Porodica i zajednički trenuci

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
361.300
Na svojoj Fejsbuk stranici „Nostalgija“, je objavljena fotografija tipične jugoslovenske dnevne sobe iz 80-ih godina, i ta slika probudila je lavinu emocija i sećanja kod mnogih ljudi. Ova fotografija govori 1000 reči – ona je podsetnik na vreme koje je, barem iz današnje perspektive, izgledalo jednostavnije i ispunjenije porodičnom toplinom i zajedničkim trenucima.

312933512_667514554999733_4287999855969796512_n.jpg

Na slici se vidi klasična dnevna soba iz perioda socijalističke Jugoslavije, sa nameštajem i detaljima koji su bili karakteristični za to doba – kauč, stolić polica s knjigama, televizor u uglu sobe, i što je možda najvažnije, članovi porodice okupljeni zajedno, bez prisustva savremenih tehnologija koje danas dominiraju našim svakodnevnim životima.

U komentarima ispod objave mnogi su istakli jedan ključni detalj koji ih je posebno pogodio – porodica je zajedno, bez telefona u rukama. Jedan pratilac je napisao: „Prelepa slika! Isprva mi je bilo čudno što deca sede bez telefona u rukama, pa čak ni roditelji ih nemaju. Onda mi je kliknulo… Da, to su bila stara dobra vremena, prava porodica na okupu.“

Dok je tehnologija donela brojne olakšice i promene u našim životima, često nas je udaljila od onih istinskih trenutaka povezivanja s ljudima koji su nam najvažniji.
Ova fotografija iz 80-ih godina podseća nas na važnost tih trenutaka, kada su ljubav, podrška i bliskost bili najvažniji, bez ometanja digitalnog sveta.(izvor:stil)

Da li mislite da zajedništvo i druženje u porodici sve više zamire, zahvaljujuci modernoj tehnologiji
Da. Ja sam sa mojima igrao društvene igre tipa čoveče ne ljuti se, monopol, tablić itd itd. Sve to zbližava porodicu. Naravno, to nisu jedine aktivnosti bile ali su bitne. Obedovati zajedno je isto deo zbližavanja. Danas gledam kako ljudi jedu ko kad stigne i gde god poželi. Taj osećaj zajedništva se gubi.

Sranje živo.
Cenzurisana komunikacija.
Matori misle "deca ne znaju" a deca misle "matorci nas nisu provalili"
Pa onda foliranja od aktivnosti...

Najbolje je kad dete ostaviš babama i dedama.
Tad deca dobiju prave informacije i saznaju kako funkcioniše ljubav.

Bako bako ajde mi kupi ovu igračku
Nek ti kupi tata on ima mnogo para

- ti si dekino sunce, dekina sreċa, dekina radost, śta hoćeš da ti deka kupi?
- kinder jaje
- Koliko to košta?
- 180
- Auuuu ajd ostavi to da samo znaš koliko tebe deka voli najviśe na svetu

- mama, mama, kupi mi ovu igračku sada sam velika
- da ali to su igračke za mladju decu

- tata tata kupi mi burago automobilčiċ
- gde ti onaj što ti poklonio komšija Marko?
- pa polimio mi njegov Aca jer je bio ljubomoran
- E kad naučiš da čuvaš možda ti kupim

Deca u ovakvim porodicama mnogo toga nauče i zauzmu stav za ceo život

Ja se sad natežem sa njima da im objasnim da Vučić ništa nije kriv nego su rodjeni i uzgajani u specijalnim porodicama

Da li mislite da zajedništvo i druženje u porodici sve više zamire, zahvaljujuci modernoj tehnologiji
Zavisi od same porodice.
I nije samo tehnologija kriva već i jurnjava za parama.
Fotografija koja je postavljena sa porodicom ispred tv u meni ne budi nostalgiju.
Nimalo
Jer jedna tehnologija je zamenila neku drugu tehnologiju
Za mene porodica na okupu koja bi probudila nostalgiju je da su se svi okupili oko onog stolića i igrali neku drušvenu igru, ili izašli negde napolje na neki izlet, ili samo u dvorište i igrali se loptom.

Back