Три питања за атеисте...

Procitaj sta je rekao Zazijavalo, ateisti ne veruju u konkretna bozanstva koja serviraju religije poput tvoje. (Kecalkoatl, JHVH, Perun, Višnu)

Onomad, jedan koji sebe deklariše da je ateista, nije znao da objasni, šta je to, u šta ne veruje da postoji, već jedino što je znao, jeste da je verovao da to ne postoji.
A pitao sam ga, šta je Hrišćanski Bog, u koga ne veruje, a da to nije čikica koji sedi na nebu, i to nije znao da objasni, jer mu je Hrišćanski Bog sasvim nepoznat.
Dakle, samo je znao da veruje da ne postoji, ali ne i šta je to što ne postoji.
Zato i jeste ateista, tj. neznabožac.

Onomad, jedan koji sebe deklariše da je ateista, nije znao da objasni, šta je to, u šta ne veruje da postoji, već jedino što je znao, jeste da je verovao da to ne postoji.
A pitao sam ga, šta je Hrišćanski Bog, u koga ne veruje, a da to nije čikica koji sedi na nebu, i to nije znao da objasni, jer mu je Hrišćanski Bog sasvim nepoznat.
Dakle, samo je znao da veruje da ne postoji, ali ne i šta je to što ne postoji.
Zato i jeste ateista, tj. neznabožac.

Ne postoji onaj sto je davao Mojsiju zapovesti, eto taj ne postoji, osim mozda u njegovoj glavi.

Meni je sasvim dovoljno da vidim koliko ovde infantilnost uzima maha.
Bog se otkriva u slobodi onoga ko to hoce i kao Licnost.
I sam sam pre deset godina bio ateista.
Promenila me je blagodat, ista ona koju doticna gospoda odbacuju jer ne mogu razumom da je ispitaju. Da nije smesno bilo bi tuzno.
I kako bih voleo da vam se isto iskustvo desi, kako biste se udarali u glavu pred gomilom optuzujucih nebuloza za koje nas klevetate.
Bogu se ne prilazi racionalno, ni iracionalno, nego nadracionalno. Pa kad dostignete vrhunac sjedinjenja sa Njim - evo javno izazivam svakog krstenog ateistu da se Pricesi ako sme - onda dolazi i prosvecenje racionalnog.
Ali, tja, vi ste pametniji od Onoga Ko pre vas bese.

Bog se otkriva u slobodi onoga ko to hoce i kao Licnost.
shta god to tebi znachilo. poshto nisi objasnio.

Promenila me je blagodat, ista ona koju doticna gospoda odbacuju jer ne mogu razumom da je ispitaju. Da nije smesno bilo bi tuzno.
pa mnoge mormone je promenila blagodat, ista ona koju ti odbacujesh.
i mnoge hare krishna posvecjenike je promenila blagodat, koju ti odbacujesh.
i mnoge jehovine svedoke je promenila blagodat, pa i nju odbacujesh. svi vi imate neku svoju blagodat.

Bogu se ne prilazi racionalno, ni iracionalno, nego nadracionalno.
nadracionalno je glupava rech koju su izmislili hrishcjanski teolozi jer im vera je iracionalna.

Pa kad dostignete vrhunac sjedinjenja sa Njim - evo javno izazivam svakog krstenog ateistu da se Pricesi ako sme - onda dolazi i prosvecenje racionalnog.
samo pojedesh neshto i to je to? mozhda dobijesh prosvecjenje kada pojedesh prasad u hare krishna hramu. ili dobijesh prosvetljenje kad pojedesh meso pileta koji zhrtvuju jevreji (poshto nemogu vishe da zhtvuju u hramu). mozhda dobijesh prosvetljenje ako pojedesh meso ovce koju muslimani zhrtvuju na kurban bajraa. ili dobijesh prosvetljenje kada pojedesh sveti puding u gurdvari (sik hramu).

