U Hrvatskoj svecano proslavljen dan osnivanja NDH

Malo je naivno sto mi Srbi ocekujemo da hrvati gledaju nasim ocima na stradanje Srpskog naroda u NDH. Kao sto bi bilo naivno sa njihove strane da mi gledamo na Blajburg njihovim ocima. Ono sto je bitnije od toga, je to, da mi sami sa sobom nismo definisali jasnu istorijsku lekciju o Jasenovcu. Gomile srpskih "istoricara" i istoricara ima neku svoju verziju o NDH i Jasenovcu. Jedna opsta papazjanija. Pa sa kojom onda pricom onda izaci pred svet, a kamoli pred hrvate.

Andjeo

Bio sam tamo i sve sam vidio djeco moja,
zicom sam krvavom Ikonu Svetu u mozak vlastiti urezao
ne sjecanja radi,nit sacuvaj Boze sulude osvete,
jer ko bi pozelio pamtiti prizor od smrti crnjeg ustaškog stroja,
monstruma sto je s' osmjehom paklenim neduznu djecicu pjevajuc' klao
i nijemi vapaj sto k' nebu salje ustaškom kamom preklano dijete.

Nijesam bez razloga djeco moja Ikonu ovu toliko dugo od ljudi krio,
Nijesam je uzalud sav vijek ubogi krvavim kosmarom predivnu mazio,
i sad znam zašto je Gospod htio da ja jedini uteknem kletoj dusmanskoj kami,
tako sam blizu vjecitog svjetla u onoj prokletoj jami bio,
tako sam blizu rajske staze svojim gresnim nogama gazio,
pa tu me djeco,u toj bezdanki,prikriven u tami,
jači od smrti,mrznje i bola gledaoblago Andjeo sami.

Sacica nedoklanih zudno je gledala gore
krvavim otvorom jame i svjetlom prelascena,
slijepa da vidi hordu sto je ostrila zube,spremna da nastavi hajku,
nejednom zacuh lepet sto krila Andjela tvore
i ne vidjeh ništa ljepse do tog bozanstvenog trena,
predamnom stajase dijete koje je trazilo majku.

Ne bjese ni naznake straha na njegovom prekrasnom licu,
ni mraka,ni ociju strasnih,ni krika sto dusu lede,
nije znao za patnju,rane i krvavu zicu,
samo je tražio onu koju toliko voli,
a oko se njegovo drzase za jednu tanku zilicu,
i znoj se samrtni skupljao po njegovom Svetom licu ,
i svjetlom sijahu njegove svetacke usne blijede
dok tiho saptase majci :
„Ne brini mamice mila,ništa me ne boli.”

Nestase u tom trenu i žrtve i dzelati,
nesta i mraka i svjetla i zla sto dobru prijeti,
o kakva radost dusu ispuni kada shvati
svu ju je prozeo ovaj prekrasni djecak Sveti.

I ništa vise djeco ne može da me sprijeci
svakom će iskusenju dusa da odoli,
samo da Gospod jedno nikada ne dozvoli
da nikad ne presahnu ove Svete djetinje rijeci:
„NE BRINI MAMICE MILA,Ništa ME NE BOLI.”

Neven Milakovic Likota

Личка

У јами безданки скривеној од Бога
крвавим шипражјем и људским костима,
дјевојчица снена, будила је оца
мазећи га благо дрхтавим прстима,
преслаба да глас испусти...
да се прекрсти...да одвеже жицу
што га је спутала,
само му је лице хладно цјеливала...
само га је сузом врелом умивала...
што је друго могла, па била је мала.

Није се плашила мрака јер сви су овдје били,
и мајка и браћа и бака...и ђедо Радивоје,
као да ломе чесницу Божићну,
као да се у Цркви моле,
као да поред Коране бистре
јагањце пастирским страхом броје.

А негдје горе, на пола пута до васионе,
завијали су курјаци гладни,
са снијегом затрпане Капеле,
ваљда су хтјели да је успавају,
да је од утвара паклених склоне,
ваљда су урликом демоне гонили,
што душу њену уграбит` желе.

„Вуци су јагњад Божија, а звијезде Небеске свијеће“,
осмјех јој избриса сузе и ледне самртне грашке,
„ова је јама капија Рајска, улаз у вјечно пролеће,
тамо ме чека моја Лика, моја љепотица, моја Јесеница,
тамо ме неће стићи оштрица крваве разбратне каме усташке.“

Са тим је осмјехом блажено заспала,
к`о некад поред древног огњишта,
опијена мирисом варенике и дима из стричеве луле криве,
душу је невину Светачким миром...
онако Лички...Господу предала,
као по навици...као да то није ништа...
као да није мала...
и одлетјела тамо гдје нема мржње,
гдје добре душе вјечито живе.

