Turska

@temptation
hvala ti puno. :)
ako smem da pitam...u kom si hotelu bila?

@pajamaca
vidim da si odlucila za Alanji ili Antaliji umesto Dubai. I ja takodje.... :). Ne mogu da idem u Dubai zbog tropske vrucine(preko 40C) u julu i avgustu, pa aerodr.taksa kosta 130E, blabla,.... bice drugi put. :)
 
devojkaK:
@pajamaca
vidim da si odlucila za Alanji ili Antaliji umesto Dubai. I ja takodje.... :). Ne mogu da idem u Dubai zbog tropske vrucine(preko 40C) u julu i avgustu, pa aerodr.taksa kosta 130E, blabla,.... bice drugi put. :)
a,nene ja nisam ni mislila da idem u dubai sada na leto...
to ostavljam za božić!
 
Ja sam bio u Antaliji prosle godine, druga polovina Juna, predgradje Lara, hotel Sherwood 5* all. incl. . Isli smo preko Fibule i ja bi ti toplo preporucio tu agenciju jer sto se tice Turske stvarno imaju mocne ponude.Hotel je bio stvarno besprijekoran, prosle godine je tek i zavrsen tako da smo bili medju prvim gostima.Usluga fenomenalna, klopa raznovrsna ali za moj ukus malo ''bezlicna''. Sto se mene tice ne volim bas tu varijantu all incl jer to podrazumijeva obicno da si izvan grada, gledas jedne te iste ljude 10-ak dana a ja volim malo vise spontanosti i desavanja kojih obicno u tim kompleksima naucis napamet za par dana.S obzirom da sam nam je cerkica imala nesto vise od godinu dana, odlucili smo se zbog nje na tu soluciju i za djecu je fantasticno.Imas animatore, djeciji parkic, waterland i tokom cijelog dana neki program za djecu tako da je sa te strane gledano super.Aerodrom je nekih pola sata udaljen od hotela tako da je i to jedna od stvari koja ide u prilog ovoj lokaciji i hotelu jer nismo zeljeli da se njakamo jos 2-3 i vise sati do odredista.
Sto se tice Antalije, stvarno je ogroman grad u turskom stilu tj sa prepoznatljivom carsijom, monumentalnim zdanjima i nadaleko poznatim mehanama.Mi smo 3 dana rentirali auto (cijena oko 30eur/danu) a gorivo je bilo extra skupo, ako se ne varam bezolovni 2.60 eur, svadjao sam se sa Turcima na pumpi misleci da su me zavrnuli al' sam se stvarno uvjerio u cijenu kad sam preracunao kurs....
Ne treba stedjeti na rentiranju jer stvarno ima sta da se vidi, obisli smo nekoliko lokacija ostataka anticke Grcke kao sto je grad Termesos, Perge i Aspendos sa najocuvanijim amfiteatrom.U tom amfiteatru smo gledali operu Aidu sa pocetkom u 11h i koja je trajala do nekih 2h poslije ponoci, dozivljaj bozanstven i nezaboravan, akustika jedinstvena, jednom rjecju ''bili zivi pa vidjeli''.
Neko je spomenuo i Dedeman, isli smo jedan dan i u aquapark Dedeman, lud i nezaboravan provod malo adrenalina i super dodje kao promjena. Mi smo bili subotom tako da je bilo puno lokalaca koji su uz domaci folk i trbusne plesacice dozivljavali katarzu na otvorenmom :grin: .
Jedan dan smo isli i na ronjenje sto je na mene ostavilo najjaci utisak, stvarno je mocno i s bzirom da mi je ovo bilo prvi put (cijena je 50 eur/efektivno 45 min ronjenja) planiram za sljedece ljetovanje da idem na malo ozbiljniji kurs koji traje 3 dana nakon koga dobijes sertifikat da mozes posjetiti Titanic :grin: .
Ko voli pivo da pije kao ja nece se bas obradovati cijenom jer poznato Efes pivo u supermarketu kosta 2 eur( ojra kako Turci kazu) i uz pistace kao mezu ce malo vise da stoji ali za gust ne treba stedjeti, zar ne ....
Cijene su dosta varijabilne tj u starom gradu Antalije smo pili picence i kafu u nekom fancy restoranu sa pogledom na marinu i odrali su nas po 5 ojra po picu dok se isto to moze naci par metara dalje ali ne tako atraktivno i po duplo nizoj cijeni. Tako da biraj i BUJRUM.....
Ako se jos neceg sjetim, dopisacu...
Ugodan i lijep boravak u Turskoj , zeli Vam cika Veljo sa family :lol:
p.s. by the way ove godine idem u Grcku sopstvenim prevozom, mjesto se zove Gerakini na Halkidikiju, krecem 17 Juna pa kao neko zna nesto vise o tom mjestu neka slobodno napise koju rijec, necu mu nishta.....
 