Ali, tja, vi ste pametniji od Onoga Ko pre vas bese.
koga? krishne?

shta god to tebi znachilo. poshto nisi objasnio.

pa mnoge mormone je promenila blagodat, ista ona koju ti odbacujesh.
i mnoge hare krishna posvecjenike je promenila blagodat, koju ti odbacujesh.
i mnoge jehovine svedoke je promenila blagodat, pa i nju odbacujesh. svi vi imate neku svoju blagodat.

nadracionalno je glupava rech koju su izmislili hrishcjanski teolozi jer im vera je iracionalna.

samo pojedesh neshto i to je to? mozhda dobijesh prosvecjenje kada pojedesh prasad u hare krishna hramu. ili dobijesh prosvetljenje kad pojedesh meso pileta koji zhrtvuju jevreji (poshto nemogu vishe da zhtvuju u hramu). mozhda dobijesh prosvetljenje ako pojedesh meso ovce koju muslimani zhrtvuju na kurban bajraa. ili dobijesh prosvetljenje kada pojedesh sveti puding u gurdvari (sik hramu).

koga? krishne?

Dodji i vidi.

Autosugestija je kad ubedjujes sebe u nesto. Ovde posredovanje ne dolazi iz sopstva nego od Drugog. Stoga to nije autosugestija nego uverenje, potvrda stvari nevidljivih.

заправо уверења подпадају под аутосугјестивни процес

осећање љубави према фиктивном лику тј. исусу, осећај заштићености, сигурности и др. екстаза за време појања и слично јесу последица аутосугјестивног процеса, а то ни у ком случају не може бити доказ за постојање бога.

те приче како је бог у свима нама, само га треба пронаћи, прихватити, осетити итд. су смешне, човек може себе да убеди у шта хоћеш ако довољно и систематски на томе ради, као што ви то радите.

pa dodji ti u mormonski hram i vidi. i u hare krishna hram i vidi. ili u sik hram i vidi.

Ako tamo nema nista gde te ja zovem, ne znam cega bi se ti plasio.
Plasio Onoga ko nema postojanje?
Ironija.
Inace, pred tobom je lik koji se bavio svim religijama sveta, tako da znam u cemu jesam ucestvovao i sta jesam ispitivao, a to je ono sto me je dovelo do ovoga sto sad govorim.
Ponavljam, ako smes - dodji i pricesti se, pa onda reci da nema Boga.

заправо уверења подпадају под аутосугјестивни процес

осећање љубави према фиктивном лику тј. исусу, осећај заштићености, сигурности и др. екстаза за време појања и слично јесу последица аутосугјестивног процеса, а то ни у ком случају не може бити доказ за постојање бога.

те приче како је бог у свима нама, само га треба пронаћи, прихватити, осетити итд. су смешне, човек може себе да убеди у шта хоћеш ако довољно и систематски на томе ради, као што ви то радите.
Upravo ti govoris o autosugestiji. Cak o plodovima vere i blagodati kao umisljenom aktu koji se bazira na subjektivnom opitu. A ja ne govorim o tome. Govorim da inicijativa dolazi od Boga. Niko ne moze da bude vernik a da mu prethodno ni to nije dato. Svima je dato ali svi odlucuju da li ce da prime ili odbace dar.

Upravo ti govoris o autosugestiji. Cak o plodovima vere i blagodati kao umisljenom aktu koji se bazira na subjektivnom opitu. A ja ne govorim o tome. Govorim da inicijativa dolazi od Boga. Niko ne moze da bude vernik a da mu prethodno ni to nije dato. Svima je dato ali svi odlucuju da li ce da prime ili odbace dar.

ово што си написао јесте са аспекта верника и то не може бити доказ једном атеисти за истинитост те приче, не можеш рећи једном атеисти да ће да се увери у постојање бога уколико осети његову љубав, а због онога о чему сам говорио, капираш?

ово што си написао јесте са аспекта верника и то не може бити доказ једном атеисти за истинитост те приче, не можеш рећи једном атеисти да ће да се увери у постојање бога уколико осети његову љубав, а због онога о чему сам говорио, капираш?

Nije sa aspekta vernika, ves sa aspekta istine.
Ako jednog ateistu ne moze da razuveri ISKUSTVENA ljubav Bozija, onda ne moze nista.
Iskustvo koje ne stvara covek sam po sebi vec sinergija.
Sta ce ti dokaz da Boga vidis ako ti ne volis njega kao on tebe?
Cemu onda taj dokaz sluzi?
Fakirsko cudo?
Bog nije madjionicar da bi se dokazivao.
Zato se vekovima potencira personalizam i odnos kao mera poznanja Boga.

