TURISTIČKE AGENCIJE - grdite, pohvalite, upozorite...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo, forward-ujem nesto sto se desava mojoj komsinici, a ona me zamolila da to "pustim u svet"; u pitanju je copy/paste njenog obracanja trzisnoj inspekciji, a procitacete i zasto:

---------------
Obracam se Trzisnoj inspekciji grada Beograda da mi pomogne oko refundiranja novca za dve povratne avionske karte Beograd – Paris.
Naime, dana 16.05.2008. godine kupila sam dve avionskle karte Beograd – Paris za 21.06.2008. godine (u prilogu) kod agencije AIR-FRANCE Beograd, Knez Mihajlova 30. Razgovor u ambasadi Francuske smo muz i ja zakazali za 27.05.2008. (u prilogu). Pri kupovini karte sam pitala sta se desava ako slucajno ne dobijemo vizu. Rekli su da ce nam vratiti novac i zadrzati 1700 dinara po karti. Dana 26.05.2008. godine nasa snaha je hitno prebacena u bolnicu sa komplikacijama prevremenog porodjaja (u prilogu njihov vencani list i potvrda iz bolnice). Odustali smo od putovanja istog dana 26.05.2008., i obratili se agenciji za povracaj novca. Rekli su da nam novac nece vratiti, citiram: “i da je jedno od vas dvoje mrtvo”. Insistirala sam da razgovaram sa direktorom, ali su mi rekli da nije u Beogradu. Sledeci dan su me obavestili telefonom da ce nam vratiti novac samo za aerodromske takse, sa cime se nismo slozili. Dana 29.05.2008. sam ponovo otisla sa namerom da razgovaram sa direktorom. Rekli su mi da je direktor kontaktirao ambasadu i da mi nismo uopste zakazali razgovor, sto sam ja odmah demantovala pismom koje i Vama dostavljam. Napomenuli su da ja predam to pismo i medicinsku dokumentaciju i da sacekam njihov odgovor. Ja sam to ucinila, da bi mi 02.06.2008. godine rekli da i pored svega NECE da mi vrate novac, i da direktor NECE da nas primi. Napominjem da mi NIKO pri kupovini karte nije skrenuo paznju da se novac ne vraca ni u kom slucaju, te tako ispada da oni jedini ne rade u skladu sa zakonom, jer je poznato da se svaka roba i neiskoriscena usluga moze vratiti uz razumne troskove prodavca.
----------

Ima li neko neki koristan savet/sugestiju/komentar?...

Ono sto je vazno turistickoj inspekciji jeste vasa zvanicna prepiska sa agencijom. u zakonskom roku treba uputiti reklamaciju agenciji i oni su duzni, takodje u zakonskom roku, da vam odgovore (bilo pozitivno po vas ili negativno). Takodje treba priloziti dokaze , u vasem slucaju bi to bila medicinka dokumentacija. Kada vas agencija zvanicno odbije, ne prihvatajte usmene odgovore, duzni su da to napisu, onda sve to posaljete turistickoj inspekciji: vase pismo, njihovo pismo, dokumentaciju i sve lepo obrazlozite i dokumentujete. Onda su oni izlaze na teren i proveravaju da li je sve bilo u okviru zakona i uslova koje ste prihatili kupovinom karata. Naravno, ovo je mozda vise prihvatljivo kod nekih turistickih aranzmana pa nisam sigurna da li isto moze da bude adekvatno upotrebljivo kod avionskih karata.
Znam da se ide na neko kompromisno resenje, npr. pomeranje termina puta - jer zavisi koju kartu ste uzeli. Postije penali koje placate ako pomerate datum putovanja a to bi trebalo da vam pise na karti, npr. elektronskoj. Sto se rokova tice mislim da je to 8 dana. ako treba jos nesto, pisi.
D

ako je neko imao iskustva sa agencijama Filip Travel i Kofer Travel (ime ne obecava, zato i pitam) neka pise.
Islo bi vece drustvo na Zakintos, pa cisto da znamo sta da ocekujemo...

Hvala unapred.

Pre par godina smo isli na Krf sa agencijom Filip Travel i bilo je sve u redu. Veruj mi od svih agencija sa kojom smo putovali, govorim o paket aranzmanu, svih ovih godina (recimo poslednjih 4-5) oni su bili najbolji i najprofesionalniji. Svakako proveri na internetu smestaj, ako ides u hotel postoje razni forumi gde mozes svasta da saznas, o kvalitetu, starosti hotela, hrani itd.ako je samo smestaj u pitanju, nisu od onih koji prodaju lazni kvalitet.