A ja sam bio u Kemeru cca10 km od Antalije i tamo su fine pješčene plaže,čisto more ,prijazni ljudi,puno dučana(bilo jih oko 250 ),dobra klopa i puno dobrih izleta od Pamukaleja do Aspendosa pa pisao več čika veljo.Bio sam i u Antaliji i grad je stvarno lep divota.Spavali smo u penzionu Harpun 100 metara od plažekojeg je držao Hasan.Sve je bilo stvarno čisto i Hasan je spavao pod vedrim nebom jer je sve sobe oddao turistima.Isplati se na izlet za dva dana u Kapadokiju.Isplati se isto safari ,da ideš malo u brda sa đipovima io posetiš nomade i popiješ čaj sa njima,da vidiš seljaka sa 5 žena itd.
Tako sam proživio 14 dana i stvarno se mi je sviđala Turska.Reko sam sebi neču više u Grčku jer tu je bolje.Ali sudbina je htjela drukčije i u Grčko sam išao još 3 puta a u Tursku nikad više.Ima još vremena ali preporučujem !
 
Interesuje me obilazak Turske koji bi uključio u program neke od ovih mesta Istanbul, Galipolje, Troju, Pergamon, Efes, Pamukkale, Fetije, Olympos, Antaliju, Konju, Kapadokuju, Ankaru...

1 Da li neko zna neku ozbiljnu srpsku agenciju koja organizuje ovakve ture?
2 Da li neko zna neku ozbiljnu tursku agenciju koja organizuje ovakve ture?
3 Ako je neko bio na ovakvoj turi neko napiše sve što smatra interesantnim?
 
