UPOMOC! Nestao mi macor!

E, Latisa, ti se vidim s jedne strane raspadas od zalosti za otislim macicima, al te to ne sprecava da budes ostra, kriticki nastrojena i nezobzirna prema drugima u muci.
Ajd lakse malo !
:(

Pa, nisam neobzirna, samo govorim svoj tok misli. Ako jeste sve istina, ima moju podrsku (vrati se par str, videces), al cisto znam da je bioloski nemoguce da bilo koji stvor prezivi 16 dana bez vode i hrane, i imam osecaj da zahebava. Kolko znam, covek bez vode moze 11 dana, macka verovatno mnogo manje. Hranu necu pominjati. I kako da covek ne bude revoltiran kad procita "ziva i zdrava, sem polomljenih nogu"? Mozda sam ostra, kako kazes, i neka sam, nije mi zao.

Poslednja izmena:
Ja ne mogu da znam da li je ona izlazila iz cevi po vodu, mozda jeste. Skoro dve nedelje joj je stajala cinija sa hranom i vodom u toj rupi koju smo probusili, nije ni takla. Mozda je u toku noci izlazila napolje i pila, ne znam.
Znam da od juce nece da jede i pije, da samo lezi i nakostresena je i da ima bolove. Veterinar dolazi oko 2, 3.
Ne znam stvarno odakle ikome ideja da se mogu zajebavati sa ovakvim stvarima. Ja znam da sam je nasla 16 dana posto je pala u istoj toj cevi gde je bila i kad smo je dan posle pada nasli, da li je u medjuvremenu pila vodu i jela, to ne mogu da znam. Vodu koju smo joj mi ostavili nije pila.

Ja ne mogu da znam da li je ona izlazila iz cevi po vodu, mozda jeste. Skoro dve nedelje joj je stajala cinija sa hranom i vodom u toj rupi koju smo probusili, nije ni takla. Mozda je u toku noci izlazila napolje i pila, ne znam.
Znam da od juce nece da jede i pije, da samo lezi i nakostresena je i da ima bolove. Veterinar dolazi oko 2, 3.
Ne znam stvarno odakle ikome ideja da se mogu zajebavati sa ovakvim stvarima. Ja znam da sam je nasla 16 dana posto je pala u istoj toj cevi gde je bila i kad smo je dan posle pada nasli, da li je u medjuvremenu pila vodu i jela, to ne mogu da znam. Vodu koju smo joj mi ostavili nije pila.
Izvini, nije mi bila namera da te uvredim. Samo mi zvuci, ne znam ni ja kako da nazovem, neverovatno. Nadam se da ce sve proci OK, i da ces resiti sve probleme. Ne znam kako ces sa tim njenim nogama, al sta da ti kazem, sem da ne pristupas tome neozbiljno, nije to mala povreda. O5, nisam mislila da napakostim. Sa srecom

Svima zvuci neverovatno. Operacije su zakazane za cetvrtak, profesor je juce pregledao, snimio i rekao da drugog resenja nema, ugradice joj sipkice. Nego sad imamo drugi problem jer nece da jede i pije, a organizam mora da se oporavi do operacije koliko-toliko. Otkad smo je nasli, prekjuce oko pola 3 do juce oko 4 popodne je jela i pila normalno, vrsila obe nuzde. Od tad nece da takne nista, samo je piskila dva puta. Veterinar dolazi uskoro, pa cemo videti, verovatno ce dobiti nesto protiv bolova.

Svima zvuci neverovatno. Operacije su zakazane za cetvrtak, profesor je juce pregledao, snimio i rekao da drugog resenja nema, ugradice joj sipkice. Nego sad imamo drugi problem jer nece da jede i pije, a organizam mora da se oporavi do operacije koliko-toliko. Otkad smo je nasli, prekjuce oko pola 3 do juce oko 4 popodne je jela i pila normalno, vrsila obe nuzde. Od tad nece da takne nista, samo je piskila dva puta. Veterinar dolazi uskoro, pa cemo videti, verovatno ce dobiti nesto protiv bolova.

