U kojim situacijama biste prekršili etičke i moralne principe?

Nikada se nisam našla u situaciji u kojoj se glavna junakinja romana našla.

Ukoliko bi se dogodilo nešto strašno u porodici, uvek bih birala porodicu. Postoje trenuci kada morate da prekršite sva dosadašnja uverenja. I moralna i etička.

Ne bih bila srećna zbog toga, kajala bih se, ali bih učinila sve za svoje voljene. Mislim da bi i oni tako postupili.
Ne bih bila srecna zbog toga, ali ne bih se ni kajala.

Ako je zivot porodice u pitanju, moj zivot i bliznjih, nema razmisljanja o moralnim normama.

Pogledajte prilog 1660874
Juče sam pročitala polovinu jednog trilera.
Iako nije označen kao psihološki triler on pripada kategoriji psihološkog romana, trilera.

U romanu se postavlja pitanje: Da li biste prekršili moralne i etičke principe ukoliko vam je porodica životno ugrožena?

Do juče ste bili dobri, pošteni, nikada niste prekršili nijedan Zakon. Živite običnim životom koji se iznenada menja.

Pred vama se postavlja izbor: Možete i dalje da budete moralni, ili zarad života voljene osobe birate da postanete loši, da kršite zakon. Sve vreme se kajete zbog izbora koji ste doneli.

Da li po završetku jedne agonije ponovo postajete dobra osoba?

Postoji li granica između dobrog i lošeg?

Foto: Pixabay com

Ako se ne varam čitaš Anonimna?

Postavila sam i ja sebi to isto pitanje kad sam počela da je čitam

Da prekršila bih zakon ako će to zaštiti moje bližnje i pomoći im.
O osećaju krivice bih verovatno razmišljala ili bih tražila u sebi opravdanje za učinjeno.
Ali ne možemo znati šta smo sve u stanju da uradimo dok se zaista ne nađemo u takvoj situaciji

Ne bih bila srecna zbog toga, ali ne bih se ni kajala.

Ako je zivot porodice u pitanju, moj zivot i bliznjih, nema razmisljanja o moralnim normama.
Ni nemaš vremena da razmišljaš.
Deluješ u momentu i samo te delić sekunde deli da i sam ubiješ.
Nešto ili neko te spreči da ideš do samog kraja, ako imaš sreće.

Čitam "Lanac" i čim završim stavljam na ptf Pozorište i Književnost prikaz.

Knjiga, roman-triler, jedan je od onih romana koji postavlja baš pitanja o etici i o moralu i ima još ponešto iz psihologije u romanu.
Nešto slično ima i knjizi "Anonimna".
"Lanac" nisam čitala.
I ovde se prepliću slična pitanja.
Dešavanja iz prošlosti, sticaji okolnosti koji vode do određenih postupka, odgovornosti i osećaj krivice zbog učinjenog ili ne učinjenog.

Izgleda da su takvi romani postali popularni u poslednje vreme.

Ако браним свој живот и имовину и животе мени блиски људи. Буквално нема тога шта не би направио.

Давно сам читао пар реченица из неке књиге која говори о томе како нема ништа горе на свијету него дирати у некога ко би најрадије да живи у миру и гледа своја посла. Ако га присилиш да се брани, тешко теби и свему твоме који ужас то доноси са собом.

Zarad ljudi koje volim kršila bih sve moguće i nemoguće norme i nikad se ne bih pokajala
Апсолутно.
Повриједи неког мога а на остало заборави ако до тога дође. Не мора бити у трену али твоје је завршено. Ја такве дугове узимам само у крви.

Рецимо силовање дјетета. Примјер из мога дјетињства. Одрасла особа која је сексуално напаствовала дјецу. Ни дан данас ми родитељи те дјеце нијесу јасни.

Покушали су преко суда али тај је био "велика" фаца, повезан и са политиком, судом, полицијом, удбом итд. Ја не би прешао преко тога.

Vodim se filozofijom:
"Ništa nije samo po sebi ni dobro ni loše: zavisi samo šta o njemu mislimo"
Lično nisam neko ko pridaje naročit značaj moralnim normama, naročito jer ih gledam kao iskrivljene namete koji najčešće nemaju nekog smisla (tipa zakoni i religiozna učenja).
Što se tiče etičke kategorije tu nešto drugačije stvari stoje, neka moja lična granica između "dobra i zla" bi bio čin ubistva tj. nemogućnosti da se neka radnja nad nekim ponovi. To dođe spoj neke 2 filozofije:
"Ne čini drugom ono što ne želiš da se tebi radi."
"Ko tebe kamenom, ti njega blokom (al ne u glavu)."

Što se tiče porodice (zamislimo situaciju da imam dobre odnose sa članovima svoje porodice).
U nekim slučajevima bih prekršio sve živo za njih, dok sa druge strane imam problem da potencijalno ugrozim drugu nevinu osobu (primer da trebam da kidnapujem nečije dete zarad svog). Ono, sve mi zavisi od detalja situacije...

Додај томе сто армија и све политичке апаратчике и бирократе.

Они су посебна прича. Нисам на њих мислила када сам отварала ову тему.

