Frtajler
Legenda
- Poruka
- 57.277
Ne bih znao, znam da se voli pričati o tim trećinama na razini rekla kazala.To u poslednjem ratu.
A WW2, da li je tada bilo price o 1/3,1/3,1/3?
Dakle, priče je bilo
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne bih znao, znam da se voli pričati o tim trećinama na razini rekla kazala.To u poslednjem ratu.
A WW2, da li je tada bilo price o 1/3,1/3,1/3?
Opada broj Srba svugdje a opet snovi o teritorijama koje ne mogu da nasele.Četvrtak, 30.03.2023. u 14:46
Manjinska prava Srba u regionu u svetlu rezultata popisa stanovništva
![]()
Трг уједињења у Темишвару са Српском саборном црквом и Владичанским двором (Фото: Википедија/Voytek S)
U zemljama okruženja, koje su domicilne države Srba u regionu, aktuelni su popisi stanovništva. Termin za njihovo održavanje bio je 2021–2022, shodno standardima popisne statistike i ustaljene prakse u većini evropskih zemalja da se popisi održavaju krajem jedne ili početkom sledeće decenije. Od susednih zemalja, popis je u navedenom roku sproveden u Hrvatskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Mađarskoj, u kojoj, međutim, rezultati još nisu poznati.
Termin realizovanja popisa u Sloveniji je neizvestan zato što do sada nije doneta odluka da li će njime biti obuhvaćeno izjašnjavanje po nacionalnoj i verskoj osnovi, što srpska zajednica traži, a što, inače, nije bio slučaj na popisu 2011. godine. Prethodni popis u Bosni i Hercegovini realizovan je 2013, a njegovi rezultati objavljeni su tek 2016. godine. S obzirom na ovakvu dinamiku, mala je verovatnoća da će se u ovoj godini popis sprovesti. Popis u Albaniji najavljen je za 18. septembar 2023, a na jesen ove godine očekuje se njegovo sprovođenje i u Crnoj Gori.
Rezultati popisa stanovništva u zemljama u kojima je do sada realizovan ukazuju na korelaciju između brojnosti srpske zajednice i stepena ostvarivanja njenih prava. Jedna od karakteristika srpske nacionalne manjine u okruženju je tendencija opadanja broja njenih pripadnika, što je ozbiljan izazov s kojim se dugoročno suočava. Ova pojava bila je izražena i na popisu stanovništva 2011, kada je, u poređenju sa 2001. godinom, broj Srba u regionu bio osetno manji ( u Hrvatskoj za 18 odsto, Rumuniji za 7,4 odsto, Crnoj Gori za tri odsto...). Navedeni trend nastavljen je, pa čak i znatno pojačan, na popisu 2021. godine. Broj pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj je 123.892 (u odnosu na 186.633 prema popisu 2011). a u Rumuniji 12.026 (na prethodnom popisu bio je 18.481), što i u jednoj i u drugoj zemlji predstavlja smanjenje od 33 odsto. U Severnoj Makedoniji broj pripadnika srpske manjine na popisu 2021. godine (23.847) za 33,6 odsto je manji u poređenju sa popisom iz 2002. godine (popis 2011. nije sproveden).
Opadanje broja Srba u regionu, do kojeg dolazi kao posledica niskog nataliteta, procesa asimilacije, odlaska u zemlje Evropske unije... nepovoljno se odražava na relevantnost koju srpska zajednica ima u pojedinim zemljama okruženja, vodi postepenoj marginalizaciji njenog mesta u društvu i sužavanju njenih manjinskih prava. Tako su, na primer, u Hrvatskoj, na osnovu rezultata popisa iz 2021. godine, Srbi izgubili pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u dva grada – Vukovaru, gde čine 29,73 odsto stanovništva, i Vrbovskom (32,38 odsto) – budući da, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina Hrvatske, to pravo imaju u onim gradovima i opštinama u kojima čine najmanje 33,3 odsto stanovništva. Isto tako, prema odgovarajućoj zakonskoj odredbi, ukoliko učestvuju u stanovništvu županija sa više od pet odsto, odnosno gradova i opština sa više od 15 odsto, Srbi u Hrvatskoj imaju pravo na izbor zamenika župana, gradonačelnika i načelnika opštine. Zbog nižeg procenta kojim, prema popisu iz 2021, pripadnici srpske manjine učestvuju u stanovništvu navedenih administrativno-teritorijalnih jedinica, smanjen je i njen udeo u rukovodećim strukturama organa na lokalnom i regionalnom nivou (na primer, umesto prava na izbor 10 zamenika župana prema popisu iz 2011, Srbi sada mogu imati ukupno šest).