Kazi veterinaru da joj da infuziju. Tako ce uneti potrebne hranljive sastojke i tecnost. Drzimo vam fige i sapice da se sve dobro zavrsi.

Kaze profesor da je bila zivahna i euforicna od srece jer smo je nasli, ali da je macija psihologija takva, da nakon 24h moze da upadne u ponovni sok. I da je najverovatnije zato takva. I da je naravno boli. Taj veterinar je veterinar psa moje drugarice, on mi je odmah rekao da bi je na infuziju, ali videcemo kad dodje. Jel moze infuzija u kucnim uslovima da se daje, da ne moramo da je cimamo do ambulante? Mozda malo glupavo pitanje, ali nisam informisana... :S

Poslednja izmena:
Kaze profesor da je bila zivahna i euforicna od srece jer smo je nasli, ali da je macja psihologija takva, da nakon 24h moze da upadne u ponovni sok. I da je najverovatnije zato takva. I da je naravno boli. Taj veterinar je veterinar psa moje drugarice, on mi je odmah rekao da bi je na infuziju, ali videcemo kad dodje. Jel moze infuzija u kucnim uslovima da se daje, da ne moramo da je cimamo do ambulante? Mozda malo glupavo pitanje, ali nisam informisana... :S

Moze Ciribu, nista ne brini.
Navijamo za vas!

Da malo prekinem dilemu oko izdržljivosti:
Ja sam bio bez hrane 21 dan.....bio je to jedan eksperiment koji sam uradio kada sam se bavio aktivno sportom.....ne bih da ga ponavljam
Dakle bez hrane može dugo....treći dan je kriza a posle...aleluja......sve ti lepo i osećaš savršeni duševni mir......jedna od karateristika bez hrane je hipotermija, organizam smanji grejanje usled nedostatka kalorija......izgubio sam svega 10 kg.....zapravo 5kg......drugih 5kg bila je dehidracija koja je nestala za 48 h čim sam prestao sa eksperimentom.....
Bez vode nisam pokušavao ali kada ste gladni voda vam se i ne pije toliko........

Nadam se da će se mačka oporaviti u potpunosti...

Isus je izdržao 40 dana....ali ja ipak nisam Isus :)

Ako si u Beogradu, i pri parama, i ako to nisu na fakultetu radili, a s obzirom da je operacija zakazana tek za par dana, razmisli da pozoves veterinarsku laboratoriju VET-LAB, da joj uradis analizu krvi. To ti moze biti smernica kako da je sto brze i efikasnije okrepis, a oni dolaze na kucnu adresu besplatno i posalju ti rezultate za par sati mejlom. Na internetu imas njihov sajt ako odlucis da to uradis.
Uostalom, posavetuj se sa veterinarom o ovom predlogu.

Veruj da veoma aktivno pratim postove na ovom pdf , znaci i tvoju i Ciribu Ciriba pricu od pocetka.
I onako, medju nama, tvoja je prica samo za ideju manje neverovatna od njene!
Al ne istrajavaj u ostrini jer nije lepo, i bas si njoj zaerila sto nije zamrezila prozore tj kako je mogla da izlozi macku takvom riziku, da bi deset dana kasnije ti svoje macice dala na selo gde su izlozeni cescim i vecim, neprekidnim rizicima.
Trazis saosecanje za sebe a za druge gajis ostrinu, i nedosledna si u svojim stavovima.
Ja licno veoma cenim maciju inteligenciju, i 14 godina mi je zivela macka koja je izlazila napolje (danju !), a zivim u centru grada u ulici kojom prolaze 2 gradska autobusa i trolejbus.
Ostrinu, vaspitacke sklonosti, sumnjicavost i klepanje po nosu ostavite za svoju kucu, svoju decu i svoje ljubimce.
Na forumu utesite i pomozite, zar je to toliko tesko?
Sto rece jednom blazenopocivsi Patrijarh Pavle
Budimo ljudi iako smo Srbi !

