U Srbiji zavrsena prva faza popisa, popisano gotovo 7388000 stanovnika

Ocekivano smanjenje broja je oko 35000 za godinu dana - mozda malo popravljeno useljavanjem stanovnika van Srbije u nju (mada ima i odlazaka koliko hoces).

Emigracija je na isti nacin popisana i onda i sada, tako da ne verujem da to moze da ima takvog uticaja.

Јавили на Б92 да је процена да се смањио број становника за 200 000

Јавили на Б92 да је процена да се смањио број становника за 200 000

Otprilike su to bile i sopstvene prognoze.

Sada se moze porediti,

Manje nego pre 10 godina

Srbija: -200000 (sada 7388000) -%2,7%

Hrvatska: -150000 (sada 4290612) -3,4%

Bugarska: -600000 (sada 7368981) -7,3%
.

Moze se videti da je ubedljivo najvece smanjenje (-7,3%) stanovnistva u poslednjih deset godina ima Bugarska.

Po prvi put:
a) populacije Srbije i Bugarske su priblizno jednake

Srbija 7338000, Bugarska 7351234

b) populacija Srba u Srbiji je izgleda veca od populacije Bugara u Bugarskoj

Bugari (Bugarska) 5664624

Srbi (Srbija) oko 6000000 (manje vise koliko videcemo, neka forumasi sami kazu koliko prognoziraju).

Naravno ovo je sve preliminarno, konacni rezultati mogu promeniti stanje u nekom stepenu.

Verovatno ce izaci na 7.5 miliona popisanih i dodati jos 70-80 hiljada nepopisanih sto bojkotuju. Pre 10 godina bilo je 8 miliona popisanih. Bolje je da se ova dva podatka porede nego sto se misli da populacija u Srbiji nece pasti drasticnije. Od ovih 7.5 miliona tek treba oduzimati duplo popisane kao i gastarbajtere koji su duze od godine na radu. Nece biti pada kao u Bugarskoj,ali nece taj pad biti ni nesto blazi nego tamo.

Popisano je 7388000 ali treba oduzeti nekoliko desetina duplo popisanih i ostalih neregularno popisanih tako da će konačan broj stalno naseljenih biti nešto iznad 7 miliona.

Nemoj zaboraviti muslimansku populaciju koja nije popisana.

Takodje ovde se barata sa duplo popisanima, ako je tako to je proceduralna greska i ozbiljan propust republike i popisivaca, ko se jednom negde popise nema pravo da to isto ucini i drugi put na drugom mestu, medjutim toga sigurno ima samo je tesko oceniti u kojoj meri.

Mislim da je broj oko 7300000 stanovnika najpriblizniji konacnom.

Bili su kod mene ali nisam bio kuci.. Od tad me nisu trazili. Tkd se nisam potpisao..i Sta sad? :eek:

Видео сам у данашњим Новостима рекламу(15 страна) да сви који нису пописани имају да се јаве пописној комисији или на број па ће доћи да их попишу.

Nemoj zaboraviti muslimansku populaciju koja nije popisana.

Koja muslimanska populacija? Bošnjaci su se popisali skoro svi a Albanaca ima sigurno manje od 60 000 a možda i manje od 50 000 ne računajući KiM.

Takodje ovde se barata sa duplo popisanima, ako je tako to je proceduralna greska i ozbiljan propust republike i popisivaca, ko se jednom negde popise nema pravo da to isto ucini i drugi put na drugom mestu, medjutim toga sigurno ima samo je tesko oceniti u kojoj meri.

Ako je student iz nekog sela popisan u studentskom stanu u Beogradu, a opet popisan u svojoj kući u selu preko roditelja koji su izdiktirali podatke popisivaču, ako je neko otišao zauvek u inostranstvo i nema ga 12 meseci a ukućanin ga prijavio popisivaču i izdiktirao podatke i slično. Tek kasnije se proverom ustanovi da je jedna osoba popisana dva puta ili nepravilno popisana pa se onda jedna popisnica briše i tako se smanjuje početni broj.

Mislim da je broj oko 7300000 stanovnika najpriblizniji konacnom.

To bi bila bajka, ali nema šanse. Možda najviše oko 7.2 ali pre mislim 7.1

Poslednja izmena:
usporedba s hrvatskom ne stoji jer se u nas koristila znatno oštrija metodologija. starom bi metodologijom (koja se u srbiji koristi i na ovom popisu) imali gotovo isti broj stanovnika kao i 2001.

Koliko sam upoznat popis stanovnika u Srbiji se vrsi po novoj metodologiji, isto kao u Hrvatskoj.

