Триглицериди, холестерол, како започети терапију?

Lijep pozdrav i postovanje za sve clanove foruma! Ja bih ukratko,u par rijeci,da objasnim u cemu je stvar,i zamolio sve osobe koje se hrane,zive dijetalno,za pomoc,za savjet! Znaci,ja imam 33.godine,momak,visok,mrsav,koji je prebolovao hepatitis c (imunoloski sistem ga je izbacio sam od sebe),nalazi su mi uvijek super dobri,i nedavno sam uradio sve nalaze za sve,jer tako pocesto vadim nalaze,ali ne uradim bas sve,i otkriveno je da su mi trigliceridi poviseni,znaci granica je 2.3 mmol/l ,kod mene su 2.6 ,sto znaci da su visoki,tako da bih,jer od prije sam odlucio da promjenim nacin ishrane,zamolio sve koji poznaju tu "oblast",i dijetalnu hranu,kako da zapocnem? Nikada nisam spravljao tu hranu,znam o cemu se radi i o kojim namirnicama,ali na primjer,ne znam evo jutros ,sta da jedem za dorucak,nisam upoznat,ne zna ni moja mama,sta da kupim i pojedem za dorucak,sta da kupim i pojedem za rucak,sta da kupim i pojedem za veceru? Molim vas za savjete u vezi dijetalne hrane,sta da kupim i kako do to spravim! Na internetu sve pise,ali ja ne razumijem dosta toga! Pise,kupiti soju,sojino meso,zeleni caj,voce,povrce,itd,itd,ali ja ne znam kako da napravim jelo od soje,ili ,jednostavno,vec sam napomenuo,da mi pomognete,sta mi je jednostavno od dijetalne hrane kupiti za dorucak,napraviti i pojesti,kupiti za rucak i veceru,a da nije tesko spraviti za pojesti,i da je korisno za smanjivanje povisenih trigliceride,jer,takav sam postao,da pazim na zdravlje previse,imao sam prilike i narusiti ga,pa,sada kada sam "izlijecio",jedno,saznah za ove trigliceride,dok je holesterol dobar i sve ostale stavke u nalazima! Da ,napomenem,takodjer,da imam prethodna 4 mjeseca,problema sa probavom,(uredno ja "izlazim u wc" ),ali bolno,previse sam pasivan(sjedim u stanu po 20 sati,ne izlazim nigde,za racunarom znam sjediti odjednom po 12-15h,i tesko mis e sada naviknuti da pocnem izlaziti i biti bas toliko aktivan),bio sam nekada prije aktivan i previse ,u 20_im,pa sam se povukao u stan,smirio,rijesio svega,i sada postao pasivan,ali to ,evo vidite ,nosi i probleme za sobom! Znate na sto mislim! Cak sada mislim da je to povezano jedno sa drugim,jer "oboje trazi",vlaknastu hranu,bogatu vlaknima,zitaricama,itd!!! Molim vas za savjete u vezi triglicerida ,kako da se hranim,sta ga kupim ,kako da napravim i u vezi "tvrde stolice" (rijesio sam je u velikom slucaju"),ali me jos problem "prati" . Nadam se,posto sam "bosanac",da ste me razumjeli dovoljno da mi mozete pruziti korisne savjete,a ovde sam dosao na ovaj forum,jer ipak je ovaj forum medju cjenjenijim ,u ovom virtualnom svijetu! Hvala vam mnogo!

Poslednja izmena:
ne radi se o posebnoj ishrani za povisene trigliceride, nego o normalnoj pravilnoj ishrani koje treba da se pridrzavas do kraja zivota da bi bio zdrav..

za dorucak ubaci zitarice od celog zrna..sa jogurtom, mlekom..neka % masnoce ne bude veci od 2,8%
rucak sto vise povrca vlaknastog porekla i neko meso..dinstano, kuvano, peceno, grilovano..nikako przeno i pohovano!
pasulj, boranija, grasak, kelj, kupus..puna je pijaca..
vecera, posto nemas problem sa viskom kilaze kacamak, proja..
uzine u toku dana vocne..

izbegavaj margarine, pavlake,mlecne masnoce..

e da..provereno pomaze - istuci u avanu ili samelji seme lana i seme susama, stavi u teglicu i svako jutro sipaj kasicicu tog semenja u casu jogurta..
sanse nema da te ti creva na profunkcionisu redovno..

i OBAVEZNO kretanje napolju, makar lagane setnje u trajanju od najmanje sat vremena svakog dana!!!!