Sa prozorima nisam nista zamerila, lepo sam samo napisala sta ja radim. Msm da si malo pomesala postove moje i tudje. Nije ni vazno. Hvala tebi na utesi na drugoj temi, al sad kad tako kazes zvuci ko da sam ih gurnula na ulicu u fazonu "nek se snadju".

Poslednja izmena:
Vodila sam je u Vet planet ordinaciju, jer ovaj veterinar nece da se mesa u profesorov posao, ali je predlozio infuziju. Dobila je infuziju, protiv bolova i antibiotik. I snimili su joj thorax i abdomen da vide da li ima jos nekih povreda, mozda da li je pukla dijafragma jer ubrzano dise, merili temperaturu ali je sve u redu. Ostalo je da se javimo sutra ujutru, ukoliko bude bilo potrebno, da dobije opet infuziju i ostalo od terapije, sta bude trebalo.
I da, veterinar nam je preporucio Calo Pet pastu, kupila sam je. Ima li neko iskustva sto se toga tice?

Poslednja izmena:
Vodila sam je u Vet planet ordinaciju, jer ovaj veterinar nece da se mesa u profesorov posao, ali je predlozio infuziju. Dobila je infuziju, protiv bolova i antibiotik. I snimili su joj thorax i abdomen da vide da li ima jos nekih povreda, mozda da li je pukla dijafragma jer ubrzano dise, merili temperaturu ali je sve u redu. Ostalo je da se javimo sutra ujutru, ukoliko bude bilo potrebno, da dobije opet infuziju i ostalo od terapije, sta bude trebalo.
I da, veterinar nam je preporucio Calo Pet pastu, kupila sam je. Ima li neko iskustva sto se toga tice?

Због тебе сам се зарекао да више ништа не напишем на форуму, али душа ме боли док гледам како ти мачка УМИРЕ. Кажи твојим ветеринарима нека ОДМАХ почну да је третирају против СИНДРОМА ПОНОВНОГ ХРАЊЕЊА! Ако не знају како, нека потраже на Гуглу Refeeding Syndrome! Уради то одмах, или се опрости од мачке! Немам времена, ни воље, за нежна писма.

Poslednja izmena od moderatora:
Pogledala sam na netu o refeeding syndrome, svi tekstovi se odnose na ljude. Prvi put je primeceno kod ratnih zarobljenika.

Refeeding Syndrome

Refeeding syndrome occurs when previously malnourished patients are fed with high carbohydrate loads, the result is a rapid fall in phosphate, magnesium and potassium, along with an increasing ECF volume, leading to a variety of complications.

Patients who are malnourished develop a total body depletion of phosphorous; serum phosphorous levels are maintained by redistribution from the intracellular space. The body uses endogenous fuel stores as it’s main source of energy. Fat and protein (from muscle) are metabolized.

The delivery of glucose, either enterally or parenterally, as part of a feeding strategy, can cause a huge increase in the circulating insulin level. The patient struggles to cope with converting to exogenous fuel sources. There is rapid uptake of glucose, potassium, phosphate and magnesium into cells. The serum concentration of these agents falls dramatically. In addition, for an unexplained reason, the body swiftly begins to retain fluid, and the extracellular space expands.

The dramatic reduction in serum electrolytes and fluid retention leads to a number of systemic pathologies. There is an increase in cardiac workload, with increased stroke work, heart rate and oxygen consumption. This sudden increase in demand for nutrients and oxygen may outstrip supply. Moreover, in patients with cardiovascular disease, the sudden increase in cardiac work and circulating fluid can precipitate acute heart failure.

The sudden administration of carbohydrates exerts a considerable strain on the respiratory system, whose musculature may well be atrophied due to starvation. There is an increase in CO2 production and O2 consumption, and a resultant increase in the respiratory quotient (RQ). The consequence of this is an increase in minute ventilation, which may cause dyspnea and tachypnea, and make weaning difficult.

The gut atrophies with starvation and the production of digestive enzymes diminishes. With return of enteral nutrition, the gut may be initically intolerant, requiring time to adapt, and many patients complain of nausea and diarrhea.

