Morala sam se upisati samo da kazem svoje misljenje.Ljetovala sam u Tunisu 2006.u julu mjesecu.To nam je bio medeni mjesec,pa smo suprug i ja trazili malo mirnije mjesto,sa ne previse bucnom okolinom,krcatim plazama i tome sl.Pogodak je bio hotelsko naselje Skanes,hotel Skanes El Hana.Sada,nakon vise od pola godine vidim da je to jedna od najboljih plaza Tunsa.Cista je,prostrana,nema neugodnih iznenadjnenj,tipa meduza,jezeva...Uvijek treba imati na umu sta ko ocekuje od ljetovanja.Mi smo dobili sta samo trazili.Kvalitetan odmor,odlazak u pustinju i posjetu orijentalnim pjacama ovog dijela Magreba.Skanes je na pola puta Sus-Monastir.Da bi obisli ova dva grada,jednostavno zaustavite taxi ispred hotela,uz prethodni dogovor o cijeni ili sacekajte bus.To je avantura.Uopste,svaka voznja autom ili busom je avantura.Ali o tome kasnije.nas hotel je rangiran sa 4 zv,mada...Dobro sad,arapska kategorizacija!!!U svakom slucaju nije bio za kritiku.Monastir je simpa gradic,ali i da ga nisam vidjela ne bih puno izgubila.Sus je vec zanimljiviji,ima oko 500 000 'stanovnika,3 po velicini u Tunisu,prelijepu Medinu,orijentalnu pijacu u sredistu starog grada.Trgovci vas vuku za rukav ako samo duze zadrzite pogled na necem.Ima svega,predmeta od koze,nakita od bizuterija,raznoraznih suvenira,svjezeg mesa na +38,zacina,suvog voca...Tunizani su nasrtljivi,lai ne i opasni.Obavezno se cijenkajte,to se od vas ocekuje.Odlazak u pustanjiu je stvarno poseban dozivljaj.Nase agencije kradu.Mi smo isli Kontikijevim aranzmanom i kostalo je 120 evra po osobi.Cula sam da je prava cijena 80 evra.Ali sta da se radi,takvi smo mi Srbi!Nas vodic,Dragan je uljepsao taj izlet.Covjek vec godinama zivi u Tunisu i pun je informacija o bilo cemu sto vas interesuje.Nasu grupu je zadesila blaga pustinjska oluja i bilo je kao na filmu.Jahanje kamila,voznja dzipovima,posjeta Berberima,Matmata,Kejruan,tzv.vodopad Dragane Mirkovic i jos mnogo toga sto cete vidjeti usput vise je nego sjecanje za cijeli zivot.O Tunizanima kao ljudima nemam poseban sud.Prema nam su bili sasvim ok.Tog ljeta nismo obisli gl.grad,ali nas je sudbina odvela sasvim drugom prilikom tamo.Poslovno smo boravili u Tunisu 3 mjeseca ove zime ,pa smo uspjeli upotpuniti rupe od ljetos.Glavni grad je velik i prljav,ali ima svoje cari.Medina u Tunisu je najveca i pod zastitom je UNESCO-a.Glavna ulica,Av.Habiba Burgibe,utemeljivaca nezavisnosti je pokusaj kopiranja Jelisejskih polja,samo u smanjenoj verziji.Puni kafei sa obje strane,uglavnom muskaraca koji puse nargile i piju caj.Caj obavezno probati,od mente sa pinjolama,skroz je tunisi fazon.Po mom misljenju Tunis je zaglavljen na pola puta.Treba uspjeti ostati vjeran tradiciji,a odoljeti savremenim uticajima.To mu kvari sliku.
Sto se tice sopinga,u centru nema velikog izbora.Sve se svodi na lose kopije svjetskih brendova,a i ponuda suvenira je losa.Svakako je najbolja ponuda u jednom od dva velika trzna centra koji su van grada,ali to vas na godisnjem odmoru ne interesuje.Bar ne u Tunisu.Nedaleko od prijestolnice je Sidi Bu Said.Neko ga je vec pomenuo ranije,to malo slatko plavo-bijelo selo obavezno posjetiti.Nalazi se na brdu.Sve su mu kuce u bijeloj boji sa plavim krovovima.Mozete se spustiti i do obale,popisti tursku kafu sa dodatkom parfimisane vodice.U neposrednoj blizini je i Kartagina,tj .njeni ostaci na nekoliko lokacija.Punsa luka,muzej Kartagine,Terme....Uz objasnjenja vodica vraticete se u vrijeme rata Fenicana i Rimljana,sto je za mene takodje dozivljaj.
Kad zaokruzim utiske na kraju vam mogu reci da necete pogrijesiti ako odaberte Tunis.To ljetovanje nije skupo u odnosu na neke druge zemlje,a imate sta da vidite. Kad bih isla ponovo baza bi mi bila u Jasmin Hamametu ili u Port el Kantauiu.
Nadam se da vam je bilo
od koristi,iako je sve ''s brda-s dola'' !
Pozdrav i lijep provod zelim onima koji odu!