Tunis

Uh, sad kad se raspišem. Izlet je vrlo interesantan i atraktivan. Nije mnogo naporan, svakih sat do sat ipo se staje. Svuda gde se stane može da se ode u manje-više pristojan WC i da se kupi hladna voda.
Mi smo prvo išli u Keruan, gde je najstarija džamija u severnoj Africi po uzoru na koju su posle pravljene sve ostale. Neću sad da pišem neku istoriju i geografiju da ne bih omanula, a i to ćeš sve lepo čuti od vodiča ako odeš.
Posle ručka smo posle još jednog dela puta prešli u džipove i tu počinje prava avantura.... Deo se ide po putu, a deo baš po pesku, po dinama. Na nekoliko mesta smo stajali da obidjemo neki izvor, pa mesto snimanja Ratova zvezda, Engleskog pacijenta.....
Predveče smo stigli u hotel sa 4* u gradu Tozeru, gde smo imali večeru, a posle smo uživali u bazenu do neko doba noći. Ne baš do kasno jer smo bili umorni.
Ujutru ustajanje u 5, doručak, u 6 kretanje našim autobusom preko slanog jezera Šot el Džerid do grada Duza u čijoj blizini su nas čekale kamile. Sve su nas obukli u one galabije i umotali u marame, svako je dobio svoju kamilu, pa smo prošetali nekoliko desetina metara u pustinju, sišli sa kamila, slikali se.... promuvali pa se vratili.
Onda smo posetili jednu kuću u zemlji gde živi (sad da li živi ili samo "radi") jedna porodica naroda Berbera. Interesantno... Ručak u restoranu napravljenom po tom principu , u zemlji, u stvari to je kao tunel, ali lepo okrečeno, ima i i struju, nije baš rupa u zemlji. A za ručak njihov tradicionalni kuskus...
Popodne smo obišli još i arenu u El Džemu, koja je jedna od najvećih ostala iz rimskog perioda... i stigli u svoj hotel na večeru.
Uobičajena ruta je kontra od ovoga kako smo mi išli. Obično se prvo ide u El Džem, kod Berbera, pa se spava u Duzu i ide predveče na kamile, a ujutru džipovi ... ali bila neka gužva u hotelu u Duzu, pa su nam okrenuli rutu. Ali sve je funkcionisalo savršeno. Nigde praznog hoda, nigde uzaludnog čekanja....
Ove je bilo onako opšte. Mali mici, pitaj konkretno šta te zanima.

iskreno da kazem, ne znam sta bih vise pitala, hm da jesi li sletala na enfidu i koliko je kostao izlet i zanima me jos u koje doba odmora je, ja bih volela da je nekako u sred odmora, da nije u prva tri i poslednja dva dana...
putujem u utorak 7.9 i idem u nahrawees boujaafar isto preko kontikija, jesi li srela u avionu ili na izletu nekog iz tog hotela?
btw hvala ti puno za opise i informacije, oraspolozila si me :-)

iskreno da kazem, ne znam sta bih vise pitala, hm da jesi li sletala na enfidu i koliko je kostao izlet i zanima me jos u koje doba odmora je, ja bih volela da je nekako u sred odmora, da nije u prva tri i poslednja dva dana...
putujem u utorak 7.9 i idem u nahrawees boujaafar isto preko kontikija, jesi li srela u avionu ili na izletu nekog iz tog hotela?
btw hvala ti puno za opise i informacije, oraspolozila si me :-)

