Tribina: Srbija pre Nemanjića

Plastično posmatraš ( ne shvati kao nešto loše ovako moje pisanje). Zašto misliš da Miroslav mrzi katolike? Kako misliš 'proteruje katolike '?
Протерао је католике (свештенике)из Хума. Један од разлога зашто Дубровчани са њим не преговарају већ са Немањом.
То не мислим ја нити сам измислио већ имаш о томе детаљније у књизи Иване Коматине.
Онда очигледно она пластично размишља нисам проверавао.
(Ако ишта паметно схватисмо зашто Вукан није могао бити ожењен Евдокијом јер није могао нити желео узети православље као краљ Дукље кад је Вукан постао католик?)

То не мислим ја нити сам измислио већ имаш о томе детаљније у књизи Иване Коматине.
Jel znaš gde je napisala, u kom radu?

Ако ишта паметно схватисмо зашто Вукан није могао бити ожењен Евдокијом јер није могао нити желео узети православље као краљ Дукље кађо је Вукан постао католик?)
Možda je već bio ženjen. Inače, 99 posto, Vukan je rođen kao pravoslavac.

Jel znaš gde je napisala, u kom radu?

Možda je već bio ženjen. Inače, 99 posto, Vukan je rođen kao pravoslavac.
Ни један доказ о томе немамо осим да су Вукановићи католици.
Мислим да је црквена подела Илирика овако на памет. Кад будем имао времена наћићу ти и избацити тај део везан за Дубровник. и Спор са Дубровником а мислим да тај податак сви историчари бележе везано за тај део када се Немања изјашњава да нема против да ни удовица Михајла Војислављевића остане у земљи нити Барски бискуп.
Ја мислим дасам то доста пута постављао на разним темама.

Čekaj, jel pišeš o velikom županu Vukanu, ili o Vukanu, Nemanjinom sinu?
Не добро си ме разумео писао сам о Вукану Немањићу и Вукановићима уопште да не бих улазио офф са темом иако није офф историчари нису сагласни и не знају тачно нити археолошки могу одредити припадност српске цркве пре Василија 2 Бугароубице иако постоји црквена рупа читав 11 век са епископијама и седиштима.
Међутим неки попут мислим Предрага Коматине тумаче писмо папе Јована Мутимиру да је Србија падала духовно под власт Рима не Цариграда. Цариграда можда тек од новог крштења Василија Македонца а то је управо јако блиско време тим догађајима.
Сад ћу пробати да ти нађем оно на нету да не листам књигу на фону од Иване Коматине.

Не добро си ме разумео писао сам о Вукану Немањићу и Вукановићима уопште да не бих улазио офф са темом иако није офф историчари нису сагласни и не знају тачно нити археолошки могу одредити припадност српске цркве пре Василија 2 Бугароубице иако постоји црквена рупа читав 11 век са епископијама и седиштима.
Међутим неки попут мислим Предрага Коматине тумаче писмо папе Јована Мутимиру да је Србија падала духовно под власт Рима не Цариграда. Цариграда можда тек од новог крштења Василија Македонца а то је управо јако блиско време тим догађајима.
Сад ћу пробати да ти нађем оно на нету да листам књигу на фону од Иване Коматине.
Vukan je rođen u Raškoj sredinom (otprilike) 12-og veka. Morao bi biti kršten po pravoslavnom obredu.
Njegovi sinovi su živeli i u 13-om veku i podigli su manastire Davidovicu i Moraču. Tako da se pravoslavlje Vukanovih sinova ne može dovesti u pitanje. Dimitrije je bio u monaštvu David, dok je Stefan oslikan u Gračanici, Peći i Dečanima.

Ma samo mi kaži naslov rada, ne moraš precizno da tražiš stranu i to.
Ево ти читак даље пдф 219 обрлежава али можеш и раније ја сам брзински скинуо 3 скриншата да бих потврдио своју поенту.

