Tribali

Па наравно...пре 1944 сви су били Срби...
А онда једног мирног јутра 1945 јутра су се пробудили Македонци,Црногорци и Хрвати и почели причати како нису Срби!

x-files-m-s-poster.jpg

Interesantno je kako Makedonci koji tvrde da je Aleksandar Veliki i svi Sloveni Makedonci izmejavaju pomisao da je pra-naziv za sve slovene Srb, urnebesno :lol:

Taj naziv nema teritorijalne pretenzije na makedoniju vec je samo naucno dokazana cinjenica da je Srb prastari naziv za sve slovene...

Ser, Sr, Sbr, Srb

Sredina, Srce, Sabor, Sabrat, Zbor, Tsar itd.
Sarva (sanskrit = Sve, kompletno itd)

Historia Turcica (Turska istorija) (1502) čuva u jednom raskošnom kodeksu Gradske biblioteke u Nirnbergu,
za koji je sada nesumnjivo utvrđeno da predstavlja Petančićev autograf.[12..................... у којој се каже
"Stefan, car Makedonaca i Rašana" (Stephanus Macedonum Rasianorum caesar).
ma misli na Grke... a jel to bese onaj isti natpis gde se takodje kaze da je car Ugara i Ugaro-Vlaha :P

Šafarikova teza da je govornom orgnu grka, komplikovano da izgovori "srb", pa ga izgovara kao "trib" i da je u praksi to čest slučaj, daluje mi razumno. Danas to rešavaju tako što između s i r ubacuju e (Englezi, Nemci, Francuzi... takodje).
Ali, da li imamo još kakvih analiza na ovu temu?

Poslednja izmena:
Šafarikova teza da je govornom orgnu grka, komplikovano da izgovori "srb", pa ga izgovara kao "trib" i da je u praksi to čest slučaj, daluje mi razumno. Danas to rešavaju tako što između s i r ubacuju e (Englezi, Nemci, Francuzi... takodje).
Ali, da li imamo još kakvih analiza na ovu temu?

Gde je Šafarik napisao da je za Grke komplikovano da izgovore srb pa umesto srb izgovaraju trib ? Navedi mi delo i stranu ili izvor gde si to pročitao.

"
Павел Јозеф Шафарик
О пореклу Словена
по Лоренцу Суровјецком
превод Стојанка Чекеревац
предговор поговор
Павле С. Станојевић Александар М. Петровић
Ü B E R
DIE
ABKUNFT DER SLAWEN
N A C H
LORENZ SUROWIECKI
VON
PAUL JOSEPH SCHAFFARIK
DОСТ. DER PHIL. UND DER F.K.MAG. , PROF. AM GYMNASIUM DER. GRIECH. N. UN.
GEMEINDE IN NEUSATZ, UND DER KÖN. GES. DER FREUNDE DER WISS. IN WARSCHAU,
DER GEL. GES. AN DER UNIV. IN KRAKAU UND DER GROSS-HERZ. LAT. SOC. IN JENA
CORR. MITGLIEDE.
O F E N,
МIT KON. UNG. UNIVERSITÄTS - SCHRIFTEN.
1823.

...

На исти начин се нуди на трачко-илирском полуострву, где је Суровјецки придодао
Словенима само Кривиче, Горале и Бјесе издвојивши их из трачанског хаоса, прастари и веома
чувен народ Трибала, чије се словенско порекло не може распознати. Што се тиче имена само по
себи пада у очи грчка трансформација речи Србаљ и Triballos, што се доказује аналогијом. Грчки,
посебно атски говорни орган, навикнут да у домаћим речима, као у англосаксонском, претвара σ у
τ као што је случај у речима γλωττα уместо γλωσσα, θάλαττα, уместо θάλασσα замењује радо
словенско с са т, како у чистим коренима речи, на пр. syr τυρός, sisa τιτθός, тако и особито у
изведеним личним именима, као на пр.Τιραντός; код Херодота за Сред, Серед река, Τριάδιτζα
код Скилице, Кедрена, Зонаре, Теофилакта од Ахрида, Ане Комнене, Никете Хониата и Глике за
срьдьць, Средец. Triballi, Τριβαλλοι, које спомињу Херодот, Аристофан (код којег се у "Ονιρθες;
појављује један Трибал као главна личност и који говори на варварско грчком сељачком наречју),
Тукидид, Диодор Сикул, Ариан, Страбон, Касије Дион, Апиан, Птоломеј и Стефан, изгледа да су
најпре насељавали потесе око реке Мораве, где једна велика равница (Косово или Добрич) носи од
њих име, према истоку до реке Oeskuis, односно Искре. Њихове победе над Одрима (Odryser) и
упади до јужне обале сведоче о њиховој моћи."

