Trojansko more - Panonsko more u doba antičke Troje

Inace Homer Skamander opisuje kao "lepoteka" rijeka. I da ju je Div stvorio. Prije dvije godine sam isao omanjim brodicem Bojanom do albanske granice, mada sam papreno platio i od vjetra dobio glavobolju, ali je vrijedelo. Stvarno je prelijep i nestvaran tok Bojane i ono zelenilo okolo. Rijeka je bas siroka, ali ne kao recimo Dunav koji je previse sirok pa se gubi ta bajkovitost, koja na Bojani se stice.

Stigao sam do 23. Stranice i jos niko ne pomimje Skamander i onu drugu rijeku Ilijade koje proticu pored Iliona. Inace opisana je kao mocna rijeka u Epu, a ova kod Shlimanove Troje neki potochic 😂

Ovi koji govore o Skadru kao Homerovoj Troji pominju da u Epu pise da se Skamander i ova druga rijeka ulivaju jedna u drugu. I da se troja nalazi pored jezera. Ali ja to na search kroz pdf nikako ne mogu da nadjem. A da se sjetim takodje ne mogu jer sam davno citao.

Inace dok se bavite Trojom ja oplakujem nad Trojanskim zenama, evo i onaj film gledam.
Sram da bude te Ahejce sta su uradili. Mada Euripid je mnogo kasnije od Homera, pa je mozda izmisljao.
1689546769404.png

Euripid, Jelena:

HELEN: Woe is thee, unhappy Troy! Thou through deeds not done by the art ruined, and hast suffered direst woe; for the gift that Cypris gave to me, hath caused a sea of blood to flow, and many an eye to weep, with grief on grief and tear on tear. All this hath Ilium suffered and mothers have lost their children; and virgin sisters of the slain have cut off their tresses by the swollen tide of Phrygian Scamander. And the land of Hellas hath lifted her voice of woe and broken forth in wailing, smiting on her head, and making tender cheeks to stream with gore beneath the rending nail. Ah blest maid Callisto, who long ago in Arcady didst find favour with Zeus, in the semblance of beast four-footed, how much happier was thy lot than my mother's, for thou hast changed the burden of thy grief and now with savage eye art weeping

Skamander je kod Euripida opisan kao frigijski.

Па ако ја не могу то да повежем а видим и многи овде такође, онда је ред да корисник то појасни а то сам и тражио.

Већ сам рекао да ме назив теме не занима какав ће бити, договорите са какав ће бити и ја ћу променити никакав проблем, само се тога после и држите, тема је почела Илијином тезом о Троји код Београда, није доказано ништа, па се наставила са оним бродовима у Костолцу, какве везе има то са Тројом и Београдом нико овде не зна, па се ево наставила са Аргонаутима, а ти прелажеш и неко Панонско море да се убаци ваљда да циркус буде потпун.
Druze ja sam obicni citalac na ovom PDF-u i mogu ti reci da se o tebi stice los utisak u smislu da:
1. Ili ne pratis temu i postove, sto ti je posao
2. Ili pratis, ali namjerno sabotiras.

Tema je Troja u Srbiji pored Beograda. Ali za postojanje takve Troje kljucno je i neophodno da postoji more, takodje negdje u Srbiji. Jer znamo da je Troja bila na desetak kimometara od mora. Stoga svi postovi vezani za more i Argonaute su 100% u temi. Sta vise, ako se dokaze da je u Srbiji odnosno Panoniji, prije par hiljada godina bilo more, to je onda krunski dokaz da je Troja bila upravo na tom moru. Znamo da su okolo te Homerove Troje bili nekakvi Trojanci, Dardanci, Tracani. Sve to mi i sada imamo u Srbiji, ali fali more.

Takodje i zvanicna nauka potvrdjuje da su Argonauti plovili Dunavom, tj, zvanicna tumacenja.
Ona takodje potvrdjuje da su Argonauti plovili i pored Troje.
Ovdje se sada o tome prica, koliko sam ja shvatio ovog gosta Iliju.
Ili se Troja nalazi u Maloj Aziji, kuda su oni prsli. Ili pored Beograda, kuda su takodje prosli.

