Tumač snova

• Začetnik teme Začetnik teme SLOBODNA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo jednog mog uvrnutog sna pa ga tumacite...U snu citam ja Marksov Kapital i konacno sam ga procitao celog,zatvaram knjigu i kazem :Kevo od danas ja vise ne verujem u Boga! Odlucio sam da postanem ateista...Tada keva pocinje da kuka: Jao sta taj prokleti Marks uradi sa mojim detetom! Pretvori ga u bezboznika! Jao mene! I tu mi se san prekida...

Шта ово може да значи?

Сањала сам баку, која је умрла пре две године.
Е, сада... обично кажемо да сањамо мртве, а не сањамо их мртве већ живе...
И није ми то било необично. Необично ми је било што ме је убеђивала да је жива.
А ја сам се чудила како је могуће да смо сви толико дуго мислили да је мртва.

Обичан сан? Можда... Оно што ме збуњује је следеће...

Моја рођака је имала потпуно исти сан, исте ноћи...:shock:

Nocas sam sanjala da gledam u izlogu radnje prelep prsten i pomisljam da cu ga kupiti.Ne secam da li sam ulazila u radnju ili sta vec.Uglavnom presten je bio na mojoj ruci odjednom prelep onako da ne poverujes.
Inace ne nosim nikad nikakav nakit,niti o njemu razmisljam.
Posle sanjam kako sam u mojoj kuci,koja uopste ne izgleda kao u snu i da je odjedom izbio pozar,uglavno uspevam da prodjem kroz vatru i da se uz neki bedem popnem na cistinu....i okrecem se i gledam dole kako gori.Sta ovo znaci,Psiho ..ostali tumaci reci te sta se sa mnom dogaca?Bas mi je jak utisak ovaj san ostavio.......

Sanjam san iz dva dela:

1. U nekoj sam knjizari tik uz stadion Marakana. Razgledam knjige, ali sve neke nepoznate. Prodavacica me pita koju cu ja kazem da nisam zainteresovan.

2. Onda se nadjem u nekoj ucionici ( u kojoj su bili i drugi valjda studenti ) i profesor koji mi je predavao u prvom semestru objasnjava neku knjigu valjda. Ja dam svoj komentar i on mi kaze: - Kolega, vi cete za 5,6,7 godina biti briljantan ekonomista i pocne jos nesto da me hvali, a jedna osoba iz srednje sa kojom sam u losim odnosima koja sedi iza to krene da potvrdjuje. Onda se nekako san tako pretoci da se u toj prostoriji i hodnicima odvija proslava Nove godine (?!).

E sad, posebno me zanima vase tumacenje ovog drugog dela sna, pa cu nakon vaseg i ja dati svoje.

Шта ово може да значи?

Ko veruje u duhove reci ce ti da vam se baka javila u snu...

Nocas sam sanjala da gledam u izlogu radnje prelep prsten i pomisljam da cu ga kupiti.Ne secam da li sam ulazila u radnju ili sta vec.Uglavnom presten je bio na mojoj ruci odjednom prelep onako da ne poverujes.
Posle sanjam kako sam u mojoj kuci,koja uopste ne izgleda kao u snu i da je odjedom izbio pozar,uglavno uspevam da prodjem kroz vatru i da se uz neki bedem popnem na cistinu....i okrecem se i gledam dole kako gori.Sta ovo znaci,Psiho ..ostali tumaci reci te sta se sa mnom dogaca?Bas mi je jak utisak ovaj san ostavio.......

Za ovaj prvi deo,nakit znam da predstavlja nesto zeznuto,sutra cu ti reci sta,ako ti niko ne odgovori do tad,a drugi deo,taj plamen nazalost oznacava neku smrt u najblizoj okolini... :sad:

nisam sujeverna ali mi i nije bas prijatno mogu ti reci .......no ja sam mislila da san ima neki pozitivan preznam...dosta snazno sam ga dozivela pa rekoh da proverim.Puno hvala u svakom slucaju

Sanjam san iz dva dela:

1. U nekoj sam knjizari tik uz stadion Marakana. Razgledam knjige, ali sve neke nepoznate. Prodavacica me pita koju cu ja kazem da nisam zainteresovan.

