Три питања за атеисте...

ko nema veru ima bar sumnju, a shta je od toga istinitije i bliye ljudskoj prirodi pitajte popa. Sumnja yahteva eksperimentisanje, progres, istrayivanje, preispitivanje, unapredjenje, a vera podstiche, uchaurenje, lechenje molitvom, prodaju relikvija, yavodjenje ljudi i dece, urajmljenje citavih naroda, verske ratove i vecinu ostalih sranj.a u ljudskoj vrsti.

sumnja iziskuje progres, a vera je pogodna za prodaju muda za bubrege

Drugim rechima ne znamo, ali se ne shirimo uctivo recheno kotradiktornim izmisljotinama

Nemamo mi problem s Bogom, ako ko sto ti kazes ne postoji. Nemamo problem ni ako postoji, to je yet to be seen. Imamo problem s vernicima koji smaraju tim istim Bogom. Ostavite se vi toga i cistite vlastito trnje. Kad vec nemate snage ya progres i preispitivanje ucaurite se u start nove ere, ali mojne smarate strasnim sudom, yadnjim danima i zavodjenjem dece da se shto pre uchipe u tor

Kako mozete vi da se bavite nevernicima ako vam je rekao da cistite trnje iz svojih ociju. Ako je vera intimna zadrzite je za sebe. Pardon, vi ga zamisljate mi ili znamo ili ne znamo. Druze ne branim ja nikome pravo da postoji, pogotovo ne deitiju, svemir je dovoljno velik za milione humanoidnih civilizacija i mnoge verovatno toliko napredne da mogu da nas otresu ko mali ciga slinu. Poenta je da Bog cak i kad bi postojao vrlo verovatno nema nikakve veze sa i stvori nas po oblicju svojem po oblicju bozjem i nema nikakve veza sa osudice te za masturbaciju ili shto si zdipio chokoladicu u samoposluzi ili itd itd shto vi svesrdno tripujete.

ova poslednja recenica ti ima toliko smisla da nije ni chudo shto se gubish ko prase u teheranu

Polako, docices sebi. Trabunjas pa ne znas kud udaras.
Sumnja je pocetak vere a vera je tu da oslobodi od subjektivne ucaurenosti. I nije svaka pedagogija nuzno lupanje kalupa po drugima.
Neko prodaje veru a neko dobru volju. Ti si izabrao.
Kontradikcije su moj omiljeni greh :)
Nemoj mene da stavljas u isti rang se verskim fanaticima. Vec sam ti deset puta rekao da generalizujes i da na kontextima gradis devijantne iskaze.
Vera nije intimna nego je drustvenog karaktera. To sto hoces da je ukalupis u neko nametanje, to pokazuje tvoj trip. Tvoj problem je ako ti smeta neko samo zato sto je hriscanin a ne zato sto ima sta da kaze.
Batali me tih prica o drugim civilizacijama kad ne umemo da odredimo gde smo, ko smo i kuda idemo mi sad i ovde.
Tripovi a?

Polako, docices sebi. Trabunjas pa ne znas kud udaras.

lmao ja trabunjam a svi smo incestoidni potomci prvog coveka i zene
i boga nam je rodila devica
i svet nam je star deset soma dina, zemlja je plocha shto je kornjaca nosi na ledjima, a fosile dinosaurusa je postavio sotona da nas kusha
rofl

Sumnja je pocetak vere a vera je tu da oslobodi od subjektivne ucaurenosti. I nije svaka pedagogija nuzno lupanje kalupa po drugima.

platon je rekao da svaku politiku i religiju predavanu mladjima od 15 godina treba yabraniti
a neki popa je u nadhnucu rekao dajte mi dete od 7 godina i napravicu od njega katolika za ceo zivot
shto mladje to bolje popovi to vole frishko

toliko o kalupljenju

btw znas koja je razlika izmedju akni i svestenika?
akne ti ne dodju na lice do puberteta

Neko prodaje veru a neko dobru volju. Ti si izabrao.

ja prodajem samo ono cemu mogu da dam garanciju

Kontradikcije su moj omiljeni greh :)

you ll burn in hell

Nemoj mene da stavljas u isti rang se verskim fanaticima. Vec sam ti deset puta rekao da generalizujes i da na kontextima gradis devijantne iskaze.

