jooj izgubljena sam skroz, jedni kazu pokajaces se drugi bice ti super, treci tamo smrdi, cetvrti cisto uredno.....
sta ne smem da zaboravim osim pasosa i novca u beogradu?
Gle ovako... moras da se pripremis da ce biti mnogo drugaciji mentalitet, nego kod nas. Ne treba da ocekujes kule i gradove, jer to zaista nije Tunis... barem ne Sus, u kojem sam ja bila.
Ako neces mnogo para da potrosis, Tunis je super odluka... Meni zaista nije trebalo vise od 80 eura, a svaki dan sam imala i svoju lezaljku i suncobran, svaki dan dovoljno vode, voca koliko hoces, izlasci prejeftini. Arapi se nece ponuditi da ti placaju pice, ali ce te bez problema uvesti u klubove za gratis, u kojima se inace placa ulaz. Dakle, jako su siromasni, ali solidarni.

Ocekuj da ce da te salecu sa svih strana. To bas ume da iznervira, i meni je upropastilo letovanje donekle. Bukvalno, krenes u setnju, pojave se niotkuda, i idu za tobom pola sata, iako im se ni ne obratis...

Ako pak odlucis da se upoznas sa njima, trazice da te izvode svuda, ako i to budes pristala, nadrljala si.

Ne, nece biti napadni (u sustini, mnogo pricaju, retko sta smuvaju), nego ti nece recimo dozvoljavati da pricas srpski sa drugaricama, nece te pustati u WC da odes bez neke "aparske" pratnje, bukvalno ce se prema tebi ponasati kao da si neka zvezda. Ali stvarno...

Mene to nervira, jer si stalno pod kontrolom. U potpunosti su bezopasni, ali SMARAJU! Prvi dan mi bilo zanimljivo, jer ovde ne mozes da ocekujes da ce ti se nepoznati javljati i obracati sa svih strana, tamo je to normalno, ako imas strpljenja, uzivaj u tome. Uglavnom ce to biti Alzirci, a ne Tunizani... Cisto da znas.

Inace, kod njih je sad Ramazan, pa ih verovatno nece biti toliko, ja sam bila bas pred Ramazan...
E sad... hrana. Nesto odlicno, fenomenalno, nesto grozno da ne mozes da poverujes. U sustini nisam izbirac, ali corbe su im katastrofa. S obzirom da ne konzumiraju mnogo mesa, hrana je jako zdrava i niskokaloricna (prvi dan u Srbiji posle Tunisa sam se nazdrala mesa kao krme). Mada, tamane slatko kao ludi. Puding ce verovatno biti najbolji koji si ikada probala, a o kolacima da ne pricam. Sladoled je vrhunski. Probaj sa ukusom zvakace gume.

Jako mi nedostaje njihov kakao, to kupi, pa ponesi u Srbiju, ako volis... Kao Neskvik je.

Ako ti se pak ne svidja hotelska hrana, imas obilje prodavnica da kupis nesto da jedes, i obavezno probaj njihove specijalitete, tipa kus kus...
Vodu nemoj nikako da pijes... jako je jeftina u radnji, pa ti to nece predstavljati problem.
Prodavcima, koji prodaju na ulici, nemoj uopste da se obracas... Sve ce uciniti da te prevare... Ta roba je krs, nemoj to da uzimas, eventualno zacine i jos neke suvenircice. Dobru robu imas po trznim centrima gde su fiksne cene. Nije nesto mnogo jeftinije nego kod nas, ali moze da se nadje lepa garderoba, cipele, torbe na akcijama po zaista niskim cenama.
Taxi je jako jeftin, mi smo bukvalno presli pola grada za dva eura... i odlicna su im vozila. Mada, nemoj se cenjkati sa taksisitima, reci ce ti vodic kolike su fiksne cene za tvoj grad, posto ne znam gde ides.
Medjunarodni pozivi - nemoj nikog da zoves sa mobilnog, niti da se javljas, preskupo je. Dva minuta odlaznog poziva su mi tarifirali skoro 400 dinara. Bolja varijanta su ti lokalne govornice, ali ne gde posle placas, nego gde se ubacuju kovanice, pa zoves. Za 500 medimni (njihova valuta je dinar, koja vredi 1000 medimni) mozes da pricas oko 40-ak sekundi.
Da... meni Arapi SMRDE! I to jako... to je druga stvar, od dve jedine koje su mi zamerka. Moze to i de se definise da drugacije mirisu od nas, pa nam je zato cudno. O njihovim parfemima da ne pricam... svi muskarci imaju isti, groznu kopiju Million dollar...
Sledeci put, ako budem isla, ici cu sa deckom, ili caletom.