tvoje..moje..?

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kako resavate `vlasnistvo` u vezi, u braku..
s vremena na vreme odem sa prijateljima na pice ili klopu
oni su par..zive zajedno vec dve godine..ozbiljna veza, vereni su..
ekonomski nezavisni, dobre plate za nase uslove,zive u njegovom stanu, iako ona ima i svoj sopstveni
meni je nekako normalno da ja platim jednom, oni sledeci put
prvi put platim racun za sve
i drugi put platim racun za sve
onda on kaze - e danas te vodimo mi na pice
stigne pice, stigne racun - on plati svoj i moj deo, a ona mu daje novac za svoju kafu..
sledeci put se ponovi prica - bili smo na nekoj klopi, on plati ono sto sam ja porucila i plati svoj, podeli sa njom racun za salatu koju su podelili, a ona mu da celu sumu za ono sto je ona porucila

kako vi?

Tvoji prijatelji su se ocito vec ranije sukobljavali zbog finansija...
pa sada ovako resavaju.

Na pr. mozda su imali zajednicku kasu, pa je ona trosila vise nego sto zaradi,
dakle, i njegov novac- pa joj je on to prebacio,
a ona se nasla uvredjenom, i sada idu na svaki cent ^^

Neke zene su trosadzije, i jako ponosne..... zele da imaju svoj novac.

S druge strane, ako sve pare idu na gomilu.. znaci da postoje zajednicke investicije na duze staze..

Ponekad muskarci znaju da prebacuju zenama sto trose pare na "nepotrebne stvari"
manikir,pedikir, skupe kremice, frizer itd....

A jedna emancipovana zena nece da se bakce sa tim, i slusakakojoj neko prebacuje,
kad ona zaradi za sebe :konfete:

Tvoji prijatelji su se ocito vec ranije sukobljavali zbog finansija...
pa sada ovako resavaju.

Na pr. mozda su imali zajednicku kasu, pa je ona trosila vise nego sto zaradi,
dakle, i njegov novac- pa joj je on to prebacio,
a ona se nasla uvredjenom, i sada idu na svaki cent ^^

Neke zene su trosadzije, i jako ponosne..... zele da imaju svoj novac.

S druge strane, ako sve pare idu na gomilu.. znaci da postoje zajednicke investicije na duze staze..

Ponekad muskarci znaju da prebacuju zenama sto trose pare na "nepotrebne stvari"
manikir,pedikir, skupe kremice, frizer itd....

A jedna emancipovana zena nece da se bakce sa tim, i slusakakojoj neko prebacuje,
kad ona zaradi za sebe :konfete:

oboje su u srednjim tridesetim
ni on ni ona nisu pre toga ni sa kim ziveli
imali su veze normalno
ona nema bas lepa secanja na one sa kojima je bila
emancipovana je, izuzetno obrazovana i naucni radnik je
ima i dalje svoj stan
on je njegov prodao, doplatio i kupio veci da bi mogli da ive i prave porodicu
mislim da je sve njegova investicija bila
cak imam utisak, iako su ga zajedno opremali, da je opremljen nekako momamacki..malo je tu njenog zenskog pecata
sto ne znaci da nece da bude vise vremenom
ona nije trosacija, nije taj tip
zajedno dele iste aktivnosti u slobodnom vremenu, na istom sportu su se upoznali i to je jedini trosak koji imaju kao vecu investiciju..i nekako planiraju na godisnjem nivou - koliko mogu, gde mogu..kad ce da idu..sad rade na bebi i bas smo pricali o nekim putovanjima koje ce morati verovatno da odloze
i divni su..oboje jako volim..jedino mi je ovo onako malo nejasno..
oni su to izabrali kao obrazac za svoju ekonomiju, verovatno tako i moze da funkcionise
samo ne znam kako to izgleda kad dodje beba - jednu pelenu ti, jednu ja..jednu benkicu ti, jednu ja..