izvini necu vishe ni da ti odgovaram ni da te prozivam ne vredi izgubio sam vec previshe vremena pokusavajuci da te naucim da letis umesto da gmizes
vi mozda imate celu vecnost pa ubedjujete natenane ja serviram cinjenice i cao si
ne moras po svaku cenu da sumnjash uzivaj na pastelnim poljanama

Vera nije intimna nego je drustvenog karaktera. To sto hoces da je ukalupis u neko nametanje, to pokazuje tvoj trip. Tvoj problem je ako ti smeta neko samo zato sto je hriscanin a ne zato sto ima sta da kaze.

vera je kad tvrdis da imas nesto u sta nisi siguran. A sumnja je kad neces da prihvatis nesto sto ti prodaju ko sigurno,
ma kakvo nametanje shto se mene tiche ako vam je trip hebite si mater svi i vernici i ateisti. nisam ovde ni da konvertujem ni da padam u trans ceremonija

Batali me tih prica o drugim civilizacijama kad ne umemo da odredimo gde smo, ko smo i kuda idemo mi sad i ovde.
Tripovi a?

gdesmos kosmos shtasmos
zbagovao vam je cmos (Complementary metal–oxide–semiconductor) i bios (basic input/output system)
pa bootujete zbagovani bez sistemskih fajlova i u "safe" modu te cekate ruku tehnicara da vas popravi i proradite

tripovi dzipovi, nindze mantije i tako to

ceremonija salvation

a sad lepo da zavrsimo seansu
srecna i vera i spasenje

pa se vidimo za par miliona godina kad evoluirate

Sta mislis o apofatickom i katafatickom izrazu Crkve?
Koliko grcka mitologija ima dodira sa Hriscanstvom?

teza da ljudi ne veruju u grčke bogove, već u hrista ili recimo alaha zato što imaju razum, je potpuno besmislena jer ne postoji ni jedna stvar koja razumom odvaja hrišćanstvo od religije starih grka, sve ostaje i dalje isto, dakle u domenu vere.

Modesti je carica!:)
A izvini, kakvo je to neverje u veru kad je opet vera u negativnom pravcu?
Svakako, verskih fanatika ima svuda i nisam za to da se namece bilo kakav stav.
Otkud znas da ne postoji? Dokazi da ne postoji. Da li vidis vazduh? Ne vidis ga ali ga osecas. Istovetna problematika je u odnosu sa Bogom. Ne stvara iskustvo veru vec vera iskustvo.

Carica - nego sta!!! :hvala:
Moj post je bio cista zaHebanciJa!!! Uvrtanje svega i svacega, upravo kao sto su i tvoja pitanja!!! (ali ti nisi "car" pa nisi skapirao, ti si samo vernik!) :confused:
Niko i ne moze normalnoj (zdravoj psihicki), osobi da namece bilo sta. Postujem izbor da neko bude vernik. Udjem u Crkve jer postujem kulturno nasledstvo nasih predaka (i samo u takvoj konotaciji). Ali molim, za postovanje i mog izbora, pri zdravoj pameti!
Da li vidim vazduh?! (Ne znam koliko goduna imas) Ali i dete iz zabavista bi tebe pitalo na ovo - da li osecas promaju?! Ili nevidljivi vazduh nema strujanje, pa nevidljiv je, bre!? Vrata tresnu jer ih je tresnuo... :eek: (ti znas odgovor ;))
Bilo bi lepo kad bi konacno pocelo iskustvo da "stvara veru"!
Kako rece: "vera stvara iskustvo"? :eek: Odoh da uplatim loto!!! :whistling:
:bye:

Pa oko razuma se i vrtimo. Sad smo presli na naucni nivo. Da vidim sta imas da ponudis. Izvoli, odgovori na pitanja koja sam ti postavio.

tvoja naknadna pitanja nemaju veze sa onim što si na početku rekao, a rekao si da ljudi ne veruju u grčke bogove jer imaju razum. ja sam ti na to odgovorio da je to besmisleno, jer ne postoji ni jedna stvar koja razumom odvaja hrišćanstvo od religije starih grka, da i jedno i drugo podpada pod veru.

dakle, ti si taj koji treba da ponudiš argument, da vidimo šta to veru u hrista odvaja od vere u grčke bogove. verska ideologija svakako da, ali to je i dalje verska ideologija.

hrišćani misle da su oni u pravu.
muslimani misle da su oni u pravu.
budisti misle da su oni u pravu.

ali niko od njih nema argument da dokaže da jeste u pravu. prema tome hrišćani mogu da misle da su u pravu shodno svojim verskim ubeđenjima, ali ne mogu reći da su razumniji od muslimana, budista ili nekih drugih.

ili ako misliš da mogu, izvoli iznesi argument zbog čega, a da ne podpada pod domen vere.

