Trojansko more - Panonsko more u doba antičke Troje

hmHk5JI.jpg

Cvikjićeva mudrovanja o lesu !
Hvala za tekst - da postavim da se lakše čita.

UMKE - HUMKE U LIPOVICI !
U Lipovici, od sela Rušnja idući k Barajevu, ima i danas oko 7 - 8 umka, koje su nekad bile velike za čitavu kuću, ali su sada survane, i preko njih se već ore. Šta su te umke značile, i ko ih je dizao, ne priča se ništa u narodu, samo se vidi da su veoma davnašnje.
Izuzetno vredan i važan podatak iz knjige - KNEŽEVINA SRBIJA - M Đ Miličevića iz 1876. godine
7- 8 umki u reonu Bukvinog rta --- Jesu li to Humke - zajedničke grobnice stradalih Trojanskih ratnika?
U Ilijadi je opisana lokacija zajedničke grobnice Ahajskih ratnika , pod humkama kod Ahajske kapije u Velikoj Moštanici kao i Ahilova Humka iznad Umke , ali nema informacije o lokaciji sahrane Trojanskih ratnika.
Glavne bitke su vođene ispred zidina Troje u reonu severno od Bukvinog rta u današnjoj Lipovici . Nema logičnije lokacije za grobnice stradalih Trojanskih ratnika od navedenih uzvišenja - Humki , opisanih u ovom citatu, a koja su u rubnoj zoni Bojnog polja - najdalja od Ahejskog logora.
Obrisi umki su vidljivi i u današnjem reljefu , samo umjesto njiva na njima su sada cele ulice , kao što se vidi na priloženoj reljefnoj karti Bukvinog rta.
Zanimljivo je da kod Miličevića ne postoji sumnja o tome da su one proizvod ljudskih ruku iz mnogo drevne prošlosti .

Meni svašta nešto kod te argonautike nije jasno.
Nije mi čudno da je u to vreme postojala brana, jer piramide i ostale megalitske građevine
svedoče da je tako nešto moguće.Ono što mi nije jasno je, kako su preko brane pušteni
ako su u krađu krenuli?
To je zapravo bila diplomatska poseta, jer su na brodu bila dva prestolonaslednika.
Očigledno su putovali u prijateljsku zemlju, jer kreću bez vojske. Nisu krenuli u
krađu, jer bi se onda šunjali po šumama i gorama. Na zlatno runo su nekakvo pravo
imali, čim su se usudili da ga zvanično zatraže i čim je ono bilo predmet pregovora.
Zemlja, odnosno državnici su im poznati, ali im je more nepoznato?
Zašto su se uopšte odlučili da idu brodom? To su morali da procene kao najbezbedniji
i najbrži put. A na kraju se ispostavilo da su jedva žive glave sačuvali.

Back