oboje su u srednjim tridesetim
ni on ni ona nisu pre toga ni sa kim ziveli
imali su veze normalno
ona nema bas lepa secanja na one sa kojima je bila
emancipovana je, izuzetno obrazovana i naucni radnik je
ima i dalje svoj stan
on je njegov prodao, doplatio i kupio veci da bi mogli da ive i prave porodicu
mislim da je sve njegova investicija bila
cak imam utisak, iako su ga zajedno opremali, da je opremljen nekako momamacki..malo je tu njenog zenskog pecata
sto ne znaci da nece da bude vise vremenom
ona nije trosacija, nije taj tip
zajedno dele iste aktivnosti u slobodnom vremenu, na istom sportu su se upoznali i to je jedini trosak koji imaju kao vecu investiciju..i nekako planiraju na godisnjem nivou - koliko mogu, gde mogu..kad ce da idu..sad rade na bebi i bas smo pricali o nekim putovanjima koje ce morati verovatno da odloze
i divni su..oboje jako volim..jedino mi je ovo onako malo nejasno..
oni su to izabrali kao obrazac za svoju ekonomiju, verovatno tako i moze da funkcionise
samo ne znam kako to izgleda kad dodje beba - jednu pelenu ti, jednu ja..jednu benkicu ti, jednu ja..

Ako ne stavljaju sve pare na gomilu...

Onda ce morati da postoji fond u koji se svako od njih davati odredjenu svotu za dete,hranu u kuci,odrzavanja stana, racune itd....

Onda ispadne da im ostane sa strane samo za licne potrebe... tipa, da ne trazis od muza za sve te zenske svari, benzin ako vozis kola itd.

Ne znam, nek im je sa srecom, u svakom slucaju.... :konfete:

Cist racun duga ljubav. Ne pada mi na pamet da djevojci dajem pare za njenu odjecu ili sminku. To su njezine stvari i neka se snalazi u okviru mogucnosti. Mogu joj pozajmiti ako treba. Vjerujem da bi tako bilo i u braku ako bi imala svoje izvore prihoda.

Bilo bi mi jako cudno ako bi me sankcionisao ozbiljan partner i sveo na tvoje/moje...cemu onda skupa ako smo ti i ja a ne mi...pa i za njegov/moj hobi, njegovo/moje zadovoljstvo...jedan zaradjuje za Boss a drugi za buvljak, jedan za sampanjac a drugi za jeftin sok...mmm, ne bih rekla...not my cup of tea. Mi smo tim ako zivimo skupa a ako smo individualci onda se vidimo uvece u osam na kafi.

neznam dal je to ljubav
al imam osecaj kod svaba posto oni to cesce rade
gde je moje tvoje da su nekako i zadovoljniji
bar nema svadja ako se nema
potrosilo se nema se al niko nikom ne nabija
ti si za tvoje alufelgne dao tolko pare sad nemamo za novu vesmasinu

neznam dal je to ljubav
al imam osecaj kod svaba posto oni to cesce rade
gde je moje tvoje da su nekako i zadovoljniji
bar nema svadja ako se nema
potrosilo se nema se al niko nikom ne nabija
ti si za tvoje alufelgne dao tolko pare sad nemamo za novu vesmasinu

Nisam te najbolje shvatila, muski Nemci ce pre pruziti devojci/zeni nego nasi? Meni se tako cini a tebi?

Ne govorim o poznanicima, vec musko - zensko emotivna prica...galantniji su muskarci nekako, mozda zato sto je negde ocekivano da zena pauzira dok radja...kako bese po zakonu, ceka je posao 3 godine za svako dete ali bez para, troje dece, posao znaci stoji 9 godina ali nema platu zena...kako onda da se izdrzava, zato musko tamo zna da je na njemu...i kako vidim, ne bune se, niti im zene idu u ritama dok oni odvajaju za sebe masno.

nije bila prica o deci i tome
bila je prica o vezama i deljenju racuna pola pola

a na ovo ako te zanima da ti kratko odgovorim

nemci su egoisticni i hladni, nece pre, nego imaju vise od nasih.

a za decu, da valjda placeno je bilo pola godine...sad neznam od koje godine, dobijas punu, tvoju punu paltu 12 meseci, a ako i otac ostane kuci dibijas jos dva vise, da bi se menjali i zajedno odgajali...
sve je to farsa i uvidjen problem jer i kod njih poceo natalitet da opada a sve vise penzionera ima...

a da ima tu i drzava pomaze, alimentacije koje nisu male

...Ovo su kvalifikacije koje se lakonski izricu na racun zapadne kulture uopste...Razlicitih ljudi ima svuda - niti su Balkanci toliko emotivni, dusevni i empaticni koliko vole o sebi da misle, niti su ljudi na zapadu toliko hladni i distancirani - jednostavno su u pitanju razlicite kulture, vrednosti i nacin vaspitanja koji se odrazavaju na ispoljavanje emocija...Ono sto je na Balkanu ili u Turskoj emotivnost, na severu ili zapadu Evrope je primitivizam i nekultura, jer se emocije smatraju privatnoscu i ne dele se javno sa svakim, niti se drugi, ukoliko nisu bliske osobe u pitanju, njima opterecuju...Takodje se ne bavi misljenjem sredine, te se i pruzanje 'dokaza' o tome koliko se neko voli ili koliko se za nekim zali, ne smatra civilizovanim...Voli se i pati privatno, ne javno, a sta 'svet misli' beznacajan je momenat kojim se retko ko bavi...Razlika u mentalitetu, kulturi, civilizacijskom nivou...