U Rumuniji je izražena tendencija gašenja škola s nastavom na srpskom jeziku, kao posledica procesa racionalizacije zbog malog broja učenika. U situaciji daljeg znatnog smanjenja broja etničkih Srba, o čemu govore rezultati popisa 2021, realna je opasnost da se proces zatvaranja srpskih škola nastavi, a mogla bi da bude ugrožena i aktivnost gimnazije „Dositej Obradović” u Temišvaru, koja je, pored gimnazije „Nikola Tesla” u Budimpešti, jedina s nastavom na srpskom jeziku u celom srpskom rasejanju.
https://www.politika.rs/sr/clanak/5...egionu-u-svetlu-rezultata-popisa-stanovnistva
Srbi uzmiču iz svih zemalja u okruženju Srbije, gase se škole zbog malog broja učenika srpske manjine, pada im brojčano stanje, a samo se tvrdi kako im je u Hrvatskoj broj u padu i da je to rezultat loše hrvatske politike prema Srbima. Ispada da Mađari, Rumunji, Makedonci i Crnogorci rade protiv Srba kad im broj posvuda opada.![]()
Ljudi su se uvijek dijelili na lijenčine koji život provedu sanjajući i fantazirajući i na radišne koji nešto stvore i naprave. Svatko bira u kojoj će biti kategoriji.Opada broj Srba svugdje a opet snovi o teritorijama koje ne mogu da nasele.
Ali to nije dobra vijest za tebe. Kada nestane posljednji Srbin iz Hrvatske, Croata-Vulgaris će morati pronaći nekoga drugoga da mu skine skalp, a tada bi ti bio prvi na redu.Ovo je dobra vijest, da se mene pita, broj Srba u Hrvatskoj spao bi na nulu. zero, nada, 0.
Zadnjeg Srbina bi raselio iz Hrvatske (uperio bi pušku u njega da zatreba), čak i one lojalne, zbog toga što kad jednom hrvatsko ludilo prevlada, a već je prevladalo triput, u zajednici s Austrougarskom i Kraljevinom Jugoslavijom, SFRJ (i pitanje koliko puta prije), jedino bi Saudijci i Židovi ispali gori koljači od Croata-Vulgaris.
Tako da je pošteno poželjeti, da kada Hrvatina isuče nožinu i otvori konc-logore za djecu, oni koji će prvi stajati u redu, budu njegovi krv i meso.
Tebi na čast.Ali to nije dobra vijest za tebe. Kada nestane posljednji Srbin iz Hrvatske, Croata-Vulgaris će morati pronaći nekoga drugoga da mu skine skalp, a tada bi ti bio prvi na redu.![]()
Nećeš se izvući ulizivanjem.Tebi na čast.
Nema ovo veze s ulizivanjem, u ključnim godinama, odrastao sam daleko od Balija, Hrvata i Srba, samo upozoravam, prije nego neka naivčina nasjedne.Nećeš se izvući ulizivanjem.![]()
Nema ovo veze s ulizivanjem, u ključnim godinama, odrastao sam daleko od Balija, Hrvata i Srba, samo upozoravam, prije nego neka naivčina nasjedne.
Želja mi je da smo se na europskom kontinentu mogli opustiti i nadrogirati kao gospoda, a uz to pozvati i @Kćerka Direktora Cirkusa.Поздрав за великог Господина, шампиона и филантропа.
Želja mi je da smo se na europskom kontinentu mogli opustiti i nadrogirati kao gospoda, a uz to pozvati i @Kćerka Direktora Cirkusa.
Tata, znači čika Čvarak je fini čiko?Поздрав за великог Господина, шампиона и филантропа.
Tata, znači čika Čvarak je fini čiko?![]()
A dobro sad...Da je više takvih svet bi bio lepše mesto.
A dobro sad...
Nego, što misliš da @Kćerka Direktora Cirkusa nadrogiramo ljudski, pa kad se zbunjena probudi, mi joj napričamo svašta, kako se raskalašila i raspojasala, a u stvarnosti joj mi držali glavu dok na psihodeliku povraća i proklinjali što nam san krade.
Ali da mi je nju vidjeti kako krivuda biciklom dok halucinira kako se tetrapak mlijeka pretvara u čudovište, pa mogao bi nakon toga reći - nosite me na groblje, sada sam sve vidjeo.Mislim da sin nije u fazonu čike iz Badena na biciklu.![]()