Druze ja sam obicni citalac na ovom PDF-u i mogu ti reci da se o tebi stice los utisak u smislu da:
1. Ili ne pratis temu i postove, sto ti je posao
2. Ili pratis, ali namjerno sabotiras.

Tema je Troja u Srbiji pored Beograda. Ali za postojanje takve Troje kljucno je i neophodno da postoji more, takodje negdje u Srbiji. Jer znamo da je Troja bila na desetak kimometara od mora. Stoga svi postovi vezani za more i Argonaute su 100% u temi. Sta vise, ako se dokaze da je u Srbiji odnosno Panoniji, prije par hiljada godina bilo more, to je onda krunski dokaz da je Troja bila upravo na tom moru. Znamo da su okolo te Homerove Troje bili nekakvi Trojanci, Dardanci, Tracani. Sve to mi i sada imamo u Srbiji, ali fali more.

Takodje i zvanicna nauka potvrdjuje da su Argonauti plovili Dunavom, tj, zvanicna tumacenja.
Ona takodje potvrdjuje da su Argonauti plovili i pored Troje.
Ovdje se sada o tome prica, koliko sam ja shvatio ovog gosta Iliju.
Ili se Troja nalazi u Maloj Aziji, kuda su oni prsli. Ili pored Beograda, kuda su takodje prosli.

Nije ključno more, već nekakvi arheološki ostaci.

Pazi, prigovori tome da istorijska Troja ne odgovara mitološkoj (odnosno hipotetičkom stvarnom uzoru mitološke Troje), kada se uporede sa raznim drugim pričama, kao što su Hercegovina, Skadar, ova sad na Avali ili slično, deluju potpuno smešno u komparaciji. Skamander nije dovoljno jaka reka, a planina Ida nije baš dovoljno visoka planina. Kada porediš to sa problemima alternativnih teorija, deluje kao bukvalno hvatanje za sitnice tj. cepidlačenje zato što sve drugo zahteva bukvalno da se preskoče strahovite akrobacije kako bi se otvorili tome.

Ljudi koji smatraju da istorijska Troja nema nikakve veze sa mitološkom bukvalno prelaze preko svega što se geografski uklapa u ovu lokaciju. Svega, dosledno svake stranice, svake reči, svakog lista, kao da u Ilijadi i Odiseji i drugde uopšte ni ne postoji. Listom, bez ikakvog objašnjenja.

Npr. Nestorov povratak u Pil iz Troje:

1. Polovina Grka (bez Agamemnona) se ukrcava na brodove. Plove do Teneda.
2. Posvađaju se i neki sa Odisejem krenu brodovima natrag u Troju, a ovi nastave i plove sve do Lezba, gde im se priključuje Menelaj
3. Kod Lezba, Grci se dvoume vezano za to kuda da idu. Sledeća tačka je ostrvo Hios i oni su se podelili u dva tabora:
A) Prvi tabor da treba da oplove Hios, sa strane prema otvorenom moru, odnosno da prođu ostrvce Psiru, držeći ga sa svoje leve strane
B) Drugi tabor se zalaže za to da treba da prođu Hios sa unutrašnje strane, između njega i obala kopna
4. Obrate se bogovima da presude i dobiju poruku da odu direktno na pučinu ka Eubeji.
5. Tako i postupe; krenu na pučinu i posle četiri dana plovidbe stignu do Argosa, i tu ostavljaju Diomeda
6. Nastavljaju morem natrag kući do Pila

Nestor.JPG

Odgovor na ove stvari? Nikakav. „E, hajde da prebacimo sve ove toponime na izmišljena mesta u pretpostavljenom Panonskom moru“. A onda, nekim čudom, Grci savršeno kopirali tu (nepostojeću) toponomastiku i aritmetički savršeno preneli na Sredozemlje. Pa koliko lud čovek treba da bude da u tako nešto poveruje? :lol:

Poslednja izmena:

Pazi, prigovori tome da istorijska Troja ne odgovara mitološkoj, kada se uporede sa raznim drugim pričama, kao što su Hercegovina, Skadar, ova sad na Avali ili slično, deluju potpuno smešno u komparaciji. Skamander nije dovoljno jaka reka, a planina Ida nije baš dovoljno visoka planina. Kada porediš to sa problemima alternativnih teorija, deluje kao bukvalno hvatanje za sitnice tj. cepidlačenje zato što sve drugo zahteva bukvalno da se preskoče strahovite akrobacije kako bi se otvorili tome.

Ljudi koji smatraju da istorijska Troja nema nikakve veze sa mitološkom bukvalno prelaze preko svega što se geografski uklapa u ovu lokaciju. Svega, dosledno svake stranice, svake reči, svakog lista, kao da u Ilijadi i Odiseji i drugde uopšte ni ne postoji. Listom, bez ikakvog objašnjenja.

Npr. Nestorov povratak u Pil iz Troje:

1. Polovina Grka (bez Agamemnona) se ukrcava na brodove. Plove do Teneda.
2. Posvađaju se i neki sa Odisejem krenu brodovima natrag u Troju, a ovi nastave i plove sve do Lezba, gde im se priključuje Menelaj
3. Kod Lezba, Grci se dvoume vezano za to kuda da idu. Sledeća tačka je ostrvo Hios i oni su se podelili u dva tabora:
A) Prvi tabor da treba da oplove Hios, sa strane prema otvorenom moru, odnosno da prođu ostrvce Psiru, držeći ga sa svoje leve strane
B) Drugi tabor se zalaže za to da treba da prođu Hios sa unutrašnje strane, između njega i obala kopna
4. Obrate se bogovima da presude i dobiju poruku da odu direktno na pučinu ka Eubeji.
5. Tako i postupe; krenu na pučinu i posle četiri dana plovidbe stignu do Argosa, i tu ostavljaju Diomeda
6. Nastavljaju morem natrag kući do Pila

Pogledajte prilog 1379808
Moja opaska je vezana za moderatora.
Ili nek pusti ljude da pricaju ono sto misle i iznose dokaze onako kako oni hoce, i koje oni hoce.
Ili neka prebaci PDF u naucna fantastika, gdje ce da pravi manje intervencija.

Napokon da i Dragan Jovanović iznese svoje tvrdnje o Troji !

Za neupućene da malo pojasnimo , Драган Јовановић: СКИЦА ЗА НОВУ БИБЛИЈУ (роман о Троји на Дунаву)
Ауторско издање, Београд, 2004.год.
Меки повез, 335 страна, ћирилица.
Ova knjiga je izdana 7 godine pre nego sam ja krenuo u moje istraživanje ali je ja ni do danas nisam imo prilike čitati , a za nju sazno već kad sam ja zaokružio moje spoznaje . Sad me zanima na kojim informacijama i kojih autohtonista se Dragan oslonio u kreiranju svoje priče ?
Vidim da pominje Avalu. Moze li naziv Avala da potice od morskog "val", "valovi"?

Odgovor na ove stvari? Nikakav. „E, hajde da prebacimo sve ove toponime na izmišljena mesta u pretpostavljenom Panonskom moru“. A onda, nekim čudom, Grci savršeno kopirali tu (nepostojeću) toponomastiku i aritmetički savršeno preneli na Sredozemlje. Pa koliko lud čovek treba da bude da u tako nešto poveruje? :lol:

Odgovor na "ove stvari" je da su se nakon potopa ljudi iselili prema jugoistoku, pa u Maloj Aziji i današnjoj Grčkoj nalazimo dvostruke toponime. Ilija je to u jednom od poslednja tri videa iz Pančeva pominjao, ali ti ne pratiš.