27-og maja sam se vratio iz Tunisa. NOMAD Travel je EXTA agencija! Jesu mala agencija, ali bas u tome je i njihova prednost - vodici su stalno na raspolaganju, i Snezana i Marko, a i Ines je zadnji dan dosla. Kompletna usluga, bez ikakvih ulepsavanja bilo cega, znaci realno kazu, super organizuju i osecas se drago da si kod njih uplatio aranzman.
Konklretno, smesteni smo bili u Flora Parku u YAsmin Hammametu. Hotel ima 4 zvezdice njihove,arapske, standardizacije. Miran, tih hotel, jedno 200-300m od plaze sto nije tako daleko uzivo kao kad se zamislja.
Hrana je bas dobra i sto je najbitinije meni je da je miran hotel malog kapaciteta sto znaci da nema guzvi, da nema cekanja u redu za svedski sto.
Nije hotel za one koji idu u provod vec za one koji oce da se odmore od guzve, posla, vreve.
Hotel ima svoju plazu, dzabe su bile i lezaljke i suncobrani. Naravno da ima i zatvoreni i otvoreni bazen, ciste sobe, menjaju posteljinu i peskire svaki dan.
Ako zelite cistije mesto, manje arapskog sveta onda obavezno idite u Yasmin Hammamet ili Port el Kantaui. Mnogo su evropskiji, sredjeniji, cistiji od ostalih naselja. Medjutim, ako ipak zelite da osetite vrevu, onaj arapski "smek" i miris onda birajte Hammamet ili Sus.
Jos jednom, Nomad za svaku preporuku!
Za vise informacija slobodno se obratite na email.
Nomadu ne treba da se sami hvale jer ce ih hvaliti zadovoljni turisti kao mi.

E ovako, ja sam se pre par dana vratila sa apsolventske ekskurzije koju je organizovala turistička agencija RAPSODY TRAVEL.Za njih sam ranije čula da su dobri ali ovo je sada bilo strašno.Što se tiče smeštaja i hrane bilo je dobro ali organizacija je ravna VELIKOJ NULI.Tri dana pred polazak promenuli su nam datum polaska na dan ranije.Na dan polaska (trebali smo da krenemo oko 17.30) zvali su nas oko 14.30 i rekli da polazimo u 16.00. i da nikog neće čekati.Onda smo kod Šida presedali u drugi autobus (pošto je moja grupa bila iz Novog Sada) i nastavljali put.Kad smo stigli na granicu ispostavilo se da je jednoj devojci istekao pasoš još u februaru ali da to u agenciji NISU videli i ambasada joj je dala grupnu vizu, i vodič moli carinika da je pusti dalje (koja glupost kao pustiće je u EU sa isteklim pasošem) ali dobro.Nekako smo stigli do Slovenije gde su njihovi carinici primetili istekli pasoš i vratili devojku nazad za Beograd.Dalje,nismo smeli da koristimo WC u autobusu pošto kao nema gde da se prazni,što je takođe laž, ima na svakoj bolje opremljenoj benziskoj pumpi samo trteba platiti.Tako da smo morali da trpimo u busu,pošto smo stajali tek na svaka 4 sata.Inače radi se putovanju Firenca-Rim-Barselona-Kan-Nica-Monte Karlo-Venecija (12dana).Vodič je bio veoma arogantan,bezobrazan i neodgovoran.Paket sa fakultativnim izletima dobili smo tek pošto smo stigli u Rim gde normalno više nismo mogli ništa nego smo morali da platimo.Cak su nam u tom paketu naplaćivali svaki dan prevoz do Barselone koji je inače bio u ceni aranžmana pošto smo bili smešteni u Ljoret de Maru.Niko od putnika nije imao ni broj telefona od vodiča za slučaj da se nešto dogodi da možemo da ga nazovemo.Onda u Ljoretu smo imali uplaćeno pet punih pansiona a umesto toga za ručak smo dobijali lanč pakete koji su bili za svaku sramotu.Pri povratku trebali smo da imamo prevoz iz Beograda za Novi Sad.Prevoz smo čekali sa tri sata zakašnjenja na 30 stepeni na parkingu ispred Sava centra i onda je došao neki klinac koji je pre tri dana položio i nezna ni kako da izađe ponovo na auto-put.Savetova bih sve ljude da se pre bilo kakvog uplaćivanja jako dobro raspitaju za sve stvari koje su vezane za putovanje na koje su se odlučili.Posle ovoga znam da dugo neću ići preko ni jedne agencije nigde, a ako se i odlučim sad znam šta sve treba da pitam.
I da nemojte ići nigde preko RAPSODY-a!!!!!!!!!!!!!!!!

