Treba li hrabrost da bi se "istina pogledala u oči"?

\

Pa nisu bas odabrani.Ne razumem od koga odabrani? Jednostavno smo svi razliciti.Na to sam mislila.Samim tim razlicito i prihvatamo istinu.

Ako kazes da neko to ne moze da vidi iz nekog razloga, to neko moze da bude 6 milijardi ljudi ili milijarda. Znaci samo odabrani mogu da vide istinu? Sta da radimo sa ostalima da bi nama ili vama koji je vidite bilo bolje?

Poslednja izmena:
Ako kazes da neko to ne moze da vidi iz nekog razloga, to neko moze da bude 6 milijardi ljudi ili milijarda. Znaci samo odabrani mogu da vide istinu? Sta da radimo sa ostalima da bi nama ili vama koji je vidite bilo bolje?

Nemam recept za tako nesto.To je vec individualna stvar. To zavisi od samog coveka. Okreni se oko sebe , pogledaj koliko ima ljudi koji su zaslepljeni politicarima , raznim ideologijama..ili necim ili nekim drugim.Objasni ti njima da su u zabludi .Da li ce ti poverovati? Koliko je njih kojima ce se upaliti sijalicica i koji ce reci :"Da istina je da sam u zabludi? Lagao sam sebe". Umesto onog izraza "odabrani" nekako vise ide osvesceni.

Nemam recept za tako nesto.To je vec individualna stvar. To zavisi od samog coveka. Okreni se oko sebe , pogledaj koliko ima ljudi koji su zaslepljeni politicarima , raznim ideologijama..ili necim ili nekim drugim.Objasni ti njima da su u zabludi .Da li ce ti poverovati? Koliko je njih kojima ce se upaliti sijalicica i koji ce reci :"Da istina je da sam u zabludi? Lagao sam sebe". Umesto onog izraza "odabrani" nekako vise ide osvesceni.

E , to mi objasni, ja ne znam da li sam svestan ili nisam i hteo bih da znam.

Pa ajde da se upoznamo pa cemo da procenjujemo ko je osvescen, a ko nije.:)
Ne znam ni ja koliko sam osvescena.
Mozemo da postavimo i pitanje :Sta je to u stvari istina? Da li na istu istinu gledamo istim ocima? Hiljadu zasto bez zato.

Tacno, ali treba verovati u osvescenost, koju je neko dostigao? Verovati da je neko osvescen? Ja sam neverni Toma.:)

Rekla sam da covek treba da prepozna istinu i da za to nije potrebna neka hrabrost. U slucaju da bolujem od raka i da mi je to dijagnoza ne mogu da lazem sebe da me boli zub.Obmanjuje me prijateljica.Povredi me jednom, dva puta i vise.Na kraju mi ne treba junastvo da priznam sebi da sam ovca za sisanje, samo treba da pogledam cinjenicno stanje i da prihvatim da mi u stvari nije prijateljica i da sam zivela lazuci samu sebe.

Rekla sam da covek treba da prepozna istinu i da za to nije potrebna neka hrabrost. U slucaju da bolujem od raka i da mi je to dijagnoza ne mogu da lazem sebe da me boli zub.Obmanjuje me prijateljica.Povredi me jednom, dva puta i vise.Na kraju mi ne treba junastvo da priznam sebi da sam ovca za sisanje, samo treba da pogledam cinjenicno stanje i da prihvatim da mi u stvari nije prijateljica i da sam zivela lazuci samu sebe.

Recimo da prijateljica ima drugacije vidjenje istih stvari, jer ima razlicite moralne kodekse ili i ona ima rak, pa je zbog toga mentalno labilna iako ima dobre namere ona ne vidi da je tebe obmanula, jer tog trenutka je bila neuracunljiva i nada se da ti shvatas. Cija je istina zaista istina?

E pa moja.Ona je mentalno labilna,a ja momentalno:)
Napisala sam da me povredila vise puta.Znaci da sam tolerisala njeno ponasanje.Sve ima svoje granice pa je vreme i da se suocim sa istinom. Zbog nekoliko hirova ne treba dizati prasinu ali ako se to ponavlja duzi vremenski period lako se uvidi na cijoj je strani istina.

Poslednja izmena od moderatora:
Da li mogu da pretpostavim, da bi mogla da mi pomognes da nadjem istinu , ako bi me upoznala?

Ako ti odgovorim pozitivno svi ce nagrnuti misleci da sam rasvescivac (salim se). Zavisi od tebe koliko si spreman da je trazis , prihvatis ukoliko je nadjes.Nekada je lakse kada pored sebe imas nekga ko ce da ti osvetljava put, pod uslovom da je i sam iskren u svojim namerama.

Ako ti odgovorim pozitivno svi ce nagrnuti misleci da sam rasvescivac (salim se). Zavisi od tebe koliko si spreman da je trazis , prihvatis ukoliko je nadjes.Nekada je lakse kada pored sebe imas nekga ko ce da ti osvetljava put, pod uslovom da je i sam iskren u svojim namerama.

Hvala na razgovoru veceras iako nisam razumeo kako do osvescenja i da li sam ja osvescen ili nisam.