Namerno sabotiraš temu otkad je otvorena. Ključno je more. Ako ja to kažem, onda je to poenta teme koju sam ja otvorio i tvoje mišljenje oko toga nije relevantno.

Čak si pre dve godine toliko pokušao da prikriješ notornu epohalnost Trojanskog mora u Panoniji da si tražio da se svi moji postovi sa školjkama obrišu.

Кад је рекао лес у Србији, па је направио паузу, па кад је схватио да гостује у "Центру за дрштвену стабилност" исправио се "или у Војводини".
https://youtu.be/4cpDSZnOVWw?t=1701
Jedini način.

https://youtu.be/4cpDSZnOVWw?t=2322
Ja se bojim da smo mi udarili u zid. Moguće da neki sveži mozak...
Transformisao se čovek. Prepoznao sam ga po glasu...

https://youtu.be/FrSfPmmvTHk?t=350

Vidim da pominje Avalu. Moze li naziv Avala da potice od morskog "val", "valovi"?
У лингвистици је готово све "могуће", али ако нема аналогних примера који би сведичили о сличној промени, додатку вокала испред речи која почиње консонантом, са објашњењем мотивације за ту гласовну интервенцију унутар језика на који циљамо, онда је та промена јако мало вероватна - није вредна помена.

У лингвистици је готово све "могуће", али ако нема аналогних примера који би сведичили о сличној промени, додатку вокала испред речи која почиње консонантом, са објашњењем мотивације за ту гласовну интервенцију унутар језика на који циљамо, онда је та промена јако мало вероватна - није вредна помена.
Avalon

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Avalon

Geoffrey of Monmouth calls it Insula Avallonis in Latin, in his pseudo-chronicle Historia Regum Britanniae ("The History of the Kings of Britain", c. 1136). In his later Vita Merlini ("The Life of Merlin", c. 1150), Geoffrey calls it Insula Pomorum, the "Isle of Fruit Trees" (from Latin pōmus "fruit tree"). The name is generally considered to be of Welsh origin (a Cornish or Breton origin is also possible), from Old Welsh, Old Cornish, or Old Breton aball or avallen(n), "apple tree, fruit tree" (cf. Welsh afal, from Proto-Celtic *abalnā, literally "fruit-bearing (thing)").[1][2][3][4][5]

Insula "Pomorum" 😂

A kad vidim da je nesto velsko... 😂

Inace Avalon im je mjesto dje je iskovan Eskalibur..

Avalon

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Avalon

Geoffrey of Monmouth calls it Insula Avallonis in Latin, in his pseudo-chronicle Historia Regum Britanniae ("The History of the Kings of Britain", c. 1136). In his later Vita Merlini ("The Life of Merlin", c. 1150), Geoffrey calls it Insula Pomorum, the "Isle of Fruit Trees" (from Latin pōmus "fruit tree"). The name is generally considered to be of Welsh origin (a Cornish or Breton origin is also possible), from Old Welsh, Old Cornish, or Old Breton aball or avallen(n), "apple tree, fruit tree" (cf. Welsh afal, from Proto-Celtic *abalnā, literally "fruit-bearing (thing)").[1][2][3][4][5]

Insula "Pomorum" 😂

A kad vidim da je nesto velsko... 😂

Inace Avalon im je mjesto dje je iskovan Eskalibur..
Znaš da u onom filmu Kralj Artur iz 2004 vitezovi okruglog stola jedni druge pozdravljaju sa "Rus!" i navodno su Skiti, koliko se sećam i artur takođe.
Kod:
https://1337x.to/torrent/1335530/King-Arthur-2004-EXTENDED-1080p-BrRip-x264-YIFY/