2. Onda se nadjem u nekoj ucionici ( u kojoj su bili i drugi valjda studenti ) i profesor koji mi je predavao u prvom semestru objasnjava neku knjigu valjda. Ja dam svoj komentar i on mi kaze: - Kolega, vi cete za 5,6,7 godina biti briljantan ekonomista i pocne jos nesto da me hvali, a jedna osoba iz srednje sa kojom sam u losim odnosima koja sedi iza to krene da potvrdjuje. Onda se nekako san tako pretoci da se u toj prostoriji i hodnicima odvija proslava Nove godine (?!).

E sad, posebno me zanima vase tumacenje ovog drugog dela sna, pa cu nakon vaseg i ja dati svoje.

prvog dela:
marakana = simbol za "nesto dobro poznato", a ti vidis na poznatom mestu knjige koje su nepoznate. I odbijas. Sta to moze da znaci neam pojma.

Knjizara = memorija. Prodavacica = ono sto trazi nesto cega zelis da se sjetis, i nalazi to za tebe, recimo "ocu da se sjetim kad mi se desilo da mi neko kaze 'to'" i padaju ti na pamet ta sjecanja, prodavacica je simbol za tu funkciju koja ti "nalazi" sjecanja.

*** ti svaki put sanjas nesto u vezi fakulteta, neznam sta d aradim:D

btw ono sa marakanom itd. moze da ti bude nesto tipa "zelja da ides u javnu kucu":P "koju ces?" "nisam zainteresovan" itd. Marakana je nesto "javno". A i podseca na brazil dje svaka radi za pare:P

Шта ово може да значи?

Da lis e secas sta ti je govorila u toku tvog sna?

verovatno cesh se udati... iz drugog dela sna je dobro samo to shto si se uspela uz bedem shto govori da cesh prevazici neke teshkoce...

Uuuu, ja sam se jutros "nasanjala" :)

Prvo sam krenula na put u Spaniju, brodom. Pa sam se sve vreme cimala shto sam zaboravila kofer sa stvarima, shto mi putna karta nije sasvim ispravna, i shto nemam lichnu kartu (u rl, trebam da izvadim lichnu kartu, jer su mi pre par meseci ukrali novchanik, a nikako da se iscimam).
Sela sam iz tih razloga na sam kraj broda, brod (drveni) je krenuo, i ja sam sedela i gledala savrsheno bistru plavu vodu (kao ona na tropskim ostrvima). U nekom momentu primetila sam 3 ajkule koje prate brod ( a bogami i moje noge), brod je pokushao vrtenjem u krug da pobegne od ajkula, ali nije uspeo, i svi putnici , ukljuchujuci i mene su se iskrcali, da bi sachekali avion do Shpanije. Na plazi (pitaj boga na kojoj plazi, ali je izgledala kao tropska), me sachekala zena osredjih godina, koja je trebala da mi pregleda kartu. U momentu pregledavanja prevrtalo mi se po glavi da li da je slazem za polovichnu ispravnost moje karte ili ne, i na kraju sam rekla istinu. Ona je to super prihvatila, i taman kad sam proshla kroz shalter, shvatila sam da nisam ponela nishta od stvari, i da moram da se vratim po njih. Zena mi je dala avionsku kartu za sutradan, ja sam krenula kuci, totalno smorena jer mi je taj dan delovao kao vechnost...i bila sam totalno ljuta na sebe zbog toga shto sam zaboravila kofer. Itd..ostataka se ne secam...tu sam se negde probudila...
Najupechatljivije stvari u snu su to shto je sve napravljeno od drveta, i brod, i shalter i sve gradjevine. Zatim zaboravljanje kofera, lichna karta, karta za put....i ona savrsheno bistra plava morska voda.