U Srbiji je po novoj metodologiji bio i popis stanovnistva 2002.

Koja muslimanska populacija? Bošnjaci su se popisali skoro svi a Albanaca ima sigurno manje od 60 000 a možda i manje od 50 000 ne računajući KiM.

Ako je student iz nekog sela popisan u studentskom stanu u Beogradu, a opet popisan u svojoj kući u selu preko roditelja koji su izdiktirali podatke popisivaču, ako je neko otišao zauvek u inostranstvo i nema ga 12 meseci a ukućanin ga prijavio popisivaču i izdiktirao podatke i slično. Tek kasnije se proverom ustanovi da je jedna osoba popisana dva puta ili nepravilno popisana pa se onda jedna popisnica briše i tako se smanjuje početni broj.

To bi bila bajka, ali nema šanse. Možda najviše oko 7.2 ali pre mislim 7.1

Ala smanjujete broj Albanaca i Bosnjaka.

I ukupno.

Definitivno sopstvena procena: oko 7300000 stanovnika.

Ovo za studente i druge u redu, jasno je to.

Medjutim to je proceduralna greska, boljom obukom popisivaca i tumacenjem gradjanstvu takve greske mogu biti izbegnute u velikoj meri.

Poslednja izmena:
Ne u Hrvatskoj je bila primenjena ostrija metodologija ove godine , dok je u Srbiji primenjena ista kao i pre 10 godina .

Obe se vode kao nove, posto je u Srbiji jos 2002 radjeno po novoj metodologiji, i radjene su na osnovu medjunarodnih preporuka za popis stanovnistva.

Moze se reci da je bilo vise starijih metodologija ali evo nabroj razlike izmedju sadasnje hrvatske, srbijanske i bugarske metodologije, s obzirom da su radjene na osnovu istih uputstava (naravno ne znaci da su istovetne).

Obe se vode kao nove i readjene su na osnovu medjunarodnih preporuka za popis stanovnistva.

Moze se reci da je bilo vise starijih metodologija ali evo nabroj razlike izmedju sadasnje hrvatske, srbijanske i bugarske metodologije, s obzirom da su radjene na osnovu istih uputstava (naravno ne znaci da su istovetne).

U Hrvatskoj je 2001 bila primenjena ista metodologija kao sto smo i mi primenjivali a ove godine je primenjena ostrija metodologija koja se pre svega odnosi na emigraciju ,da je primenjena ista ne bi imali znacajniji pad , to je ono sto pouzdano znam a neko iz Hrvatske ko je ucestvovao u popisu moze reci nesto vise o detaljima
Izjava njihovog direktora DZS-a po zavrsetku popisa
U Hrvatskoj 4,3 miliona stanovnika

Preliminarni rezulatati popisa pokazuju da u Hrvatskoj živi oko 4,3 miliona stanovnika, što je za 150.000 stanovnika manje nego pre deset godina. Reč je o "prividnom padu", jer je metodologija promenjena, poručuju iz Državnog zavoda za statistiku.

Prema preliminarnim rezultatima popisa koje je objavio Državni zavod za statistiku, u Hrvatskoj živi 150.000 stanovnika manje nego pre deset godina. Prema tim rezultatima, u Hrvatskoj živi 4.290.612 stanovnika, a pre deset godina ih je bilo 4.437.460.

Direktor DZS Ivan Kovač rekao je na konferenciji za novinare da je reč o "prividnom padu", jer "podaci ovogodišnjeg popisa nisu uporedivi s rezultatima onog iz 2001. godine, jer je u međuvremenu metodologija popisivanja usklađena s međunarodnim standardima".

"Ako bi se na rezultate iz popisa iz 2001. primenila metodologija iz 2011. pokazalo bi se da je sadašnji broj stanovnika Hrvatske na gotovo istom nivou kao i pre deset godina", rekao je Kovač, koji je odbio da iznese tačan broj.

Obe se vode kao nove, posto je u Srbiji jos 2002 radjeno po novoj metodologiji, i radjene su na osnovu medjunarodnih preporuka za popis stanovnistva.

Nikada nisam shvaćao šta je to stara metodologija i nova metodologija kod popisa stanovništa. Šta se to promijenilo u odnosu na 2001. 1+1 su dva kako god okreneš. Koje su to priča za malu djecu.

Pa hajde kazi kako da se nazove neko ko je poreklom od Nemaca, Madjara, Ceha, Slovaka, Srba i Hrvata ???

Imao sam takvog jednog u vojsci...

