vich
Obećava
- Poruka
- 59
Goran_V:Detaljan tekst, uputstva..kako pripremiti dete za prvi razred, sta se igrati...Najcesce postavljana pitanja..i odgovori na njih...
Sve na:
http://www.osbs.edu.yu/aktuelno/prvaci.php
Lepa Vam je muzika na toj strani.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Goran_V:Detaljan tekst, uputstva..kako pripremiti dete za prvi razred, sta se igrati...Najcesce postavljana pitanja..i odgovori na njih...
Sve na:
Torrente-BG:E super sajt.Mada mene to ne zanima ali moram ipak da konstatujem da je lepo uradjen.Muzikica je extra. Svaka cast.
Nemojte takoGoran_V:Ma bojkotuju me djaci pa moram sam da ga uredjujem. ;-) ;-)
Hvala!

the shezika:A sto te djaci bojkotuju?
Marge:Nemojte tako![]()
![]()

Goran_V:Od prvog aprila počinje upis budućih prvaka u škole. Pošto mi po ceo dan zvoni telefon i postavljaju se pitanja vezana za to, hajde da malo pomognem i ovde.
U prvi razred osnovne škole upisuju se deca koja do početka školske godine, do 1. septembra, imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Dete starosti od šest i po do sedam i po godina upisuje se nakon ispitivanja pred polazak u školu. U školu se mogu upisati i deca od šest do šest i po godina, ali nakon provere spremnosti za polazak u školu.
Osnovna škola dužna je da upiše dete koje ima prebivalište na području škole. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, ukoliko ima prostorne mogućnosti.
Roditelj može da izabere osnovnu školu u koju će da upiše dete, o čemu podnosi zahtev izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis. (Retko koja škola poštuje taj rok)
Dokumentacija potrebna za upis je lekarsko uverenje dokaz o zdravstvenom pregledu deteta (drzavni dom zdravlja), izvod iz matične knjige rodjenih i potvrda o prebivalištu. Od ove godine bice potrebna i potvrda o zavrsenom pripremnom razredu.
Proveru spremnosti deteta za upis u školu vrši psiholog škole.
Nemojte terati decu da uče i pišu slova. Naučiće u školi. Učiteljicama će biti teže da isprave greške u pisanju nego da krenu od nule.
Dajte deci što više da crtaju. Treba da jačaju šaku i sitne mišiće da bi kasnije lakše i lepše pisali.
Igrajte se sa decom. Pomozite im da shvate pojam broja. Idite u prodavnicu, pijacu...recite im "Daj mi DVE flaše, daj mi ČETIRI narandže..." Tako će shvatiti da broj nije - cifra.
Pričajte im o školi. Nemojte ih plašiti. Grozno je reći :"Videćeš ti kada kreneš u školu, tada će..." Ne! U školi će učiti, igrati se, družiti se.
Obiđite škole. Poštujte i mišljenje deteta. Ipak će ONO ići u tu školu.
Prilikom odlaska do izabrane škole, pokazjte detetu orijentire. Jednog dana će ići i samo.
Učite ga da pređe ulicu. Uvek razmišljajte i o tome da dete gleda sa visine od metar i nešto i da vidi stvari iz sasvim drugog ugla u odnosu na Vas.
Kad krenete da ga upišete u školu, da predate papire, obucite se lepo. Doterajte i dete. Odvedite ga posle u poslastičarnicu, Mekić... To je veliki dan za dete. Učinite ga svečanim!
Imate i par saveta na:
http://www.osbs.edu.yu/aktuelno/pocetak.php
A JOS VISE NA
samomama:Blago vama ,u Bosni vec trecu godinu je devetogodisnje skolovanje i djeca moraju ici sa 6g. Teze torbe od njih samih.
Mirka šizika:To sam i ja pital al, nisam dobila odgovor, tj jesam al ne konkretan. Imaju u skolama oduvek neki princip po kome se prave ujednacenja odeljenja po spremnosti dece. secam se da se psiholog ljutio na moju mamu kad me je prebacila iz celodnevne u ovo obicno jer smo tako narusili harmoniju odeljenja.
Ako moze ja bih birala za svoje dete ono sto mi se ucini kao najbolje. Ne znaci da cu uraditi ispravno.
Hellen:Е, читали смо те у ''Блицу''...оно о мобилним телефонима....:wink:
Goran_V:He, novinari! ;-) Od petnaest minuta price objavi samo dve recenice. Bilo i u Danasu pre neki dan nesto opsirnije... U vezi ministarstva... Sutradan mi dosla inspekcija. Ha, ha, ha Mislim...nije zbog toga, ali ... hmmm? Ko zna? Evo, procitaj kako sam pokvren...izmedju redova http://www.danas.co.yu/20070212/hronika1.html
JECA VECA:Upisi dete.... samo ne u "Veljko Dugosevic".....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:wink: ..samo nemojte nikom da kazete!!! ;-)trejsi:Moze li ali i treba li da se bira uciteljica?
Posto se sada upisujemo u prvi razred svi samo pitaju da li smo nasli vezu da odaberemo uciteljicu. Stvarno neznam sta da radimo. Meni niko nije trazio vezu kada sam polazila u prvi razred, srednju skolu, fakultet i nije mi nista falilo. Znam da ima puno losih iskustava, cula sam svakakve price, ali ipak mislim da kvalitetni ljudi (deca) mogu da se snadju i da uspeju bez vecih problema. Ne znam, mozda gresim.
Cak i ako biram uciteljicu, kako to da uradim? Ko je dovoljno kompetentan da mi kaze da li je neko dobar ili ne? Ljudi imaju razlicite kriterijume za takvo ocenjivanje i ko moze da bude dovoljno objektivan?
Da li sve skole praktikuju da prevode grupice iz vrtica u odeljenja prvog razreda? To izgleda kao dobra ideja. Deca se vec dobro poznaju pa ce proces prilagodjavanja valjda biti laksi.
Volele bih da cujem i druga misljenja i iskustva, narocito onih koji su strucni za ovu problematiku (roditelji, prosvetni radnici).
Otisla ja u inspekciju rada i prijavila je... posle dve nedelje, stize nova uciteljica koja je OK
ceni znanje, ne prima poklone, ako im je nesto tesko da savladaju iz nekog predmeta nece ici na fizicko vec im jos jednom objasniti...JEDNOSTAVNO RADI SVOJ POSAO