UPOMOC! Nestao mi macor!

U Novom Sadu, na veterini, na katedri za mesojede radi Ljubica Spasojević.
Dugi niz godina je bila Trailovićeva saradnica (dok je profesor predavao u Novom Sadu) i čini mi se još jedan od retkih dobrih dijagnostičara iz ove oblasti veterine.

Bili smo ponovo na infuziji i maca je malo bolje, cak je i jela. Sutra ujutru cemo zvati Vet Lab da damo krv, pa popodne idemo sa rezultatima da vidimo sta dalje. Ja sam htela odmah, medjutim nedelja je, oni nemaju laboratoriju u ordinaciji.
Deda Ziko, svaka cast na znanju i predlozima, ali ovde ispada da su svi ti veterinari, ukljucujuci i profesora, potpune neznalice. Stvarno nema potrebe za drskim tonom, sve to moze i lepo da se napise. Ja svojoj macki zelim najbolje, kao i svaki vlasnik svom ljubimcu, cimam se na sve strane, trosim gomilu zivaca i para. I opet bih isto uradila.
Pametna prica uvek dobro dodje, ali bez te doze drskosti i sve ce biti ok ;)

Ne treba, znam dobro engleski, iscitala sam sve sto sam nasla. Ali veterinari znaju kako da reaguju u takvim situacijama. To im je valjda posao. Naredjali su se za ova dva dana dosta, njih 5 i svi su predlozili isto, a to je polako nadoknadjivanje svega potrebnog. Neko bi sigurno spomenuo rizike. Profa kaze da mi ne mozemo da znamo u kojoj meri je organizam ostecen, a samim tim i da mogu svasta da ocekujem. Ne znam, poludeh od svega! :sad2:

Čekaj, ne videh nigde da si napisala da je urađena i lab. analiza krvi. :dontunderstand: To bi kod tako lošeg opšteg stanja trebalo da bude osnovna stvar koju bi bilo koji veterinar trebalo da predloži, ako uopšte ima uslova za to, a barem ih na fakultetu ima, možda ne na Hirurgiji ali svakako na Internoj da. I tek na osnovu lab. nalaza preduzeti neku dodatnu terapiju. Gledala sam slučajno one graničarske patrole na Nat. Geographicu, znam da onim jadnim uhvaćenim Meksikancima daju samo po gutljaj vode da ne bi zapali u šok, verujem da je i sa životinjama posle tako dugog perioda gladi/žeđi slično.

Tako i ti Deda Ziko, otvori neki salter tu gde zivis, ili svoj sajt, pa ko voli nek izvoli.

Deda Žika je na krstarici i ovom, kako kažeš, žalosnom forumu, itekako pomogao u više navrata svojim savetima. I zar nisi ti prva na onoj temi o samozvanim odgajivačima rasnih mačaka komentarisala kako smo oterali onog finog, načitanog čoveka?! Deda Žiki možda fali malo diplomatičnosti ali tvrdim da od gro veterinara koje poznajem (a to nije malo) zna više o mačkama i pre bih njega konsultovala da primetim da sa mojim mačkom nešto nije u redu, nego mimi's dad ili bilo kog od njegovih kolega. Štaviše, Žikini saveti su mi pomogli da saniram skoro pa generalizovane promene na koži kod PSA kog smo prihvatili sa ulice, tako da... :)

I molim te, u buduće piši u svoje ime.

Slazem se da bi deda Zika trebalo da napravi sajt o mackama! Mnogi ljudi, vlasnici macaka, ne znaju ni neke osnovne stvari o svojim ljubimcima, stvarno nam nedostaje jedan informativan i sveobuhvatan sajt na srpskom jeziku. Ali ne slazem se sa ovim drugim sto si rekla, prvo ne mozes da znas kome je deda Zika nedostajao ili nije nedostajao (ja recimo volim da citam njegove postove jer uvek nesto novo naucim) a drugo, ne mozes nikome da govoris da ide sa foruma osim ako je to tvoj forum (tvoja kuca, tvoja pravila). Ovde smo svi mi gosti, i ti i ja i deda Zika, i niko nema prava onom drugom da govori da se razilazi jer to je na domacinu foruma da odluci.