The serum phosphorous level falls precipitously with refeeding, due to a shift of phosphate from the extracellular to the intracellular compartment, due to the huge demands for this ion for synthesis of phosphorylated compounds. The result of this sudden massive reduction in phorphorous levels is a multitude of life threatening complications involving multiple organs: respiratory failure, cardiac failure, cardiac arrhythmias, rhabdomyolysis, seizures, coma, red cell and leucocyte dysfunction.

The most effective way to treat refeeding is to be aware of it. One should start feeds slowly and aggressively supplement magnesium, phosphate and potassium.

http://www.ccmtutorials.com/misc/phosphate/page_07.htm

Ciribu, ako treba prevod, kazi.

Ne treba, znam dobro engleski, iscitala sam sve sto sam nasla. Ali veterinari znaju kako da reaguju u takvim situacijama. To im je valjda posao. Naredjali su se za ova dva dana dosta, njih 5 i svi su predlozili isto, a to je polako nadoknadjivanje svega potrebnog. Neko bi sigurno spomenuo rizike. Profa kaze da mi ne mozemo da znamo u kojoj meri je organizam ostecen, a samim tim i da mogu svasta da ocekujem. Ne znam, poludeh od svega! :sad2:

U prvom svetskom ratu kada je srpska vojska prešla albaniju i došla na grčka ostrva nastao je masovni pomor vojnika, na hijade izgladnelih je umrlo od prve hrane....
Uvek sam se pitao zašto su neki umrli a neki nisu.....tek posle mog gore navedenog "eksperimenta" mogao sam da zaključim da je trenutno stanje organizma od presudnog značaja za adaptaciju. Bolesni su rizična grupa i njihov organizam ne može iz stanja totalne gladi "katabolizam" predje u "anabolizam".....ta dva metabolička procesa su u dinamičkoj ravnoteži zdrave odrasle osobe. Jedan razgradjuje drugi ugradjuje materijal u živom biću.
Stoga je bitno da posle totalnog gladovanja oprovak bude postepen......dakle nizak unos kalorija koji se kasnije povećava.
Kad unesete prvi zalogaj hrane......gori vatra u vama......takav je osećaj......život je zapravo jedna vrsta vatre koja na kraju života samo tinja i ugasi se....
Ne znam kakav je medicinski postupak za resetovanje organizma.....verujem da je u pitanju infuzija....jer nema šta drugo...
Malo sam skrenuo sa teme....ili sam skrenuo od gladi....
U ekstremnim uslovima gladovanja mozak vas poslednji napušta, sva raspoloživa enerigija je podredjena njemu....
To su vam informacije iz prve ruke....ima ih još ali nisu možda relevantna za temu....

U prvom svetskom ratu kada je srpska vojska prešla albaniju i došla na grčka ostrva nastao je masovni pomor vojnika, na hijade izgladnelih je umrlo od prve hrane....
Uvek sam se pitao zašto su neki umrli a neki nisu.....tek posle mog gore navedenog "eksperimenta" mogao sam da zaključim da je trenutno stanje organizma od presudnog značaja za adaptaciju. Bolesni su rizična grupa i njihov organizam ne može iz stanja totalne gladi "katabolizam" predje u "anabolizam".....ta dva metabolička procesa su u dinamičkoj ravnoteži zdrave odrasle osobe. Jedan razgradjuje drugi ugradjuje materijal u živom biću.
Stoga je bitno da posle totalnog gladovanja oprovak bude postepen......dakle nizak unos kalorija koji se kasnije povećava.
Kad unesete prvi zalogaj hrane......gori vatra u vama......takav je osećaj......život je zapravo jedna vrsta vatre koja na kraju života samo tinja i ugasi se....
Ne znam kakav je medicinski postupak za resetovanje organizma.....verujem da je u pitanju infuzija....jer nema šta drugo...
Malo sam skrenuo sa teme....ili sam skrenuo od gladi....
U ekstremnim uslovima gladovanja mozak vas poslednji napušta, sva raspoloživa enerigija je podredjena njemu....
To su vam informacije iz prve ruke....ima ih još ali nisu možda relevantna za temu....
Izvini, al sto si ti to sebi radio?