Screenshot_2025_0307_224418.png

Screenshot_2025_0307_224545.png

Screenshot_2025_0307_225235.png

Овде код ње нађох потврду да она исто разуме Хонијата да Немањина права дедовина је Хрватска бивши римски градови и Скадар оно што Деса није присвојио а био је протекторат Манојла Комнина и тековина Беле 3 бана Хрватске и Далмације што Дукљанин зове црвеном Хрватском Немања правом дедовином својом.
Сходно томе свему Немања је обнављач Дукље који од тог малог приморског појаса обнавља Дукљу са Хвосном у старе границе дедовине своје.

Моје разумевање ове ситуације да је пројекат Манојла Комнена заживео спајање ромејске царске круне и круне светог Стефана са наследником Белом 3 Алексејом имали бисмо заиста ову Дукљанинову поделу како је и барски бискуп геополитички видео своју политичку шансу и стварање једне Хрватске од Истре до Драча ринејмоване старе римске Далмације у ромејско-угарску црвену Хрватску.

Vukan je rođen u Raškoj sredinom (otprilike) 12-og veka. Morao bi biti kršten po pravoslavnom obredu.
Njegovi sinovi su živeli i u 13-om veku i podigli su manastire Davidovicu i Moraču. Tako da se pravoslavlje Vukanovih sinova ne može dovesti u pitanje. Dimitrije je bio u monaštvu David, dok je Stefan oslikan u Gračanici, Peći i Dečanima.
Нисам ово видео па да разјасним. Није код Словена постојао бар не у народу доживљај православља као данас није још било инквизиције нити се знала позадина крсташких ратова.
Оно што јесте узразликовало јесте обред на словенском језику!
То је била идентитетска и политичка разлика у односу на римску цркву где си имао као у царству један говорни други службени и црквени латински.
Дакле овде је била борба за политичку опцију устанак Рашке је помаган са запада и главни окупатор и непријатељ је била Византија.
У том смислу пре Светог Саве није било неког озбиљног православља осим пуке жеље да се опстане и да не будеш асимилован на неки начин.
Дакле крштење по источном и западном обреду. Деса је био ктитор и љубитељ католичанства које се сад у ери Вукановића нудило као политички спас и независност државе.
Тај приморски део или земље приморске уз море су одувек биле католичке или латинске са малим прекидом континуитета од Методијеве мисије до Сплитских сабора.
У том смислу гледало се на политику западне цркве не на веру толико директно у византијском православљу више новца је остајало у земљи и домаћој цркви овде је ишло у Рим одакле се дели.
Дакле после Уроша И и интеграације у једну целину интегрисано је старо племство Вуканових и Мирославових потомака ту већ постоји култ Немањића слава Светог Саве и чуда и Симеона Мироточивог овде већ ближи сродници се осећају као део тог култа који расте постоје свети краљеви биографије , житије и остало и ту већ потомци и сродници се виде идентификационо у светој крви својој која је источног обреда.
У западном смислу они су само римска епископија и заљубљеници у свету римску цркву.
Ја бих рекао да је Немања добро знао да будућа државност и независност потиче из поштовања и неговања оба култа и католици на приморју до Милутина се увећавају нарочито после победе Бара над Дубровником када је Милутин издејствовао да католици морају писати на народном језику ћирилицом. Што ће у Босни урадити Котроман опет на примеру Хума.

Међутим баш права српска византијска црква почиње од Деспотовине и Лазаревића. Где су многе реформе извршене које су биле блиске рецимо католичким у Немањићкој цркви. Ја ти сад овде не могу дати пример јер нисам у материји овој али ајде верујмо неким историчарима уметности који би требали ово да знају.

Дакле да бих сликовито описао колико је јак утицај светих краљева био парафразираћу ону реакцију Которана на долазак папе наравно католика.

" Ко је тај папа? Шта је он нама? Да ли је он наш краљ Урош?"
Тако нешто су записани протести Которана

Poslednja izmena:

Back