Da li to znaci da svi ljudi treba da se poznaju i osvescenost prenose, prvo licnim iskustvom, a zatim bi mogli sa bine, masovno?

Ti sa bine uglavnom ne govore istinu. Govore ono sto drugi zele da cuju. Pa mogu da komentarisem samo iz sopstvenog iskustva, licno mi znaci kada imam nekoga ko ce mi reci istinu i ko ce mi pomoci da se lakse suocim sa njom.Masovno osvescivanje je nemoguce( ponavljam se),jer svi smo razliciti .

Ti sa bine uglavnom ne govore istinu. Govore ono sto drugi zele da cuju. Pa mogu da komentarisem samo iz sopstvenog iskustva, licno mi znaci kada imam nekoga ko ce mi reci istinu i ko ce mi pomoci da se lakse suocim sa njom.Masovno osvescivanje je nemoguce( ponavljam se),jer svi smo razliciti .

Da li je forum necija bina? Da li verujes prici preko interneta?

Treba hrabrost da bi se pogledalo istini u oci, jer neke istine bole. Znaci kako je hrabrost uhvatiti za bodljikavu zicu da bi presao na drugu stranu jer to zelis, tako je tesko reci sebi "Ja se pretvaram da volim , jer mi sa njim prija, a on to ne zasluzuje, jer je onakav kakvog zelim, a njemu treba da ga volim?" Ovo je pretpostavka koja moze da boli, zar ne?

Poslednja izmena:
Hteo bi samo da dodam da se ljudi zapravo identifikuju sa svojim egom i onda kad osete da im je ego ugrožen uplašiće se istine i poverovaće u laž. Svest je za to lek, ali se postavlja pitanje kako naći taj zametak svesti jer ljudi danas ( recimo u Srbiji ) žive u velikim iluzijama o sebi samima. To recimo ima veze i sa preteranim vezivanjem za nacionalni identitet. Mislim da nivo do kog će nečija svest doći zavisi pre svega od jezgra ličnosti ( tj. potencijala ) a to je nešto na šta se ne može uticati.
A što se tiče pitanaj ''šta bi bilo kad bi spoznali život u celini'' i sl...pa takvi ljudi u istoriji su poznati kao prosvetljeni.

да би ико напредовао неопходно је да схвати да не зна.

сидарта рече да оног ко ти укаже сматраш пријатељем...

Ne treba ti hrabrost. Treba "samo"prepoznati istinu.

Pa, iako navedoh vaše reči nemam ih posebno čime komentarisati. Ispričaću samo detalj iz iskustva.
Pre otprilike godinu dana jedan od naših kolega forumaša zainteresovao se za oblast religije a sa time i za duhovno napredovanje u pravcu spoznaje sebe i same istine o životu.
Posle nekoliko prepiski reče da je otpočeo izvoditi duhovnu vežbu na dnevnoj osnovi. Bio je oduševljen iskustvima i snovima koji su počeli da postaju bogatiji i rečitiji. Ubrzo posle toga došao je na jednom od naših skupova da se malo bliže upozna. Naš kontakt je tekao sve dok jednoga dana nije dobio san koji je njemu bio "užasan i odvratan." Malo sam mu pomogao da ga sagleda. Iznenadio se kada je otkrio da mu isti ukazuje na njegovo praktikovanje jedne od negativnih pasija uma. Pasija koje se mora osloboditi ako želi da se duhovno ispravno razvija i da se suoči sa sobom ali i sa najvišom istinom. Od tada se više nije javljao pa je čak i svoj odnos prema meni promenio. Od prijateljskog odjednom sam mu delovao kao pretnja i neko sa kime više ništa zajedničkog ne želi imati.
Da, pitanje je da li se uplašio mene i učenja koja i sam sledim ili se uplašio suočenja sa svojim slabostima, te njihovog otklanjanja, ili od suočenja sa samom istinom?
Ako nekoga bude zanimalo da daje odgovor na ovo pitanje biće lični izbor mada odgovor i nijne neophodan. Ono što je neophodno znati je da na putu spoznaja same istine o životu moramo praktikovati poštenje do samog bola kao i to da ne možemo praktikovati ikakvu negativnu pasiju uma ako se želimo suočiti sa višom istinom.
Dodao bih još da su snovi tajni prolaz do najviših stadijuma istine. Oni će pomoći pojedincu da se prvo suoči sa sobom a onda i sa istinom - korak po korak.

Otuda, onaj komentar o Sidarti je sasvim OK. Jer, kada bi čovek tako razmišljao shvatio bi da nam je u školi veći prijatelj učitelj i nastavnik koji nam nikada neće dati pozitivnu ocenu ako ne naučimo gradivo, te da su bolji oni roditelji koji od nas iziskuju ispunjavanje svake naše obaveze kako u kući tako i u školi ali i u samom društvu. Prijateljski odnos i uvažavanje se podrazumevaju.
Ponoviću da su na putu ka istini neophodni ljubav u sebi prema životu, odgovornost prema svojim obavezama te poštenje uz oslobadjanje od svih negativnih pasija uma. Bez ovih uslova nema nam istine.
Uvek postoji samo jedan način da nešto urtadimo ali premnogo izgovora zašto ga nećemo ili zašto ga nismo uradili.

Poslednja izmena:

Back