Ubi me prejaka reč!

Pa maceha je generator. Sitnica koja je izazvala zlo.
Nažalost!
Nije dozvolila pripitom čoveku da sa groblja i posle ručka malo odmori. (Do sutra, jer kad se pije, i ima da se pije, ljudi ne znaju za granice!)
Izgleda da je osetio više slobode da na meni iskali svoj bes, nego da se sa njom obračunava ili suprotstavi.
Naglasila sam da je reč o čoveku koji je pio alkohol.
Malo ili mnogo, nema veze.

Da je poželjno biti pripit, svi bismo na posao išli pijani u svako doba dana.
Neka ispadnem veštica, neka sam grbava, ali... malo samo, malo samo osećaja je dovoljno da se izbegnu tipa svađe u kojima otac ne naziva ni dobar dan ćerki danima, ničim izazvano.

Mislim da ću biti 20 dana na vodi od sad, da se malo sredim od svega što me je zadesilo, bez stroge implikacije na odnos sa mojim ocem.
Izgleda da moje mišljenje nije najbolje.
Ne daje najbolje rezultate.
Možda je stvar u tome da nesmetano razmislim o sebi i tome što Bog smatra da su te stvari u odnosu na mene u ovom trenutku dobre.
Dan 19;
Ništa specijalno.
A da ti nas malo ne zekiš, da ne kažem nešto drugo? Veoma poznata!

Neka ispadnem veštica, neka sam grbava, ali... malo samo, malo samo osećaja je dovoljno da se izbegnu tipa svađe u kojima otac ne naziva ni dobar dan ćerki danima, ničim izazvano.
Mislim da ga je sramota zbog svega šta ti je rekao pa te zato izbegava.

I, nije maćeha kriva. Kriv je tvoj otac. On je taj koji je pričao to što jeste.

Otac je jedan dan skoro došao kući sa groblja pripit, i ništa, lepo smo se slagali kao i obično, ispričali, ručao, čak je i pohvalio jelo koje sam napravila i krenuo da odmori.
Rekla sam mu i sama da ide da odspava, nikakvih zamerki nisam iznela;
Taman pošao da odmori sa tog groblja, jednog od onih dana kad se odaje još po koja počast onome ko je umro iz bliske porodice, slede vatrometi naredbi od njegove žene koja slučajno nije moja majka, da ne može da odmara, već treba da prevuče neka drva, troje kolica, odmah i sad.

Ljudi moji, doživela sam da mi moj rođeni otac kao nikada do sad, za vreme posta, onako naprasno, želi i verbalizuje te želje naglas, da se raspadam od bolesti, da nemam nikad sreće, da nemam svoje dece nikad, da mi niko nikad ne doda čašu vode kad budem u starosti žedna;
Na svaku opasku sam uzvratila sa : "Hvala, tata!", i "Neka bude kako kažeš!", a u njegovim očima je bilo na mah iznenađenja, tako zacaklelog, na mah razočarenja, praktično užarenog, da se ne nerviram i ne nastavljam svađu.
Daleko bilo, da sam upala u vatru, mislim da bismo se na licu mesta masakrirali.

Od tad mi otac ne odgovara ni na "Dobar dan!" već danima, a živimo u istoj kući, samo na različitim spratovima.
:(
U postu sam, i prihvatiću to ponašanje bez pogovora, ali...
Zar to tako treba da se radi?
Briga mene za kletve i to, ali...
boli da otac tako govori.

Ubi me prejaka reč!
Da je bilo do toga što ne iskačem na dugme da mu pomognem sa drvima, dovoljno je bilo da mi ćale kaže: "Dođi, pomozi mi!".
Na grozote ne mogu čestito ni da reagujem.

Nikada mi nece biti jasno zasto neko zivi sa roditeljima kada odraste (pretpostavljam da si punoletna).
To nije prirodno - zato i ima toliko svadja i porodicnog nasilja.
Jer to je nasilje - ti si zrtva nasilja. Nije nasilje samo kad te neko bije, nego i kada te vredja.
Bezi odatle, osamostali se, zivi svoj zivot.

Otac je jedan dan skoro došao kući sa groblja pripit, i ništa, lepo smo se slagali kao i obično, ispričali, ručao, čak je i pohvalio jelo koje sam napravila i krenuo da odmori.
Taman pošao da odmori sa tog groblja, jednog od onih dana kad se odaje još po koja počast onome ko je umro iz bliske porodice, slede vatrometi naredbi od njegove žene koja slučajno nije moja majka, da ne može da odmara, već treba da prevuče neka drva, troje kolica, odmah i sad.