Poslednja izmena:
Ja bih ti savetovala da se ne uzbudjujes mnogo oko tih povecanih triglicerida. Imam ih i ja vec decenijama, ali su mi rekli ( svi stariji i iskusniji internisti) da je to kod mene
genetski i da ne obracam paznju jer je krvna slika OK, nizak pritisak, holesterol u nekim prihvatljivim granicama.

Dive ti je dala dobar savet, a ja bih za stolicu da ti predlozim kompot od jabuka ( dve jabuke i pregrst suvih sljiva svaki dan) i sve ce ici kao podmazano.

Ja bih ti savetovala da se ne uzbudjujes mnogo oko tih povecanih triglicerida. Imam ih i ja vec decenijama, ali su mi rekli ( svi stariji i iskusniji internisti) da je to kod mene
genetski i da ne obracam paznju jer je krvna slika OK, nizak pritisak, holesterol u nekim prihvatljivim granicama.

Dive ti je dala dobar savet, a ja bih za stolicu da ti predlozim kompot od jabuka ( dve jabuke i pregrst suvih sljiva svaki dan) i sve ce ici kao podmazano.

Ko kod foke !

E,ljudi,hvala vam od srca,evo citam vase savjete,bas sam zahvalan zaista,jer to je meni sasvim novo po pitanju dijetalne ishrane,a ja sam takav momak,da se mogu priviknuti na sve moguce uslove zivota,tako da mogu od danas,kao sto sam i zapoceo,odbaciti za cijeli zivot,prehranu koju sam koristio svih ovih 30.godina,i zapoceti se hraniti dijetalno-od danas sam evo vec izbacio sol,izbacio sam secer,popio kafu sa sladilom,doruckovao sam malo,bez soli,znaci pojeo sam 2 kuhana jajeta bez zumanka( nadam se da smijem kuvano jaje bez zumanka),uz to 2 zemicke od crnog brasna (zlatno zrno) sa tim zitaricama posutim po sebi(zemickama)-nadam se da smijem te zemicke za dorucak, i u sebi, zitaricama i bio aktiv onaj mali jogurt i u njega sam posuo samljeveni lan,posto sam rucno mljeo,nisam bas mnogo namljeo,sporo ide,ali eto,koliko toliko! E,sada,zanima me da li sam ja ovaj mali "siromasni" dorucak,koliko toliko ispravno spravio,da ga mogu nazvati dijetalnim koliko toliko? Hvala vam mnogo od srca! Tako isto,evo vec razmiljsam,sta da spravim za rucak-znam da smijem piletinu bez kozice,znam da smijem puretinu,pasulj,zelenu salatu,pa sada Boze moj,vifjeti ce mo! Bitno je korak po korak zapoceti!

Poslednja izmena:

Hvala Rayela-nalazi svi dobri,holesterol dobar,ali eto ti trig.... poviseni,i to je moja nova "obaveza za rjesavanje" - moja nana ili baba,je bolovala od visokog pritiska(mozdani udar),takodjer i moj djed,i na poslijetku,evo moja mama prije 2 godine dozivila srcani udar(infarkt),radila je taj stent u srcu,tako da,izgleda,po tim genima,da i mene nesto slicno ocekuje,pa sam zbog toga,previse oprezan,ali ipak imam malo i nade,jer nemam oca,nikada ga nisam upoznao,a znam iz price od mame da mi je otac rodom iz Srbije,zvao se Ljuban,bio je bas "volio zivot",zdrav,otporan(mozda sam na njega),i da je covjek bio jak kao planina(,tako da nadam se da imam mozda nekih ocevih dobrih tih gena),ko zna! Hvala vam!