Poslednja izmena:
"
Павел Јозеф Шафарик
О пореклу Словена
по Лоренцу Суровјецком
превод Стојанка Чекеревац
предговор поговор
Павле С. Станојевић Александар М. Петровић
Ü B E R
DIE
ABKUNFT DER SLAWEN
N A C H
LORENZ SUROWIECKI
VON
PAUL JOSEPH SCHAFFARIK
DОСТ. DER PHIL. UND DER F.K.MAG. , PROF. AM GYMNASIUM DER. GRIECH. N. UN.
GEMEINDE IN NEUSATZ, UND DER KÖN. GES. DER FREUNDE DER WISS. IN WARSCHAU,
DER GEL. GES. AN DER UNIV. IN KRAKAU UND DER GROSS-HERZ. LAT. SOC. IN JENA
CORR. MITGLIEDE.
O F E N,
МIT KON. UNG. UNIVERSITÄTS - SCHRIFTEN.
1823.

...

На исти начин се нуди на трачко-илирском полуострву, где је Суровјецки придодао
Словенима само Кривиче, Горале и Бјесе издвојивши их из трачанског хаоса, прастари и веома
чувен народ Трибала, чије се словенско порекло не може распознати. Што се тиче имена само по
себи пада у очи грчка трансформација речи Србаљ и Triballos, што се доказује аналогијом. Грчки,
посебно атски говорни орган, навикнут да у домаћим речима, као у англосаксонском, претвара σ у
τ као што је случај у речима γλωττα уместо γλωσσα, θάλαττα, уместо θάλασσα замењује радо
словенско с са т, како у чистим коренима речи, на пр. syr τυρός, sisa τιτθός, тако и особито у
изведеним личним именима, као на пр.Τιραντός; код Херодота за Сред, Серед река, Τριάδιτζα
код Скилице, Кедрена, Зонаре, Теофилакта од Ахрида, Ане Комнене, Никете Хониата и Глике за
срьдьць, Средец. Triballi, Τριβαλλοι, које спомињу Херодот, Аристофан (код којег се у "Ονιρθες;
појављује један Трибал као главна личност и који говори на варварско грчком сељачком наречју),
Тукидид, Диодор Сикул, Ариан, Страбон, Касије Дион, Апиан, Птоломеј и Стефан, изгледа да су
најпре насељавали потесе око реке Мораве, где једна велика равница (Косово или Добрич) носи од
њих име, према истоку до реке Oeskuis, односно Искре. Њихове победе над Одрима (Odryser) и
упади до јужне обале сведоче о њиховој моћи."

Upravo sam ja želeo da postavim taj tekst . Gde se u njemu pominje da se srb pretvara u trib ? Koliko se ovde vidi pomenuto je samo da se S pretvara u T i ništa više.

Zar to nije suština? Umesto srb izgovaraju trib.
"Што се тиче имена само по
себи пада у очи грчка трансформација речи Србаљ и Triballos"

Smatram da je ovo pitanje ključno za razumevanje istorije Srba, a i šire. Zaslužuje da mu se posveti maksimalna pažnja.

Poslednja izmena:
Zar to nije suština? Umesto srb izgovaraju trib.
"Што се тиче имена само по
себи пада у очи грчка трансформација речи Србаљ и Triballos"

Moguće je da si u pravu (meni je bilo čudno da Šaferik tako nešto napiše). Ako je istina da si u pravu suština je da je Šaferik pogrešio , ako Grci nisu znali za glas S zašto je Herodot narod severno od Dunava nazvao Sigini, zašto je Skite Σκύθαι baš tako nazvao a ne Tkiti , i zašto kod Sarmata nije isto to primenjeno. Stari Grci su imali oznaku za glas S i ona se pisala Σ a nazivala se σῖγμα (sigma). Takođe kasnije i Plinije i Ptolomej su jedan narod na severu Crnog mora nazivali Serboima Σέρβοι, zašto ga nisu nazvali Terboi ?