Na domaćinu ovog podforuma je da gostima koji se ne ponašaju u skladu sa "kućnim redom" na fin način ukaže na probleme i tek na kraju ih "isprati do vrata". I ovaj put koristim priliku da vas sve zamolim da "spustite loptu" malo, za dobrobit mačaka kojima neko može ili ne može da pomogne, a zbog kojih smo se i okupili na ovom forumu. Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Bili smo ponovo na infuziji i maca je malo bolje, cak je i jela. Sutra ujutru cemo zvati Vet Lab da damo krv, pa popodne idemo sa rezultatima da vidimo sta dalje. Ja sam htela odmah, medjutim nedelja je, oni nemaju laboratoriju u ordinaciji.
Deda Ziko, svaka cast na znanju i predlozima, ali ovde ispada da su svi ti veterinari, ukljucujuci i profesora, potpune neznalice. Stvarno nema potrebe za drskim tonom, sve to moze i lepo da se napise. Ja svojoj macki zelim najbolje, kao i svaki vlasnik svom ljubimcu, cimam se na sve strane, trosim gomilu zivaca i para. I opet bih isto uradila.
Pametna prica uvek dobro dodje, ali bez te doze drskosti i sve ce biti ok ;)

Javi obavezno kad stignu rezultati.

I veruj mi, sve što Deda Žika napiše na ovom forumu je iz najbolje namere prema ljubimcima, a da bi pomogao njihovim starateljima da se o njima što bolje brinu. Slažem se da tu fali malo strpljenja u međuljudskim odnosima, ali ne samo sa njegove strane.

To je bilo pre petnest i više godina, tada sam bio redovan posetilac teretane.......znaš kako zarad sporta čovek izgubi pojam za granice i ne zna za kraj...
Malo sam proučavao teoriju biohemije i eksperimentisao tada na svakom koraku, upotrebljavao sam vitamine, proteine, amino kiseline, spektar dozvoljenih anabolika sve sem stereoida......
Dosta toga sam saznao što u knjigama nikad ne bih našao....dakle teorija i praksa
Inače eksperiment je trebao da dokaže da li će u ekstremnim uslovima gladovanja organizam potrošiti i poslednje depoe masnih kiselina....i planirano je samio 7 dana ali oteglo se na tri puta duži period....
Epilog je bio da je organizam krenuo u početku da troši masnoću naglo ali naglo prestao i počeo da troši proteine iz mišićne mase.....dakle organizam ima sopstvenu filozofiju preživljavanja...stoga oni koji gladovanjem pokušavaju da smršaju imaju samo delimičan uspeh.....
Po prestanku gladovanja nastaje proces superkompezacije gde organizam nadomešta izgubljeno i dodaje još preko toga za svaki slučaj...
Danas ne pijem ni kiselu vodu....i hranim se skromno....kao mačka

Besplatan savet: ko hoće da smrša nek pije limunsku kiselinu

Ja evo vec treci dan ne jedem, sve sto pojedem ispovracam, pa sam prestala da jedem malo, al moracu se danas nateram bar nesto. Uspela sam jogurt, jutros, doduse. Jos sam zakazala i razgovor sa psihijatrom. Ti ga, brate, pretera. 21 dan. Ma idi. Msla sam da to ne moze. @ boldovano: za to bih pevala, mozda bih najzad i stigla do tih zeljenih 60 kg. Ovo tek sad skontah. Sad necu da jedem jos 2 dana, pa cu onda da jedem.

Poslednja izmena:
Ja evo vec treci dan ne jedem, sve sto pojedem ispovracam, pa sam prestala da jedem malo, al moracu se danas nateram bar nesto. Uspela sam jogurt, jutros, doduse. Jos sam zakazala i razgovor sa psihijatrom. Ti ga, brate, pretera. 21 dan. Ma idi. Msla sam da to ne moze. @ boldovano: za to bih pevala, mozda bih najzad i stigla do tih zeljenih 60 kg. Ovo tek sad skontah. Sad necu da jedem jos 2 dana, pa cu onda da jedem.

Ne znam šta je kod tebe u pitanju, možda je neki stomačni virus.....nije pametnio da neko gladuje tek tako
Ja sam tada bio u sportskoj formi put vitamina i proteina.....sa jako brzim metabolizmom......kao što rekoh sve zavisi od trenutnog stanja organizma
Šta ćeš kod psihijatra......imaš problam sa viškom ili manjkom težine

Mislim da će mačka biti uredu, već je prošlo par dana.....taj problem kod unosa hrana posle dugotrajnog gladovanja nastaje u prvih 48 sati......

Poslednja izmena:

Ti kupi zeolit ili dismektit u apoteci i pij sa puno vode, pa za koji dan predji na probiotske kulture, bice da je NF u pravu.