Sta mislis o apofatickom i katafatickom izrazu Crkve?

Nekako je malo jače od mene pa moram da se malo upetljam u ovo. Mislim da je je katafatička teologija malo apsurdna sama po sebi. Katafaktički pristup spoznaji boga kroz intelekt i analitički pristup u smislu utvrdjivanja definicije boga i njegovih svojstava je veoma problematičan.

Mislim da je to veoma lepo rekao Sv. Vasilije Veliki...

''Ne samo po suštini, već i stvarna suštastva, ne mogu se izraziti ljudskim pojmovima.''

A što se tiče apotafičkog izraza crkve ili ti apotafičkog pristupa spoznaji boga isti je prihvatljiv jer je sav u fazonu kakvom je i biblija. Bejaše li to ono kada se u suštini nešta negira na specifičan način. Kada se kaže bog je dobar onda se apotafički to negira tako da se kaže bog je naddobar....jer ne može bit samo dobar. Toliko od mene o tome.

tvoja naknadna pitanja nemaju veze sa onim što si na početku rekao, a rekao si da ljudi ne veruju u grčke bogove jer imaju razum. ja sam ti na to odgovorio da je to besmisleno, jer ne postoji ni jedna stvar koja razumom odvaja hrišćanstvo od religije starih grka, da i jedno i drugo podpada pod veru.

dakle, ti si taj koji treba da ponudiš argument, da vidimo šta to veru u hrista odvaja od vere u grčke bogove. verska ideologija svakako da, ali to je i dalje verska ideologija.

hrišćani misle da su oni u pravu.
muslimani misle da su oni u pravu.
budisti misle da su oni u pravu.
ateisti misle da su oni u pravu

ali niko od njih nema argument da dokaže da jeste u pravu. prema tome hrišćani mogu da misle da su u pravu shodno svojim verskim ubeđenjima, ali ne mogu reći da su razumniji od ateista, muslimana, budista ili nekih drugih.

ili ako misliš da mogu, izvoli iznesi argument zbog čega, a da ne podpada pod domen vere.

Popravio :D

pa prilično ti je loša popravka iz prostog razloga što ateisti nema šta da dokazuju, jer je na onom koji nešto izmisli i tvrdi da dokaže da je u pravu. optuženom se ne dokazuje nevinost, nego krivica.

Los ti je zakljucak iz prostog razloga sto ja tebi nemoram apsolutno nista da dokazujem.
Ti si taj koji prica o tvrdnjama,ti mislis da si ti u pravu pa spadas kao i svi ostali koje si nabrojao na spisku.

Poslednja izmena:
Los ti je zakljucak iz prostog razloga sto ja tebi nemoram apsolutno nista da dokazujem.
Ti si taj koji prica o tvrdnjama,ti mislis da si ti u pravu pa spadas kao i svi ostali koje si nabrojao na spisku.

ne, ateisti ne tvrde ništa, za razliku od teista. teisti su izmislili boga, pa bi morali da dokažu da su u pravu ako bi hteli da tvrde da on postoji i da je njihova vera ona prava, a da su druge laž.

uzgred taj zaključak nisam smislio lično ja, tako nam kazuje teorija saznanja.

ajd malo čitaj nešto, pa se javi.

ne, ateisti ne tvrde ništa, za razliku od teista. teisti su izmislili boga, pa bi morali da dokažu da su u pravu ako bi hteli da tvrde da on postoji i da je njihova vera ona prava, a da su druge laž.

uzgred taj zaključak nisam smislio lično ja, tako nam kazuje teorija saznanja.

ajd malo čitaj nešto, pa se javi.

Znaci kada kazes da bog ne postoji ti ne tvrdis nista?
Kada kazes da je neko nesto izmislio,ti ne tvrdis nista?

Zar nisi bas sada napravio jednu tvrdnju?

Znaci kada kazes da bog ne postoji ti ne tvrdis nista?

рецимо. и ма колико се неки верници трудили да оспоре то, тако ствари стоје.

да бога нема јесте чињеница.

ви верници имате право да верујете да он постоји и поред тога.

међутим, оног тренутка кад хоћете да тврдите да постоји, онда морате то и да докажете.