Рецимо силовање дјетета. Примјер из мога дјетињства. Одрасла особа која је сексуално напаствовала дјецу. Ни дан данас ми родитељи те дјеце нијесу јасни.

Покушали су преко суда али тај је био "велика" фаца, повезан и са политиком, судом, полицијом, удбом итд. Ја не би прешао преко тога.

Да ли је та "велика фаца" икада одговарала за то? Није могао да буде све време недодирљив.

Болд: Верујем да не би прешао преко тога.

Сада мало ширимо тему.. Да ли би наш одговор на насиље и злочин који је неко починио над нашој најближој особи, био " око за око, зуб за зуб"?

Да ли би се тиме покренуо талас насиља?

А опет, са друге стране, не можемо мирно да посматрамо када неко нашем вољеном учини зло..

Да ли је та "велика фаца" икада одговарала за то? Није могао да буде све време недодирљив.

Сада мало ширимо тему.. Да ли би наш одговор на насиље и злочин који је неко починио над нашој најближој особи, био " око за око, зуб за зуб"?

А опет, са друге стране, не можемо мирно да посматрамо када неко нашем вољеном учини зло..
Teško pitanje.
Onaj primer od malopre, da neko povredi dete na takav način pomislim odrobijala bih ga, ali pitanje je da li bih zaista bila u stanju to i da uradim kad bih se sa takvom osobom našla oči u oči.
Veća je verovatnoća da bih to prepustila plaćenom ubici.
Ili da ga neko sačeka iza ugla i dobro umlati.

Не, никад није одговарао за то колико је мени познато. Отишли су у Србију и сигуран сам да је смеће и ту радило исто (имао је јаке везе и у Београду, удбашко смеће).

Tesko pitanje, mozda jeste neka vrsta "oko za oko, zub za zub", ali kad su u pitaju najvoljeniji, ne moze da se gleda tako.

Drugo, istina je da bih verovatno u samom tom trenutku reagovala kao da sam sama napadnuta, ali posle toga, tesko...Neka smisljena osveta naknadno nije mi svojstvena, pre bih isla pravnim putem.

A da li bi se time pokrenuo talas nasilja, mislim da ne, jer u mnogim drzavama (Crnoj Gori npr) pa i kod nas u istoriji, ne desava se to, jer ovaj prvi krivac zna da je kriv i itekako ima moralnu osudu i gadjenje od svih. Zato uglavnom cute, i treba da cute kad im se uzvrati istom merom.

Pogledajte prilog 1660874
Juče sam pročitala polovinu jednog trilera.
Iako nije označen kao psihološki triler on pripada kategoriji psihološkog romana, trilera.

U romanu se postavlja pitanje: Da li biste prekršili moralne i etičke principe ukoliko vam je porodica životno ugrožena?

Do juče ste bili dobri, pošteni, nikada niste prekršili nijedan Zakon. Živite običnim životom koji se iznenada menja.

Pred vama se postavlja izbor: Možete i dalje da budete moralni, ili zarad života voljene osobe birate da postanete loši, da kršite zakon. Sve vreme se kajete zbog izbora koji ste doneli.

Da li po završetku jedne agonije ponovo postajete dobra osoba?

Postoji li granica između dobrog i lošeg?

Foto: Pixabay com
Ti si nepopravljivi romantik.Moralne norme su promenjiva kategorija.U ratu ubijas vojnike /civile sa druge strane, i zato dobijes odlikovanja.Ti ljudi ti nisu savrseno n ista napravili, niti ih mrzis.Imas puno puta ubijanje iz milosrdja (zbog zdravstvenih razloga, ili zbog situacije u kojoj je brza smrt bez mucenja alternativa realnosti). Nema nikakve veze sa "dobrim" ili "losim" Zivot je siv sa nijansama sive, nije crno-bel kao u romanima, ili u filmovima.Snajperisti koji pobiju po pedesetak ljudi, nemaju nikakve nocne more oko toga, i vode posve normalni zivot (otvore restoran, bave se kulinarstvom, ljubazno docekuju goste...)

Ti si nepopravljivi romantik.Moralne norme su promenjiva kategorija.U ratu ubijas vojnike /civile sa druge strane, i zato dobijes odlikovanja.Ti ljudi ti nisu savrseno n ista napravili, niti ih mrzis.Imas puno puta ubijanje iz milosrdja (zbog zdravstvenih razloga, ili zbog situacije u kojoj je brza smrt bez mucenja alternativa realnosti). Nema nikakve veze sa "dobrim" ili "losim" Zivot je siv sa nijansama sive, nije crno-bel kao u romanima, ili u filmovima.Snajperisti koji pobiju po pedesetak ljudi, nemaju nikakve nocne more oko toga, i vode posve normalni zivot (otvore restoran, bave se kulinarstvom, ljubazno docekuju goste...)
Ово није тачно осим за психопате. Обичан човјек и као војник има трајне посљедице од тога да њега неко иде убити и да он иде убити другога.
То окаља душу заувијек, ебо медаље и ***** материне.

Снајпериста нема никакве проблеме све док се не нађе сам са својим мислима дуго, дуго након рата и разнесе себи мозак.

Back