Izvini, al sto si ti to sebi radio?
To je bilo pre petnest i više godina, tada sam bio redovan posetilac teretane.......znaš kako zarad sporta čovek izgubi pojam za granice i ne zna za kraj...
Malo sam proučavao teoriju biohemije i eksperimentisao tada na svakom koraku, upotrebljavao sam vitamine, proteine, amino kiseline, spektar dozvoljenih anabolika sve sem stereoida......
Dosta toga sam saznao što u knjigama nikad ne bih našao....dakle teorija i praksa
Inače eksperiment je trebao da dokaže da li će u ekstremnim uslovima gladovanja organizam potrošiti i poslednje depoe masnih kiselina....i planirano je samio 7 dana ali oteglo se na tri puta duži period....
Epilog je bio da je organizam krenuo u početku da troši masnoću naglo ali naglo prestao i počeo da troši proteine iz mišićne mase.....dakle organizam ima sopstvenu filozofiju preživljavanja...stoga oni koji gladovanjem pokušavaju da smršaju imaju samo delimičan uspeh.....
Po prestanku gladovanja nastaje proces superkompezacije gde organizam nadomešta izgubljeno i dodaje još preko toga za svaki slučaj...
Danas ne pijem ni kiselu vodu....i hranim se skromno....kao mačka

Besplatan savet: ko hoće da smrša nek pije limunsku kiselinu

Poslednja izmena:
Kako mogu ja, kao totalni laik, da govorim nekome na koji nacin ce da obavlja svoj posao? Da dodjem i da kazem: "Ej, lecite mi macku onako kako vam ja predlozim." Ona valjda mora da pocne da dobija neke hranljive materije i tecnost.

Можда би могла да га упиташ шта мисли о синдрому поновног храњења па би, ако ниси глупа као ноћ (надам се да ниси), на основу његовог одговора знала има ли уопште појма о чему причаш. Треба да почне да добија, али не неке хранљиве материје, већ сасвим одређене хранљиве материје. Можда је ветеринарски геније могао да се сети да провери електролите и остале састојке крви, али чему, када је он бацио поглед на мачку и то му је било довољно да о њој све сазна.

Није први пут примећено код ратних заробљеника. Ко зна када је први пут примећено, људи су навек имали прилике да гладују, па се после дочепају хране. Ја одувек знам да народ прича како, када се наједеш после гладовања, можеш да умреш. Српска војска на Крфу је умирала, масовно, када је после гладовања приликом преласка Албаније добила храну, али то је НФ већ поменуо. Немци су масовно умирали приликом опсаде Стаљинграда, када су после глади добили залихе хране. Код америчких ратних заробљеника се коначно дошло до одгонетке, ништа више.

Помињањем ратних заробљеника, људи уопште, желиш да кажеш како је овај синдром код животиња као што су мачке и пси, па и све остале, немогућа појава, јесам ли добро разумео? Ти очито верујеш да њихови организми сасвим другачије реагују на промене у саставу крвне плазме и остале промене у телу, него што је то случај са људима. То што је синдром описан само код људи, потпуно га искључује код мачака? Питам се да ли знаш да је ветерина само копија хумане медицине, сви лекови и терапеутски поступци у ветерини су преузети из хумане медицине. Разлика је само у томе што ветеринари касне у томе, у распону од 20 година па све до 20 векова. Ја знам само ЈЕДАН лек који постоји у ветерини а не и у хуманој медицини, али и он је само варијација хуманог лека. Зашто је тако, ако смо суштински различити? Одговор је да уопште НИСМО суштински различити. Готово идентични смо! То што се у ветерини не помиње синдром поновног храњења јесте због тога што су у ветерини то појединачни и врло ретки случајеви, док на другој страни говоримо о хиљадама људи, на једном месту, који умиру зато што су после дугог гладовања добили храну.

