УН пред одлуком - Јеремић или Чекулис

Ko će biti predsedavajući UN?


  • Ukupno glasova
    14
  • Anketa je zatvorena .

Paganko

Elita
Poruka
16.640
ЊУЈОРК- Земље чланице Уједињених нација одлучиће данас у Њујорку ко ће у наредних годину дана председавати Генералном скупштином највеће светске организације - шеф српске дипломатије Вук Јеремић или литвански амбасадор у УН Далијус Чекулис.


Enlarge

Јеремић, Фото: Танјуг (архива)

Гласање, које почиње у десет сати ујутру по њујоршком времену, биће тајно, тако што ће представник сваке од 193 земље чланице УН, заокружити име кандидата којег подржава, након чега ће бити пребројани гласови. Победник ће бити онај кандидат који освоји просту већину гласова.
Председавање Генералном скупштином УН у овом мандату ће трајати од септембра 2012. до септембра 2013.године. Последње информације из седишта УН на Ист риверу говоре да представник Србије у самом финишу пред гласање и даље има веће шансе од литванског кандидата, али због тајног гласања и дипломатског протокола ретко ко од амбасадора земаља чланица УН жели јавно да каже за кога ће гласати.
Одлука да се овог пута гласа о два кандидата који долазе из исте групације земаља јесте неуобичајена, пошто се обично у самој групи изабере кандидат, кога Генерална скупштина потврди акламацијом, али она не представља преседан. Иста ситуација догодила и 1991. године, између Саудијске Арабије и Јемена, када је гласањем земаља чланица УН победио кандидат Саудијске Арабије.
У последњих пет година Генералном скупштином УН су председавали представници Македоније, Никарагве, Либије, Швајцарске и Катара.
Оба кандидата последњих недеља активно су лобирала, а београдски медији, говорећи њиховим изгледима за победу, наводе мишљење добро обавештених извора, да је у финишу растао притисак неких великих земаља, посебно Немачке и САД, које подржавају Чекулиса. Јеремић је недавно изјавио да је, после избора у Србији, веома тешко предвидети какву ће подршку Србија имати за кандидатуру за председника Генералне скупштине УН, али да он и даље верује да је то могуће.
"Избор за новог председника Генералне скупштине УН биће тежак", рекао је Јеремић и подсетио да је гласање тајно и да је тешко прогнозирати резултат.
Саговорник из врха УН оценио је у недавној изјави за Танјуг да "Србија и даље има веће шансе да победи на гласању". Он истиче да постоји више разлога због којих се Србија боље котира од Литваније - а најважнији су "превише функција" за које се та земља кандидује у светској организацији и контроверзне изјаве литванског кандидата, због којих је изгубио подршку Русије.
"Литванија је до недавно предводила Савет за економска и социјална питања УН, који представља важно тело УН, сада жели место председавајућег Генералне скупштине, а за јануар следеће године су најавили кандидатуру за несталну чланицу Савета безбедности. По неписаним правилима УН, то је превише за једну малу земљу", рекао је тај извор Танјуга.
Отежавајућа околност за Литванију је и што је Чекулис познат по контроверзном ставу о изједначавању нацистичке Немачке и СССР. Он је пре годину дана, приликом обележавања 65 година од завршетка Другог светског рата, рекао у седишту УН да крај рата његовој земљи "није донео слободу" и да је Литванија тада постала жртва новог тоталитарног режима комунистичког СССР-а. Због тог става, он сигурно неће добити глас Русије, нити њој блиских држава, које поштују жртве које су совјетски војници поднели за ослобођење Европе од нацизма и фашизма. Танјугов извор додао је тада и да, према гласовима који се чују међу амбасадорима земаља ЕУ у УН, Србија може да рачуна на најмање осам сигурних гласова, док се део земаља Уније још није определио.
Уз Литванца из ЕУ су за сада отворено Немачка и Аустрија, док су за Јеремића Кипар и Италија. Што се тиче региона, Јеремића подржава Црна Гора, док су Хрватска и Албанија стале на страну Литваније. Сметњу за кандидатуру Литваније представљаће и арапске земље које - према сазнањима Танјуга - не желе да подрже кандидата Литваније, јер та земља није гласала за чланство Палестине у УНЕСКО.
Србија би могла да рачуна и на велики део гласова афричких и азијских земаља, које су прошле године учествовале на обележавању 50 година од првог Самита несврстаних у Београду. Уочи гласања у Њујорку, Јеремић је затражио подршку у Сингапуру, на Новом Зеланду, а потом у Чилеу, Аргентини, Перуу и Боливији. Домаћи аналитичари сматрају да би Јеремићева победа повећала престиж Србије.
Уредник "Изазови европских интеграција" Никола Јовановић рекао је да ће победа Јеремића, иако је место председавајућег Генералне скупштине УН место где се гради консензус на нивоу целе планете, бацити додатно светло на нашу спољну политику и побољшати перцепцију Србије у свету.
"Можемо рећи да ће то, дефинитивно, повећати, не само престиж и углед Србије, већ и њен утицај, с обзиром да ће свака држава која буде преговарала и сарађивала са Србијом, знати да она, између осталог, држи и тако важно место у међународним односима", истакао је Јовановић.
Према његовој оцени, гласање ће бити тешко, а ко год победи разлика неће бити велика.
"Ми ћемо имати сигурно близу половине гласова, у најгорем случају", сматра он.
Бивши амбасадор у Србији Предраг Симић у изјави за српске медије истиче да ће победа Јеремића бити велики успех за Србију и потврда да је он добро радио као министар спољних послова. Он је такође додао да је Чекоулис имао слабу кампању и знатно мању подршку за избор у УН.

Pa daklem, šta mislite, ko će biti bolji?
 
scaled.php
 

Back
Top