...Ili, jednostavno receno, Leone - kada je neko (navod iz tvog citata) 'hladan i egoistican', on novac ne deli lako, bez obzira koliko ga ima i koje je nacionalnosti...

Poslednja izmena:
...Ovo su kvalifikacije koje se lakonski izricu na racun zapadne kulture uopste...Razlicitih ljudi ima svuda - niti su Balkanci toliko emotivni, dusevni i empaticni koliko vole o sebi da misle, niti su ljudi na zapadu toliko hladni i distancirani - jednostavno su u pitanju razlicite kulture, vrednosti i nacin vaspitanja koji se odrazavaju na ispoljavanje emocija...Ono sto je na Balkanu ili u Turskoj emotivnost, na severu ili zapadu Evrope je primitivizam i nekultura, jer se emocije smatraju privatnoscu i ne dele se javno sa svakim, niti se drugi, ukoliko nisu bliske osobe u pitanju, njima opterecuju...Takodje se ne bavi misljenjem sredine, te se i pruzanje 'dokaza' o tome koliko se neko voli ili koliko se za nekim zali, ne smatra civilizovanim...Voli se i pati privatno, ne javno, a sta 'svet misli' beznacajan je momenat kojim se retko ko bavi...Razlika u mentalitetu, kulturi, civilizacijskom nivou...

...Ili, jednostavno receno, Leone - kada je neko (navod iz tvog citata) 'hladan i egoistican', on novac ne deli lako, bez obzira koliko ga ima i koje je nacionalnosti...

ne slazem se sa tvojim izlaganjem..prema keru ce pokazati emocije ljubice ga dopustiti da ga ker lize a dete nece ni da zagrli, zasto je to tako? intima privatnost?
mada i mi sve hladniji postajemo to stoji

ne slazem se sa tvojim izlaganjem..prema keru ce pokazati emocije ljubice ga dopustiti da ga ker lize a dete nece ni da zagrli, zasto je to tako? intima privatnost?
mada i mi sve hladniji postajemo to stoji

...Da, postoje osobe koje su veoma otudjene, postoje i mizantropi, osobenjaci, ljudi koji vole zivotinje vise od ljudi, razne devijacije i patologije, ali ih ima svuda...Ostalo je stvar ekspresije - ljudi koje ja poznajem i sa kojima se druzim strogo vaspitavaju svoju decu i ne mozes videti ceste izlive neznosti u javnosti, ali provode sa njima kvalitetno vreme i pruzaju im mnogo ljubavi...Kada nekome u Srbiji kazes da si sa 13 godina posao u internat u drugu zemlju, pogled vecine jasno reflektuje razmisljanje na temu surovosti i hladnoce roditelja koji su 'tako nesto mogli da urade', misleci da je izraz ljubavi odgajati nesamostalnu osobu koja zivi sa roditeljima do 40. godine, a cesto i citavog zivota...Niti su sebicnost i primitivizam ljubav, niti je vaspitavanje i osamostaljivanje deteta znak nedostatka ljubavi...

cekaj ja neznam gde si ti ja sam u nemackoj
da dobro rece, hladno ih vaspitavaju, da budu hladni jer su i njih tako vaspitali, a znaju sto pre budu samostalni sve manje ce imati obaveze oko njih.
ne stvarno ne smatram da to ima neke veze sa ljubavljum vec je cist egoizam

oboje su divni ljudi, samo su izabrali da na ovakav nacin regulisu svoju ekonomiju
pricala sam sa jednom poznanicom na ovu temu i ona mi je rekla da poznaje par koji ovako funkcionise preko 20 godina
i decu su podigli
pa su skoro imali situaciju da se iz grada zajedno vracaju sa nekog rodjendana
ona je pozvala taksi jer nije htela da ceka autobus, a on nije hteo da ide taksijem jer je nesto kratak bio sa novcem do kraja meseca i nije mu bio problem da ceka bus
i tako, ona se vratila kuci taksijem, a on autobusom

kreteni! :eek:

ja povezem nekog nepoznatog sa stanice ako dugo cekamo bus, a treba da kalukulisem sa muzem..OMG!!!

