U EU do 2012

Samo chlanstvo nije nikakav garant da ce zemlja ekonomski napredovati.Ne zavisi nash "razvoj"od chlanstva nego drugih stvari.Ako su one loshe dzaba i 10 evropskih unija.

Samo chlanstvo nije nikakav garant da ce zemlja ekonomski napredovati.Ne zavisi nash "razvoj"od chlanstva nego drugih stvari.Ako su one loshe dzaba i 10 evropskih unija.

Slažem se, ali mogućnosti koje otvara članstvo u takvoj organizaciji sigurno neće usporiti ekonomski razvoj Srbije. Otvara se ogromno tržšte. Korisno je zbog trgovinskih i svih drugih povlastica, zbog pristupa fondovima i zbog mnogo drugih razloga. S druge strane, potpuno je prirodno da Srbija postane članica EU i zbog geografskog položaja. Da ne bismo ostali rupa na tepihu, kako to slikovito kaže Nikolić.

Slažem se, ali mogućnosti koje otvara članstvo u takvoj organizaciji sigurno neće usporiti ekonomski razvoj Srbije. Otvara se ogromno tržšte. Korisno je zbog trgovinskih i svih drugih povlastica, zbog pristupa fondovima i zbog mnogo drugih razloga. S druge strane, potpuno je prirodno da Srbija postane članica EU i zbog geografskog položaja. Da ne bismo ostali rupa na tepihu, kako to slikovito kaže Nikolić.

Da se priključimo, pristupimo fondovima i da na vlasti budu DS G17 i LDP ... Tek onda bih se iselio ... :lol:

Sve je to lepo,i bilo bi super da su recimo uslovi chlanstva isti za sve.Ali znamo da je realnost neshto drugo.Treba lepo izvagati shta se od nas trazi( a trazi se vishe nego od bilo koga ko je hteo da udej) i shta se za uzvrat dobija.A ako idesh i plasirash stav "europa nema alternative" kao dragi nam Boris,to znachi da si u startu spreman na sve i svega da se odreknesh zarad chlanstva bez obzira da li su gubitci veci od koristi....a to je prilichno ljigavo i neracionalno.

gubici su teritorija srbije.

vec nam je ta EU otela /okupirala kosovo i metohiju, a uskoro ce izgleda i vojvodinu, jug srbije i rasku oblast.

onda beograd i par okolnih selendri mogu mirno da udju u EU a Srbija da promeni ime u Beogradski pasaluk.

Pa zna se-nema shanse da nas prime pre nego shto minimum priznamo Kosovo a pitanje je da li bi im i to bilo dovoljno.
Tebi lichno to je mozda prihvatljivo ali verujem da razumesh da velikoj vecini gradjana ove zemlje najverovatnije nije.
U ostalom,kad do toga dodje treba ici na referendum-priznavanje ili ne,pa nek se narod odluchi da li mu je do prodaje dela svoje zemlje za putovanje bez viza.Ali svakako nece biti lepo po unutrashnju bezbednost ako Tadic i ekpipa pokushaju to da izguraju na mala vrata bez referenduma.

...zasto toliki pesimizam, narocito kod "patriotskog" dela.
Mislim da sa zavrsetkom Haskih obaveza i posle potpisivanja ugovora o Stabilizaciji i pridruzivanju velike su sanse da pre vremena postanemo clan EU,
narocito posle izjave odlazeceg ruskog ambasadora Aleksejeva "da rusija nema nista protiv naseg prikljucivanja EU",
kao i da je rusiji potreban jak prijatelj i saveznik koji je unutar evropske unije.

Glupo je da mi kao "informisani" forumaši pričamo gubicima ... pa i dobitima. Jednostavno, nije normalno da u Srbiji ne postoji rasprava o EU, na nivou naravno, gde bi se moglo do u detalje saznati ko koga gde i u šta ... Doduše, toliko smo daleko od integracija da, realno, imamo vremena a imamo i težih preokupacija.

Ovo "EU-nema alternativu" je bajka, kao : Ej Srbi, Evropa deli pare, biju ko neće ... Mislim... prijatelji bre.

pa ne bih bas rekla velikoj vecini gradjana :roll: jednom delu jeste,ali dobrom delu isto tako nije.
sto se tice prodaje - ne mozes da prodas nesto sto vise nemas -ili ajde sto ti je "oduzeto" - sustina je ista.

