''ključ'' na RTS-u večeras me je podsetio.., pa možda nekom spasem odmor.
''PAKAO OD LETOVANJE SA ''MAGIC'' -ом
Pre nekoliko dana mojoj porodici ( dvoje dece, supruga) i meni, tačnije u terminu od 22.06.-02.07.2006.god., završilo se letovanje ili bolje rečeno pakao od letovanja.
Vratili smo se iz Pefkarija, Tasos.
Pre nego što nam se dogodio letnji fiasco, činilo nam se da to nama ne može da se dogodi da se to uvek nekom drugom događa, da smo dovoljno oprezni da pažljivo biramo agencije preko kojih letujemo. Ali uvek postoji prvi put …
Jedan moj prijatelj, iskusni turizmolog, inspirisan ovim što nam se dogodilo objasnio mi je to što nam se dogodilo sledećim: ''Za jedan broj agencija , osnova turizma je prevara ili ulepšavanje stvarnosti do te mere da i sam kreator turističke bajke o nekom mestu ili hotelu počinje da veruje u sopstvenu fantaziju!!''
I to se upravo nama dogodilo.. Prodat nam je aranžman uz vrlo pitku i na trenutke romantičnu u svakom slučaju dobro smišljenu priču, o mestu na obali Egeja sa predivnom plažom o hotelu ne luksuznom ali dovoljno dobrom za prijatan porodični boravak romantičnog imena ''Green Velvet'' i šarmantnom vlasniku, čuvenom srcelomcu Mr. Filliposu, spremnom da vas ugosti..
To sve samo po sebi nebi bi bilo tako loše, proizvod treba lepo i upakovati ali samo pod jednim uslovom da proizvod i postoji, u suprotnom to je prevara.!
A to se upravo nama dogodilo od strane ''Magic'' agencije.
Pefkari : Tasos jeste biser sa nekoliko dobrih plaža na stvarno lepom Egejskom moru, ali ko letuje u ''Pethotela'' (sto je moj slobodan prevod imena Pefkari) teško da će išta videti od te lepote ako nema kola.
Na vrlo lošoj plaži, ispred hotela gde smo mi odseli, ulazak u vodu gotovo nemogućim čini vrlo klizavo kamenje i stenje ali ako to i uspete da prebrodite dočekaće vas ježevi i tu ste definitivno gotovi. Porodice sa decom tu nema sta da traže.
Punih nogu ježevih bodlji već drugi dan smo odustali od pokušaja da se tu okupamo. Rentirali smo kola ..
Hotel : ''Zeleni somot'' sve je drugo osim hotel. Pre bi se mogao definisati kao skupina soba na sred parkinga pod istim krovom.
Ne sumnjam da su ga Grci registrovali kao hotel, to je i jedino što ga čini hotelom i ništa drugo.
Pre polaska na put u agenciji su nas iformisali da ne očekujemo luksuz..(!?) Ali nam nisu rekli da nema vode, da struje često nestaje zbog kvara na elektro instalacijama, da u našem apartmanu ni jedan prozor niti jedna vrata ne mogu da se zatvore a kamoli zaključaju,
da nam je tuš neispravan a posuđe koje smo zatekli nismo koristili zbog bojazni od sepse,
i što nas je najviše dotuklo nema klima uredjaja iako je bio u ponudi apartmana.
Ili sve to možda spada u luksuz, po kriterijumima ''Magic'' agencije ?!
Nisu pomenuli ni najezde komaraca u rojevima od kojih ne možete nikako da se spasite(sve smo probali, osim da se potpuno zatvorimo i uključimo klima uređaj).
Nisu pomenuli, buku koju stvaraju automobili duboko u noć, lupanje vratima, turiranje motora i po kojeg slučajno aktiviranog alarma i to ne na nekom tamo parkingu i ako ih ima tu u blizini, nego u dvorištu ''nazovi hotela'' koje okružuju apartmani koje smo mi platili da se odmorimo i gde bi deca trebala da se igraju.
Da pomenem još i grčko-grčke razmerice od kojih stradamo naravno mi turisti.Glasno uznemiravanje usnulih turista od strane lokalnih likova, koji prolaze tik uz prozore prizemnih nazovi apartmana u kasnim noćnim satima, predstavlja valjda omiljeni tamošnji sport. Suparnički tabor, koji je reklo bi se u vrlo lošim odnosima sa vlasnikom pomenutog hotela, pokazuje svoje emocije na taj način što vikom bude jadne već dobro izmrcvavljene turiste, nebil' naudili komšiji .
Valjda mu mi dođemo kao neki ''Trojanski konj(i)'', sa Balkanskim pedigreom..
Mr Filliposs : moram priznati da je razočarenje pomenutim gospodinom bilo veće kod moje supruge nego kod mene (što mislim da je i uredu..). U najavi (pakovanju) očekivali smo najmanje ''Grka Zorbu'' a dobili smo lokalnog đilkoša, sumnjive prošlosti, namrgođene sadašnjosti (i to iz razloga da ga slučajno ne bi neko nešto pitao u vezi usluge vezane za rupu koju on izdaje kao hotel) i vrlo maglovite hotelijersko-ugostiteljske budućnosti.
Od čuvenog srcelomca zatekli smo jeftinog pozera doraslog najviše da uteši starije gospođe anglo-saksonskog porekla, po koju klimakteričnu plavušu ili po koju mlađu provincisku lepoticu iz nekog drugog podneblja, željne lokalne popularnosti.
I eto tako.., dok ovo kucam u glavi mi odzvanja poznati glas spikera iz naručenog spota o Tasosu, režiran specijalno za tu priliku >>obrade pacijenta<< od strane pomenute agencije, kako bi upotpunio magiju i kako bi nam ako slučajno još sumnjamo pojasnio kako je dobro tamo gde idemo..,>> toliko dobro da mozak možemo da ostavimo kod kuće, samo novac ponesite.. Maagic.!! <<''