Ој Козаро

Мећава сво јутро бијесни са Козаре,
Поред старе бубњаре грију се дјечица,
Обнављају снагу и лекције старе,
А невиним миром блистају им лица.

Свуд около вуци крвавих очњака,
Змија се лукава опет прерушила,
А у школи радост незлобивих ђака,
Усред страшног тартара небеска идила.

Баш кад су се веселници мало огријали
Најдражој се наставници смијући од срца,
У трeну су сви замукли, као да су знали
Да на врата сам сотона нечастиви куца.

Уђе црни човјек и назва им Бога,
А криж му је ватикански сијао са груди,
За њим чопор мрског лика и погледа злога,
Поднебесни демони са обличје људи.

„Хваљен Исус Српчади“, злокобно зашишта,
„Нека једно дјете пред врата изиђе,
Хајде дјецо, не бојте се, нећу вам ја ништа,
Богато ће бит` награђен ко ми први приђе“.

Изведоше дјевојчицу с рајем у очима,
Несрећну кћеркици Ђуре Гчамочака,
Не слутећи ништа, насмјеши се свима,
Превирујућ стидљиво испод смеђих увојака.

„ Погледајте усташе како се Српчад крштава“,
О вјери му пакленој свједочаше кама,
И зачас се дјетиња, Мученичка глава
Заљуља у крвавим фратровим рукама.

„ Кољите усташе“, врисну фра сотона,
„сви ће вам гријеси бити опроштени“,
Док га благо гледаше дјевојчица она,
И к`о јагњад престрашена, исписници Њени.

Сунце се угаси и небо се затвори,
И црне пахуље црну земљу скрише,
Отпочеше пир крвави паклени злотвори,
И све што не бјеше црно звјерски погубише.

И сада нас та дјечица са неба посматра,
И плаче због срамног нашег заборава:
„ Сјетите се Срби црног ђаволовог фратра,
Да вам кошмар наш најцрњи не постане јава“.

Vidi, kapiram da misliš kako si pametan, ali zapravo nisi. Vidiš, priča je bila oko toga kako smo mi pokušali da vam vratimo dugove za Drugi svetski rat (odnosno tako je pričao vaš sunarodnik), a ja sam rekao da nismo pokušali ništa slično, jer da jesmo, većine Hrvatske danas ne bi bilo. E sad, ti postaviš par slika koje trebaju da dokažu kako smo mi želeli da vas istrebimo. Problem je taj što se mi jesmo našli u poziciji da vas zbrišemo, ali nismo iskoristili tu poziciju. Jer, skoro svi vaši gradovi (ne samo Vukovar, budući da su slike uglavnom odatle) bili su u dometu naše artiljerije. Da smo imali slične namere (a mogućnosti su nam bile i bolje) kao Hrvati u NDH, kako je to predstavio tvoj sunarodnik, skoro ništa od Hrvatske ne bi ostalo čitavo, a budući da se to nije dogodilo, šta da ti kažem osim :bye:

onako odoka mogao bi se složit s tobom, početak rata je bio na vašoj strani i mogli ste zaista osvojiti sve, sad, da li biste to zadržali i po kojoj cije ni je vjerovatno onaj dio priče koji vas je zadržao na određenoj distanci. ne zaboravimo da ste gotovo svo hrvatsko stanovništvo s prostora koje ste zaposjeli protjerali i da je bilo masovnih ubojstava. drago mi je da kažeš mi jer nekako srbi izbjegavaju učešće u ratu u hrvatskoj, htjeli bi da je isključivo građanski rat, što ne poričem jednim dijelom je.vjerujem da su moguće žrtve, srce evrope i ipak 20 stoljeće utjecale na zaustavljanje jna i srbije .90sete su nama hrvatima prilično jasne i teško će te s ičim promjeniti stav naroda. ono što mene užasava je ovaj nalet simpatizera ustaša koji su se sad infiltrirali i u vlast i od te vlasti se nitko ne ograđuje osim ovako ko ovih dana, usput, čisto da stoji zapisano. stvarne volje da se to na neki način eliminira iz društva nema.

Jedno pitanje....ako je sahovnica kao hrvatski grb prihvacena iako su je koristile ustase, zasto je taj pozdrav za dom spremni samo ustaski i naciaticki i ne smije se koristiti...samo pitam ako moze neko normalno objasnjenje...