Poslednja izmena:
ne radi se o posebnoj ishrani za povisene trigliceride, nego o normalnoj pravilnoj ishrani koje treba da se pridrzavas do kraja zivota da bi bio zdrav..

za dorucak ubaci zitarice od celog zrna..sa jogurtom, mlekom..neka % masnoce ne bude veci od 2,8%
rucak sto vise povrca vlaknastog porekla i neko meso..dinstano, kuvano, peceno, grilovano..nikako przeno i pohovano!
pasulj, boranija, grasak, kelj, kupus..puna je pijaca..
vecera, posto nemas problem sa viskom kilaze kacamak, proja..
uzine u toku dana vocne..

izbegavaj margarine, pavlake,mlecne masnoce..

e da..provereno pomaze - istuci u avanu ili samelji seme lana i seme susama, stavi u teglicu i svako jutro sipaj kasicicu tog semenja u casu jogurta..
sanse nema da te ti creva na profunkcionisu redovno..

i OBAVEZNO kretanje napolju, makar lagane setnje u trajanju od najmanje sat vremena svakog dana!!!!

Hvala,naravno,moram se ponovo pokrenuti,po pitanju izlazaka van(inace,ja imam 74 kg,visok 184 cm),,pa sto "kazete",bar po 1 sat dnevno,lagane setnje,inace,pisao sam vec,prije sam bio hiperaktivan,ali zbog moje burne proslosti,smirio sam se,evo vec mozda nekih 5 godina,tako da,kako sam odbacio i ostavio proslost iza sebe,tako sam se "zavukao u svoj stan",i rijetko gde da izlazim!

Molim vas,i ovde da postavim pitanje,ali bas da dobijem konkretan odgovor,ko zna? Da li ja smijem,po pitanju riba,da kupujem i jedem ribe u konzervi kao sto su tuna,ili sardina u povrcu sa umakom,ili samo kuhana riba,znaci,kupiti svjezu ribu i skuhati-iako ne znam kako je i skuhati! Hvala vam ljudi!

Svako ko napise savjet,moze samo uciniti dobro djelo,sto bi se kod nas reklo,"sevap",i takodjer,ko god nekome pomogne u zivotu ,na bilo koji nacin,vrati mu se dobrim,kada tada ljudi moji,jer nije uzaludna i bezazlena ona stara: Dobro se dobrim vraca!
Ja vam zaista zelim svako dobro,od srca,da ste zdravi,veseli ,raspolozeni,lijep i ugodan zivot,zajedno sa vasima najmilijima.

Poslednja izmena:
Imas 2.6 a granica je 2.6. Nije to nista strasno i preterano. Smanji malo ugljene hidrate na primer beli hleb i slatkise. Jer trigliceridi vise rastu od unosa ugljenih hidrata nego od unosa masti. I malo povecaj fizicku aktivnost. I to ce biti dovoljno. Nikakva sad drasticna promena ishrane nije potrebna, narocito ne od danas do sutra. Ako vec menjas nacin ishrane, kreni polako i postepeno.

I opusti se malo, cini mi se da si malo previse napet, da se malo previse opterecujes svojim zdravljem. Nema potrebe da 'tako pocesto vadis' nalaze. S obzirom na tvoje godine, dovoljno ti je jednom, eventualno dva puta godisnje.

Imas 2.6 a granica je 2.6. Nije to nista strasno i preterano. Smanji malo ugljene hidrate na primer beli hleb i slatkise. Jer trigliceridi vise rastu od unosa ugljenih hidrata nego od unosa masti. I malo povecaj fizicku aktivnost. I to ce biti dovoljno. Nikakva sad drasticna promena ishrane nije potrebna, narocito ne od danas do sutra. Ako vec menjas nacin ishrane, kreni polako i postepeno.