Према очекивању и у опису Троје и њене околине све је прецизно, јасно и лако препознатљиво у рељефу тог простора. Хомер у Илијади не троши много речи на опис географских појмова, његово мајсторство је у две - три речи описати ситуације у рељефу. Док би други писци - песници требали неколико реченица, па и страница текста да опишу специфичности неког простора и њихову ближу одредницу према окружењу код њега је то сабијено у неколико речи. Та шкртост у опису збунила је многе трагаче локације Троје.Покушавали су са слободним сопственим тумачењем истих али би онда упадали у његове припремљене замке. Колико год се чинило да ти кратки описи остављају простора да их се може пронаћи на разним локацијама, то није тако. Ако би се пронашла сличност неког терена у појединим тачкама описа немогуће их је било уклопити у целокупну слику дату у Илијади. Уз то постоји неколико специфичних тачака описа који су толико посебни да је немогуће пронаћи ишта слично било где осим на правој локацији Троје. Погледајмо неке од тих бисера.
3.6. ОДИСЕЈЕВА - ХОМЕРОВА ГЕОГРАФИЈА 6.
ИЗВОРИ И ВОДЕНИ ТОКОВИ ТРОЈЕ

1. Гониш се по колскоме путу,
Удес ето од бедема даљи.
Обадва су стигла до чесама,
Оних чесми што су лепотеке,
Где су врела те реке Скамандра,
Два су врела добро вировита.
Из једног се дим около шири,
У њему је доста врућа вода,
Као жарки огањ место воде.
Друго врело потпуно другачије,
У њем вода хладна као туча,
Тако хладна и у летње доба,
Баш је била као снег студени
Или она зимска леденица.
Близу врела широка перила,
Беху она лепа, ограђена,
На њима је и рухо блистало.
Ту су прале госпође Тројанске,
А и лепе кћерке Тројанаца.
То чиниле док је мира било,
Док ахејска не пристиже војска.
6. 1. У овим стиховима Хомер описује борбу између Ахила и Хектора недалеко Троје. Како смо видели у досадашњим анализама Одисејеве - Хомерове географије на том простору има неколико извора и водених токова.
Слика 42. - Водени токови
1. јарак испод јужног бедема ахејског логора, на овој мапи двојако именован Бубањ поток и Марица. Он се пружа од капије ахејског логора до реке Скамандар, која протиче западно од ахејског логора. Значи моћни Скамандар тече с југа према северу и наспрам логора се улива у Хелеспонт.
2. јарак испод источног бедема ахејског логора, овде именован Остружничка река. Пружа се од капије ахејског логора до обале Хелеспонта.
3. морски залив кроз средину ахејског логора, овде именован Равеница.
4. река Ксант, извире на линији између капија Троје и ахејског логора и тече на север према Хелеспонту.
5. поток који извире севрно испод Иловог гроба и протиче испод северних бедема Троје и улива се у Симонет.
6. поток - река који извире са јужне стране Иловог гроба и протиче испод јужних бедема Троје, данас носи назив Бела река, и улива се у Симонет.
8.река Симонет, тече с југа према северу - покрај самих источних бедема Троје и улива се у Хелеспонт при чему здружује своје воде са водом Скамандра кроз ток Хелеспонта. Раздваја Тројанску равницу од Идских побрђа и саме Иде. На другу страну уоквирује са Скамандром простор Тројанске равнице. Данас је то Топчидерска река,која се јужно од Пиносаве именује Пиносавским потоком.
7. Уз све те изворе и токове овде се појављују ВРЕЛА ТЕ РЕКЕ СКАМАНДРА. Како је то могуће, па река Скамандар је велика моћна река која тече са југа према северу, према Хелеспонту, западно од ахејског логора? Како је онда могуће да Хомер описује ВРЕЛА СКАМАНДРА надомак Троје, источно од ахејског логора? И то два врела, једно са топлом, а друго са хладном водом. Куда теку те воде, да ли према југу, да их Хомер може назвати врелима - изворима Скамандра?
Бит ће тешко у данашњој ситуацији пронаћи потврду да су та два блиска врела, у та давна времена, имала толику темпeратурну разлику. Један извор са врелом, а други са студеном водом. Зато ћемо узети у разматрање ово битније, да су то врела реке Скамандар. Ту необичну ситуацију да велика река има изворе, близу свог ушћа, чије воде теку у супротном смеру тока реке тешко да би могли игде другде пронаћи.
Потврду да Хомер ни овде није погрешио као ни другде у описима у Илијади проналазимо у данашњем рељефном приказу описаног простора. Јужно испод Иловог гроба, а надомак Троје, виде се извори који даље теку на југ. Данас је то Барајевска река, са својим притокама, која тече од севера према југу, кроз Барајево, све до Бељина, где са другим огранцима формира заједнички ток Бељанице. У давна времена која Хомер описује то је била једна од бројних река које су се сједињавале у моћни Скамандар и са правом њене изворе назива ВРЕЛА ТЕ РЕКЕ Скамандар. Колико је Скамандар био велика и моћна река да се видети у данашњој ситуацији где некадашњим коритом Скамандра данас паралелно теку три реке: Колубара, Пештан и Бељаница и тек код Дражевца, наспрам ахејског логора, здружују воде.
Фотографија корисника Ilija Ogorelica
Megatron Evo dela knjige TVRĐAVA NA BANOVOM BRDU KAPIJA TROJE gde je opis reka u okruženju beogradske Troje.