Danas popodne rezultati, jutros smo vadili krv. Ponovo infuzija i analegik i antibiotik. Maca je definitivno bolje, zivnula je malo, mada ima bolove. I disanje je malo bolje, kaze veterinar.
Javljam se sa rezultatima :)

Samo polako, ne verujem da bi Deda ZIka tek tako pregazio sebi datu rec da vise ne pise na forumu, na temama da se nije stvarno zabrinuo. Ali kad stignu lab. nalazi, vec ce ici lakse, to je jedna glavobolja manje. Drzim joj palceve.

Ha, Mimi, bas si me uvatila :)
Znam i sama da sam pre nekog vremena licno branila Deda Ziku, al to je bilo u vreme dok sam njegov lik poznavala samo iz knjige, koji je neka druga prica, u odnosu na nastup ovde :(
Padose mi na pamet s tim u vezi Svetootacke reci
duhovi tame uzimaju oblicja andjela, da zavaraju srca bezazlena

Njegovo znanje apsolutno niko ne spori, al pamet, koju on potencira, se ogleda upravo u tome da nadjes nacin da ljudi oko tebe prihvate i primene to tvoje znanje, u ovom slucaju, zbog dobrobiti macaka, oko kojih smo se okupili ovde.
Pravi primer je new_folder, koji zna na blag, kratak i jasan nacin da da dobronameran savet.
To je put do uha onih koji mozda vrlo malo znaju o mackama, a imaju ih.
Ni sva svetska znanja Deda Ziki ne daju za pravo da nekome ko ovde zavapi da mu je iskocila il ispala macka, odgovori::
posipaj se pepelom jer si bacila macku kroz prozor !
Na takve niske udarce i nebuloze reagujem, i uvek cu.
Nisam od onih koji dizu ton, ni privatno ni ovde, al jesam od onih koji osecaju , uz svu ljubav prema mackama i zivotinjama uopste, duboku empatiju sa ljudima u nevolji.
Samo lopta nek bude spustena, i nece biti prepiski kao sto je ova.

Ha, Mimi, bas si me uvatila :)
Znam i sama da sam pre nekog vremena licno branila Deda Ziku, al to je bilo u vreme dok sam njegov lik poznavala samo iz knjige, koji je neka druga prica, u odnosu na nastup ovde :(
Padose mi na pamet s tim u vezi Svetootacke reci
duhovi tame uzimaju oblicja andjela, da zavaraju srca bezazlena

Njegovo znanje apsolutno niko ne spori, al pamet, koju on potencira, se ogleda upravo u tome da nadjes nacin da ljudi oko tebe prihvate i primene to tvoje znanje, u ovom slucaju, zbog dobrobiti macaka, oko kojih smo se okupili ovde.
Pravi primer je new_folder, koji zna na blag, kratak i jasan nacin da da dobronameran savet.
To je put do uha onih koji mozda vrlo malo znaju o mackama, a imaju ih.
Ni sva svetska znanja Deda Ziki ne daju za pravo da nekome ko ovde zavapi da mu je iskocila il ispala macka, odgovori::
posipaj se pepelom jer si bacila macku kroz prozor !
Na takve niske udarce i nebuloze reagujem, i uvek cu.
Nisam od onih koji dizu ton, ni privatno ni ovde, al jesam od onih koji osecaju , uz svu ljubav prema mackama i zivotinjama uopste, duboku empatiju sa ljudima u nevolji.
Samo lopta nek bude spustena, i nece biti prepiski kao sto je ova.

Ocistila sam temu. I ako si zavrsila i ti, da definitivno zatvorimo ovu diskusiju.

Poslednja izmena:
Rezultati za njeno stanje, uopste nisu losi, veterinar radi od 4 pa ce mi detaljno objasniti sve. Sve vrednosti koje nisu u rasponu normlanih su ili malo ispod ili iznad normalnog. Drugi lekar koji radi u ordinaciji mi je malo protumacio sve i kaze da nema razloga za preteranu brigu, jer su takvi rezultati za njeno stanje sasvim ok, zbog gladovanja. Nista drasticno nije povecano, ni smanjeno....Elektroliti su u redu. Evo, ovo joj nije u granicama normale, a pored cu napisati referentne vrednosti.
Urea - 4.05 ............. 5,5 - 11,12
AST - 33,89............. 9,2 - 30
Bilirubin - 11,67 .......1,77 - 8,55
a Amilaza - 1631......371 - 1192
ALP - 11.01 .............12,0 - 65,1
Leukociti - 5,00 ........5,5 - 19,5
Plt Trombociti - 839..150 - 500x10