Ljudi moji, doživela sam da mi moj rođeni otac kao nikada do sad, za vreme posta, onako naprasno, želi i verbalizuje te želje naglas, da se raspadam od bolesti, da nemam nikad sreće, da nemam svoje dece nikad, da mi niko nikad ne doda čašu vode kad budem u starosti žedna;
Na svaku opasku sam uzvratila sa : "Hvala, tata!", i "Neka bude kako kažeš!", a u njegovim očima je bilo na mah iznenađenja, tako zacaklelog, na mah razočarenja, praktično užarenog, da se ne nerviram i ne nastavljam svađu.
Daleko bilo, da sam upala u vatru, mislim da bismo se na licu mesta masakrirali.

Od tad mi otac ne odgovara ni na "Dobar dan!" već danima, a živimo u istoj kući, samo na različitim spratovima.

Ubi me prejaka reč!
Da je bilo do toga što ne iskačem na dugme da mu pomognem sa drvima, dovoljno je bilo da mi ćale kaže: "Dođi, pomozi mi!".
Пусти мало...
Њега је понео алкохол. Сада му је криво, не зна како да се искупи, зна да је извињење слабо и недолично чак...
Бар ја то тако видим из увода.
Када се све слегне причајте и реци шта ти је на души. Верујем да је њему још горе.

Не постоји алкохол, то је само изговор лошим људима да говоре или раде оно што иначе не смеју. Ја бих га ударио на ignore и свео контакте на минимум, који теби одговара, све док не допузи назад. А допузаће, видећеш.

Nzm šta reći,...ja se ne bojim ni ljudi ni boga, jer nikome nisam namerno naudila, niti nanela nepravdu.
Jednog člana primarne porodice sam takoreći liferovala iz svog života i nije mi žao!
Normalna porodica postoji da bi se ljudi poštovali i pomagali, gde toga nema najbolje je razići se.
P.S. Neće te ubiti prejaka reč. Samo si razočarana,... to je jako bolno i poražavajuće. Gledaj sebe i okruži se ljudima koji te vole, cene i poštuju. Okreni se ka njima. Biće sve mnogo bolje!

Poslednja izmena:
Nikada mi nece biti jasno zasto neko zivi sa roditeljima kada odraste (pretpostavljam da si punoletna).
To nije prirodno - zato i ima toliko svadja i porodicnog nasilja.
Jer to je nasilje - ti si zrtva nasilja. Nije nasilje samo kad te neko bije, nego i kada te vredja.
Bezi odatle, osamostali se, zivi svoj zivot.

Mnogi roditelji u Srbiji namerno odgajaju svoju decu da budu vezana za kuću da ne bi ostali sami u starosti jer nema te kulture da se ljudi brinu sami o sebi do kraja ili odu u starački dom.

Znam, ima i na forumu gomila takvih 😁
Ima svuda. Ja sam jednom sama sebi upropastila dan kad sam reagovala na izjavu jedne komšinice koja je rekla da je rodila decu da bi imala ko da brine o njoj kad ostari. To roditeljstvo joj dođe kao ulaganje u njenu starost. Od tad- ta tema, onda politika, sport i religija su mi tabu. Niakavo komentarisanje da me ne spale na lomači.

Ima svuda. Ja sam jednom sama sebi upropastila dan kad sam reagovala na izjavu jedne komšinice koja je rekla da je rodila decu da bi imala ko da brine o njoj kad ostari. To roditeljstvo joj dođe kao ulaganje u njenu starost. Od tad- ta tema, onda politika, sport i religija su mi tabu. Niakavo komentarisanje da me ne spale na lomači.
Nije baš ni sve tako jednostavno,...ako te je napr.roditelj odgajio, a sada prima 100 e penzije, onda i te kako imaš i moralnu ali i zakonsku obavezu, da mu pomažeš u starosti.
Sad,...ova tema je već o nečemu drugome. Nije te ni roditelj stvorio da bi te kroz život maltretirao i vređao,...znači takvom tutneš par stotina evra i doviđenja!
P.S. Jer sve što novcem možeš rešiti, još je i najmanji problem.

Ubi me prejaka reč!

Ja sam se toliko iznervirao samo čitajući ovu temu a mogu tek misliti kako je tebi. Jako mi je žao :(

Izvini, znam da je ovo ružno čuti i priznajem da ne bih imao srca ovo da ti kažem u lice ali otac ti je idiotčina!
Jer, ne postoji količina alkohola ili ružan uticaj neke tamo veštičare koji su opravdanje da opsuješ i prokuneš rođeno dete! Ako si to sebi dozvolio, ne zaslužuješ više ni trun ljubavi, poštovanja ili sažaljenja od bilo koga a ponajmanje od tog deteta.

Ja primećujem da si ti veoma draga, nežna i kulturna osoba, ne sumnjam i da si privržena porodici i da nikako ne zaslužuješ tako nešto.

