Trinaestoclana porodica zivi u Srbiji!!!

~Dante~

Početnik
Poruka
4
Da li mislite da je ovo u redu ili ne?
Licno sam protiv stvaranja socijalnih slucajeva. . . svaka cast majci ove dece, ali da li ona imaju zdravo detinjstvo?

BEOGRAD - Kad čeljad nisu besna, ni kuća nije tesna!
Trinaestočlanu porodicu Stanisavljević, koja živi od 35.000 dinara mesečno u stanu od 40 kvadrata na Voždovcu, Kurir je posetio uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika i obradovao ih za njih najdragocenijim poklonima!

U saradnji sa megamarketom „Dis“ naš list je jednoj od najvećih porodica u Srbiji poklonio namirnice u vrednosti od 15.000 dinara, pa će božićna trpeza Stanisavljevića ove godine biti „domaćinska“.

Inače, Kurir je Branku (21), Aleksandra (19), Stefana (17), Boška (15), Danijela (14), Bojanu (13), Radoja (10), Bojana (9), Nikolu (7), Nevenu (5), Srđana (3) i njihove roditelje posetio i pre dve godine, kada smo svim članovima porodice poklonili patike i pečeno prase za Božić.

- Stvarno ne znam kako da vam zahvalim! Samo nas se vi setite - tužno govori glava porodice Radoslav Stanisavljević, poštar koji se 21 godinu bori da porodici obezbedi pristojan život. I pored preteških uslova za život, deca su, kaže, dobra, nemaju nikakve prohteve, a jedina želja im je da budu zdravi i veseli.

- I da dobijem neku novu kompjutersku igricu - dobacuje sedmogodišnji Nikola dok nam njegova mama Marina (41) objašnjava kako svakog dana igra ulogu mađioničara i maltene ni iz čega uspeva da napravi ručak za 13 usta. Krompir paprikaš, pasulj i kačamak najčešći su obroci Stanisavljevića.

- Obećavali su nam veći stan, međutim, kad se promenila vlast u opštini, to je stopirano i niko nam ne spominje novi krov nad glavom - jada se Radoslav, koji je ponosan na činjenicu da su mu deca marljivi đaci. Branka je upisala Filozofski fakultet, a Aleksandar završava mašinsku školu i traga za poslom kako bi bar malo doprineo uvećanju kućnog budžeta. Dok se oblizuje od eurokrema koji joj je iz marketa doneo tata, petogodišnja Nevena nam kaže da bi za sledeći Božić volela da dobije barbiku.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/kurir-posetio-trinaestoclanu-porodicu-68255.php

Poslednja izmena od moderatora:
Mnogo puta su postavljene ovakve i slicne teme i obicno su zatvarane posle bezbroj postova, suprostavljenih misljenja i polemika koje nisu odvele nicem.

Svaka cast svakome ko uspije da stvori i vodi svoj zivot onako kako zeli i moze, ali svaki prezir onome ko stvori sebi situaciju da zivi samo onako kako mora.
Ako je porodica u ljubavi, samostalna i dostojanstvena podrzavam da ih je 123. Ako je porodica nastala iz neznanja, neobrazovanosti a zivi tako sto je zavisna o zakonu o doplatku i socijalnoj pomoci i pri tome svi clanovi pate sto od neimastine ili stida onda je to za svaku osudu.
Drzava i treba i mora da pomogne brojne porodice ali ko ih stvara pouzdajuci se u to onda je ne samo smesan, jadan vec i jako bezobziran i neodgovoran prvo prema sebi a onda i prema potomstvu.

Mnogo je ovakvih u Srbiji, pogotovo dole juzna pruga. Nemam nista protiv, njihov zivot njihova stvar, ali ja nikad to ne bi mogla.
Ipak je to preveliki teret, a ne bi zelela da decu dovodim u nezgodnu situaciju da jedu svako jutro kacamak, mada ne znam... Nisam kompetentna da pricam na ovu temu. Za sad mi je stav da vise od troje ne bi zelela. A da se postavim iz ugla ove dece, pa ne bi bas ni zelela da zivim u trinaestoclanoj porodici.

Mnogo puta su postavljene ovakve i slicne teme i obicno su zatvarane posle bezbroj postova, suprostavljenih misljenja i polemika koje nisu odvele nicem.

