Ukrašavanje torti, rođendanske torte

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da vas pozdravim i dam neke recepte
Ovi su sa sajta kolaci.net:
1.masa
Ova je masa idealna za cvetove kojima treba savijati latice, ubadati žicu i sl.Od nje pravim orhideje, bukete...
1.Natopiti vrećicu želatina sa 7 kašičica vode i pustiti da nabubri
2.500gr. prah šećera i3 kašičice gum tragakanta ugrijati u mikrovalnoj (3x1min- posle svake min. promešati drvenom varjačom) ili na pari da šećer bude topao.
3.U vodu i želatin dodati 2 kašičice glukoze i dve kašičice biljne masti, par kapi vanila mirisa i na pari otopiti da se ugrije
4.Šećer (topao) i gum usuti u posudu za miksanje dodati 1 belanjak i vodu sa želatinom. Miksati par minuta i držati u hermetički zatvorenoj posudi, ili u najlon vrećici, ostaviti 24h da odmori. Izmesiti i praviti fine stvari sa tim.

2. masa

Od ove mase pravim ruže, kale, sitno cveće, pločice i sl.
Vrećicu želatina preliti sa 3 kašike vode-pusti da nabubri 5min
7 kašika vode "orah" biljne masti stavi na vatru da provri. Vrijuću, masnu vodu saspi u želatin i vrati na laganu vatru, mešaj do pred ključanje. To saspi u 400gr. prah šećera, izmiksaj. Dodaj 200gr. gustina, postepeno, zatvori masu najlonom, stavi još jednu najlon vrećicu preko posude, ostavi 24sata da odmori. Kad treba, uzmi kašikom koliko hoćeš, razmesi gustinom, ako treba dodaj par kapi tople vode, Masa omekša na toplom.

To su recepti sa kolaci.net a ovaj sto cu sada staviti taj je sa coolinarike.com i probala sam i za mene je odlicana masa za pokrivanje torti ili za izradu raznih figurica-nije dobra za cvece jer prvenstveno nema tragakanta-to je prah koji masi daje dobru rastegljivost i u tom slucaju moze jako tanko da se rastanji cak da bude providna masa.
Tragakant se moze kupiti u eurowitu i 100gr kosta 10eur

Sastojci
1 vrećica želatin u prahu
5 kasika vode
8 kasika fruktoze (ima u maxi prodavnicama i nase i nemacko pakovanje to je ustvari secer za dijabeticare i stoji kod proizvoda za dijabeticare kosta od 180-400din zavisi jel nas ili uvozni)
1 kasika glicerina (u apoteci ili glicerol je isto)
2 kasika bijele biljne masti (ima da se kupi u merkatoru radi je Vital)
1 kg šećera u prahu
par kapi arome vaniile
boje po želji

Postupak:
# Želatin pomiješati s 4 kasike vode i ostaviti da nabubri.
# Na laganoj vatri otopiti 8 kasika fruktoze sa jednom kasikom vode da se dobije šećerni sirup.
# Otopiti na laganoj vatri želatinu i pomiješati sa šećernim sirupom.
# Dodati glicerin i biljnu mast i miješati dok se sastojci ne sjedine. Dodati par kapi arome vanile i ostaviti da se malo ohladi.
# U veću ciniju staviti šećer u prahu i napraviti udubljenje u sredini u koju treba sipati pripremljenu tecnu smjesu. Miješati s drvenom drvenom i dodavati šećer u prahu.
# Kad se smjesa više ne može ručno miješati prebaciti na radni sto i mesiti kao tijesto i dodavati šećer u prahu.
# Kad se smjesa više ne lijepi za prste fondant je gotov.
# Zamotati u plastičnu foliju, spremiti u plastičnu kutiju i dobro zatvoriti. Ostaviti da prenoći i onda se može koristiti za prekrivanje cijele torte ili izradu figurica i ukrasnih detalja za tortu.
# Boji se s bojama u gelu, bojama u prahu kojima je dodana koja kap vode ili obicnim tecnim i mijesi dok se ne postigne željena boja i nijansa.

Ovu masu sam probala odlicna je, jedino mozda necete potrositi celih 1kg secera vec oko 800-900gr. i jako vazna stvar ni slucajno nemojte pokusati da zamenite biljnu mast margarinom jer nikako nije isto, kao i da ako izostavite biljnu mast nece nikako valjati, znaci B.M obavezna.