Inace, pred tobom je lik koji se bavio svim religijama sveta, tako da znam u cemu jesam ucestvovao i sta jesam ispitivao, a to je ono sto me je dovelo do ovoga sto sad govorim.
Ponavljam, ako smes - dodji i pricesti se, pa onda reci da nema Boga.
ochigledno ne znash sa kim prichash. da li treba stvarno da te proveravam da li znash koje su razlike izmedju ahbari i usuli isna asharija (to su vrste dvanaestoimamskog shia islama), ili akand kirtani dzhata i namdari gurmata (to su vrste bibeki sikizma), ili izmedju shu i shin dzhodoa (shto su vrste chistozemaljskog mahajana budizma). mada mozhesh da izguglash uz pomocj mojih objashnjenja u zagradama, a poenta je ovo:

postoji mirijada religija i njihovih denominacija i njihovih grupa i pod-grupa i struja. a ti si izeo da nas zovesh u jednu od tih milion jer ima vezu sa bogom, a jedini argument za to ti je tvoje lichno iskustvo toga. pa lichno iskustvo su imali i milioni ljudi u svim verskih zajednicama, kojih ima, kao shto rekoh, mali milion.

drugo, da kazhem u ovom konkretnom sluchaju, ja sam bio hrishcjanin i zhiveo pobozhno i pricheshcjivao se, i evo mogu da kazhem da tu nema nishta vishe boga neko kod mormona ili hare krishna (pominjem njih poshto sam prisustvovao par puta na njihovim sluzhbama).

ochigledno ne znash sa kim prichash. da li treba stvarno da te proveravam da li znash koje su razlike izmedju ahbari i usuli isna asharija (to su vrste dvanaestoimamskog shia islama), ili akand kirtani dzhata i namdari gurmata (to su vrste bibeki sikizma), ili izmedju shu i shin dzhodoa (shto su vrste chistozemaljskog mahajana budizma). mada mozhesh da izguglash uz pomocj mojih objashnjenja u zagradama, a poenta je ovo:

postoji mirijada religija i njihovih denominacija i njihovih grupa i pod-grupa i struja. a ti si izeo da nas zovesh u jednu od tih milion jer ima vezu sa bogom, a jedini argument za to ti je tvoje lichno iskustvo toga. pa lichno iskustvo su imali i milioni ljudi u svim verskih zajednicama, kojih ima, kao shto rekoh, mali milion.

drugo, da kazhem u ovom konkretnom sluchaju, ja sam bio hrishcjanin i zhiveo pobozhno i pricheshcjivao se, i evo mogu da kazhem da tu nema nishta vishe boga neko kod mormona ili hare krishna (pominjem njih poshto sam prisustvovao par puta na njihovim sluzhbama).

Proveravaj koliko hoces, ali te razlike koje navodis nigde ne konkretizuju problem vere i blagodati jer nemaju sve religije sveta Otkrovenje.
Covek se po plodovima poznaje. Licno iskustvo moze biti merilo ako se moze tesirati. Drugo je to sto si ti izvoleo da seciras Boga kao zabu kroz Pricesce pa nisi toboze nista nasao.
Iskreno, mislim i da lazes.

Proveravaj koliko hoces, ali te razlike koje navodis nigde ne konkretizuju problem vere i blagodati jer nemaju sve religije sveta Otkrovenje.
pa nisi dao nijedan objektivni dokaz da je bash tvoja religija (hrishcjanstvo) ispravna ili bash tvoja denominacija (pravoslavlje) ispravna verzija iste ili da bash tvoja verska zajednica (SPC) ona koja ispravno chuva uchenje te denominacije.

rekao si "dodji i vidi". ako ja iskreno tragam za istinom (shto adim) jednostavno nemogu da prihvatim tvoj savet, jer moram da budem dosledan, i to bi znachilo da moram da "idem i da vidim" i josh milion drugih verskih zajednica i uchestvujem u njihovim ritualima. a tako cju samo protracjiti zhivot, a ne pronacji istinu.

Poslednja izmena:

Back