Sve u svemu, posle mojih snova ponekad pomislim da bi mogla roman da napishem...:)

insolens, pogotovu mi je zanimljivo ovo sto si mi rekao da knjizara znaci memoriju zbog jednog mog ranije sna koji sam ovde misli predstavio. U tom snu ulazim ja u jednu knjizaru koja mi je inace draga i zaticem je mnogo prazniju knjigama. Izgleda da to znaci da mi je memorija slaba ili da ja razmisljam o tome...

A sta mislis o drugom delu sna ( sa onim profesorom )?

insolens, pogotovu mi je zanimljivo ovo sto si mi rekao da knjizara znaci memoriju zbog jednog mog ranije sna koji sam ovde misli predstavio. U tom snu ulazim ja u jednu knjizaru koja mi je inace draga i zaticem je mnogo prazniju knjigama. Izgleda da to znaci da mi je memorija slaba ili da ja razmisljam o tome...

A sta mislis o drugom delu sna ( sa onim profesorom )?

knjizare i prodavnice obicno znace to, sto ne mora da znaci da znace to. Ako si mislio da "olako" protumacis san kao nesto tipa "ja razmisljam o memoriji i zato to sanjam" i da tu "zaklopis knjigu" tj prekines tumacenje, onda si se zaebo i samo gubis vreme.

Tvoj san se ne bavi funkcijom memorije, vec vise filozofski nesto oko toga barata. (u slucaju da ima veze sa memorijom).

Ekonomija i profesor te koji ti kaze da ces biti brilijantan, hm... pojma nemam brate. Cudni su mi tvoji snovi.

Profesor moze da bude opet simbol za pamcenje, pogotovo ako ti mislis da on ima brilijantno pamcenje, kao i dijamant, jer je, kao i pamcenja, "nepromeniv" tj nesalomljiv itd.. a i "zavisi iz kog ga ugla gledas". Nova godina se fotografise (aj da tako kazem, ljudi se slikaju za novu godinu) pa i to moze da bude za pamcenje, a i marakana.., jer je i ona mjesto koje se cesto "cuva" na slikama (za svaki slucaj da pamcenje otkaze). Prodavacica moze da bude nesto u vezi kresanja.

Evo mog misljenja za profesora - iz prethodnih snova zakljucujem da kad podsvest hoce da mi kaze nesto neprijatno ono to uradi na fin nacin. Recimo, jednom sam sanjao neku extra ribu kako mi daje zadatak koji ne umem da resim i posle toga mi kaze da u buducnosti racuna na mene, a pri tom mi se slatko osmehuje. I taj ispit sam okinuo. Dakle, zakljucujem da preko tog profesora podsvest hoce da mi kaze nesto lose, recimo da ce mi se oduziti studiranje ( "za 6-7 godina ces biti..."). A za tog profesora ne smatram da ima briljantnu memoriju, samo da je pametan.

Evo mog misljenja za profesora - iz prethodnih snova zakljucujem da kad podsvest hoce da mi kaze nesto neprijatno ono to uradi na fin nacin. Recimo, jednom sam sanjao neku extra ribu kako mi daje zadatak koji ne umem da resim i posle toga mi kaze da u buducnosti racuna na mene, a pri tom mi se slatko osmehuje. I taj ispit sam okinuo. Dakle, zakljucujem da preko tog profesora podsvest hoce da mi kaze nesto lose, recimo da ce mi se oduziti studiranje ( "za 6-7 godina ces biti..."). A za tog profesora ne smatram da ima briljantnu memoriju, samo da je pametan.

Јаој муко. Па неће сан да ти каже да ли ћеш да положиш испит или нећеш.
Неће да ти каже ни колико ћеш година студирати.
Може да се оствари ако се толико силно истрипујеш да ће бити тако... е онда ће и бити...
И да си научио за 10 има да паднеш, ако ти је самопоуздање пољуљано... ако верујеш (без трунке резерве) у оно што ти је сан рекао...
А ти не учиш за 10 (мрзи те) него си вечито на ивици. Самопоуздање је ту пресудно.