Svaka cast svakome ko uspije da stvori i vodi svoj zivot onako kako zeli i moze, ali svaki prezir onome ko stvori sebi situaciju da zivi samo onako kako mora.
Ako je porodica u ljubavi, samostalna i dostojanstvena podrzavam da ih je 123. Ako je porodica nastala iz neznanja, neobrazovanosti a zivi tako sto je zavisna o zakonu o doplatku i socijalnoj pomoci i pri tome svi clanovi pate sto od neimastine ili stida onda je to za svaku osudu.
Drzava i treba i mora da pomogne brojne porodice ali ko ih stvara pouzdajuci se u to onda je ne samo smesan, jadan vec i jako bezobziran i neodgovoran prvo prema sebi a onda i prema potomstvu.

Tako je :worth: Zato drzava daje deciji dodatak do odredjenog broja dece.
Ne mozes stvarati porodicu ocekujuci da ih drugi izdrzava..

Ne znam po cemu je ovo za pohvalu? Mislite da ih imaju iz ogromne ljubavi prema djeci? Kad stignu da se posvete svakom od djece pojedinacno? Zar je humano prema djeci da toliko njih zivi u tako malom prostoru? Jer nije to splet okolnosti, rat, pozar, poplava… pa ljudi jednostavno budu primorani da zive u malom prostoru i svakakvim uslovima. Ali, ovi su svjesno radjali djecu, znali su koliki stan imaju i s koliko novca raspolazu i sta s tim mogu djeci da priuste.
Ali, njih boli briga, oni su rodili, pa sad neka drustvo i drzava pomazu i hrane njihovu djecu. Starija djeca odgajaju mladju i tako.

U RS je jedno vrijeme isla emisija Stop bijeloj kugi, a u svakoj emisiji je bila neka viseclana porodica, s 8-12-ero djece i vise. Skoro sve takve porodice (bilo je i izuzetaka) su zivjele u jako losim uslovima, sve je staro, prljavo, djeca prljava, krezubi, bolesni, a nemaju para da se lijece, neki prekinuli skolovanje jer, opet, nemaju para… I kad su pitali te zene kako to da su se odlucili na toliko djece, nekoliko njih je reklo: “Pa, nisam imala para za abortus.” Toliko o ljubavi prema djeci! Jeftinije je roditi nego abortirati, a o preventivi i sredstvima kontracepcije i ne razmisljaju. Bitno da oni zadovolje svoje potrebe, a o djeci neka se drugi brinu.

Meni je u svemu tome zao samo djece, a roditelji su za svako osudu. I ja sam za to da drzava pomaze natalitet, ali ne na taj nacin. Drzava treba da stimulise mlade i mlade bracne parove da se uopste odluce da imaju djecu, a kad i ih dobiju da ne ostanu samo na jednom. Njima da pomaze, da im obezbijedi bolji ambijent za zivot, poslove, i da imaju neku sigurnost. Sto se mene tice, ovima sto imaju vise od 5—ero ili 6-ero djece ne bih uopste pomagala. Jer to nije ljubav prema djeci, vec samo neodgovornost tih roditelja.

Umjesto da se kvalitetno posvete toj djeci koju imaju, samo radjaju bijedu i poslije ce im drzava i drustvo biti krivo. Nije dovoljno samo reci mi djecu volimo, svi se slazemo, ljubav cvate. Treba se dokazati i na djelima i vaspitavati tu djecu, provoditi kvalitetno vrijeme s njima i na kraju krajeva omoguciti im da budu djeca, a ne da odmah vode brigu o mladjima kao da su im oni roditelji.

Ne znam po cemu je ovo za pohvalu? Mislite da ih imaju iz ogromne ljubavi prema djeci? Kad stignu da se posvete svakom od djece pojedinacno? Zar je humano prema djeci da toliko njih zivi u tako malom prostoru? Jer nije to splet okolnosti, rat, pozar, poplava… pa ljudi jednostavno budu primorani da zive u malom prostoru i svakakvim uslovima. Ali, ovi su svjesno radjali djecu, znali su koliki stan imaju i s koliko novca raspolazu i sta s tim mogu djeci da priuste.
Ali, njih boli briga, oni su rodili, pa sad neka drustvo i drzava pomazu i hrane njihovu djecu. Starija djeca odgajaju mladju i tako.

U RS je jedno vrijeme isla emisija Stop bijeloj kugi, a u svakoj emisiji je bila neka viseclana porodica, s 8-12-ero djece i vise. Skoro sve takve porodice (bilo je i izuzetaka) su zivjele u jako losim uslovima, sve je staro, prljavo, djeca prljava, krezubi, bolesni, a nemaju para da se lijece, neki prekinuli skolovanje jer, opet, nemaju para… I kad su pitali te zene kako to da su se odlucili na toliko djece, nekoliko njih je reklo: “Pa, nisam imala para za abortus.” Toliko o ljubavi prema djeci! Jeftinije je roditi nego abortirati, a o preventivi i sredstvima kontracepcije i ne razmisljaju. Bitno da oni zadovolje svoje potrebe, a o djeci neka se drugi brinu.