Bili smo u Alanji prošle godine u drugoj polovini septembra. Smeštaj u hotelu Parador 3* sobe su dobre, hrana je dobra ali ne nešto raznovrsna po pitanju glavnog jela, konobari malo dosadni stalno bi da ti pokupe pribor i tanjir iako nisi završio sa klopom, na recepciji slabo govore engleski ali zato menadžerka je dobro govorila, uveče bi da ti prodaju piće po veoma visokoj ceni, plaža je blizu hotela ali se mora preći preko ulice na kojoj je saobraćaj veoma frekventan, ležaljke i suncobrani se iznajmljuju na plaži, na plaži nema dosadnih trgovaca (kao što je slučaj sa Tunisom) raznoraznom robom ili ponudama tipa vožnja skutera, brodom... Voda je super topla, plaža je kombinovana, jedan deo peskovita a ima i delova koji su šljunkoviti, uvek ima talasa, u vodi treba voditi računa na podvodne stene, na plažama nije bilo gužve. U Alanji se može otiće do tvrdjave ima dolmuša koji voze do gore, a može i taksijem. Sa tvrdjave se pruža lep pogled na Alanju a i spuštanje sa brda omogućava lepu šetnju i lep pogled na Crvenu kulu, usput se mogu pazariti suveniri: vezene čarape, babuške, prekrivači, tepis ili se može pojesti koja gozlema. U gradu se može pazariti na Bazaru ali nisu nešto preterano zainteresovani za neko veliko cenkanje. U prodavnicama raznih suvenira i džidža-bidža sam uglavnom priča sa njima kako se pravi turska kafa, ili šta znači reč bre na turskom pa kad se "sprijateljimo" kroz priču onda je nešto lakše cenkanje. Bili smo i na krstarenju guletom oko Alanje, ako neko pati od morske bolesti ili ima slab stomak ne preporučujem da ide, inače je interesantno, malo se voziš, malo kupanja u moru pa ručak na guletu, skakanju u vodu sa stene oko 10m. Jedan dan smo iznajmili auto pa smo obišli Side, Aspendos, Perge, severne vodopade Duden Baši, i još lepše vodopade u blizini Antalije koji se zovu Kursunlu (toplo preporučujem), za oba vodopada se plaća ulaznica ali nije skupa a što se tiče starih lokaliteta tu je poprilično visoka cena ulaznica tako da čak neki Nemci se odlučuju da neulaze. Put od Alanje do Antalije je dobar, jedini nedostatak je taj što se prolazi kroz mesta tako da ima dosta semafora pa čak i onih koji uopšte nerade ili onih kod kojih samo treperi žuto, pa mora malo oprezno da se vozi. Kada se ide putevima kuda obično turisti ne prolaze, recimo put koji vodi do severnih Duden Baši vodopada onda je priča malo drugačija ima dosta rupa pa se mora paziti, kao kod nas.
 
Dozvoljavam sebi nekoliko reci o Turskoj.
Ukoliko ste mladi i zeljni provoda, birajte hotele u centru grada,bilo kojeg, mada ako su PP u vecini nije dozvoljeno unosenje hrane i ****, a ukoliko ne spadate u kategoriju *mladih*, zeljnih provoda, birajte hotele iskljucivo all inclusive, jer se vecina iole boljih hotela nalazi na po nekoliko km od centra mesta koje izaberete, a dolmosh (minibus)u jednom pravcu staje 1 Euro, i u vecini slucajeva u 23h prestaju da saobracaju, pa je potrebno uzeti taxi. Ovo pisem jer je u Turskoj zaista neophodno uzimati mnogo tecnosti, tekuca voda se ne koristi (sem za kuvanje kafe jer flasirana ne moze da provri), a posto su razdaljine poprilicne do prvih marketa, preporucujuem all inclusive.
Svako od ponudjenih mesta (Marmaris, Kusadasi, Bodrum, Alanja-kao najvece) imaju svojih lepota, ali ne i nekih osobenosti.
Ali, zato treba iskoristiti sve fakultativne izlete koji su moguci, nije preporucljivo uzimati rent-a-car (turci ne postuju saobracajne znake), sem za neke lokalitete za koje ne postoje fakultativni izleti, ili ih ne mozete naci u turskim ili nekim drugim stranim agencijama. Pamukale su jos uvek u radovima, ali to ne znaci da ih ne treba obici, za Efes poneti iskljucivo njihovu flasiranu vodu koja nije podlozna tako brzom zagrevanju (temperatura je tamo obicno oko 40C),Didim, Troja....preko turskih ili stranih agencija.
Hrana u svakom slucaju svuda na zavidnom nivou, sem sto se u restoran ne sme unositi svoje pice, a cene nisu nimalo naivne ukoliko se poruci njihovo.(Mala tajna:ponesite odavde nekoliko boca od 1/2 kisele vode i piva, pa tamo u sobi slobodno u te flase sipajte sta hocete i tako slobodno stavite na sto tokom obroka ako ste izabrali opciju PP, jer tada osoblje ne postavlja nikakva pitanja).Za one koji se odluce za all inclusive varijantu, samo napomena koje postoji i u svakoj brosuri u agenciji, da se pod picem podrazumeva iskljucivo lokalno pice, a tu je izbor vrlo suzen, pocev od kafe ili nescafe na koju smo navikli, a o ice tea-u ni ne pomisljajte!Rakii ne odbijajte, jer to je u stvari grcki Uzo, mastika jednom recju, i sa ledenom vodom je ok.
Prilikom izbora hotela, jer uglavnom su hoteli u pitanju, vodite racuna o lokaciji, ne samo zbog gore iznetog, vec i zbog hladovine koja je retkost u turskim hotelima, i naravno o plavoj zastavici plaze, mada ni ona nije bas pouzdan znak, ali ipak...
Najveci broj hotela naplacuje koriscenje suncobrana i lezaljki, mada imaju svoje plaze, pa i o tome treba povesti racuna, a u onima u kojima se ta usluga ne naplacuje potrebno je ujutro poraniti i na potreban broj lezaljki ostaviti svoje peskire.
Ne planirajte shoping u turistickim mestima, jer su cene i do 50% vece od cena u Istanbulu.
Za one sa digitalnim fotoaparatima preporucujem dodatne memorijske kartice, posebno ako odlaze na fakultativne izlete.
A za one koji prvi put odlaze na letovanje u Tursku, jos samo da dodam da osoblje hotela, sem recepcionara i konobara, ne govori strane jezike, pa je sporazumevanje otezano, ali ako vam je neophodan cist peskir ili neki deo posteljine-prljano samo ostavite na patosu!
Koristite iskljucivo ulja za suncanje i neku od pena posle suncanja (ima ih u nasim apotekama), a protiv komaraca se borite obicnim aparatima sa tabletama (turski komarci bas ne mare za *mirisljave*aparate), Autani i ostalo ne pomazu narocito, ali zato se mazite vlaznim maramicama za bebe, bez alkohola (ima ih u svakom nasem marketu) i odlicna su zastita. Sve navedeno ponesite sa sobom, jer samo aparat protiv komaraca sa 10-tak tableta kosta od 7-10 Eura, a o uljima za suncanje da ne govorim.
Toliko o prakticnim savetima za letovanje u Turskoj.
O samim destinacijama vec postoje dobri opisi i na ovoj strani.
 