Čak je i Olga LP odustala od te teze pa je umesto nje tvrdila da Grci nisu mogli da izgovore Rašani već su umesto toga izgovarali Tračani.

Poslednja izmena:
Gde je Šafarik napisao da Grci nisu znali za glas s? Navedi mi delo i stranu ili izvor gde si to pročitao.

Pa sam si postavio tekst : " Грчки,посебно атски говорни орган, навикнут да у домаћим речима, као у англосаксонском, претвара σ у τ "

npr
Mi u jednačenju po zvučnosti imamo oobezvučenje, pa tako, kod ozvučenja imamo prelazak s u z (sgurati—zgurati)
Međutim to ne znači da mi nemamo glas s.

To je u redu nego zašto su onda Ptolomej i Plinije pisali Serboi Σέρβοι a ne Tribal . Zatim u vezi slova l , uopšte nije izvesno da je Srbalj najstariji oblik imena Srbi kao što veli Šafarik, naprotiv :

nikipraobliksrbalj1.jpg

Objašnjenje :

nikipraobliksrbalj2.jpg

Momir Nikić, Jezički koreni Srba, strane 63,64, Bigz 2004.

Nešto slično u vezi praoblika kaže i Loma :

lomasrblipraoblik.jpg

A.Loma, Neki slovenski aspekti srpske etnogeneze, strana 123, Zbornik Matice srpske 1993.
(Zahvaljujem se kolegi Tandori Masali na davno ustupljenom materijalu :hvala: )

Ovde čak i ne ulazim u istorijske razloge zašto je ta Šafarikova teza nategnuta.

Poslednja izmena:
Mislim da sam dovoljno dugo čeko da neko objavi neko istraživanje na temu, da li je Τριβαλλοι helenizirani naziv za Srbe (govorimo o jezicima kakvi su bili pre 2000 godina).
Kako je očigledno da se lingvisti nisu ozbiljnije bavili ovom temom dao sam sebi pravo, kao laik, da malo istražujem na ovu temu.
Da bi video koliko se razlikuje izgovor pojedinih glasova u pojedinim jezicma, uzeo sam knjigu "Da li znate engleski" Aleksandara Vidakovića.
Evo jednog citata, radi se o izgovoru glasa th:
"Oni koji su bili u Engleskoj izgovaraju ga t, a oni koji nisu f ili s... Izgovorite naše s. Zubi vam se dodituju, a jezik lako pritiska zube. Sada stavite jezik izmedju zuba. Šta se ustručavate, isplazite ga dobro. Neka vam viri bar santimetar dva. E, sad probajte da izgovorite s. Ali nikako da ste uvukli jezik! Ne možete. Ali ste umesto s izgovorili nekakav sasvim novi glas, koji nikada niste čuli, sem ako znate grčki i umete da izgovorite Atina kako je izgovaaju Grci
Uostaom, Grci za Solun jednostavno kažu Tsoloniki.

Poslednja izmena:
Da ponudim jedno novo svoje tumačenje.

Citat br. 1

tribe

mid-13c., "one of the twelve divisions of the ancient Hebrews," from O.Fr. tribu, from L. tribus "one of the three political/ethnic divisions of the original Roman state" (Tites, Ramnes, and Luceres, corresponding, perhaps, to the Latins, Sabines, and Etruscans), later, one of the 30 political divisions instituted by Servius Tullius (increased to 35 in 241 B.C.E.), perhaps from tri- "three" + *bhu-, root of the verb be. Others connect the word with the root of Welsh tref "town, inhabited place." In the Biblical sense, which was the original one in English, the Latin word translates Gk. phyle "race or tribe of men, body of men united by ties of blood and descent, a clan" (see physic). Extension to any ethnic group or race of people is first recorded 1590s.