A shta ti mislish zashto ce oni iz petih zila da nas pritisnu da mi priznamo ako je sve to izgubljeno i ne tiche nas se?
Ili mozda mislish da nece?
Do sada su 33-35 zemalja od oko 200 priznale i najverovatnije teshko da ce ameri ikada doci do 2/3 a ruski stav se u dogledno vreme sigurno nece menjati povodom veta.Ispretumbati i ostale medjunarodne organizacije kao UN moze da se ispostavi praktichno neizvodljivo da bi se "drzava" kosovo ugurala u njih.
Poenta je u ne priznavanju na silu oduzimanja dela teritorije jedne medjunarodno priznate zxemlje,jer ako mi priznaom priznace i ceo svet jer samo od nasheg priznavanja zavisi da li je presedan ili" jedinstven sluchaj".

Glupo je da mi kao "informisani" forumaši pričamo gubicima ... pa i dobitima. Jednostavno, nije normalno da u Srbiji ne postoji rasprava o EU, na nivou naravno, gde bi se moglo do u detalje saznati ko koga gde i u šta ... Doduše, toliko smo daleko od integracija da, realno, imamo vremena a imamo i težih preokupacija.

Ovo "EU-nema alternativu" je bajka, kao : Ej Srbi, Evropa deli pare, biju ko neće ... Mislim... prijatelji bre.

Ja bih razumela ovakve "argumente" da je Srbija bila članica EU, nije bilo dobro, pa imamo sve razloge da budemo protiv. Ali od 1991. godine na ovamo propadamo, očigledno je da nemamo šanse za ekonomski razvoj ovako usamljeni i vi i dalje tvrdoglavo ostajete pri svom: nikako EU. Volela bih da mi neko argumentovano objasni zašto. Ne prihvatam objašnjenja tipa: nestaće naš nacionalni identitet i slične gluposti. Neka neko pokuša da mi objasni šta gubimo, prvenstveno u ekonomskom smislu, pridruživanjem EU? Tačku po tačku. Na primer: biće uništena srpska proizvodnja (:D), biće uništen srpski izvoz (:D:D).... itd.

Ja bih razumela ovakve "argumente" da je Srbija bila članica EU, nije bilo dobro, pa imamo sve razloge da budemo protiv. Ali od 1991. godine na ovamo propadamo, očigledno je da nemamo šanse za ekonomski razvoj ovako usamljeni i vi i dalje tvrdoglavo ostajete pri svom: nikako EU. Volela bih da mi neko argumentovano objasni zašto. Ne prihvatam objašnjenja tipa: nestaće naš nacionalni identitet i slične gluposti. Neka neko pokuša da mi objasni šta gubimo, prvenstveno u ekonomskom smislu, pridruživanjem EU? Tačku po tačku. Na primer: biće uništena srpska proizvodnja (:D), biće uništen srpski izvoz (:D:D).... itd.

Pa srpska proizvodnja je vec unistena,ono sto je valjalo od fabrika je rasprodato ostalo pozatvarano bez ikakvog pokusaja drzave da ozivi te fabrike ( znaci ni pokusaj nije postojao ) tako da u principu usli mi u EU ili ne isto nam se hvata. Citava ekonomija Srbije svodi se na prodaji onoga sto se prodati moze i price da kad udjemo u EU ima da procvetamo i imamo plate od 1000 evra i vise. Te plate necemo imati nikada posto su firme prodate tim zapadnjacima i njih zabole da nekom iz Srbije daju tu platu.Pre ce zatvoriti fabriku i iseliti je dalje na istok gde je jeftinija radna snaga.Slovenci su uspeli samo zato sto nisu prodavali sve sto imaju toj Evropi nego su sami razvijali svoje firme.

Ja rekoh, nije bilo rasprave. Za sada smo čuli samo zašto "moramo" u Eu. Zato što oni imaju pare koje će da nam "daju" da se razvijemo. Mnogo para. A razmišlja li neko ko će i kada da to da vrati ? A i lepo su to smislili. Kad već kažeš od 1991 propadamo, jeste. Propadamo zahvaljujući njima. Razarali su nas ekonomski i ratom. I sad nam naravno mnogo više i treba.