Rezultati za njeno stanje, uopste nisu losi, veterinar radi od 4 pa ce mi detaljno objasniti sve. Sve vrednosti koje nisu u rasponu normlanih su ili malo ispod ili iznad normalnog. Drugi lekar koji radi u ordinaciji mi je malo protumacio sve i kaze da nema razloga za preteranu brigu, jer su takvi rezultati za njeno stanje sasvim ok, zbog gladovanja. Nista drasticno nije povecano, ni smanjeno....Elektroliti su u redu. Evo, ovo joj nije u granicama normale, a pored cu napisati referentne vrednosti.
Urea - 4.05 ............. 5,5 - 11,12
AST - 33,89............. 9,2 - 30
Bilirubin - 11,67 .......1,77 - 8,55
a Amilaza - 1631......371 - 1192
ALP - 11.01 .............12,0 - 65,1
Leukociti - 5,00 ........5,5 - 19,5
Plt Trombociti - 839..150 - 500x10

Добро је што си дала референтне вредности, тако увек треба урадити, што многи не знају. Кажеш да су електролити у реду. Где су електролити?
За алфа-амилазу си бацила паре, она код мачака апсолутно нема никакав дијагностички значај. Вероватно су хтели да провере стање панкреаса, али су у заблуди када мисле да то ураде помоћу алфа-амилазе. Наравно, они су стручњаци, а ја причам без везе, је л' тако беше? АЅТ такође нема дијагностички значај, јер је неспецифична. Јавља се код оштећења јетре, али и код оштећења мишићних ћелија као и многих других органа, па ти бирај шта ти се свиђа. Зато се АЅТ углавном користи код инфаркташа, за потврду инфаркта. За утврђивање стања јетре користи се тандем ALТ+ALP и билирубин, мада је и он доста неспецифичан. Да ли је мерена ALТ?

Све у свему, тачно је да ништа није драстично промењено у односу на нормално стање. Јави само још вредности електролита (фосфор, магнезијум, калијум...) и ALТ, ако су мерени. Могу да ти објасним ове вредности као и услед чега су (можда) промењене, ако те занима. Промене које су детектоване су углавном објашњиве, мада заиста нису алармантне.

Sad vidim da nema magnezijuma i fosfora. Trazen je natrijum, kalijum i hloridi. Ima i ALT.
Evo vrednosti:
Na - 149.00.......145 - 158
Cl - 106.05........110 - 130
K - 5.04..............3.8 - 5.3
ALT - 41.50........8.3 - 52.5
Sad cu da zovem veterinara, i izmedju ostalog da pitam zasto nije zatrazeno da se uradi Mg i P. Moze objasnjenje, informacije ne skode :)

Ti kupi zeolit ili dismektit u apoteci i pij sa puno vode, pa za koji dan predji na probiotske kulture, bice da je NF u pravu.

Samo polako, ne verujem da bi Deda ZIka tek tako pregazio sebi datu rec da vise ne pise na forumu, na temama da se nije stvarno zabrinuo. Ali kad stignu lab. nalazi, vec ce ici lakse, to je jedna glavobolja manje. Drzim joj palceve.

Sta je zeolit?

Sad vidim da nema magnezijuma i fosfora. Trazen je natrijum, kalijum i hloridi. Ima i ALT.
Evo vrednosti:
Na - 149.00.......145 - 158
Cl - 106.05........110 - 130
K - 5.04..............3.8 - 5.3
ALT - 41.50........8.3 - 52.5
Sad cu da zovem veterinara, i izmedju ostalog da pitam zasto nije zatrazeno da se uradi Mg i P. Moze objasnjenje, informacije ne skode :)

Натријум, калијум и хлор чине "пакет". Када затражиш било који од та три, добијеш све заједно. Тако ради лабораторија. Mg и P нису тражени, јер није схваћен значај тих елемената у датом тренутку. Са друге стране, преувеличан је значај алфа-амилазе, која је дијагностички потпуно безвредна. Ти си се онда питала како да кажеш ветеринару шта да ради, када је он стручњак. Да ли је? Када се упишеш на Електротехнички факултет у Београду, прво што ти професори кажу је да ћеш тамо да стекнеш основе струке. Каснија непрекидна надоградња је незаобилазна. Ветеринарима очито нешто такво нико није казао па су, стекавши дипломе, уобразили да су посисали сво светско медицинско знање. Или једноставно немају времена за даље учење, јер треба што пре зарадити паре. Да не помињемо мачке и њихове специфичности, о којима се на њиховом факултету готово ништа не учи.