P.S: Ako hocete da cela masa bude recimo crvena ili plava ili bilo koja dr. boja onda boju dodajte odmah u tecnu smesu jer ce tada gotova masa imati intenzivniju boju.

Nadam se da sam malo pomogla pa pokusajte i odaberite koji vam je recept najbolji.:)

Da dodam, nemojte da preterate sa secerom da masa kada prenoci ne bi bila tvrda, znaci po meni u ovaj treci recept mislim da je dovoljno oko 800gr pa kada odstoji moze se premesiti i videti da li i koliko treba dodati mislim ne vise od 900 gr za celu masu.
Samo postepeno dodajte secer i necete pogresiti.

I naravno Dobro Dosle (iako i ja nisam mnogo aktivna, ali redovno posecujem i divim se svima koji ovako divno rade).

Poslednja izmena:
Pa ti si divna! Bas si detaljna i ovih dana cu ici da kupim sve sto je potrebno, nadam se da cu uspeti da nadjem sve. Izmedju ostalog nisam znala gde naci fruktozu, pokusavala sam u apotekama ali nisam imala srece. Super sto si napisala gde sta naci pa cu prvo probati poslednji recept i naravno javljam cim probam.
Evo za pocetak moje dve torte, jeste da nisu ni blizu mnogima ali trudim se da bude bolje.

Prilozi

• IMG_0402.jpg
    IMG_0402.jpg
    36,5 KB · Pregleda: 62
  • IMG_0114.jpg
    IMG_0114.jpg
    32,2 KB · Pregleda: 56
I ja mislim da je sa fondanom lepse i preciznije ali nikako nisam mogla da nadjem pravi recept. Kao sto sam rekla, probala sam ratluk ali se opusta i nisam bas zadovoljna, a za neke recepte nisam uspevala da nadjem sve sto je potrebno, nadam se da cu ovaj put uspeti.
E izvini, jos jedno pitanje, sta je gum tragakant, glukoza (gde se nabavlja)?
Hvala ti jos jednom, pozz!

Bas ti hvala Andjel_m.Sto kaze jelenaa bas si nam opsirno objasnila i nadam se da ce mo se uskoro javiti.jelenaa torte su ti lepe i samo napred vidi se da imas volje da napredujes.Zao mi je sto su moje torte sve slikane sa obicnim aparatom pa nisam u mogucnosti da ih prebacim na komp.da i ja nesto posaljem mada znam da nisam Vam ni prisla sto se tice izgleda torti.Veliki pozdrav i hvala.

Evo da odgovorim, Gum tragakant je prah koji se dodaje u masu koja se zove Gum Pasta (recept ima gore prvi, ali nisam probala ima raznih na net-u pa probajte da nadjete, ima i na engleskom...) i daje joj da bude "Rastegljiva" i takava masa moze da se rastanji skoro da bude providna kao zavesa tako da sve sto se napravi od nje dobija "prirodni izgled" npr. latice ruza kada su tanke moze dosta da ih stane u Pupoljak ili cvet i samim tim prirodnije izgleda ili "haljina ili odelo" za recimo figure - mladenaca....
Gum tragakant moze da se kupi u Eurowiltu u Sremcici, ali i salju po Srbiji mozda i dalje.
Eurowilton Telefon: 011-011 80 12 312, moze da se poruci i katalog kosta oko 300din i sve od alata. boja...ima sve za taj posao.

Glukoza je isto kao nas med, znaci takve boje i skoro iste gustine, takodje ima da se kupi u maxi prodavnicama stoji kod proizvoda za dijabeticare jer je to nesto kao vestacki med i oni mogu da ga koriste, mala teglica kosta oko 230din (sto opet zavisi od proizvodjaca).

E da gotova masa za oblaganje torti ima u Barvalu (Novi Sad), ali prodaju i u Juznom Bulevaru (tel: 021 75 99 44 ), kosta oko cetristo i nesto za 1kg, a ima i vece pakovanje i cena je malo niza.
Pozdrav :bye:

Wilton-ov recept za Gum Pastu:
450gr secera u prahu
1 veca kasika tragakanta
1 vecu kasiku glukoze (ili med)
4 vece kasike vruce vode