По тој аналогији је и неко пореклом од Немаца,Чеха ,Словака итд рођен рецимо у Финској Југословен? Или Финац?

U Hrvatskoj je 2001 bila primenjena ista metodologija kao sto smo i mi primenjivali a ove godine je primenjena ostrija metodologija koja se pre svega odnosi na emigraciju ,da je primenjena ista ne bi imali znacajniji pad , to je ono sto pouzdano znam a neko iz Hrvatske ko je ucestvovao u popisu moze reci nesto vise o detaljima
Izjava njihovog direktora DZS-a po zavrsetku popisa

U Srbiji je nova metodologija primenjena 2002.

Medjunarodne preporuke na osnovu kojih se popisi rade su iste i za Hrvatsku, i Srbiju, i Bugarsku.

Navedi konkretne razlike ova tri popisa da bismo mogli da znamo sta nije uporedivo.

Nikada nisam shvaćao šta je to stara metodologija i nova metodologija kod popisa stanovništa. Šta se to promijenilo u odnosu na 2001. 1+1 su dva kako god okreneš. Koje su to priča za malu djecu.

Osnovna razlika je u tretiranju emigracije , ljudi koji imaju drzavljanstvo ali zive u drugoj drzavi . Svi ti ljudi na popisu se od strane njihovih rodjaka prijave a kasnije se utvrdjuje da li su oni stalno stanovnistvo ili ne . Tako smo mi na ovom popisu popisali i ljude koji zive 7,8 godina u inostranstvu , imaju tamo porodice i decu ali je instrukcija bila takva da se obavezno svi popisu .

Ala smanjujete broj Albanaca i Bosnjaka..

Ma ko smanjuje!?
Popis iz 2002 je bio uspeo 100,0% i Albanaca je bilo tad 61 000 ili 0.8% od ukupnog broja ne računajući KiM.

U ovih 9 godina veliki broj Albanaca je otišao u inostranstvo ili na KiM TRAJNO, dok natalitet je svake godine sve slabiji i slabiji i ne može pokriti migracije.
Ne postoji ni teoretska mogućnost da Albanaca bude više od 60 000 a ja mislim da ih je bliže 50 000.
Da su se popisali znali bismo tačno, ali ovako možemo samo pretpostaviti.

Za Bošnjake ćemo znati vrlo dobro jer je bojkotovalo svega nekoliko (2-3) % Bošnjaka.

Po staroj metodlogiji, nisu bili popisane izbeglice, pa je bez njih Srbija imala 7,5 miliona stanovnika, a sa njima 7,8.

Sada bez njih ima 7,1-7,2 a sa njima 7,4.

U Srbiji je nova metodologija primenjena 2002.

Medjunarodne preporuke na osnovu kojih se popisi rade su iste i za Hrvatsku, i Srbiju, i Bugarsku.

Navedi konkretne razlike ova tri popisa da bismo mogli da znamo sta nije uporedivo.

Razlike su pre svega u tome sto su Hrvati potpuno eleminisali sve stanovnike koji zive duze od godinu dana u inostranstvu nevezano sto imaju drzavljanstvo i povremeno dolaze u Hrvatsku .

Osnovna razlika je u tretiranju emigracije , ljudi koji imaju drzavljanstvo ali zive u drugoj drzavi . Svi ti ljudi na popisu se od strane njihovih rodjaka prijave a kasnije se utvrdjuje da li su oni stalno stanovnistvo ili ne . Tako smo mi na ovom popisu popisali i ljude koji zive 7,8 godina u inostranstvu , imaju tamo porodice i decu ali je instrukcija bila takva da se obavezno svi popisu .

Ali oni ce biti iskljuceni u konacnom broju.

Nema razlike medju ova tri popisa zato su i uporedivi, medjunarodne preporuke su iste.

Ostaje samo da se vidi kojilo ce se jos broj u Srbiji povecati posto ima jos nepopisanih i iskluceno je znacajno muslimansko stanovnistvo, i posle revidiranja ce se ono sto nije ispravno ili ne odgovara metodologiji smanjiti, i u konacnom zbiru stanovnika Srbije ce biti oko 7300000, velike razlike u minusu ili plusu od tog broja nisu moguce.

Znači da su 2001. bili popisivani gastarbajteri kao stanovnici Srb. i Hr. Onda bi ovo stvarno trebao biti realan broj. U prvi mah sam pomislio da je neka muljaža kao što je bilo prije zadnjih izbora kad se ispostavilo da su i mtrvi glasali. :lol:

Back