Turu za koju se raspitujes ne organizuje ni jedna nasa agencija. Postoje agencije koje delimicno mogu da zadovolje tvoje zelje, ali ne i sve. Proveri na B92.
 
Cini mi se da niko nije spomenuo Fetije...Bila sam proslog leta i zaista je prelepo...Inace,bila sam i u Kusadasiju,Sarimsakliju,Izmiru itd. ranijih godina.Odusevljena sam Turskom jer za relativno ok cene dobijes vrhunsku uslugu.Turci su jako gostoljubivi,sklopila sam divna prijateljstva,ma sve super.Ali Fetije su po meni najlepse mesto zbog Oludeniz plaze...To je nesto neopisivo lepo.I more,i plaza,pesak,paraglading na plazi...Rent-a-car je prilicno povoljan,pa obavezno treba obici sva mesta u blizini.Za relativno malo novca-vrhunski provod i dozivljaj.Sad kad vidim cene za druge zelje,dodje mi da opet odem u Tursku jer znam da mi je zagarantovano nezaboraavno letovanje...
 
Nisam bio, ali po mnogim pricama prijatelja i poznanika koji su isli do Sirije moze se putvati od 150-300e. Prevoz je dosta jeftiniji, kao i hrana, ali ulaznice na istorijskim lokalitetima nisu.
 
Posle ovonedeljne premetačine po sobi medju gomilom kataloga našao sam i ponude za Veliku tursku turu koje sam intenzivno listao prošle godine, pošto smo bili zagrejani za Veliku tursku turu u 2005-toj godini rešili smo da je realizujemo u septembru mesecu, našao sam nekoliko ponuda i krenuo sa pozivima agencijama, nažalost nismo imali uspeha u realizaciji.
Ukratko ću opisati o kakvim ponudama je reč.