Meni je u svemu tome zao samo djece, a roditelji su za svako osudu. I ja sam za to da drzava pomaze natalitet, ali ne na taj nacin. Drzava treba da stimulise mlade i mlade bracne parove da se uopste odluce da imaju djecu, a kad i ih dobiju da ne ostanu samo na jednom. Njima da pomaze, da im obezbijedi bolji ambijent za zivot, poslove, i da imaju neku sigurnost. Sto se mene tice, ovima sto imaju vise od 5—ero ili 6-ero djece ne bih uopste pomagala. Jer to nije ljubav prema djeci, vec samo neodgovornost tih roditelja.

Umjesto da se kvalitetno posvete toj djeci koju imaju, samo radjaju bijedu i poslije ce im drzava i drustvo biti krivo. Nije dovoljno samo reci mi djecu volimo, svi se slazemo, ljubav cvate. Treba se dokazati i na djelima i vaspitavati tu djecu, provoditi kvalitetno vrijeme s njima i na kraju krajeva omoguciti im da budu djeca, a ne da odmah vode brigu o mladjima kao da su im oni roditelji.

A otkud si ti sigurna da su oni sa dvoje djece bolji roditelji i još koješta.Koliko mi je poznato majke sa toliko djece nisu u radnom odnosu,a i neke kraljice su rađale toliko djece

A otkud si ti sigurna da su oni sa dvoje djece bolji roditelji i još koješta.Koliko mi je poznato majke sa toliko djece nisu u radnom odnosu,a i neke kraljice su rađale toliko djece

Ja i nisam rekla da su oni sa dvoje djece bolji roditelji, to zavisi od osobe do osobe. Ali, ovi sa 13 to sigurno nisu, jer ne znam ni kad bi stigli da im se posvete. Tu starija djeca preuzimaju ulogu roditelja, brinu o mladjima i nemaju svoje djetinjstvo. Naravno da je normalno da djeca pomazu u kuci, da brinu o braci i sestrama, ali jedno je to, a drugo je kad im se nametne uloga roditelja, pa od njihovog djetinjstva nema nista.

Прво Катарина рече оно што бих ја рекла, а онда ти. :)

Ако су људи средили живот свој и своје деце да нико не испашта, то је дивно! Исто важи и за једно дете и за петрнаест њих.
Али, ако су људи проценили да могу да одгајају толико деце, и свима је добро, кој се мој вуку по медијима? (Ово баш и није у духу Божића, али Божићне срцепарајуће приче о многочланим породицама су лажноморалне и лажнохумане. )

Ja i nisam rekla da su oni sa dvoje djece bolji roditelji, to zavisi od osobe do osobe. Ali, ovi sa 13 to sigurno nisu, jer ne znam ni kad bi stigli da im se posvete. Tu starija djeca preuzimaju ulogu roditelja, brinu o mladjima i nemaju svoje djetinjstvo. Naravno da je normalno da djeca pomazu u kuci, da brinu o braci i sestrama, ali jedno je to, a drugo je kad im se nametne uloga roditelja, pa od njihovog djetinjstva nema nista.

Zato si ispljuvala ljude sa više od dvoje djece.I tvrdiš kako oni nisu dobri roditelji jer ne mogu da se posvete svojoj mnogobrojnoj djeci.Meni tu nema razlike

Zato si ispljuvala ljude sa više od dvoje djece.I tvrdiš kako oni nisu dobri roditelji jer ne mogu da se posvete svojoj mnogobrojnoj djeci.Meni tu nema razlike

Prvo, citaj sta pise. Dvoje djece ti stalno spominjes, a ne ja. Kao sto sam vec rekla, svoju zelju za roditeljstvom bi mogli zadovoljiti i sa 5-ero ili 6-ero djece i preko toga da se mene pita ne bih im davala nikakve beneficije, a oni ako imaju za vise neka radjaju. Svako neka radja onoliko za koliko moze da se brine, ali ne samo u materijalnom smislu da se brine, vec i da se posveti toj djeci. A ovi sa 13 im se sigurno ne mogu posvetiti.

nikada ne bih mogla da radjam i radjam,a da ta deca nemaju ono sto im treba
ej,alo 35000 !
sta oblace ta deca,sta jedu,kako se lece kada su bolesni....itd
kako brate mili?
i neko rece za paznju...to isto...mnogo vremena treba uloziti...
nije to tek tako,rodis pa onda kukas sto nemas....

Back