мислим, то је већ прежвакана прича и чуди ме да до сада ниси наишао на чајник који орбитира око земље, још му дигли и статуу у америци, баш лепо изгледа :)

дакле, врло просто и логично. исто важи и за бесмислене расправе чија је вера исправнија, зато Aphex Twin није у праву, јер не постоји ни један доказ који би поткрепио његову тврдњу да људи верују пре у христа него у грчке богове зато што имају разум. све док је вера вера, искључиво у домену вере може неко образлагати зашто је његова вера боља, како год то боља дефинисали.

Znaci dosli smo do zakljucka da ti tvrdis da boga nema,znaci ti mislis da si ti u pravu isto onoliko koliko vernik misli da je on u pravu kada kaze da ima boga.
Mislim to ti je logika ako to ne mozes da skontas onda mi je stvarno zao.

"међутим, оног тренутка кад хоћете да тврдите да постоји, онда морате то и да докажете."

Isto tako,onog trenutka kada tvrdis da bog ne postoji (da je to cinjenica) onda moras da dokazes to.
Osim...ako imas neku svoju logiku da 2 strane tvrde nesto a samo jedna mora da dokazuje svoju tvrdnju....sto je poprilicno smesno.

Znaci dosli smo do zakljucka da ti tvrdis da boga nema,znaci ti mislis da si ti u pravu isto onoliko koliko vernik misli da je on u pravu kada kaze da ima boga.

"међутим, оног тренутка кад хоћете да тврдите да постоји, онда морате то и да докажете."

Isto tako,onog trenutka kada tvrdis da bog ne postoji (da je to cinjenica) onda moras da dokazes to.
Osim...ako imas neku svoju logiku da 2 strane tvrde nesto a samo jedna mora da dokazuje svoju tvrdnju....sto je poprilicno smesno.

A da bi uopšte i mogli dokazati da ne postoji, moraju prvo znati šta traže, tj. šta ne traže.
A ateisti i ne znaju šta traže, jer im je glava isprana pričama da je Bog čikica, koji sedi na nebu.

па ја ти рекох није то моја логика (иако ми је сасвим логично) тако функционише теорија сазнања.

нисмо ми ти који тврдимо да нешто постоји, већ ви верници. а свака тврдња мора да се докаже, у супротном вера остаје вера. атеисти не тврде да нешто не постоји, то не постоји па не постоји :) ви сте ти који сте измислили да нешто постоји.

на пример, ја могу сада да кажем да је свемоћни творац целог космоса и наш створитељ, коме требамо да се клањамо и молимо, у ствари машина за прање веша. ти ћеш наравно рећи да је то бесмислено, а онда ћу ти ја рећи ајде докажи да није тако. ти наравно нећеш бити никад у могућности да докажеш да нисам у праву.

сличан пример је и за тај чајник коме су дигли статуу у америци, а који представља симболику такве логике. ако неко каже да постоји чајник изузетно мали који орбитира око сунца, он је изнео неку тврдњу. да би могао да каже да је у праву, он мора да докаже да тај чајник постоји, а не ти да доказујеш да тај чајник не постоји, јер никада нећеш ни моћи то да докажеш.

та логика се примењује и у пракси код људи, поменуо сам ти пример за суђење. ако неко неког оптужи, тј. изнесе тврдњу да је крив за нешто, онда је на њему и да докаже да је крив, потпуно би било бесмислено да се поступак води тако што оптужени треба да доказује своју невиност, он је невин па невин, а ко мисли да је крив нек изволи па нека докаже да је крив.

па ја ти рекох није то моја логика (иако ми је сасвим логично) тако функционише теорија сазнања.

нисмо ми ти који тврдимо да нешто постоји, већ ви верници. а свака тврдња мора да се докаже, у супротном вера остаје вера. атеисти не тврде да нешто не постоји, то не постоји па не постоји :) ви сте ти који сте измислили да нешто постоји.

на пример, ја могу сада да кажем да је свемоћни творац целог космоса и наш створитељ, коме требамо да се клањамо и молимо, у ствари машина за прање веша. ти ћеш наравно рећи да је то бесмислено, а онда ћу ти ја рећи ајде докажи да није тако. ти наравно нећеш бити никад у могућности да докажеш да нисам у праву.

Čovek je stariji od mašine za veš.
Al' dobro, nije to loše kadkad videti malo ateističke logike. :lol:

Back