EtnoArtTravel je imao u ponudi za 10 septembar 2005-te godine Veliku Tursku turu, nažalost nisu uspeli da sakupe dovoljno putnika tako da su odustali od realizacije, što su na vreme i obznanili.

Polazak iz Novog Sada, preko Beograda, Sofije do Istanbula
Obilazak Istanbula
Odlazak za Ankaru i autobuski obilazak grada
Obilazak Kapadokije (Kajmakli, Učhisaru, Hrišćanske pećine u dolini Goreme)
Odlazak za Olympus, naselje sa kućicama na drveću, bungalovima tu se ostaje 6 dana (pogledajte njihov sajt) Olympus
Pamukkale, Hieropolis
Efes, Marijina kuća, Artemidin hram, Kušadasi
Pergamon, Trajanova palata, amfiteatar, Troja, Jedrene
Povratak

Trajanje ture 15 dana, prevoz autobusom
cena 8000 din + 280 EUR-a, 10 EUR-a turska viza
Smeštaj u hotelima sa 3* na bazi PP


Nakon EtnoArtTravel ponude video sam na sajtu Jolly travela ponudu za Veliku Tursku turu sa avionskim prevozom i veoma dobrom cenom, obećanje u agenciji je bilo da će se tura sigurno realizovati stim da postoje dve varijante
1. ako ima dovoljno srpskih putnika (minimum 20) onda će oni imati pratnju srpskog vodiča,
2. ako nema dovoljno srpskih putnika onda će oni biti priključeni nekoj inostranoj grupi (Ruskoj, Poljskoj, Češkoj...) u pratnji turskog vodiča na engleskom jeziku
na obe varijante smo pristali, ali na 7 dana pred polazak kada više nije bilo mogućnosti da mi promenimo termin našeg godišnjeg odmora zbog posla, od agencije smo dobili informaciju da se program neće realizovati, velika agencija pa im se može, tako da od tada na Jolly-jeve ponude se nešto preterano neobazirem.

11 dana avionom
sa aerodrom Beograd se kreće za Antaliju
Konya, Kapdokija, podzemni grad Kajmakli
Uchisar, dolina Goreme, han Avanos
Ankara panoramsko razgledanje, Istanbul
Razgledanje Istanbula
Čanakale, Troja, Pergamon
Efes, Marijina kuća
Pamukale, Heropolis, Alanya
2 dana Alanya ili Antalija
povratak avionom za Beograd

11900 din + 290 EUR-a
aerodromska taksa 1200 din + 39 EUR-a , turska viza 10 EUR-a

Kontiki travel je na sajmu turizma 2005 izbacio dve ponude za putovanje Turskom, tada sam prvi put saznao za takvu vrstu putovanja u Turskoj ali nam termin nije odgovarao, neznam da li su realizovali nešto od toga ali ako ima ljudi koji su bili sa njima bilo bi lepo da ostave post sa utiscima.

Istočna Turska tura
15 dana avionom
Alanja, Anamur, Kiz Kalesi, Mersin,
Anazarbus, Karatepe, Kastabala Ierapolj
Antakija
Gazientep, Nemrut Dag
Kapadokija
Konya, Antalija
Perge, Aspendos, Side

dva polaska su bila
8 aprila 490 EUR
22 aprila 590 EUR
cena kompleta ulaznica oko 80 EUR
aerodromska taksa 1200 din + 31 EUR, turska viza 10 EUR
hoteli 3* ND

Zapadna Turska tura
15 dana avionom
Antalija
Perge, Aspednos, Side
Pamukkale
Afrodizijas, Kušadasi
Efes
Prijena, Mileta, Didima, Bodrum
Marmaris
Dalijan, Fetije / Olu Deniz
Ksantos, Kalkan, Kaš
Mira

dva polaska su bila
8 aprila 390 EUR
22 aprila 490 EUR
cena kompleta ulaznica oko 70 EUR
aerodromska taksa 1200 din + 31 EUR, turska viza 10 EUR
hoteli 3* ND
 