Nisam dugo posecivao ovo mesto, pa se izvinjavam na "kasnom paljenju"
Tacno da su je imali 85-te godine.Ja pricam o ovom veku.Bila je jedna veoma duga pauza dok je oni opet nisu "oziveli"
Ako odes koji put opet tamo, videces da je jedna generacija preskocila ono bazicno znanje srpskog.Stariji te lepo pozdrave iprate , znaju i oni od 17,18 godina isto znaju da te ponude hranom i picem u restoranima cim cuju da govoris srpski.

Ovo je blago rečeno ZANIMLJIVA izjava .......

Agencija u kojoj sam radio je imala zakup u Leptokariji 1985-te godine !

Ljudi pomoc mi treba!
Uplatila sam vilu Vetu preko "Aqua travela". Surfujuci po netu ne vidim da tu vilu iko vise spominje a i "Aqua travel" nije poznat. Je li iko cuo za njih? Ko to drzi? Neka me je frka uhvatila da je sarena laza pa cu nakon 12 sati puta zajedno sa decom spavati na plazi:confused: :mad:
Ja sam isto preko njih uplatila aranzman za tasos . . .
Interesuje me isto?
unapred hvala!:)

Imaš na sajtu YUTA da proveriš, ali to NIJE nikakva garancija. Kako dobiju A licencu, tako mogu i da je izgube....

Po meni je mnogo važniji spisak onih koji su licencu IZGUBILI, pa da ih se klonimo .....

http://www.yuta.rs/sr/yuta/prestanak_clanstva.asp

Hvala, ali mislim da clanstvo u YUTA-i i licenca A Ministarstva turizma i usluga (ili kako vec) ne mora da ide jedno sa drugim. Mene interesuje ta licenca A. Kazu da na sajtu ministarstva postoji taj spisak, ali ja ga ne vidim.

Hej, i mi se pridruzujemo pitanju o AQUA TRAVEL-u :)
naime, uplatili smo aranzman za tasos, vila Aleksandra.
devojka mi sugerise da napisem i to da je veceras natasa miljkovic imala emisiju na temu agencije i prevare, ali ja mislim da to i nije toliko bitno :)
videli smo da agencija postoji od kraja prosle godine, sto ce reci da je bas mlada, pa bi bilo fino da neko ko je isao u majskim ili kasnijim terminima podeli iskustva.

''ključ'' na RTS-u večeras me je podsetio.., pa možda nekom spasem odmor.

''PAKAO OD LETOVANJE SA ''MAGIC'' -ом
Pre nekoliko dana mojoj porodici ( dvoje dece, supruga) i meni, tačnije u terminu od 22.06.-02.07.2006.god., završilo se letovanje ili bolje rečeno pakao od letovanja.
Vratili smo se iz Pefkarija, Tasos.
Pre nego što nam se dogodio letnji fiasco, činilo nam se da to nama ne može da se dogodi da se to uvek nekom drugom događa, da smo dovoljno oprezni da pažljivo biramo agencije preko kojih letujemo. Ali uvek postoji prvi put …
Jedan moj prijatelj, iskusni turizmolog, inspirisan ovim što nam se dogodilo objasnio mi je to što nam se dogodilo sledećim: ''Za jedan broj agencija , osnova turizma je prevara ili ulepšavanje stvarnosti do te mere da i sam kreator turističke bajke o nekom mestu ili hotelu počinje da veruje u sopstvenu fantaziju!!''
I to se upravo nama dogodilo.. Prodat nam je aranžman uz vrlo pitku i na trenutke romantičnu u svakom slučaju dobro smišljenu priču, o mestu na obali Egeja sa predivnom plažom o hotelu ne luksuznom ali dovoljno dobrom za prijatan porodični boravak romantičnog imena ''Green Velvet'' i šarmantnom vlasniku, čuvenom srcelomcu Mr. Filliposu, spremnom da vas ugosti..
To sve samo po sebi nebi bi bilo tako loše, proizvod treba lepo i upakovati ali samo pod jednim uslovom da proizvod i postoji, u suprotnom to je prevara.!
A to se upravo nama dogodilo od strane ''Magic'' agencije.