Euripid, Jelena:

HELEN: Woe is thee, unhappy Troy! Thou through deeds not done by the art ruined, and hast suffered direst woe; for the gift that Cypris gave to me, hath caused a sea of blood to flow, and many an eye to weep, with grief on grief and tear on tear. All this hath Ilium suffered and mothers have lost their children; and virgin sisters of the slain have cut off their tresses by the swollen tide of Phrygian Scamander. And the land of Hellas hath lifted her voice of woe and broken forth in wailing, smiting on her head, and making tender cheeks to stream with gore beneath the rending nail. Ah blest maid Callisto, who long ago in Arcady didst find favour with Zeus, in the semblance of beast four-footed, how much happier was thy lot than my mother's, for thou hast changed the burden of thy grief and now with savage eye art weeping

Skamander je kod Euripida opisan kao frigijski.
Euripid je mlad za Homera. Recimo Homer prica o Ahejcima, a ovaj o Grcima.

Pa kako da priča o Helenima, kada se helenski etnonim nije uopšte razvio tj. proširio?
Ja pricam o Euripidu koji se bazira na Homera. Kad vec koristis Homera, onda mi pricaj o Ahejcima. Barem kada govoris o Ilijadi.

Zamisli da Hrvati danas pricaju o Dubrovackoj Republici kao o Hrvatskoj drzavi i Hrvatima.

Hektor poziva citavu ahejsku vojsku da mu neko izadje na megdan, svi cute. Ustaje Agamemnon i obraca se svojoj vojsci, vidno razocaran: O Ahejke, ne Ahejci.

Tako da nazivanje njih Grcima a ne kako su oni sebe zvali, bili ili ne preci Grka, bilo bi sramotno nepostovanje.

Ja pricam o Euripidu koji se bazira na Homera. Kad vec koristis Homera, onda mi pricaj o Ahejcima. Barem kada govoris o Ilijadi.

Zamisli da Hrvati danas pricaju o Dubrovackoj Republici kao o Hrvatskoj drzavi i Hrvatima.

Postavio sam Hesioda zbog toga što je smestio tu Skamander. U antici dosta je dosledno da je Skamander u zapadnoj Maloj Aziji, u Frigiji i to je kompatibilno i sa homerskim eposom.

U to da li je pre nego što je Homer helenizovao neke druge mitove i prebacio Skamander iz nekog drugog prostora u Malu Aziju, odnosno imamo li neke relikte možda neke starije legende, od grčkih severnih suseda, nekih mitova drevnih Pelazga koji su bili transponovani na jug i na prostor arhajske Helade, a što se na ovoj temi tvrdi, nisam ulazio, ne smatram uverljivim (to se kosi uopšte sa samim principima onomastičkih studija; nelogično je...umro sam od smeha kad smćam video da neko tvrdi da su na ogromnom prostoru Grci krenuli da prenose nazive kako bi bili u skladu sa Homerovim epovima i kako bi mitološku Troju prebacili tamo, u maloazijsku Troadu) i ne interesuje me.