Inace znam dva para koji imaju odvojene kase. Jedan par funkcionise reklo bi se ok. Oboje su cicije, tako da je sve to u redu.

Drugi par ne funksiconise nikako. Stalno slusam kako ona daje sve pare u kucu, a on steka, pa posle opet sve dele na pola..i tako dalje....

Meni je to uzas uzasa...

Zato je vazno da ljudi imaju otprilike isti stav prema novcu. Iste prioritete u trosenju.

Na primer ima ljudi kao u navedenom primeru koji ne bi dali coravu paru za taksi. E ja sa takvim ne bih bila. Ja volim taxi! :lol:

Cist racun duga ljubav. Ne pada mi na pamet da djevojci dajem pare za njenu odjecu ili sminku. To su njezine stvari i neka se snalazi u okviru mogucnosti. Mogu joj pozajmiti ako treba. Vjerujem da bi tako bilo i u braku ako bi imala svoje izvore prihoda.

Uzas. Znaci ti nosis Hugo Boss, a tvoja zena ide odrpana? Kakva budalastina. A ona jos treba i decu da radja?

Najvise volim ove muskarce kod kojih emancipacija izaziva sebicluk i pakost.

cekaj ja neznam gde si ti ja sam u nemackoj
da dobro rece, hladno ih vaspitavaju, da budu hladni jer su i njih tako vaspitali, a znaju sto pre budu samostalni sve manje ce imati obaveze oko njih.
ne stvarno ne smatram da to ima neke veze sa ljubavljum vec je cist egoizam

...Egoizam je, iz mog ugla, ako sputavas dete i ne osposobis ga za samostalan zivot, ne pruzivsi mu mogucnost da se osamostali, razvije svoje potencijale i realizuje ambicije zato sto ima obavezu prema tebi, zivi sa tobom jer ti tako zelis iz vlastitih sebicnih razloga (ljubav moze da bude veoma sebicna i posesivna), te ga emotivno ucenjujes i primoravas da pristane da ti odlucujes i pravis zivotne izbore umesto njega...Ne baviti se dovoljno detetom je takodje egoizam, ali pruziti mu, uz dovoljno ljubavi, samostalnost, vaspitanje, osecaj odgovornosti i discipline, bez kojih ce biti izgubljen u zivotu, te ga, kada je za to spreman, pustiti da zivi samostalno i prema sopstvenom nahodjenju, nije sebicnost, vec upravo ljubav...Da li neko grli i mazi svoje dete kada ti to ne vidis, sasvim je drugo pitanje i na koji nacin ispoljava svoju ljubav...Sto ne znaci da nema losih roditelja bilo gde u svetu...Ponovo - ekspresija emocija je kulturoloska i licna stvar...Pogledaj parove - nekome je sasvim prirodan deo ponasanja ispoljavanje osecanja na javnom mestu, dok se drugi suzdrzavaju od drzanja za ruke - sto ne znaci da se prvi vise vole od drugih, jednostavno su razliciti...

...Egoizam je, iz mog ugla, ako sputavas dete i ne osposobis ga za samostalan zivot, ne pruzivsi mu mogucnost da se osamostali, razvije svoje potencijale i realizuje ambicije zato sto ima obavezu prema tebi, zivi sa tobom jer ti tako zelis iz vlastitih sebicnih razloga (ljubav moze da bude veoma sebicna i posesivna), te ga emotivno ucenjujes i primoravas da pristane da ti odlucujes i pravis zivotne izbore umesto njega...Ne baviti se dovoljno detetom je takodje egoizam, ali pruziti mu, uz dovoljno ljubavi, samostalnost, vaspitanje, osecaj odgovornosti i discipline, bez kojih ce biti izgubljen u zivotu, te ga, kada je za to spreman, pustiti da zivi samostalno i prema sopstvenom nahodjenju, nije sebicnost, vec upravo ljubav...Da li neko grli i mazi svoje dete kada ti to ne vidis, sasvim je drugo pitanje i na koji nacin ispoljava svoju ljubav...Sto ne znaci da nema losih roditelja bilo gde u svetu...Ponovo - ekspresija emocija je kulturoloska i licna stvar...Pogledaj parove - nekome je sasvim prirodan deo ponasanja ispoljavanje osecanja na javnom mestu, dok se drugi suzdrzavaju od drzanja za ruke - sto ne znaci da se prvi vise vole od drugih, jednostavno su razliciti...