Taj tvoj hotel je u Susu, koliko vidim u ovom Kontikijevom prospektu za Tunis. Sleteli smo na Enfidu. Fantastičan nov aerodrom, otvoren u novembru, ali je praktično počeo da radi tek u ovoj turističkoj sezoni, tako da nema gužve, što je zgodno. Kontikijevi vodiči presreću na izlazu iz aerodromske zgrade, kažeš im gde ideš i oni ti kažu u koji autobus da udješ. Imaju spiskove sa imenima. Tako da i ako zaboraviš ime hotela, oni te nadju. Sve je odlično organizovano. Nas za Hamamet je bilo samo 8 iz našeg aviona, a nas 4 smo išle u hotel Furati. Izleti za Saharu su nedeljom i ponedeljkom, tako da će taman da ti upadne na sredini boravka. Mi smo stigle u petak, pa smo odmah u nedelju išle da ne bi ostalo za dan pre polaska.
Bilo je nekih lica poznatih iz aviona na tim izletima , ali nije bilo prilike da se nešto bolje upoznamo.
Inače, meni je glavno pitanje bilo šta obući i obuti i poneti za Saharu. Moje dve dobre drugarice su išle ranijih godina, jedna tvrdi, obavezno patike, druga kaže papuče. Naš vodič je sugerisao papuče, neke sportske sandale, japanke... i ja sam išla u japankama koje su mi i najudobnije, i bilo je OK. Posle se tamo izujemo pa hodamo po pesku bosi, što je baš prijatno. Jer nismo na pesku kad najveća vrućina. Ja sam ponela i patike koje sam obula za jahanje kamila jer sam se plašila da mi japanke ne spadnu. Medjutim, na samoj opremi kamile ima nešto kao neka korpica ili kutija u koju lepo mogu da se smeste papuče (ako nisu neki preveliki broj), tako da nema ni te bojazni.
Takodje neki sugerišu dugačke tanke svetle pantalone i košulje sa dugim rukavima. Nije neophodno ni jedno ni drugo. U vreme najveće vrućine nismo izloženi suncu. Za jahanje kamila nam obuku one galabije. (Staviću slike kad ih malo sredim, verovatno večeras). Neke žene su imale, i to mi je izgledalo zgodno, ešarpe. One najobičnije koje imaju da se kupe kod nas u indijskim radnjama ili kod uličnih prodavaca na Zelenjaku. (Ne znam odakle si). To može da se ogrne, da zaštitiš ramena i ruke od sunca, a može da se prebaci i preko glave. Ima tamo da se kupe i one marame što nose Arapi, pa da se i to montira na glavu. Nije loše imati neki šeširić ili kačket. Obavezno se ponese neka presvlaka, makar još jedna majica. Sve te stvari stoje u autobusu, ne moraš da ih nosiš sa sobom, pa bolje da imaš nego da ti zafali.
Sa sobom nosiš neku manju torbicu u koju možeš da staviš vodu, vlažne maramice, foto aparat, pare, To što ti zaista stalno treba.
Dobro bi bilo da se pred polazak snabdeš i sitnim parama, po dinar (njihov), jer toliko obično košta voda, pa se ostavlja bakšiš vozaču džipa, vozaču autobusa, vodiču kamile.... dinar-dva tamo vamo, ode na te bakšiše....
E, za kamile se plaća (to nije uračunato u cenu izleta) kad nas već obuku u te galabije, pre nego što udjemo kod kamila. Da ne staviš ranac na ledja kao ja, pa onda nikako da se ispetljam iz svih tih krpa da izvadim pare..:)
Znam da sam opširna, ali baš mi je drago da se prisećam tih divota i tog uživanja.
Bila sam i na izletu u glavnom gradu Tunisu.... ako tebe ili nekog drugog zanima mogu i o tome

E, toliko sam napisala, a nisam cenu. Cena izleta je 210 tuniskih dinara. Plus 20 dinara za kamile. Ostalo je sve uračunato. Za jedan evro dobije se 1,870 dinara. Kurs je stabilan. Pare se obično menjaju u hotelu, najjednostavnije je.

bas htedoh da kazem nisi napisala cenu, kada ono jesi :-)
iz bgd-a sam inace...
a sada se setih da sam prosle godine dobila jednu maramu iz emirata i ove jednu iz egipta (valjda tunizani nisu u svadji sa tutankamonom) pa ce mi dobro doci, mada ja volim sunce i velike vrucine ( i leti mi je jorgan zakon) znaci patike i papuce i nesto i jos nesto za obuci i kupaci i pare i sine pare i reezervne baterije za aparat i bice supeeeeerrrr....
nisam razmisljala o drugom izletu, nekako jedva cekam pustinju, ali ako si vec raspolozena, moze rec dve, mozda se uputim i na njega.....
hvala ti puno divna si, btw jedva cekam slike