Ljudi, snovi imaju jako duboko znachenje, i izmedju ostalog mogu se videti obrisi nashe buducnosti kroz njih, ako znamo da ih protumachimo. Kako je to moguce?
Pa vrlo lako.
Nasha podsvest UVEK registruje objektivno situaciju u kojoj se nalazimo. Nasha svest nije u mogucnosti to da uradi, jer nam emocije zamagljuju vid. Mi sa nashom podsveshcu najbolji kontakt uspostavljamo preko snova. Ona na taj nachin pokushava ne - retko da nam saopshti ono shto ne zelimo (prvenstveno) da vidimo u realnosti. Banalno recheno ona nam kroz snove "olakshava" da predjemo neke zivotne lekcije brze, i omogucava nam da ih sagledamo sa objewktivnije strane. Ono shto je zayebano u celoj toj situaciji je to shto jako teshko razumemo njen jezik, jer jew za svaku individuu drugachiji...kao i iskustva..kao i asocijacije....
Ono shto Insolens radi jeste poprilichno dobro (barem ono shto sam do sada prochitala, i moje iskustvo sa njegovim tumachenjem sna), ali mislim da je ovog puta malo skrenuo sa puta, isto kao i Truman. Zashto? Zato shto Truman nije detaljno opisao emociju koja mu se deshava u snu. S obzirom da nije u pitanju sexualni san, vec san koji evidentno ima veze sa trumanovim fakultetom...chini mi se da je malo teze da se rastumachi, (naravno samim tim i zanimljivije) jer gomila simbola koje truman spominje...jasno se vidi da su spomenuti simboli univerzalni samo za njega...

Shto se tiche buducnosti i snova...tu stadoh...Kako snovi mogu da nam pomognu oko predvidjanja buducnosti...He...da...to je vrlo zanimljiva stvar...:)
Snovi nam bez trunke milosti prikazuju situacije u realnosti. Vrlo chesto ono shto ne zelimo da vidimo. S obzirom da ne znamo dobro da ih umachimo, obichno ih odbacimo, i zanemarimo njihovu sushtinu, tako da "lekcija" koju nam oni pruzaju dodje vremenom kroz stvarnost. E onda kad nam zivot u realnosti lupi shamar "na istom tom mestu", koje smo sanjali, istripujemo se da su snovi predvidljivi. Ali nisu.
Dacu primer. Meni se desilo da sam 2,3 godine pre raskida svoje 5 -ogodishnje veze sanjala vrlo slichnu situaciju , koja se desila u stvarnosti. Sada kada sagledam taj san, kapiram koliko tada nisam bila u stanju, i nisam htela da vidim neke stvari koje sad vidim.

Da ne bi duzila vishe post, predlazem vam da uvek akda pishete o nekom snu , napishete emociju za svaki detalj sna koji opisujete. To je sushtina sna. Nakon te emocije, pishu se bitni detalji koji koji su "ostavili trag" nakon budjenja. Tek na trecem mestu se povezuje simbolika celog sna.

Ps. samo da spomenem da ovo nema veze ni sa jednom knjigom, jer nisam chitala knjige o tumachenju snova, ovo je nachin na koji ja tumachim svoje bitne snove, i koji se za sada pokazao kao dosta dobar. Naravno uvek je bolje imati osobu sa strane koja ce nam skrenuti paznju na neke detalje kojih se ne bi setili. I za to sluzi ova tema, koju smatram vrlo korisnom.

Говорила ми је да је жива и да су сви погрешили... жалила ми се... уверавала ме...
Не сећам се сваке речи (Није ни било речи у буквалном смислу)...
Pitam jer može biti veoma bitno zašto umrla osoba dolazi u snove..
U mom slučaju obično je neko upozorenje..da će se nešto prvo loše dogoditi ali
to loše kasnije donese dobro..To sam mislio..

Back