tvoje..moje..?

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Verujem, velika je zemlja, ma koliko da poznajem taj Baden Virtemberg ne poznajem celu zemlju.

Hajdelberg je studentski grad, kosmolitski, sami Nemci koji u njemu zive po izboru u biti su vec malo drugaciji, topliji sto ti rece:lol:
Primecujem da Nemac hoce da plati i provod, i veceru, i putovanje, sve sto treba ali ono sto on sam procenjuje da je pametno i da ga ne kradu ali boze me prosti, uvek zagledaju racun u supermarketu.
Da ne poveruje covek da je juce platio veceru 100evra a za 30 proverava da l' ga je neko pokrao evro ili dva. To se vidi i kod vracanja kusura, cent - cent, on ti tvoj cent pruzi.

Gde je problem sa Srbima? Grk placa sve, Crnogorac takodje (naravno, ne svi Grci i ne svi Crnogorci ali dobar deo), Svaba je za svoje i sebe, ako si mu cura, platice i tvoje i njegovo, ako si mu drugarica, molim lepo, tvoja kafa je 1,8evra a Srbi su sve u nekom strahu da ce zensko da ih pokrade, kada ona placa onda je savremena a kada uzme od nje da u drustvu izigrava baju koji plati turu koleginicama onda je sve zajednicko. Mnogo vole da se prikazu pred nepoznatim ljudima muzevno i bogato na ustrb svoje porodice. E to je ono sto meni smeta a sto ti u Nemackoj bas i ne vidis...a mnogo je cesto, uzme od zene novac a onda na ulici glumata.

a neka si mi rekla ja stvarno nista ne vidim
znam kakvi su nasi al znam i kako su neci
mislis da su ti dole oko hajdelberga topliji, cisto sumnjam al dobro mozda gresim neznam svakog nemca al sam i tu dole cesto bio, svaba je svaba ako gledamo celokupnost..radices kod njega ceo dan nece ti ni vodu dati besplatno a kamoli kafu. no nebitno.

Ja nosim ono sto mi se nosi isto kao i ona, ne znam zasto mislis da su zene nesposobne da zarade za pristojnu odjecu?!

Nije samo pitanje sta ko voli i zeli da nosi, vec i sta ko moze da priusti. U Srbistanu je veoma cesta situacija da zene rade kod privatnika i imaju relativno dobru platu (30-50000din), a da su pri tom prijavljene na minimalac (15000din / da, dobro citate), a ostatak dobijaju u koverti. Kada zena koja planira porodiljsko shvati da ce tokom porodiljskog dobijati od drzave 15.000din mesecno, a da ti nudis takav aranzman - da ona treba da se hrani, yivi i oblaci od svoje plate, po principu svako sebi (cak i da delite za decu) - neces ti skoro biti roditelj...

kako resavate `vlasnistvo` u vezi, u braku..
s vremena na vreme odem sa prijateljima na pice ili klopu
oni su par..zive zajedno vec dve godine..ozbiljna veza, vereni su..
ekonomski nezavisni, dobre plate za nase uslove,zive u njegovom stanu, iako ona ima i svoj sopstveni
meni je nekako normalno da ja platim jednom, oni sledeci put
prvi put platim racun za sve
i drugi put platim racun za sve
onda on kaze - e danas te vodimo mi na pice
stigne pice, stigne racun - on plati svoj i moj deo, a ona mu daje novac za svoju kafu..
sledeci put se ponovi prica - bili smo na nekoj klopi, on plati ono sto sam ja porucila i plati svoj, podeli sa njom racun za salatu koju su podelili, a ona mu da celu sumu za ono sto je ona porucila

kako vi?

Meni je logicno da muskarac placa, iz principa.

Sto ne znaci da zena treba da se "opusti" i to zloupotrebljava.

Kada su u pitanju veci iznosi, vise uzastopnih vecera ili vise pozvanih prijatelja , mozda treba da podele racun (on i ona, i kada pozovu te prijatelje).

Inace ovako, placanje svako za sebe....ne vidim svrhu i u cemu je bliskost i veza, a kamoli brak. Kao da su se posvadjali, pa na jedvite jade resili da ipak izadju s prijateljima, a onda oni treba da se osecaju neugodno i da se pitaju, nisu li bili na smetnji te veceri sto su uopste izasli.