E taj drugi izlet nije ni prineti pustinji. On je onako nekako običan. Nama je možda prijao još manje jer je bila vrućina (ali to tebi ne smeta ;) ) i tu mi je baš trebala košulja na duge rukave da zaštitim ruke. Ide se u Kartaginu, znači iskopine, tj. kamenje, ulazi u tu neki muzej. Posle se ide u Terme, to je rimsko kupatilo, znači, još kamenja. To je inače elitni kraj grada Tunisa gde je i naša ambasada (zgrada nam je pripala posle deobe sa bivšim jugoslovenskim republikama), gde se vijori naša zastava, iako nemamo ambasadora. Onda obilazimo Sidi bu said. To je gradić gde su kuće bele sa plavim roletnama, tj. kapcima i ostalim detaljima. Slatko je, ali i u Grčkoj ima gomila takvih gradića. A gužva grozna, ne možeš da se slikaš da ti neko ne udje u kadar. Posle ručak, pa slobodno vreme u glavnoj ulici u gradu Tunisu. Tu smo videli neku katedralu, narodno pozorište, svratili u Zaru i Beneton. Isto kao i kod nas. Ne ide se u muzej Bardo koji je zatvoren zbog renoviranja, a kažu da im je tamo glavna zbirka. Dobro je što smo se do 5 vratili u hotel, pa smo uhvatili još malo kupanja.
Sve u svemu nije nam trebao taj izlet. A košta 76 dinara....
Mislim, u odnosu na pustinju, koja je tako atraktivna, ovo je sasvim obično, kao na bilo kojoj ekskurziji u bili kojoj zemlji...
Baš sam ga ocrnila, izvinjavam se onima kojima se svidelo. Ovo je potpuno lični utisak.

Ja bih dodala da vredi videti Carthagu (Kartagu), doduse ja sam bila solo, pa nisam znala da ih ima ukupno devet. Bila sam u toj gde su rimske iskopine, kipovi, muzej. U drugim imas amfiteatar, decje groblje itd. Kad jednom kupis kartu, cuvaj je, vredi za svih devet mesta.
Tunis bih zaobisla, mi smo isle taxijem i samo do bazara, pa smo malo prosetale okolo. Smoris se ni za sta. Zao mi je sto nisam videla Sidi Bou Said, mada smo platile taksisti, ali smo bile tako iscrpljene, da nismo imale snage, a bilo mi je bas jako zao. Sad mi je malo lakse kad kazes da nije nesto.
Najvise zalim sto nisam bila u pustinji, ali sam isla samo na 7 dana, a to mi je jako kratko.

Jeste, 7 dana je suviše kratko da bi se dva dana provela u pustinji, ako hoćeš malo da se kupaš.
Meni sad baš neprijatno što sam tako iskritikovala ovaj izlet u Kartaginu i Tunis. Mnogi ljudi su baš oduševljeni. Žena koja je sa nama išla u pustinju, pre toga je bila na ovom izletu i raspitivala se kod vodiča kako da ode sama. Toliko joj se svidelo.

Evo malo sličica sa ekskurzije u Saharu.
vožnja džipovima:

voznjadzipovima.jpg
[/

pustinja:

Uploaded with ImageShack.us

Spremna za kamilu. Nemoj mali mici da se zezneš kao ja. Sve su mi slike ovakve. Nigde se ne vidim. Može slobodno da se spusti sa lica ova marama.

Karavan.

E da ne budu samo sličice iz Sahare, evo nekoliko detalja iz Sidu bu-Saida, koji zovu i plavo beli grad. Iako mi je sama šetnja bila smor, svidjaju mi se slike koje sam napravila:

Poslednja izmena:
jaooo kako je diiivnoooo, jedva cekam....
ipak necu ja ici na izlet u Tunis, mozda kada bude radio muzej.... neki drugi put.....
reci mi jos molim te u koliko sati su bili letovi i jeste li u nekom pravcu leteli kontikijevim boingom?

U oba pravca smo leteli Kontikijevim boingom. OK je. Odavde smo imali let u 13:30, a odande u 15:30 po tamošnjem vremenu, tj. 16:30 po našem, jer je tamo je jedan sat manje. Tako da on odavde odveze putnike, a odande vrati. Let traje 2 sata. Ti letovi su ipak podložni promenama. Nama je u odlasku bilo mnogo lepo, ćerka je prvi put letela avionom pa se progurala do prozora, pa smo gledale. Lepo se videlo kako letimo preko Jadrana, preko nekih ostrva, zna se i kojih, ali ja ne znam, preko Visa, zatim Italije, Sicilije. Baš su se lepo videla ostrva i more, obale...

Mrs.Bi, divne su slike, baš sam se uželela Tunisa.
Inače, ove fotke koje si postavila, imam identične :lol:
Samo je moja marama bila narandžasta :D

Bilo mi interesantno, svaka grupa je imala marame druge boje. Ispred nas su bili neki s plavim...
Ja sam potpuno opčinjena svime.... A verujem da su slike iste, svi se slikamo na istim mestima :D

Back