pises tolko opsirno da uhvatis tolkiko mnogo stvari al beze od sustine.
hajd ja imam jedno iskustvo, naravno da nije merodavno, al veruj mi ako ne grli dete u javnost ne grli ga ni kuci...nisu ni nju grlili njeni roditelji.
bio na aerodromu, dolazi zena sa detetom, zenu ljubi, dete ne
to vidjam cesto i na drugim mestima.

al dobro drugacije imamo pogled na to i drugacije vidimo neke stvari

kako resavate `vlasnistvo` u vezi, u braku..
s vremena na vreme odem sa prijateljima na pice ili klopu
oni su par..zive zajedno vec dve godine..ozbiljna veza, vereni su..
ekonomski nezavisni, dobre plate za nase uslove,zive u njegovom stanu, iako ona ima i svoj sopstveni
meni je nekako normalno da ja platim jednom, oni sledeci put
prvi put platim racun za sve
i drugi put platim racun za sve
onda on kaze - e danas te vodimo mi na pice
stigne pice, stigne racun - on plati svoj i moj deo, a ona mu daje novac za svoju kafu..
sledeci put se ponovi prica - bili smo na nekoj klopi, on plati ono sto sam ja porucila i plati svoj, podeli sa njom racun za salatu koju su podelili, a ona mu da celu sumu za ono sto je ona porucila

kako vi?

Živimo u mom stanu,njen izdajemo i od toga plaćamo režije i poreze na imovinu za oboje. Kola i održavanje istih je moje,kao i benzin. Njeno je da kupi jednom nedeljno hranu i ostale kućne potrepštine,izlaske (zajedničke) uglavnom ja finansiram za mene je to pitanje vaspitanja(old school šta ću ;) ) osim ako ona nema neki razlog da časti,letovanja izdelimo nekako... U principu solidno finansijski stojimo oboje i nemamo trzavica te vrste. Ja je ne pitam koliko su koštale njene cipele ili jakna,ona mene koliko sam dao za procesor i grafiku,ili koliko sam ostavio u kafani sa drugovima...Imamo tu vrstu opuštenosti. Barem dok ne dođe dete.

nije bila prica o deci i tome
bila je prica o vezama i deljenju racuna pola pola

a na ovo ako te zanima da ti kratko odgovorim

a za decu, da valjda placeno je bilo pola godine...sad neznam od koje godine, dobijas punu, tvoju punu paltu 12 meseci, a ako i otac ostane kuci dibijas jos dva vise, da bi se menjali i zajedno odgajali...
sve je to farsa i uvidjen problem jer i kod njih poceo natalitet da opada a sve vise penzionera ima...

a da ima tu i drzava pomaze, alimentacije koje nisu male

Verujem, velika je zemlja, ma koliko da poznajem taj Baden Virtemberg ne poznajem celu zemlju.

Hajdelberg je studentski grad, kosmolitski, sami Nemci koji u njemu zive po izboru u biti su vec malo drugaciji, topliji sto ti rece:lol:
Primecujem da Nemac hoce da plati i provod, i veceru, i putovanje, sve sto treba ali ono sto on sam procenjuje da je pametno i da ga ne kradu ali boze me prosti, uvek zagledaju racun u supermarketu.
Da ne poveruje covek da je juce platio veceru 100evra a za 30 proverava da l' ga je neko pokrao evro ili dva. To se vidi i kod vracanja kusura, cent - cent, on ti tvoj cent pruzi.

Gde je problem sa Srbima? Grk placa sve, Crnogorac takodje (naravno, ne svi Grci i ne svi Crnogorci ali dobar deo), Svaba je za svoje i sebe, ako si mu cura, platice i tvoje i njegovo, ako si mu drugarica, molim lepo, tvoja kafa je 1,8evra a Srbi su sve u nekom strahu da ce zensko da ih pokrade, kada ona placa onda je savremena a kada uzme od nje da u drustvu izigrava baju koji plati turu koleginicama onda je sve zajednicko. Mnogo vole da se prikazu pred nepoznatim ljudima muzevno i bogato na ustrb svoje porodice. E to je ono sto meni smeta a sto ti u Nemackoj bas i ne vidis...a mnogo je cesto, uzme od zene novac a onda na ulici glumata.

Back