Odvoiti 1 solju secera od onih 450gr i u nju dodati tragakant i Dobro promesati i ostaviti sa strane, vodu i glukozu (med) staviti u nesto da se rastopi glukoza (med), onu casu secera pomesanu sa tragakantom staviti u neku staklenu ciniju pa dodati rastopljenu glukozu i vodu, dobro umesiti i dodavati jos secera sto je ostalo, (masa treba da bude kao cvrsci plastelin).
Kad se dobro, ali bas Dobro umesena (a treba tu dosta vremena), masu zamotati u pvc foliju i staviti u neku plasticnu kutiju koja moze hermeticki da se zatvori.
Tek koristiti posle 8h ili najbolje sutra.
Masa kad odstoji deluje malo vise cvrsta medjutim u dodiru sa toplim rukama i trenjem -mesenjem polako popusta (kao plastelin sto vise mesite sve je meksi)
Cao

Andjel_m interesuje me ,,,,,,,,kad se oblozi torta sa smesom koliko moze da stoji i stavlja li se torta u frizider.....ima li problema prilikom secenja torte posto vidim po ruzicama da se brzo osuse i budu cvrste.Inace probala sam treci recept,smesa je odlicna pravila sam neke figurice,ostalo mi je mase pa imam priliku da je utrosim,ali ne znam hoce li se nezgodno seci.Pozz

Slucajno sam upala na ovaj forum i sunce me je ogrejalo. Konacno sam pronasla odgovore na mnoga pitanja na koja dugo nisam mogla pronaci odgovore. I ja sam veliki zaljubljenik u pravljenje a posebno ukrasavanje torti. Pozdrav za sve koji svoja iskustva i znanja ovde iznose. Citajuci ove redove zainteresovao me rad sa kompresorom ili bocicom kao prelaznim resenjem. Koliko se boje tu stavlja i sa cim se mesa?:bye:

Evo i nekih mojih fotografija. Imam jos puno toga da ucim, a koliko vidim ovde se ima sta i nauciti. Pozdrav!!!:ok:

Prilozi

• jerisos 2008 132 (Small).jpg
    jerisos 2008 132 (Small).jpg
    23,8 KB · Pregleda: 84
  • GH 018 (Small).jpg
    GH 018 (Small).jpg
    58,4 KB · Pregleda: 59
  • jerisos 2008 119 (Small).jpg
    jerisos 2008 119 (Small).jpg
    43,1 KB · Pregleda: 78
  • micin rodjendan 108 (Small).jpg
    micin rodjendan 108 (Small).jpg
    41,3 KB · Pregleda: 69
Evo i mene. Pozdrav za nove clanove - vidim da se ovaj podforum sve vise siri sto je super.
Recept koji sam dala odlican je za figurice i neke cvetove, ali je dobar i za oblaganje torti. Na strani 25 postavila sam tortu belo-narandzastu koja je cela prekrivena sa tom dekor masom.
Da odgovorim Mileni:mozes staviti tortu u frizider koja je oblozena dekor masom, a moze stajati i van frizidera, sem ako nije izlozena nekoj velikoj toploti, a i to moze podneti do neke granice. Ta masa je stiti od spoljasnosti pa mi se cini da torte mogu duze ostati sveze od onih sa slagom.
Ivaboj sto se tice kompresora potrazi odgovor od zlatne koke jel ona radi sa njim i ima dosta iskustva.

Ja samo da se javim i postavim neke od slicica. Imam jako puno posla pa nemam vremena da se javim. Znam sve sto se desava, jer moj muz uredno iscitava i prenosi mi sve vase postove:D, ali ja nekako nikako da stignem da odgovorim.
Novi clanovi DOBRODOSLI:klap:!
Cini mi se da je pitanje za mene bilo u vezi kompresora?! Ivaboj sto se kompresora tice poseti moj sajt (forum), tamo imas sve objasnjeno u vezi pravljenja kompresora, pa i u vezi bojenja. Zlatna, srebrna i sve nijanse sedefa se mesaju samo s alkoholom, po mogucstvu onim od 96%, dok ostale boje moraju da se pomesaju i sa malo vode jer ih alkohol samo zgrudva (bez obzira da li su wiltonove ili neke nase).....Kolicina boje zavisi od toga koji efekat i nijansu boje zelis da dobijes. Ja i sada to radim od prilike i pre nego pocnem da bojim tortu, isprobam na malo razvucene mase koja mi je pretekla.
Andjel je sve lepo ispisala u vezi masa za prekrivanje, nemam sta da dodam. Kao i bela rada mislim da torte mogu cak i duze da traju prekrivene masama, a za svadbene narocito uvek deluju otmenije. Takodje su i zahvalnije za ukrasavanje 3D torti....
I evo slika, a ja idem da radim jer za sledeci vikend imam 30 torti, sto svadbenih, sto propratnih, rodjendanskih i ostalih....:otkacio::otkacio::otkacio:
ovo je svadbena od juce (i jedna od njih izbliza)

i svadbena od danas i jedna od pratecih za istu svadbu...