Citat br. 2

U početku nazivahu se Sloveni domaćim imenom Srbi tj. rodjaci kod tudjinaca a napose Niemaca bijahu od davne davnine poznati pod imenom Veneda Vinida Vinda. Pod ovim imenom poznavahu Slovene i Grci i Rimljani negdje od VII vieka prije Isusa koji su iz njihovih krajeva kod baltičkoga mora jantar izvozili Susjedni Skandinavci zvahu je Vani.

books

http://books.google.rs/books?id=FJ0JAAAAIAAJ&dq=etnografija+dalmacije&source=gbs_navlinks_s

Zaključak:
Ova dva citata pružaju tumačenje alternativno Šafarikovom, sa istim zaključkom; ovaj put se Srbin i Tribal izjednačavaju, ne fonološki, već semantički. Oba pojma, i Tribal i Srbin, a prema ponuđenim citatima, označavaju krvnog srodnika, brata.

Mislim da sam dovoljno dugo čeko da neko objavi neko istraživanje na temu, da li je Τριβαλλοι helenizirani naziv za Srbe (govorimo o jezicima kakvi su bili pre 2000 godina).
Kako je očigledno da se lingvisti nisu ozbiljnije bavili ovom temom dao sam sebi pravo, kao laik, da malo istražujem na ovu temu.
Da bi video koliko se razlikuje izgovor pojedinih glasova u pojedinim jezicma, uzeo sam knjigu "Da li znate engleski" Aleksandara Vidakovića.
"Oni koji su bili u Engleskoj izgovaraju ga t, a oni koji nisu f ili s... Izgovorite naše s. Zubi vam se dodituju, a jezik lako pritiska zube. Sada stavite jezik izmedju zuba. Šta se ustručavate, isplazite ga dobro. Neka vam viri bar santimetar dva. E, sad probajte da izgovorite s. Ali nikako da ste uvukli jezik! Ne možete. Ali ste umesto s izgovorili nekakav sasvim novi glas, koji nikada niste čuli, sem ako znate grčki i umete da izgovorite Atina kako je izgovaaju Grci

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Thessaloniki.ogg

....najlakše bi se dokazalo da su Srbi Tribali ili bilo koji drugi starosedeoci Balkana(u šta bi ja voleo da verujem) ako im se prvo ospori dolazak na Balkan........ jel to negde nekad neko pokušao.........?.....jer ako nisu došli, onda su bili već tu ......pa onda da vidimo ko je sve bio već tu itd......odkud nam jezik Slovena.....jel su Tribali govorili nekim pra slovenskim jezikom?..........ako se ipak neko doselio na Balkan u VII veku, ko je bio to?.......teško je doći do istine u istoriji.....svako je piše kako hoće i kako mu odgovara i u zavisnosti koliko zna..........na pr. oGermanima se "zna" sve a o Slovenima vrlo malo.....tu nešto debelo smrdi........

....najlakše bi se dokazalo da su Srbi Tribali ili bilo koji drugi starosedeoci Balkana(u šta bi ja voleo da verujem) ako im se prvo ospori dolazak na Balkan........ jel to negde nekad neko pokušao.........?.....jer ako nisu došli, onda su bili već tu ......pa onda da vidimo ko je sve bio već tu itd......odkud nam jezik Slovena.....jel su Tribali govorili nekim pra slovenskim jezikom?..........ako se ipak neko doselio na Balkan u VII veku, ko je bio to?.......teško je doći do istine u istoriji.....svako je piše kako hoće i kako mu odgovara i u zavisnosti koliko zna..........na pr. oGermanima se "zna" sve a o Slovenima vrlo malo.....tu nešto debelo smrdi........

Bilo je pokušaja, od strane autohtonista, ali neuspjelih - Srbi su se svakako doselili u prvoj polovini VII stoljeća, za vrijeme cara Iraklija i kralja Dagoberta I.

Bilo je pokušaja, od strane autohtonista, ali neuspjelih - Srbi su se svakako doselili u prvoj polovini VII stoljeća, za vrijeme cara Iraklija i kralja Dagoberta I.
Još nisam video ni jedan dokaz koji govori u prilog toga da je bilo masovnog doseljavanja Srba na prostor na kome danas žive (Balkan i Panonija).

Forumaš Sadanski, na temi "Makedonski jezik" je postavio zanimljivu tabelu. Mada moram priznati da mi izvor nije sasvim jasan.
542421_3646159350808_1842471496_n.jpg

Od dolaska crnaca na teritoriju Pelazga govorni aparat se nesumnjivo izmenio, ovo je jedan od dokaza.

books

Ajd neko u Atini danas da izgovori glas Č koji je bio prisutan u homerska vremena.

Poslednja izmena:

Back