E=mc^2 kaze drugacije. Jeste trosi gorivo i tako gubi masu, al glupo je tako gledati. I covek kada se krece gubi/trosi energiju pa samim tim i masu. Al zaboravljas cinjenicu da, npr pilot u avionu prilikom ubrzanja moze da ima i 9x svoju masu, znaci dok se krece...
Znam da ste vi mislili u diskusiji na druge odnose masa-energija a ne na "prazni-mi-se-rezervoar", ali i to je promer kako se trosi masa pretvaranjem u energiju.
A sto se tice ubrzanja i pilota, opet da pojasnim. Kada se kaze da pilot trpi Xg (X puta g) to znaci da je SILA koju telo pilota oseca (potisak) kao da je tezak X puta svoja masa, ali to ne znaci da je njegova masa promenjena, nego da se zbog ubrzanja, i njegove (fiksne) mase, povecava sila koju on oseca.
F=m x a, gde je F sila, m masa, a ubrzanje.
g je ubrzanje zemljine teze, i u ovom poredjenju kod pilota koristi se kao referenca.
Pa ako je a X puta vece, i sila je veca, ali ne i masa.
Povecanje mase nastupa samo pri jako velikim brzinama (bar prema zvanicnoj nauci), onim bliskim brzini svetlosti, sto je za nas danas jos uvek nedostizno.
Koliko znam smatra se da NLO lete na principu ponistavanja (na neki nacin) gravitacije.
Inace secam se dok sam se intenzivnije bavio fizikom da je velika dilema bilo pitanje inercijalne mase (to je ova masa koja se oseca pri ubrzanju), i gravitacione mase (koja uzrokuje privlacnu silu izmedju dva materijalna tela). U oba slucaja imamo silu usled mase, ali je uzrok potpuno drugaciji - u jednom slucaju to je puko postojanje mase (gravitacija), dok se u drugom slucaju pojavljuje samo pri promeni kretanja (ubrzanje ili usporenje).
(Ali krenuli smo od NLO-a, pa mozda da se drzimo teme da ne zabrazdimo u neke druge vode)