Takođe bih dodao da se tu tačno oseća "potpis" te tvoje maćehetine. Pojedine žene (a to nije retko uopšte) imaju tu užasnu sklonost i poriv da muškarca pozavađaju sa svojim najrođenijima. I to onako baš krvnički. Ima mnogo takvih primera.

Imaš li ti sestru? Pošto sam iz nekih odgovora shvatio da nemaš brata.

Ja sam se toliko iznervirao samo čitajući ovu temu a mogu tek misliti kako je tebi. Jako mi je žao :(

Izvini, znam da je ovo ružno čuti i priznajem da ne bih imao srca ovo da ti kažem u lice ali otac ti je idiotčina!
Jer, ne postoji količina alkohola ili ružan uticaj neke tamo veštičare koji su opravdanje da opsuješ i prokuneš rođeno dete! Ako si to sebi dozvolio, ne zaslužuješ više ni trun ljubavi, poštovanja ili sažaljenja od bilo koga a ponajmanje od tog deteta.

Ja primećujem da si ti veoma draga, nežna i kulturna osoba, ne sumnjam i da si privržena porodici i da nikako ne zaslužuješ tako nešto.

Takođe bih dodao da se tu tačno oseća "potpis" te tvoje maćehetine. Pojedine žene (a to nije retko uopšte) imaju tu užasnu sklonost i poriv da muškarca pozavađaju sa svojim najrođenijima. I to onako baš krvnički. Ima mnogo takvih primera.

Imaš li ti sestru? Pošto sam iz nekih odgovora shvatio da nemaš brata.
Ima va'lda hvala bogu,...sve i da je sama na svetu, što bi trepela tako nešto nadalje? Diži ruke!
To što te ne ubije,...ojača te vremenom! Makar bila i prejaka reč.

Пусти мало...
Њега је понео алкохол. Сада му је криво, не зна како да се искупи, зна да је извињење слабо и недолично чак...
Бар ја то тако видим из увода.
Када се све слегне причајте и реци шта ти је на души. Верујем да је њему још горе.
ma kakvi.... lik je još uvređen što njegove uvrede i kletve nisu imale efekat kakav je želeo,,obrati pažnju na ovo...

Ima va'lda hvala bogu,...sve i da je sama na svetu, što bi trepela tako nešto nadalje? Diži ruke!
To što te ne ubije,...ojača te vremenom! Makar bila i prejaka reč.

Mislim da mnogo znači ako ima sestru sa kojom ima dobar odnos.
Ja sam odrastao u potpuno drugim uslovima. Kada čujem i vidim koliko je ovakvih primera, osećam se privilegovano jer imam ovakve roditelje. Ali da sam u situaciji da moj otac tako tretira moju sestru, ne bi taj više ni imao priliku da se naliže rakijčine. Njoj kao ženi je ipak teže da prelomi, da ode, da se snađe....

Mislim da mnogo znači ako ima sestru sa kojom ima dobar odnos.
Ja sam odrastao u potpuno drugim uslovima. Kada čujem i vidim koliko je ovakvih primera, osećam se privilegovano jer imam ovakve roditelje. Ali da sam u situaciji da moj otac tako tretira moju sestru, ne bi taj više ni imao priliku da se naliže rakijčine. Njoj kao ženi je ipak teže da prelomi, da ode, da se snađe....
Naravno da znači!
Okrećeš se u takvim situacijama, ka ljudima do kojih ti je stalo i koji tebe vole. Sestra joj sigurno može biti velika podrška nadalje u životu, kao i ona njoj.

Ubi me prejaka reč!

Ooooo, bre.
Bas mi je zao sto si uopste cula takve reci od nekog svog.

Vera nam pomaze ali nekada je najiskrenija ljubav prema Hristu ona koju imamo prema svom miru.
U obavezi smo sebe da zastitimo kao neko jagnje, zamisli da si malecko dete. Moras da zastitis to dete, zar ne?

Postoje reci koje se ne govore. Misli koje se ne misle i izvinjenja koja moramo cuti.

Tata ce leci, sigurno. Pomiricete se ali nemoj biti sin kojeg nije imao. Ima cerku i to je mnogo vise nego sto drugi ljudi imaju. Ja nemam cerku a volela bih da je imam. I mnogo ljudi zudi za decom. Moramo da respektujemo taj dar sa neba koji nas voli a ne da isti radi vise nego sto moze da bi nam dorastao. Ljubav je bezuslovno pitanje.

Kada se pomirite budi hrabra, toliko hrabra da promenis svoj svet, bez svadja i sa puno istrajnosti. Nadji svoj put i budi rado vidjen gost u toj kuci.
Ne dopusti da te strah spreci, nece se njemu nista desiti ako se usudis da trazis spokoj za sebe.
Zelim ti srecu i znam da ces uspeti.

Back