Sve bih ja razumeo, i poviku na realnost, i da je dosta junačenja, čak i da kao mali narod možda treba da se asimilujemo ... Ali da ove skotove nazivamo prijateljima ? Dobročiniteljima ? Da nalazimo mehanizme i opravdanja za ovakvo 15-godišnje ponašanje prema nama? Pa ne može. Ja ne dam. A vi kako hoćete.

Pa srpska proizvodnja je vec unistena,ono sto je valjalo od fabrika je rasprodato ostalo pozatvarano bez ikakvog pokusaja drzave da ozivi te fabrike ( znaci ni pokusaj nije postojao ) tako da u principu usli mi u EU ili ne isto nam se hvata. Citava ekonomija Srbije svodi se na prodaji onoga sto se prodati moze i price da kad udjemo u EU ima da procvetamo i imamo plate od 1000 evra i vise. Te plate necemo imati nikada posto su firme prodate tim zapadnjacima i njih zabole da nekom iz Srbije daju tu platu.Pre ce zatvoriti fabriku i iseliti je dalje na istok gde je jeftinija radna snaga.Slovenci su uspeli samo zato sto nisu prodavali sve sto imaju toj Evropi nego su sami razvijali svoje firme.

Kažeš da su Slovenci razvijali svoje firme. Izvinjavam se, brani li ko Srbima da razvijaju svoje? Ili je to samo slovenačka privilegija?

Argumenti su ti neosnovani i neodrživi. Ako su Slovenci, kao što kažeš, sami razvijali svoje firme i nisu ih prodavali, napredovali u ekonomskom smislu, reci mi molim te šta im je trebala ta budalaština poput ulaska u EU?

Ja rekoh, nije bilo rasprave. Za sada smo čuli samo zašto "moramo" u Eu. Zato što oni imaju pare koje će da nam "daju" da se razvijemo. Mnogo para. A razmišlja li neko ko će i kada da to da vrati ? A i lepo su to smislili. Kad već kažeš od 1991 propadamo, jeste. Propadamo zahvaljujući njima. Razarali su nas ekonomski i ratom. I sad nam naravno mnogo više i treba.

Sve bih ja razumeo, i poviku na realnost, i da je dosta junačenja, čak i da kao mali narod možda treba da se asimilujemo ... Ali da ove skotove nazivamo prijateljima ? Dobročiniteljima ? Da nalazimo mehanizme i opravdanja za ovakvo 15-godišnje ponašanje prema nama? Pa ne može. Ja ne dam. A vi kako hoćete.

Laci, ja razumem tvoj gnev, ali mislim da je neosnovan. Nije nas rasturala EU. Sami smo se rasturili svojom glupošću. Zašto ta zločinačka EU nije po istom scenariju rasturila Češku i Slovačku? Misliš li da nam je trebalo da se borimo za Jugoslaviju? Ne misliš li da bi bilo bolje da smo se borili za Srbiju? Misliš da nam je EU kriva za krađu koju je državni vrh bivše SR Jugoslavije i Srbije (u kome su uglavnom bili Srbij), izvršio. Misliš da nam je EU dovela Miloševića za predsednika. Ništa od toga - NIJE. Sami smo birali. I da se borimo za Jugoslaviju umesto za Srbiju i da im dozvolimo da nas naši političari opljačkaju i da nas uvedu u besmislene ratove od kojih nismo imali nikakvu korist, drugim rečima, na svim poljima smo izgubili. I sami smo krivi zbog toga. Nije nam niko drugi kriv. Mada je mnogo lakše baciti krivicu na drugoga, tako si ti sa sebe sprao svu odgovornost. Ali, to na žalost, nije korisno.

Kad bi mi nase politicare i tajkune ....

1620758300.jpg

..i podelili njihov novac narodu , pa imali bi veci standard nego ovi jadnici u EU.

to je glupost. nas razvoj zavisi samo od nas samih, kao uostalom i kod svakog drugog naroda na svetu . norveska je najbogatija evropska drzava uz svajcarsku a nijedna ni druga nisu u EU. Japan takodje nije ni u kakvoj regionalnoj organizaciji a svi znamo kako japanci zive.

Sve u svemu to je dokaz da je neka zemlja bogata iskljucivo ako je njeno stanovnistvo radno i vredno.

E sad poenta u vama demokratama jeste da ste vi neradnici i da necete da se borite sami nego bi ste da zivite na tudj racun i na tudjoj grbaci. Da vas vuce neko drugi kroz zivot mesto da ga uzmete sami u sopstvene ruke.

Back