Videh pre neki dan ovu situaciju. Ustaju momak i devojka, ona placa konobaru on vraca novcanik u dzep. Verovatno joj dao pola..... na licu devojke dalo se ocitati nezadovoljstvo, videlo se da joj nije prijalo. Neke stvari se podrazumevaju, placanje pola pola ili da ona plati ne ide.

Postoje situacije kada i ona moze platiti ako zeli da casti za nesto, dobila sedmicu, porodila joj se sestra i sl. ali na izlazku da se placa pola pola ili u bracnoj zajednici u kojoj se deli krevet a da se cepa racun na dva to je van pameti.

Videh pre neki dan ovu situaciju. Ustaju momak i devojka, ona placa konobaru on vraca novcanik u dzep. Verovatno joj dao pola..... na licu devojke dalo se ocitati nezadovoljstvo, videlo se da joj nije prijalo. Neke stvari se podrazumevaju, placanje pola pola ili da ona plati ne ide.

Postoje situacije kada i ona moze platiti ako zeli da casti za nesto, dobila sedmicu, porodila joj se sestra i sl. ali na izlazku da se placa pola pola ili u bracnoj zajednici u kojoj se deli krevet a da se cepa racun na dva to je van pameti.

Lepo sve to zvuci. Dama ne vadi novcanik, ne pretura brzinom svetlosti po tasni, nije joj neprijatno jer zna da je ta kafa za njega nista. Ali kod nas kafa kosta. Retko ko izlaske za dvoje ne oseti na mesecnom nivou, cime takav covek u Srbiji treba da se bavi, politikom?

Verovatno nikada necu biti dama jer vadim novcanik, preturam brzinom svetlosti i jeste mi neprijatno kada muskarac zaredja da placa...ne mogu coveka da nateram u lopovluk pobogu...

I krevet su kupili sa dva novcanika. Problem nastaje kada je racun nejednak za usisivac i busilicu, tu treba biti smeker i platiti pice kada izadju u iznosu vece cene burgije od usisivaca.

Lepo sve to zvuci. Dama ne vadi novcanik, ne pretura brzinom svetlosti po tasni, nije joj neprijatno jer zna da je ta kafa za njega nista. Ali kod nas kafa kosta. Retko ko izlaske za dvoje ne oseti na mesecnom nivou, cime takav covek u Srbiji treba da se bavi, politikom?

Ja ne znam sa kakvim se ti muskarcima druzis kada si misljenja da se muskarci "kod vas" moraju baviti politikom da bi platili kafu.

a neka si mi rekla ja stvarno nista ne vidim
znam kakvi su nasi al znam i kako su neci
mislis da su ti dole oko hajdelberga topliji, cisto sumnjam al dobro mozda gresim neznam svakog nemca al sam i tu dole cesto bio, svaba je svaba ako gledamo celokupnost..radices kod njega ceo dan nece ti ni vodu dati besplatno a kamoli kafu. no nebitno.

hahaha

mislim da bi ti vodu dali besplatno.

ali cista izstina za srbiju. moja drugarica je radila u firmi, u kojoj u trenutku dolaska stranaka nije bilo vode. posto je bilo oko 40 stepeni, ljudi su bili zedni, a vlasnik firme koji ih je docekao je rekao, pa kupite kad izadjete...anegdota.

hahaha

mislim da bi ti vodu dali besplatno.

ali cista izstina za srbiju. moja drugarica je radila u firmi, u kojoj u trenutku dolaska stranaka nije bilo vode. posto je bilo oko 40 stepeni, ljudi su bili zedni, a vlasnik firme koji ih je docekao je rekao, pa kupite kad izadjete...anegdota.

nema sta da se misli ja sam ovde znam ljudi koji rade privatno kod njih ne dobijaju vodu ceo dan da rade

Nije samo pitanje sta ko voli i zeli da nosi, vec i sta ko moze da priusti. U Srbistanu je veoma cesta situacija da zene rade kod privatnika i imaju relativno dobru platu (30-50000din), a da su pri tom prijavljene na minimalac (15000din / da, dobro citate), a ostatak dobijaju u koverti. Kada zena koja planira porodiljsko shvati da ce tokom porodiljskog dobijati od drzave 15.000din mesecno, a da ti nudis takav aranzman - da ona treba da se hrani, yivi i oblaci od svoje plate, po principu svako sebi (cak i da delite za decu) - neces ti skoro biti roditelj...

relativno dobra plata??!?! :eek:

Verovatno nikada necu biti dama jer vadim novcanik, preturam brzinom svetlosti i jeste mi neprijatno kada muskarac zaredja da placa...ne mogu coveka da nateram u lopovluk pobogu...