Pefkari : Tasos jeste biser sa nekoliko dobrih plaža na stvarno lepom Egejskom moru, ali ko letuje u ''Pethotela'' (sto je moj slobodan prevod imena Pefkari) teško da će išta videti od te lepote ako nema kola.
Na vrlo lošoj plaži, ispred hotela gde smo mi odseli, ulazak u vodu gotovo nemogućim čini vrlo klizavo kamenje i stenje ali ako to i uspete da prebrodite dočekaće vas ježevi i tu ste definitivno gotovi. Porodice sa decom tu nema sta da traže.
Punih nogu ježevih bodlji već drugi dan smo odustali od pokušaja da se tu okupamo. Rentirali smo kola ..
Hotel : ''Zeleni somot'' sve je drugo osim hotel. Pre bi se mogao definisati kao skupina soba na sred parkinga pod istim krovom.
Ne sumnjam da su ga Grci registrovali kao hotel, to je i jedino što ga čini hotelom i ništa drugo.
Pre polaska na put u agenciji su nas iformisali da ne očekujemo luksuz..(!?) Ali nam nisu rekli da nema vode, da struje često nestaje zbog kvara na elektro instalacijama, da u našem apartmanu ni jedan prozor niti jedna vrata ne mogu da se zatvore a kamoli zaključaju,
da nam je tuš neispravan a posuđe koje smo zatekli nismo koristili zbog bojazni od sepse,
i što nas je najviše dotuklo nema klima uredjaja iako je bio u ponudi apartmana.
Ili sve to možda spada u luksuz, po kriterijumima ''Magic'' agencije ?!

Nisu pomenuli ni najezde komaraca u rojevima od kojih ne možete nikako da se spasite(sve smo probali, osim da se potpuno zatvorimo i uključimo klima uređaj).
Nisu pomenuli, buku koju stvaraju automobili duboko u noć, lupanje vratima, turiranje motora i po kojeg slučajno aktiviranog alarma i to ne na nekom tamo parkingu i ako ih ima tu u blizini, nego u dvorištu ''nazovi hotela'' koje okružuju apartmani koje smo mi platili da se odmorimo i gde bi deca trebala da se igraju.
Da pomenem još i grčko-grčke razmerice od kojih stradamo naravno mi turisti.Glasno uznemiravanje usnulih turista od strane lokalnih likova, koji prolaze tik uz prozore prizemnih nazovi apartmana u kasnim noćnim satima, predstavlja valjda omiljeni tamošnji sport. Suparnički tabor, koji je reklo bi se u vrlo lošim odnosima sa vlasnikom pomenutog hotela, pokazuje svoje emocije na taj način što vikom bude jadne već dobro izmrcvavljene turiste, nebil' naudili komšiji .
Valjda mu mi dođemo kao neki ''Trojanski konj(i)'', sa Balkanskim pedigreom..

Mr Filliposs : moram priznati da je razočarenje pomenutim gospodinom bilo veće kod moje supruge nego kod mene (što mislim da je i uredu..). U najavi (pakovanju) očekivali smo najmanje ''Grka Zorbu'' a dobili smo lokalnog đilkoša, sumnjive prošlosti, namrgođene sadašnjosti (i to iz razloga da ga slučajno ne bi neko nešto pitao u vezi usluge vezane za rupu koju on izdaje kao hotel) i vrlo maglovite hotelijersko-ugostiteljske budućnosti.
Od čuvenog srcelomca zatekli smo jeftinog pozera doraslog najviše da uteši starije gospođe anglo-saksonskog porekla, po koju klimakteričnu plavušu ili po koju mlađu provincisku lepoticu iz nekog drugog podneblja, željne lokalne popularnosti.
I eto tako.., dok ovo kucam u glavi mi odzvanja poznati glas spikera iz naručenog spota o Tasosu, režiran specijalno za tu priliku >>obrade pacijenta<< od strane pomenute agencije, kako bi upotpunio magiju i kako bi nam ako slučajno još sumnjamo pojasnio kako je dobro tamo gde idemo..,>> toliko dobro da mozak možemo da ostavimo kod kuće, samo novac ponesite.. Maagic.!! <<''

Imaš na sajtu YUTA da proveriš, ali to NIJE nikakva garancija. Kako dobiju A licencu, tako mogu i da je izgube....

Po meni je mnogo važniji spisak onih koji su licencu IZGUBILI, pa da ih se klonimo .....

http://www.yuta.rs/sr/yuta/prestanak_clanstva.asp
Posto me neposredno interesuje.... ako neko zna sa pravne strane da mi kaze: da li je tacno,da je recimo na medjunarodnom sudu JUGOSLOVENSKO UDRUZENJE TURISTICKIH AGENCIJA-niko i nista.ne postoji.ovu sam informaciju dobio od advokata sa medjunarodnim iskustvom i nije srbin.ako je tako a ima logike jer jugoslavija ne postoji a samim tim ni udruzenje,pecat,nadleznost...onda ti ljudi ne mogu da donose odluke u neciju korist(turista-agencija) a rizikuju i neke druge stvari...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back