Postavio sam Hesioda zbog toga što je smestio tu Skamander. U antici dosta je dosledno da je Skamander u zapadnoj Maloj Aziji, u Frigiji i to je kompatibilno i sa homerskim eposom.

U to da li je pre nego što je Homer helenizovao neke druge mitove i prebacio Skamander iz nekog drugog prostora u Malu Aziju, odnosno imamo li neke relikte možda neke starije legende, od grčkih severnih suseda, nekih mitova drevnih Pelazgs koji su bili transponovani na jug i na prostor arhajske Helade, a što se na ovoj temi tvrdi, nisam ulazio, ne smatram uverljivim (to se kosi uopšte sa samim principima onomastičkih studija; nelogično je) i ne interesuje me.
Ma ne obracam se tebi, nego Euripidu 😂
Kad kazem: pricaj mi o Ahejcima.
Jer ocigledno su bili ponosni na to svoje ime.

Alternativci nikada, ali baš nikada, neće ostvariti ni jedan korak napred dok god ne konkretizuju svoje podatke, suprotstave se dezinformacijama i usvoje istraživačke mere citiranja.

Konkretno za Troju, ako stvarno žele da se bave tim pitanjem, moraju da izbace iz glave tvrdnju koju svi kao papagaji ponavljaju, da je homerske epove tobož' sa nepoznatih varvarskih jezika dao prevesti atinski tiranin Pejsistrat u VI stoleću pre naše ere. To svi vrte kao papagaji, nedavno je pomenula Jelena Malešević, a pre neki dan ponovio je i Dragoljub Petrović u svojoj javnoj kritici Dimitriju Markoviću.

Dok god se ne posvete proveravanju informacija umesto da samo reprodukuju slepo kao papagaji, ništa pametno neće izroditi ni o čemu, pa tako ni o trojanskom eposu.

Odgovor na "ove stvari" je da su se nakon potopa ljudi iselili prema jugoistoku, pa u Maloj Aziji i današnjoj Grčkoj nalazimo dvostruke toponime. Ilija je to u jednom od poslednja tri videa iz Pančeva pominjao, ali ti ne pratiš.

I, kako je to gospodin Ogorelica objasnio? Bio neki svetski kongres u Atini ili Sparti na koju si bili pozvani predstavnici kompletnog helenskog sveta i bila sazvana nekakva konferencija na kojoj su pregovarali gde da smeste Troju? I onda tako pregovarali kako da prozovu koje ostrvo..?

Šta, doš'o neki npr. spartanski kralj i rekao „predlažem da ovo nazovemo Tened, ovo je Hij, a ovaj grad bismo mogli da nazovemo Arg; šta misli kolega iz Buduće-Arga“

„Buduće-Arg se slaže da se prozovemo Arg!“

sledi masovno tapšanje na eklesiji

I, kako je to gospodin Ogorelica objasnio? Bio neki svetski kongres u Atini ili Sparti na koju si bili pozvani predstavnici kompletnog helenskog sveta i bila sazvana nekakva konferencija na kojoj su pregovarali gde da smeste Troju? I onda tako pregovarali kako da prozovu koje ostrvo..?

Šta, doš'o neki npr. spartanski kralj i rekao „predlažem da ovo nazovemo Tened, ovo je Hij, a ovaj grad bismo mogli da nazovemo Arg; šta misli kolega iz Buduće-Arga“

„Buduće-Arg se slaže da se prozovemo Arg!“

sledi masovno tapšanje na eklesiji
Ne možeš ni znati dok ne pogledaš video na koji sam te uputio.

Back