Bila sam u Kusadasiju u hotelu sa **** gde je usluga bila fenomenalna,hrana takodje,3 velika bazena,svi vrlo ljubazni,sobe ogromne lepo uredjene,sve cisto,peskiri se menjaju svakog drugog dana,posteljina 2 puta za 10 dana,sobarica svakog dana raspema sobu...nas hotel je bio pored marine,uz setaliste,na 2 min od centra i odmah pored gradske plaze koju ne preporucujem...Lady beach je ogromna plaza kojom nisam bila odusevljena,Kustur plaza je relativno blizu i nije losa,uopste plaze nisu bas neke kao ni more,ali zato ne treba propustiti jednodnevni izlet brodicem koji ce vas odvesti do jedne prelepe plazice(ne secam se imena) i koji ce stati za vreme rucka na sred mora gde cete imati 1-2 sata za kupanje u prelepoj tirkiznoj vodi,kao i vreme rucka koji je serviran na brodu...takodje je pice celog dana besplatno...ne treba propustiti veliki aqua park Adalend koji je interesantan i za decu i za malo starije, ulaz nije skup i zavisi od godina,ali nama je bilo malo sto smo odvojili samo jedan dan za to...obavezno obici Pamukale koje prelepo izgledaju,mada se do tamo poprilicno dugo putuje autobusom...hrana u Kusadasiju je dobra svuda,u bilo koji restorancic da odete oi vrlo je sve jeftino...takodje postoji i bazar na kome mozete kupiti kojekakve sitnice po smesnim cenama, ima puno prodavnica koznih stvari,kao i vuda u Turskoj, i mguce je kupovati po dosta snizenim cenama...vazno je svuda napomenuti da ste iz srbije,cak i u restoranima onda dobijate poseban meni sa dosta nizim cenama...sve u svemu, Kusadasi je vrlo ziv grad i danju i nocu,ima svega i zabava je zagarantovana. sto se sigurnosti tice,to je vec postalo mesto po svim evropskim standardima,tako da ne bi trebalo da bude problema...policije ima svuda,tako da mozete da im se obratite uvek i na svakom cosku za bilo sta...mi nismo imali nikakvih problema mada sam se ja uvek kretala u muskom drustvu,ali dosta mojih drugarica je tamo letovalo samo u zenskom drustvu i nisu imale nikakvih neprilika...
I na kraju, svakako preporucujem prevoz avionom,posto je autobusom neizbezno putovanje 25h...
 
Kratak savet: Izbegavajte sve hotele u Turskoj ispod 4 *. To je savet koji smo dobili pre polaska iz iskustava drugih koji su se zeznuli. Mi smo bili u 5* AI, pa je i to bilo diskutabilno u nekim aspektima, mogu zamisliti kako izgledaju sa 3*.
Plaze su ciste ali nema (bar ne u okolini Antalije) prirodnih lepota ni skrivenih uvala u borovini, kao u Grckoj. Sve je komercijalizovano... Zavisi ko sta voli
 
Zamolila bih one koji su boravili u hotelu Egeria Beach Club u Kusadasiju da mi napisu utiske.Jos uvek sam u fazi biranja hottela, ovaj hotel konkretno ima dobre ocene, ali ne znam nikog ko je bas boravio u njemu.
Hvala,unapred.
 
main.jpg
 
-da li je ok da idemo preko Argusa, ili preko neke druge agencije?

-je l veeeeliko mucenje ici autobusom? avion je sigurno mnogo bolja varijanta

- koji hotel sa **+ u centru je ok? Ja sam cula da su ovi dobri : Abem, Dias, Pelikan... ? Neki drugi? Samo da je u centru, blizu Bar street-a..

-koja plaza je najlepsa? Cula sam samo za Ladies Beach, ima jos neka lepa?

-je l se placa ulaz/suncobrani/lezaljke na Ladies Beach?


Sve informacije dobrodosle :D hvala unapred!
 

Back
Top