Ne treba, znam dobro engleski, iscitala sam sve sto sam nasla. Ali veterinari znaju kako da reaguju u takvim situacijama. To im je valjda posao. Naredjali su se za ova dva dana dosta, njih 5 i svi su predlozili isto, a to je polako nadoknadjivanje svega potrebnog. Neko bi sigurno spomenuo rizike. Profa kaze da mi ne mozemo da znamo u kojoj meri je organizam ostecen, a samim tim i da mogu svasta da ocekujem. Ne znam, poludeh od svega! :sad2:

Ако је профа заиста ово рекао, онда ми је јасно зашто је српска ветерина на најнижим могућим гранама. Ја знам Прокића, добар је човек и одличан хирург, али оваква изјава га потпуно деградира. Испада да су анализе крви нешто без везе и ничему не служе, али ја мислим да, ако оне покажу недостатак фосфора, под један, затим магнезијума, калијума и тако редом, онда нешто дебело није у реду са организмом, т.ј. он је оштећен у великој мери. Или је цела доктрина српске ветерине садржана у оној народној: "На псу рана, на псу и зарасла"? Изгледа да се ветеринарски факултет свео на једног човека, професора Драгишу Траиловића.

Третман синдрома почиње анализом крви, утврђивањем нивоа т.зв. електролита (мада нису у питању само електролити). Ствар је јасна, ако има мањка, фосфора и осталих, иде се на надокнаду (обично парентералним начином давања, бар у старту). Где сви ви ту налазите место за филозофирање?

Да, умало да заборавим. Малопре сам разговарао са професором Драгишом Траиловићем, верујем да бар њега ваши ветеринари знају. Он зна Деда Жику, додуше не под тим именом. Рекао ми је како је моје размишљање о могућности постојања синдрома поновног храњења код мачке о којој причамо савршено исправно. Толико о ваших 5 ветеринара, који су прегледали мачку, "njih 5 i svi su predlozili isto"! Наравно да су предложили исто, када сви исто знају, или боље рећи исто не знају.

Slazem se da bi deda Zika trebalo da napravi sajt o mackama! Mnogi ljudi, vlasnici macaka, ne znaju ni neke osnovne stvari o svojim ljubimcima, stvarno nam nedostaje jedan informativan i sveobuhvatan sajt na srpskom jeziku. Ali ne slazem se sa ovim drugim sto si rekla, prvo ne mozes da znas kome je deda Zika nedostajao ili nije nedostajao (ja recimo volim da citam njegove postove jer uvek nesto novo naucim) a drugo, ne mozes nikome da govoris da ide sa foruma osim ako je to tvoj forum (tvoja kuca, tvoja pravila). Ovde smo svi mi gosti, i ti i ja i deda Zika, i niko nema prava onom drugom da govori da se razilazi jer to je na domacinu foruma da odluci.

Slazem se da bi deda Zika trebalo da napravi sajt o mackama! Mnogi ljudi, vlasnici macaka, ne znaju ni neke osnovne stvari o svojim ljubimcima, stvarno nam nedostaje jedan informativan i sveobuhvatan sajt na srpskom jeziku. Ali ne slazem se sa ovim drugim sto si rekla, prvo ne mozes da znas kome je deda Zika nedostajao ili nije nedostajao (ja recimo volim da citam njegove postove jer uvek nesto novo naucim) a drugo, ne mozes nikome da govoris da ide sa foruma osim ako je to tvoj forum (tvoja kuca, tvoja pravila). Ovde smo svi mi gosti, i ti i ja i deda Zika, i niko nema prava onom drugom da govori da se razilazi jer to je na domacinu foruma da odluci.
Ja ne videh ovih dana da je neko napisao "sta li je sa Deda Zikom"
Pametni Deda Zika sam rece da je iskljucivo za pametnu pricu, il da se razilazimo., a posto ovde nema price koja njegovu pamet dobacuje, dala sam mu podrsku
.

Back