Trigonometrija

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Nikako ne mogu da shvatim da li je moguće odrediti na osnovu odnosa stranica tačnu dužinu samih stranica ako su sve one nepoznate, a uglovi poznati.
58b7cc53bbff4940b221cc5a18b70bc9.png

Kako izračunati sve stranice ako znamo da je ugao gama logično 90 stepeni, a dat mi je i ugao alfa koji je 45 stepeni. Ja sam koristio trigonometrijske formmule za odnose stranica i došao do podataka da je sinus i kosinus alfa koren iz dva sa dva. A da su tangens i kotanges ugla alfa (45 stepeni) , odnos 1. I onda se pitam kako ja mogu da izvučem iz tih odnosa koliko iznose stranice?

Prilozi

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    3,6 KB · Pregleda: 7
Не можеш да нађеш странице из простог разлога што имаш бесконачно много оваквих троуглова, рецимо можеш да их нацрташ један у другоме колико хоћеш.

Оно што можеш да урадиш јесте да друге две странице изразиш преко треће, рецимо ако ти је страница а позната, онда је страница b једнака а, а хипотенуза је овде а*sqrt(2)

Našao sam soluciju. Pošto postoji vektor koji ide na dole normalno na tačku A praveći ugao od 90 stepeni, napravio sam pravougaonik dodavši vektor i u tački C čime sam izračunao dijagonalu pravougaonika, a preko trigonometrije i stranicu b za trougao. Naravno vektor je imao poznatu vrednost.

Back