Ti si u pravu, logično bi bilo da i zastava sa šahovnicom i himna Lijepa naša budu odbačene i zabranjene hao fašističke... Hrvatska je samo izmijenila ustašku šahovnicu u pogledu prvog polja, pa ne stoji prvo bijelo, već crveno polje...

u Hrvatskoj nigdje nije proslavljen 10.04., a kamoli svečano... jbga, koliko god vi napuhavali pojedinačne izgrede krezubih kozojeba iz razno raznih pripizdina, činjenice su sasvim drugačije.
osim toga, najodvratnije, najdesnije, najzatucanije stranke u RH dobivaju manje od 1% glasova na izborima u RH. što dovoljno govori o promašenosti teze fašizacije RH, pa i ove teme na forumu.

osobno *ebem mater svima koji su na bilo koji način sramotili domovinu obilježavajući najcrniji dio hrvatske povijesti... ali isto tako *ebem i sve one koji rehabilitiraju četnički pokret i sramote sve časne i pristojne ljude u Srbiji, čiji su očevi ili djedovi dali život u borbi protiv tih i takvih domaćih izdajnika.
ustaše i četnici idu ruku pod ruku, oni su lice i naličje iste filozofije i iste ideologije samo sa različitim nacionalnim predznakom.

u Hrvatskoj nigdje nije proslavljen 10.04., a kamoli svečano...

А то што су први и други предсједник хрватске (прва лица у земљи и друштву од који нема нико компетентнији) тај дан сматрали за побједу Хрвата и један од најважнији дана у повијести, то ништа?

svakoj budali je jasno da je Mesićeva izjava proizvod konteksta određenog vremena. jbga, trebala je lova za obranu od imigracije, pa je tako i nastala ta dvosmislena izjava... Mesić je puno više napravio dobra u odnosima naroda na ovim prostoroima, nego što ga se tom izjavom želi diskreditirati od desničara s bilo koje strane...

s druge strane što ćemo s "Vivovitica - Kavlovac - Kavlobag" izrekom?

P.S. - najveći događaj u RH 10.04. je bio UFC u zagrebačkoj areni ;)

Jedno pitanje....ako je sahovnica kao hrvatski grb prihvacena iako su je koristile ustase, zasto je taj pozdrav za dom spremni samo ustaski i naciaticki i ne smije se koristiti...samo pitam ako moze neko normalno objasnjenje...

Šahovnicu nisu ustaše izmislile, starija je ona od ustaša! Ebiga, uzmi knjigu i uči....javi šta si pročita.

- - - - - - - - - -

P.S. - najveći događaj u RH 10.04. je bio UFC u zagrebačkoj areni ;)
I svi redom oduševljeni Hrvatskom i Hrvatima!
http://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/mma/ufc-i-borci-odusevljeni-hrvatskom-ljudi-ovdje-su-nevjerojatni---433181.html

Zato što je u tom kontekstu isforsiran. Isto kao i svastika, koja izvorno znači nešto sasvim drugo, ali se zahvaljujući Hitleru proslavila u negativnoj konotaciji.

Glumac Božidar Alić na svojoj Facebook stranici ošto je kritizirao predsjednicu RH Kolindu Grabar - Kitarović, koja je jučer izjavila: "Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim".

Samoprozvani "pučki tribun", kako stoji u potpisu njegovog reagiranja, predsjednici Grabar-Kitarović poručio je da "zaboravi na drugi mandat", te da je "počinila političko samoubojstvo pljunuvši na hrvatske grobove i malobrojne živuće Hrvate svojim ljigavim, sluganskim istupom".

"Vi ste institucija hrvatskog naroda! Ponizili ste nas! Ako ste Vi sluga,kao i "premijer" Orešković (koji ne poznaje ne samo hrvatski jezik,već Hrvatsku samu... i koji je došao niotkuda i otići će u nitko i ništa,kao i vi) mi Hrvati to nismo".

U nastavku je Alić poručio predsjednici i premijeru kako su oboje politički mrtvaci i kako "nitko od Hrvata" ne stoji više iza njih.

Alić je poznat po svojim ekstremno desničarskim stavovima koje je već nekoliko puta otvoreno izražavao putem Facebooka.
http://www.jutarnji.hr/-oboje-ste-p...bar-kitarovic-i-premijera-oreskovica/1559174/

možemo mi njega nazvat budalom, pijanicom čak ali definitivno nije usamljen.

Back