Послаћу ти објашњење за иступање измерених вредности из нормалних оквира путем приватне поруке. Не желим да ме у расправу увлаче ликови који су понешто о томе "научили" слушајући разговоре у чекаоницама домова здравља.

Nivo kalcijuma u krvi zavisi i od nivoa albumina (proteina krvi), kalcijum ima veliki afinitet vezivanja za proteine....stoga se ovaj kalcijum zove ukupni kalcijum.
Pre desetak godina naše labaratorije su počele da rade jonizovani kalcijum (slobodni kalcijum) koji ima veći dijagnostički znaćaj jer je to jedini kalcijum koji ima moć da reaguje u biohemiskim procesima.
Kalcijum je vrlo lako se vezuje za mnoga jedinjenja i menja njihovu strukturu.....zato se i koristi kod trovanja zbog te njegove osobine, svi su čuli da kod trovanja treba da se pije mleko baš iz tog razloga. Nivo kalcijuma zavisi od mnogo faktora, zato je potrebno uraditi i 24h urin jer se dešaava da se veliki deo kalcijuma odlazi mokraćom a to je zato što i bubrezi pored paratireidnog hormona učestvuje u regulaciji ovog elektrolita. Zove se elektrolit zbog svojih električnih osobina bez kojih živi svet ne bi ni postojao.....dakle vi radite na struju a da to ne znate....ali to ne znači da treba da gurate prste u šteker kad ste gladni.
Mnogo puta sam radio sve ove analize jer imam urodjen problem baš sa metabolizmom kalcijuma....
Možda niste znali ali kalcijum pojačava brzinu nervnih impusa samim tim i bol....zato ga treba izbegavati u tim slučajevima ako ga pijate kao dodatak ishrani......sa druge strane snažano skuplja krvne sudove i ubrzava zgrušavanje krvi što je ćesto od koristi.
Nema mnogo veze sa temom.....ali ne škodi

Натријум, калијум и хлор чине "пакет". Када затражиш било који од та три, добијеш све заједно. Тако ради лабораторија. Mg и P нису тражени, јер није схваћен значај тих елемената у датом тренутку. Са друге стране, преувеличан је значај алфа-амилазе, која је дијагностички потпуно безвредна. Ти си се онда питала како да кажеш ветеринару шта да ради, када је он стручњак. Да ли је? Када се упишеш на Електротехнички факултет у Београду, прво што ти професори кажу је да ћеш тамо да стекнеш основе струке. Каснија непрекидна надоградња је незаобилазна. Ветеринарима очито нешто такво нико није казао па су, стекавши дипломе, уобразили да су посисали сво светско медицинско знање. Или једноставно немају времена за даље учење, јер треба што пре зарадити паре. Да не помињемо мачке и њихове специфичности, о којима се на њиховом факултету готово ништа не учи.

Послаћу ти објашњење за иступање измерених вредности из нормалних оквира путем приватне поруке. Не желим да ме у расправу увлаче ликови који су понешто о томе "научили" слушајући разговоре у чекаоницама домова здравља.

Ne kazem da su svi takvi, al da su me docekivali tako, jesu. Ko da sam ameba

Maca je juce ujutru operisana i sve je proslo kako treba. Anesteziju je super podnela, bila je budna bukvalno odmah po zavrsetku operacije. Sad imamo drugi problem, ona nece da miruje ni sekund. Ponasa se kao da nema bolove, htela bi da hoda. A ne dobija nista protiv bolova, samo antibiotik i previjaju joj se rane.
Ne znam na koji nacin da je umirim, ne smem ni sekund da odvojim pogled od nje, jer odmah krece u akciju. I pruza neverovatnu silu, ne znam odakle joj tolika snaga. Mislila sam da ce da odmiruje bar par dana dok su bolovi jaki, kad ono jok. Ne sme jedno dve nedelje da se oslanja na noge, a do tad ko zna kako cu izdrzati. U transporteru pravi salto, nogice pomera kao da vozi bicikl i udara u plastiku i to resenje ne vredi, povredice se. Drugo resenje je da je drzim kod sebe 24h, sto je opet nemoguce. Probdela sam noc, necu moci jos dugo... Trece resenje je velika kutija ili neka improvizacija boksa, ali i tu ce moci da se krece, a ne sme. Sad kad smo bili na previjanju, veterinar je upakovao u rolnu u peskir i zavezao na vise mesta, ali i odatle se izvuce kao od sale. Pojma nemam kako cu... Inace, jede, pije vodu, sasvim normalno, kao da nije operisana i ja sam presrecna :)

Poslednja izmena:

Back