Očigledno imamo različito mišljenje o tome šta je "nacionalna istorija", možda je i moje pogrešno ne znam, ali sam pojam je za mene lično problematičan. Vezuje se za termin nastao u 18-19. veku i jasno je da sve današnje nacije teže sa svojim korenima u dalekoj prošlosti. Neke polaze od realnih osnova baziranih na nauci a neke zalaze u deretićevski ekstremizam poput makedonaca npr.
Samo proučavanje nacionalne istorije na taj način koji si opisao mi liči na anahrono povezivanje ili još gore babe i žabe. Slažem se da su npr Vinča, Lepenski vir ili pak Gamzigrad deo kulturnog nasleđa Srbije pa samim tim i nas kao stanovnika ove zemlje ali daleko od toga da su deo naše nacionalne istorije.
Etnogeneza Srba u tom ranom periodu je po meni nerešeno pitanje za koje smatram da nikada neće ni biti rešeno, bar ne u potpunosti. Pitanje je kada Prasrbi postaju Srbi ? I ko su sve ti "Prasrbi" i koliko su slični sa Srbima ? Da li su srednjovekovni Srbi ustvari "Srbi" ili Prasrbi ?? Kakva je etnička svest prosečnog stanovnika srednjovekovne Srbije ? Kakva kod običnog stanovništva a kakva kod vlastele ili vladara ?
Ubeđen sam da kada bi se vratio kroz vreme i rekao caru Dušanu da je Srbin bilo bi ...
Ono što je sigurno jeste da nikako ne možemo staviti
bezuslovan znak jednakosti između Porfirogenitovih Srba, Srba iz vremena cara Dušana i Srba 21. veka.
Sve to otežava sagledavanje nacionalne istorije davnih vremena i navodno pronađena Troja u Srbiji se teško može uklopiti u tu priču.
Cenim da će u narednih 100 godina (okvirno) nacionalna istorija kao vid ili polje proučavanja potpuno nestati...