Ne moraju izlasci da budu cesti....

I krevet su kupili sa dva novcanika. Problem nastaje kada je racun nejednak za usisivac i busilicu, tu treba biti smeker i platiti pice kada izadju u iznosu vece cene burgije od usisivaca.

Neu materijalnom smislu da se deli krevet, placanjem, nego da li uopste spavaju zajedno ako i kafu placaju odvojeno.

Ali, mozda je to samo "faza'...

meni je sve to mnogo komplikovano i stresno. ako treba oko toga da se nerviram nikad se necu udavati. mene mrzi i sramota me je u kaficu sa prijateljima da se gadjam parama i da se obracunavam...a kamo li sa muzem...u kuci, pred decom....uzas...ili odete da kupujete namestaj, pa sednete na trosed izvadite tefter i preracunate koliko je cije, i ko ce koliko da sedi na fotelji a ko ce koliko da spava na krevetu...onda on kupi plavu jastucnicu, a ona roze, svako za svoje pare ima pravo da spava na jastucnici koja mu se svidja, zar ne?

Neu materijalnom smislu da se deli krevet, placanjem, nego da li uopste spavaju zajedno ako i kafu placaju odvojeno.

Ali, mozda je to samo "faza'...

Ako i spavaju rade to mehanicki.

meni je sve to mnogo komplikovano i stresno. ako treba oko toga da se nerviram nikad se necu udavati. mene mrzi i sramota me je u kaficu sa prijateljima da se gadjam parama i da se obracunavam...a kamo li sa muzem...u kuci, pred decom....uzas...ili odete da kupujete namestaj, pa sednete na trosed izvadite tefter i preracunate koliko je cije, i ko ce koliko da sedi na fotelji a ko ce koliko da spava na krevetu...onda on kupi plavu jastucnicu, a ona roze, svako za svoje pare ima pravo da spava na jastucnici koja mu se svidja, zar ne?
Tako funkcionise svet novca. Sasvim sigurno da ce odvojeni novcanici stvoriti komplikacije.

meni je sve to mnogo komplikovano i stresno. ako treba oko toga da se nerviram nikad se necu udavati. mene mrzi i sramota me je u kaficu sa prijateljima da se gadjam parama i da se obracunavam...a kamo li sa muzem...
u kuci, pred decom....uzas...ili odete da kupujete namestaj, pa sednete na trosed izvadite tefter i preracunate koliko je cije, i ko ce koliko da sedi na fotelji a ko ce koliko da spava na krevetu...onda on kupi plavu jastucnicu, a ona roze, svako za svoje pare ima pravo da spava na jastucnici koja mu se svidja, zar ne?

klucna greska
nemci npr. daju od 5 godine deci djeparac nedeljno, npr. da se nauce i privknu na novac pa im malo pomalo kazu kad traze nesto neke gluposti, ok imas djeparac kupi od toga...i ako nije dovoljno, kazu im nemas dovoljno za to ti treba jos najmanje 2-3 nedleje da djeparca...da vidis kako deca polako uce i odustaju od svakojakih gluposti

klucna greska
nemci npr. daju od 5 godine deci djeparac nedeljno, npr. da se nauce i privknu na novac pa im malo pomalo kazu kad traze nesto neke gluposti, ok imas djeparac kupi od toga...i ako nije dovoljno, kazu im nemas dovoljno za to ti treba jos najmanje 2-3 nedleje da djeparca...da vidis kako deca polako uce i odustaju od svakojakih gluposti

sta je ljucna greska? sto ne mislim da treba da se svadjam za novac i da diskutujem moje tvoje pred decom?

to nema nikave veze sa dzeparcem.

ala ti ne volis nemce!!! sta radis u nemackoj onda? :lol:

Back