I opusti se malo, cini mi se da si malo previse napet, da se malo previse opterecujes svojim zdravljem. Nema potrebe da 'tako pocesto vadis' nalaze. S obzirom na tvoje godine, dovoljno ti je jednom, eventualno dva puta godisnje.[/QUOT
Hvala vam-ne znam zaista da li sam napisao da je granica 2.6,ali evo gledam nalaze,granica je 2.3,a kod mene su 2.6,pa to mi je malo,jer ipak gornja granica je 2.3 mmol/l,a kod mene su 2.6 mmol/l .

U pravu ste da sam previse napet po pitanju zdravlja,ne bih trebao,ali sam imao problem veliki koji me je previse bio uplasio u zivotu(pisao sam o cemu je rijec),tako da sada bas pazim na svaku sitnicu,ali mi svi savjetuju,da zaboravim na sve to,da su mi nalazi extra super,uvijek,kada god vadim,svakih 3-6 mjeseci,jedino da budem fizicki aktivniji i da ako zelim,promijenim nacin ishrane u dijetalnu ishranu,a ja sam to i odlucio,jer ipak,volio bih dovesti i to pod normalu,normalne granice,i zaista,ne bih vise vadio nikakve nalaze,najmanje 2-3 godine!
Hvala prijatelju !

Poslednja izmena:
Trigliceridi dodju na normalan nivo ako pre vadjenja krvi ubrzano setas 30 min. Isprobaj i uveri se.

Znaci, to se resava SVAKODNEVNOM SETNJOM, minimalno 45 min. I ostalim fizickim aktivnostima.

Sto se tice holesterola, za nejga se do sada najbolje pokazao kubanski naturalni preparat koji se zove POLYCOSANOL (vidi Google) koji se dobija od kukuruza.

Isti preparat se pravi u nekim drugvim zemljama, ali od pcelinjeg voska i nije tako efikasan.

Polycosanol se pije 3 meseca i za to vreme holesterol dodje na normalu.

Trigliceridi dodju na normalan nivo ako pre vadjenja krvi ubrzano setas 30 min. Isprobaj i uveri se.

Znaci, to se resava SVAKODNEVNOM SETNJOM, minimalno 45 min. I ostalim fizickim aktivnostima.

Sto se tice holesterola, za nejga se do sada najbolje pokazao kubanski naturalni preparat koji se zove POLYCOSANOL (vidi Google) koji se dobija od kukuruza.

Isti preparat se pravi u nekim drugvim zemljama, ali od pcelinjeg voska i nije tako efikasan.

Polycosanol se pije 3 meseca i za to vreme holesterol dodje na normalu.[/Q

Hvala vam mnogo! Od veceras zapocinjem sa setnjama,a sto se tice holesterola,on je normalan(dobar),jedino u tim nalazima,sto su trigliceridi poviseni,a mene je to malo iznenadilo,jer nisam gojazan,izdrzljiv sam,itd...,ali znam da ne moram biti gojazan ,da bih imao povisene trigliceride,ili sta ja znam! Odlucio sam za pocetak,za pocetnu terapiju,kako bih to ja nazvao,da kupim,taj mnogo uzvikani Zeleni caj,njega cu koristiti uz dorucak rucak,veceru,kako bude dozvoljeno,napraviti napistak od limuna i celera,to sam citao da je extra za snizavanje triglicerida,dnevno zapoceti sa jednom setnjom u trajanju 1h,posto sam zadnjih godina mnogo pasivan,pa dok se malo "razradim",izbaciti secer iz upotrebe,zamijeniti sa sladilom,sol u sto manjoj kolicini,mozda je skroz izbacim,i malo vise zitarica,musle,itd! Zacudo mi je,na mnogim stranicama se savjetuje,na primjer-kefir,sa 0.1% m.m,a ja danas kada sam otisao u prodavaonicu,nema sanse da pronadjem kefir sa toliko malo m.m,sve je to ,minimalno 1.8mm.Znaci,gde i da li uopste postoji kefir ili kiselo mlijeko sa 0.1mm,znam da postoji ima slatko mlijeko,sa 0.9mm,ali kiselo,nisam uspio pronaci! Znaci,za pocetak,napitak od limuna i celera,zeleni caj,svakodnevne setnje,izbacivanje secera iz kuhinje i soli,sto manje,pa dalje vidjeti sta i kako! Cijenim zaista sto mi pomazete,samo mi jos niko nije napisao,da li sam ioolee,jutros pojeo ,tako reci,"za pocetak dijetalni dorucak"-2 jaja bez zumanjka i soli,skuhana,bioaktiv jogurt sa posutim lanenim sjemenom,i 2 crne zemicke (zlatno zrno),sa posutim sjemenkama po njima i u njima? Ovo pitam,zaista,jer se ne razumijem,kako da sebi napravim dijetalni dorucak,ili rucak,ili veceru!Ipak,moram korak po korak da ucim! Najvise bih volio kada bi mi neko mogao napisati,kao na primjer-Uzmi to i to,skuhaj ovako,bez toga i toga,napravi tako i pojedi! Hvala vam mnogo ljudi!

