gost 320077
Poznat
- Poruka
- 7.027
Preimenovacemo asertivnost u "udovojlavanje sebi", jer ovako budi neke manje-vise neralne i negativne asocijacije.
Zavisi opet kome ustati i reci ne, i kako to druga strana podnosi. Ja stojim da ima nerazumnih ljudi koji reaguju agresivno kada im kazes "Ne" pa onda konstatujes i radis po svom, jer bojle ne ulaziti u konflikt sa nekim previse impulsivnim i verbalno agresivnim.
Ja se drzim po strani uglavnom, precutim oko vecine stvari, ali oko nekih ozbiljnijih koje bas ne zelim da radim onda kazem svoj stav i drzim se njega, jer imam osecaj da kada ljudima dam prst, oni hoce i ruku da mi iscupaju, zato se nekada mora reci "ne" i prestati sa udovoljavanjem drugima po svaku cenu, mada i to "ne" retko koristim, a mozda bi trebao cesce, jer mnogi ljudi shvataju to "ne" kao napad na sebe ili cak uvredu.
tvoj stav i način razmišljanja nije uslovljen ovim što si nabrojao, niti ti neko može uzeti više nego što mu daš/dozvoliš... prema tome, nisu drugi krivi.
ako nešto ne želiš, a ipak kažeš 'da' verovatno da procena trenutnih okolnosti tako nalaže, ili i tebi u jednom trenutku tako odgovara. ne umeti da kažeš 'ne' isto je što i leći i pustiti da te gaze... pa opet, nije do njih, već do tebe.
često i ja prećutim i radim po svom, čisto da bi izbegla bespotrebnu raspravu.