje bi to mogle u skorije vreme da postanu, tako što ćete biti protiv krivolova, budite protiv klimatskih promena, globalne alave korporativne politike, bio- i ostalog terorizma, to ima smisla (možda će Vas interesovati podatak da nebrojeno više životinja strada godišnje na auto-putevima širom sveta nego u laboratorijama)...ali nemojte govoriti o onome što ne poznajete ili nedovoljo poznajete, nemojte iznositi preformatirane stavove o stvarima koje su van dometa Vaše stručnosti... biti naučnik ne znači znati sve o svemu i biti čovek ne znači držati moralni monopol...
3. i 4. Ne biste se mogli nazvati inteligentnom osobom da izbegavate dostignuća moderne medicine i farmakologije...moraću da Vas razočaram-pojedinačni sastojci kozmetičkih preparata su u izvesnom trenutku bili testirani na životinjama, a kada je jednom neškodjivost dokazana, za daljim testovima nije bilo potrebe, pa proizvođač može da napiše uz punu pravnu odgovornost da taj i taj proizvod nije testiran na životinjama, neko je to već uradio pre njega za svoj račun...pa sad, kozmetika nam i ne treba, ali šta ćemo sa lekovima? Uskratili biste sebi ili svom bolesnom detetu ili dragoj osobi lek zato što je bio testiran na životinjama?
5. Uz svu Vašu dobru volju, mada moram priznati da Vam ne verujem, zakon izričito zabranjuje klinička testiranja na ljudima (u normalno uređenim zemljama), ukoliko nisu prošla testove na malim i većim sisarima...govorim o novim terapijama, ne o modifikacijama aspirina i laksativa, npr.
Meni smisleno žrtvovanje eksperimentalne životinje nije problem, pritom sebe ne smatram surovom ili arogantnom osobom, već racionalnom...Zakonska regulativa o zaštiti prava eksperimentalnih životinja na nivou EU je jako dobra, postoji čitava nauka o eksperimentalnim životinjama, sa njima se dobro postupa, vodi se računa da imaju dobar život...Mislim da stvari posmatrate jednodimenzionalno, da imate krajnje romantično shvatanje nauke i uloge naučnika i mislim da ne razumete šta sve moderna biomedicinska istraživanja podrazumevaju i šta mogu da znače za sve nas...Možete se ograđivati od svega toga, smatrati sebe moralno superiornom, ali hteli to ili ne, Vi imate ili ćete imati koristi od svega toga, dakle deo ste ciklusa, onaj potrošački deo...birate jedino hoćete li biti arogantni povodom svega toga...