Poslednja izmena:
Molim vas,i ovde da postavim pitanje,ali bas da dobijem konkretan odgovor,ko zna? Da li ja smijem,po pitanju riba,da kupujem i jedem ribe u konzervi kao sto su tuna,ili sardina u povrcu sa umakom,ili samo kuhana riba,znaci,kupiti svjezu ribu i skuhati-iako ne znam kako je i skuhati! Hvala vam ljudi!

Svako ko napise savjet,moze samo uciniti dobro djelo,sto bi se kod nas reklo,"sevap",i takodjer,ko god nekome pomogne u zivotu ,na bilo koji nacin,vrati mu se dobrim,kada tada ljudi moji,jer nije uzaludna i bezazlena ona stara: Dobro se dobrim vraca!
Ja vam zaista zelim svako dobro,od srca,da ste zdravi,veseli ,raspolozeni,lijep i ugodan zivot,zajedno sa vasima najmilijima.

iako je bogata omega3 mastima, izbegavaj konzerviranu ribu zbog soli..

skarpinu i oslic mozes najobicnije da kuvas u vodi sa lovorom, biberom u zrnu, crnim i belim lukom..i dobijes i riblju supu i kuvano meso..
svaku ribu mozes i da peces u aluminijumskoj foliji..
ociscenu ribu stavi na komad folije na koju si stavio kasicicu maslinovog ulja..stavis ribu i neke od zacina koje volis - beli luk, ruzmarin, limun,persun..) zamoras foliju i u rernu na 20min..i eto ti obroka!

iako je bogata omega3 mastima, izbegavaj konzerviranu ribu zbog soli..

skarpinu i oslic mozes najobicnije da kuvas u vodi sa lovorom, biberom u zrnu, crnim i belim lukom..i dobijes i riblju supu i kuvano meso..
svaku ribu mozes i da peces u aluminijumskoj foliji..
ociscenu ribu stavi na komad folije na koju si stavio kasicicu maslinovog ulja..stavis ribu i neke od zacina koje volis - beli luk, ruzmarin, limun,persun..) zamoras foliju i u rernu na 20min..i eto ti obroka!

Hvala vam velika,to mi treba,konkretno da znam kako da sebi napravim obrok,za dorucak,rucak ili veceru,a da je po pravilima! Hvala vam mnogo.Nadam se jos da ce biti savjeta za dorucak,veceru,pa cu sve to "skupiti i zabiljeziti"!
Zaista hvala,svaka vam cast na savjetima! Pozdrav za vas sve!

Најбоље је испећи је на роштиљу, без уља, масти...постоје они електрични роштиљи, идеални су за ту намену.
А како испећи рибу, има негде на интернету објашњено, сигурно. :)

Hvala vam Sofija,ima meni koispeci,ali cesto sam i saam u stanu,a ja zaista ne znam ispeci! Naravno,nauciti cu! Hvala!