a ovu sam slala za BG:

Ivaboj torte su ti lepe posebno mi se svidje svadbena.Sta reci zlatna koko.....samo si trebala imati nick zlatne ruke kao sto kaze bela rada.Hvala ti na podrsci bela rado i ja sam razmisljala da mozda gubim vreme sa slagom.Sad za vikend sam uradila 12 torti,samo je jedna bila kucica na drvetu,a ostalo je standard,nisam mogla vise da primim mada je bila potraznja.Ne mogu da stignem.Divim se zlatnoj koki.....30.....pa ljudi to je div od zene.Pozz

Cao svima, sto mnoge kazu ovo je mesto gde se stvarno svasta moze nauciti. Sigurna sam da na nekoj strani ima odgovora na ovo pitanje ali ne mogu da nadjem a nemam vremena da vrtim ispocetka. Imam par recepata za cokoladnu glazuru ali mi ne ispadne sjajna kako bi ja zelela. Kad se stegne dobije neku mat boju. Molim vas da mi neko ukratko napise neku uspesnu varijantu, Hitno mi je!
Hvala vam unapred! Evo jos jedne tortice koju sam pravila skorije.
E, jos nesto, sto kaze Bela rada, Zlatna koko imas zlatne ruke. Kad vidim tvoje torte, stvarno razmislim da li da pokazem neki svoj amaterski rad. Pozdrav!

Prilozi

• P6140262.jpg
    P6140262.jpg
    42,7 KB · Pregleda: 56
Ivaboj i jelenaa torte su vam super, ne znam cime ste to nezadovoljne.
Jelenaa imas na 33. strani napisala je Andjel-m poduzi tekst pa zadnji recept je odlican za dekor masu.
Sto se tice cokoladne glazure, moras dodati 1-2 kasicice ulja zavisi od kolicine pa masu istresti na mermernu plocu (ja koristim obican metalni pleh) i nozem je obradjivati dok ne pocne da se steze. Zatim je vratiti u serpu pa na sporet da se otopi i onda preliti tortu.
Tako ja radim, a mozda neko ima neki bolji, brzi ili jednostavniji nacin.

Jelenaa izvini nisam ti rekla da su ti tortice super, narocito onaj 3D vozic:D.
Ivaboj zaista neznam sta na tvojim tortama nije dobro, prelepe su. Ja i za sebe uvek kazem da moze bolje, ali kada je nesto dobro nema razloga za zaljenje.

Na jednoj od stranica smo hladno izignorisali post od nepomenljive, zaista neznam kako (izvanjavamo se, mnogo se izvinjavamo:D), trazila je recept za marcipan, pa ako neko ima vremena neka joj ispise tacne mere (neznam ih napamet jer ne radim s marcipanom)
Mala vrednice dobrodosla!
Da bi cok. glazura bila sjajna i elasticna bitno je da cokolada bude kvalitetna, da je topis na pari i da dodas kasiku ulja na 100g cokolade, pa sve lepo izjednacis, mesajuci.

Izvinite malo sam dosadna, ali u mojim receptima pise da u cokoladu treba dodati malo mleka, margarina, secera i ulja. Neznam tacno koliko ali je otprilike taj sastav.
Da li znaci da sam gresila? Iskljucivo samo cokolada i malo ulja?
Auto nije lose izgledao ali je bio prekriven ratlukom, pa je brzo poceo da se otapa. Nabavila sam materijal za 3. recept i jedva cekam da probam.

Jelenaa mislim da si gresila:)
Samo cokolada i ulje ako hoces sjaj i obavezno dobro izjednaci ako ne zelis da ti se pojave linijice. Margarin i ostalo se dodaje kada cokoladom prelivas kore u torti da bi se lako seklo i tako nema sjaja ali noz lako prodje.... Ja cokoladu topim u loncetu na paru, znaci dodiruje mi posuda vodu, ali pazim da ne bude prejaka temperatura, jer tako cokolada gubi sjaj. I sto je najbitnije, cokolada stvarno mora da bude kvalitetna za vrhunske rezultate.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back