U kom biste vremenu voleli da zivite?

Ne znam bash, meni su oni bas ok, vise mrzim onu budalu Oktavijana Avgusta, lik je ukinuo republiku koja je trajala vise stotina godina, i Rim pretvorio u carstvo.

Ti si budala. I to neobrazovana .
Oktavijan je najveci covek u celoj istoriji drevnog Rima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pax_Romana

Eto mog odgovora :mrgreen:
U vreme vladavine Oktavijana, kada je Pax Romana bio na snazi.

Ara pacis - oltar mira
p6070455.jpg

Ti si budala. I to neobrazovana .
Oktavijan je najveci covek u celoj istoriji drevnog Rima.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pax_Romana

Eto mog odgovora :mrgreen:
U vreme vladavine Oktavijana, kada je Pax Romana bio na snazi.

Ara pacis - oltar mira
p6070455.jpg

Njegovom vladavinom senat gubi mnoga ovlascenja, samim tim vlast u rukama jednog coveka pocinje da jaca, a ta vlast se nasla u rukama Oktavijanovih naslednika, cija je politika dovela do propasti Rima...

Njegovom vladavinom senat gubi mnoga ovlascenja, samim tim vlast u rukama jednog coveka pocinje da jaca, a ta vlast se nasla u rukama Oktavijanovih naslednika, cija je politika dovela do propasti Rima...

To uopste nije tacno.Jos od gradjanskog rata Marija i Sule videlo se da Senat nije u stanju da uspostavi potpunu kontrolu nad republikom.Iako je pobedio izabranik Senata (Sula), on je uspostavio neogranicenu, diktatorsku vlast i otvorio vrata uspostavljanju drzavnog uredjenja u kojem jedan covek ima (skoro) neogranicenu vlast.Oktavijan je zaista bio veliki vladalac, obnovio je Rim nakon velikih gradjanskih ratova, odrzao je mnogo cirkuskih i gladijatorskih igara i davao sirotinji besplatno zito.:rtfm:Rim nije propao zbog Oktavijanovih naslednika, vec zbog spustanja varvara u juznije krajeve koje Rim, ma koliko mocan, nije mogao da zadrzi.Zelis li onda da kazes da je Vizantija, koja je trajala bezmalo hiljadu godina, propala zbog Konstantinovih, Justinijanovih ili Iraklikevih naslednika ???

А што Викинг, а не Словен? :eek:

Pa vise gotivim Vikinge.
Nekako mi Sloveni deluju siromasnije u odnosu na njih.
Mislim da su Vikinzi bili bolji borci i da su imali mnogo vise pljackaskih pohoda.
A i volim njihove napade sa mora, volim voznju brodovima. :cool:
Umetnost severnjaka mi se cini zanimljivom kao i religija a i svakodnevni zivot.
Sta znam mozda znam i manje o Slovenima... :think:

Pa vise gotivim Vikinge.
Nekako mi Sloveni deluju siromasnije u odnosu na njih.
Mislim da su Vikinzi bili bolji borci i da su imali mnogo vise pljackaskih pohoda.
A i volim njihove napade sa mora, volim voznju brodovima. :cool:
Umetnost severnjaka mi se cini zanimljivom kao i religija a i svakodnevni zivot.
Sta znam mozda znam i manje o Slovenima... :think:

Очигледно мање знаш.:confused:;)
Ок, Викинзи су супер.:D

A republika je bila bajno drustvo do moga.
Trulez i korupcija na sve strane.

Malo ih je u red doveo Sula a potpuno sredio Oktavijan.

Pa Sula ti je ogranicio prava narodnih tribuna, cime je polozaj plebejaca pogorsan, sto se tice korupcije, bilo je i u republici i u carstvu, ali se u republici budzetom racionalnije raspolagalo, carstvo je bilo jako prvih 150-ak godina, ali je posle propalo.

Back