ribu,pileće belo,paškanat,tikvice,celer(seckan na listiće ili rendan),krompir,smrznutu zelenu boraniju,smrznut grašak,sve se to može kombinovati,začiniti travama začinskim,morskom solju i bez ulja staviti u kese za pečenje,kojih ima u svim velikim marketima,staviti u pleh i peći u rerni;
baren pirinač,integralni ili obični,pomešati sa dinstanim povrćem na vodi,začiniti lepo ručkati u ogromnim količinama;
hleb raženi,ječmeni,ovseni,kukuruzni;
testenina integralna,heljdina(mnogo dobra i ukusna);
pahuljice ovsene,ražene,ječmene sa fit jogurtom,on je bez mleč.masti potpuno,doručak ili večera;
na netu ima gomila recepata zdrave hrane,ukucaš lepo i nađeš brdo toga,ajd nek ti je srećno kuvanje i uzdravlje :ok:

ribu,pileće belo,paškanat,tikvice,celer(seckan na listiće ili rendan),krompir,smrznutu zelenu boraniju,smrznut grašak,sve se to može kombinovati,začiniti travama začinskim,morskom solju i bez ulja staviti u kese za pečenje,kojih ima u svim velikim marketima,staviti u pleh i peći u rerni;
baren pirinač,integralni ili obični,pomešati sa dinstanim povrćem na vodi,začiniti lepo ručkati u ogromnim količinama;
hleb raženi,ječmeni,ovseni,kukuruzni;
testenina integralna,heljdina(mnogo dobra i ukusna);
pahuljice ovsene,ražene,ječmene sa fit jogurtom,on je bez mleč.masti potpuno,doručak ili večera;
na netu ima gomila recepata zdrave hrane,ukucaš lepo i nađeš brdo toga,ajd nek ti je srećno kuvanje i uzdravlje :ok:

Hvala vam-zanima me taj fit jogurt,jer u prodavaonici ne mogu da prepoznam koji je to jogurt,ima raznih kefira,jogurta,kiselih mlijeka,ali sve je to sa minimum 1.8% mm. To bi dobro doslo sa pahuljicama za dorucak i veceru,za rucak evo vec sam ovde sakupio par prijedloga,koje ja bih mogao i znao spraviti! Nekada je mama kod mene,pa ona mi spravi,nekada i djevojka,ali nisam ozenjen,tako da u sedmici,bar 3 dana budem saam!

ljubičaste je boje i baš se tako zove Fit,0% mm,
a za kuvanje,neka ti to bude vrsta terapije recimo,
pa ako nešto i zagori ili se zalepi ili ne skuva do
kraja,ne odustaj,niko se nije naučen rodio,samo
pokušavaj i prilagođavaj onome što ti se sviđa,
samo napred :ok:[/QUOTE
Hvala Nedo,zasita cijenim! Moram potraziti taj fit jogurt,mlijeko,jer bas to pratim na policama,koje je koje mlijeko,ali s ene mogu sjetiti tog naziva,vjerovatno jer nisam do sada ugledao,ili nemaju u svim prodavnicama!:)

Pozdrav dame i gospodo! Htio sam vas pitati,kakvo je vase misljenje o napitku koji se pravi od limuna i celera,evo link,pogledajte i komentare i recept,ja sam vec zapoceo sa svime time,ishranom,napravio ovaj napitak,poceo koristiti dijetalnu hranu,zeleni caj,izbacio so,secer! Zanima me vase misljenje o ovom napitku,kod mene je kako sam vec naveo holesterol dobar,a trigl.... povecani! Nadam se da ovaj napitak nece uticati na to sto on snizava holesterol,koji je u mom slucaju dobar,ali takodjer efikasni spusta i trigliceride,vidim po netu,da "hvale",ovaj napitak! Link: http://www.coolinarika.com/recept/anti-trigliceridi-limun-i-celer/ogle.ba/
Lijep pozdrav za vas,nadam se da cu imati cast i privilegiju da sa vama ovde na ovaj nacin "caskam,komuniciram",i na drugim temama,ne samo na ovoj i po pitanju zdravlja,jer ipak,zdravi smo mi svi i vise nego dovoljno,hvala Bogu,kakva su nam vremena,ishrana,hrana,ljudi,i sve oko nas sto se desava,a obican narod ispasta! Pozdrav ljudi!

Poslednja izmena:

Back